Inlägg

Inlägg som Bill50x har skrivit i forumet
Av Bill50x
Skrivet av Scorpion85:

Till er som inte tror att strålning från en router har negativa effekter såsom huvudvärk osv, jag hoppas att ni drabbas av samma vånda som jag själv när jag tvingades sitta 40 cm från en access point pga att jag var ny på jobbet och inte ville göra väsen av mig med att flytta den (vilket jag ändå sen gjorde efter ett tag och på så sätt åtminstone kunde göra det drägligt för mig). Extrem migrän från just det hållet som pekar mot routern och kom inte till mig och säg att jag e foliehatt.

Det finns alldeles för många i Sverige som enbart köper den officiella förklaringen och går aldrig mot strömmen, därav många samhällsproblem som man inte får prata om i detta forumet. "Vadå om jag har en 2,4-26ghz sändare 50cm från mig där jag befinner mig många timmar, vi är inte biologiska varelser vi är gjorda av granit".

Epiteten jag hade använt för att beskriva er är inte tillräckliga så jag avstår.

För den som har reella problem med att sitta nära en strålningskälla eller svårt att sova pga en router som påverkar är det naturligtvis trist att behöva stå ut med allt raljerande.
Medn, man ska inte glömma att en (wifi-)routers uppgift är just att skicka ut en signal som kan tas emot i området där man befinner sig. Att då stänga in routern i en (Faradays-) bur och sedan klaga på mottagnings-/sändarkvaliteten är, tyvärr, ganska korkat. Då har man inte förstått hur saker och ting fungerar. Det hindrar som sagt inte att det finns personer har problem från strålningen, men som någon föreslog, stäng av routern när den inte används.

/ B

Av Bill50x

Den mannen skulle jag aldrig köpa ett begagnat kort av. Handledsband/jordning? Bedrövligt att se hur någon hanterar grejer för tusentals kronor utan att tänka på ESD-skydd!

/ B

Av Bill50x

Alltså, problemet för Spotify (rent kvalitetsmässigt) är inte den ljudande skillnaden mellan 320k mp3 och, tex, lossless flac. Det handlar snarare om att de inte erbjuder de bästa mixarna/masters utan bara de senaste re-mastrade (och därmed förstörda) utgåvorna. OM Spotify skulle erbjuda flac skulle de allra flesta, inklusive undertecknad, inte uppleva någon ljudmässig fördel. Tidal låter mycket bättre men det hänger nog inte ihop med den erbjudna upplösningen, snarare att de har andra utgåvor alternativt inte mekar med ljudet. Lyssnar jag på Spotify tröttnar jag efter en kvart, med Tidal klarar jag typ en timme. Därefter blir det strömmande från egen disk eller vinyl.

/ B

Av Bill50x

Har en SSD på 256 GB samt 8+6TB för lagring.

/ B

Av Bill50x

Såg en beta av W95 hos en kompis och tänkte att den måste jag ha. En datorbutik i Sthlms City hade öppet klockan 2400 den dagen man fick köpa W95 och eftersom jag suttit i ett möte till 11 den kvällen så tog jag bilen i till stan och ställde mig i kö. De femtio första fick en T-shirt med W95-loggan och det fick jag. Kroggästerna på en uteservering bredvid gjorde stora ögon över att se en kö utanför en datorbutik mitt i natten!
Klockan två rullade W95 hos mig, trevlig uppgradering från 3.11.

/ B

Av Bill50x
Skrivet av Stan Carley:

@yrfhar: Jag personligen överlevde 8:an genom att använda classic Shell redan då

Samma här. Fick tips om Classic Shell via någon dator-tidning redan innan jag installerade 8:an och CS har definitivt varit min räddning. De där panelerna har jag aldrig förstått mig på när det gäller stationär dator utan pekskärm. På en mobiltelefon eller surfplatta är det OK eller kanske tom önskvärt.

Bäst hade varit om man kunde välja, åtminstone på laptops och stationära. Fast W10 är väl stendött på mobilsidan numera?

Personligen ominstallerar jag W10 ngn gång om året för att rensa bort all skit jag hållit på med

Men visst är W10 det bästa OS:et hittills från Gate-land?

/ B

Av Bill50x
Skrivet av anton studs:

Om du inte har beställt nålen än kan det vara smart att köpa en ny rem också https://svalander.se/shoppen/tillbehoer-till-skivspelare/remm...

I teorin är det bra med en ny fräsch rem. Men det förutsätter en originalrem. Jag köpte en rem från Svalander till min ERA 444 skivspelare (från tidigt 70-tal) och dels är det av någon anledning omöjligt att skifta hastighet med Svalander-remmen, hur jag än försöker ställa in mekaniken. Dessutom går spelaren något långsammare pga att remmen är lite tunnare än originalet. Den gamla remmen sitter fortfarande på och Svalanders ligger i en låda

En ny nål (eller pickup) är dock viktigt, den gamla kan vara sliten och du riskerar förstöra dina skivor.

/ B

Av Bill50x

Har Telia fiber 100/100. Den tillgängliga hastigheten på Bredbandskollen ligger oftast 10-15 % över och är stabil. Inte billigast, men väldigt bra.

/ B

Av Bill50x
Skrivet av mrqaffe:

Ohhh, Linn har ju varit mer av en sekt än nått som har med seriös ljudåtergivning att göra... (klippt)
...
Linn har dessutom inte nån gång gjort de bästa skivspelarna även om de varit bra, de kommersiella spelare som låter bäst är de med stor massa, luftlagring och tangentialarmar. Spelare med laser eller kapacitiv avkänning av spåren är specialfall men de med beröringsfri avkänning sägs ju kunna låta bra men de är ändå så sällsynta att de knappt kan räknas som existerande på marknaden och de är ju ändå rätt tunga och har "tangentialarmar" i de flesta exempel jag sett på den typen av maskiner.

Jag är själv stark motståndare till Linns "väckelsemöten" men dessa förekommer inte längre enligt mitt förmenande. Däremot har jag ägt Linns LP12:a sedan 1982, den första blev stulen vid ett inbrott -84, därefter köpte jag en ny -89 och den är fortfarande i drift, med ett par ombyggnader sedan dess. Vilken skivspelare på marknaden kan du uppgradera efter typ 20 år?
Jag har drabbats av en nostalgiknäpp i år och försöker återskapa den anläggning jag köpte 1970. I den ingick en ERA 444 skivspelare med en Shure M75 pickup. Jag har jämfört denna skivspelare med min Linn LP12:a och det är svårt att tro att det är samma skiva som spelas. På LP12:an, som låter väldigt likt en CD-spelare (om mix/master är densamma) är ljudet tight, balanserat och rent. Med ERA 444 skramlar det mest, låter inte speciellt kul. Men för 395:- i början av 70-talet var det OK ljud

Skivspelare med stor massa och tangentialarmar kan låta ganska bra men det är ett dyrt koncept. Tangentialarmar är i sig problematiska, trots de teoretiska fördelarna. Den starka kopplingen mellan skiva och tonarm finns tex inte, och när man vet hur små rörelser som ska avkännas i spåren så förstår man att allt inte når förstärkaren.

Skivspelare med beröringsfri avkänning kan vi lämna därhän, de duger inte för normal avspelning. Minsta dammkorn känns av och låter. Dessa spelare är en produkt för att spela av gamla känsliga fonogram som riskerar skadas vid avspelning på konventionellt sätt.

/ B

Av Bill50x
Skrivet av mrqaffe:

Nej och absolut inte om man ser till prisvärdheten mellan nytt och beg, Det har inte hänt mycket utveckling eftersom tekniken är mogen sedan länge och man nådde så långt det tekniskt går på 1990 talet med de bästa spelarna, sedan dog formatet som seriöst lyssningsformat vad gäller ljudkvalitet när cd tog över och idag är det ju inte för den tekniska kvaliten man väljer vinyl utan nostalgi och "känsla"
Det finns däremot ett område som utvecklats och det är hur man rengör skivor och det är idag mycket enklare att kunna spela rena skivor än det var på tiden lp var det primära formatet.

Mjae. Det finns spelare idag som låter otroligt mycket bättre än sina föregångare från 70- och 80-talet. Linn tex, dom förfinar kontinuerligt sin spelare LP12 men den är en dyr sak. I sitt enklaste utförande ca 35 tusen, toppmodellen ca en kvarts mille. Men den lämnar de flesta cd-spelare lång bakom sig.

/ B

Av Bill50x
Skrivet av sorcgsdf:

Har även en luftfuktare i samma rum som skivspelaren då fukt kan hjälpa till att binda damm så att det inte landar på skivan.

Högre luftfuktighet håller också ner eventuell uppladdning av statisk elektricitet.
Användning av barnschampoo låter intressant, ska provas.

/ B

Av Bill50x
Skrivet av Trunk:

Om jag minns rätt brukar jag köpa från Dressman och de fungerar i alla fall bra på mig. Kostar runt hundringen har jag för mig, de verkar dock ha rea på dem lite titt som tätt.

+1 på den. Köper alla mina t-shirts där, bra passform, håller bra, är tillräckligt långa för mig som har lång rygg och gärna har t-shirten innanför byxorna när jag har skjorta utanpå. Nästan alltid erbjudande typ "köp 3 betala för två".

/ B

Av Bill50x

Äger tre datorer, bortsett från telefonen och TV´n som är Androider. En dator är huvuddator som jag arbetar med (inget seriöst, är pensionär), en fungerar som server och en bärbar att ha med sig till landet. Samtliga med Windows10 ver 2004.

/ B

Av Bill50x

Jag har ännu inte gått över till W10's startpanel, har konsekvent använt Classic Shell. Denna ger möjlighet till att gå tillbaka till W7's start vilken för mig har varit den mest positiva.

/ B

Av Bill50x

Hur tänker man hos Microsoft? (backup)

Jag har försökt använda mig av MS eget backup-system. MS propagerar hela tiden att man ska vara noga med att göra backups på det egna materialet men dom har aldrig gjort det speciellt enkelt för oss användare.
Nu har jag valt att kopiera en del filer på min C- resp D-disk till en fristående fil-server (Synology). Resultatet blir en mapp med filer från C-disken, en mapp från D-disken och så en separat mapp som heter $OF och som innehåller en massa mappar benämnda med en siffra.

Hur har MS tänkt sig att man ska hitta något bland detta?

Är det så svårt att göra ett backup-program som helt enkelt kopierar valda filer till en annan plats?

https://previews.dropbox.com/p/thumb/AA3gL22R6L8PqeqzvFRnf36P...

/ B

Av Bill50x

Eftersom jag inte spelar så hade jag tänkt använda ett moderkort med inbyggd grafik. Och jag har ett enkelt passivt kylt grafikkort idag (NVIDIA GeForce GT 610) som jag skulle kunna använda. men det vore smutt om det gick att fixa utgången från ett moderkort med hjälp av en adapter. Dagens moderkort är förmodligen dessutom mer potenta än GT610:an)

/ B

Av Bill50x

Skärm med DVI passar till modern dator?

Funderar på att bygga ny dator. men jag vill gärna behålla min Apple 30" skärm då jag är mycket nöjd med denna. Skärmen har dock enbart DVI-anslutning vilket ju inte längre finns på moderna datorer, det är ju HDMI som gäller numera. Har tittat på adaptrar mellan de två formaten men de verkar inte stödja upplösningen 2560x1600 px.

Så hur gör jag?

/ B

Av Bill50x

Som pensionär är det ganska skönt att slippa tänka på jobb
privat inga problem alls, det blir lite långsammare men vi har kunnat träffa en del vänner/barn/barnbarn i trädgården där vi dukar upp med bord på säkert avstånd och där man sitter familjevis kring respektive bord. Ibland åker vi till landet, då tar vi med oss mat hemifrån så vi inte riskerar smitta lokalbefolkningen.
Filmer/serier/Wordfeud/tidnings- och bokläsning håller oss sysselsatta. Så vi klarar oss utan problem även om det var tråkigt att behöva ställa in Barcelona i påskas.

/ B

Av Bill50x

Installerade igår kväll. Allt fungerar som det ska, fast jag blev lite förskräckt över den orange-gula skärmen efter omstart. Med det var nattlägets reglage som stod på max, så det var snabbt fixat

/ B

Av Bill50x

Länge sedan "beige" var positivt, men nu är det!

/ B