Inlägg

Inlägg som Bill50x har skrivit i forumet
Av Bill50x

Ursäkta en OT-fråga. Har en Apple Cinema HD Display 30" med upplösning 2560x1600, anslutning via DVI dual link (fungerar bra med ett mycket enkelt grafikkort). Funderar på att bygga nytt och använda moderkortets inbyggda grafikkretsar, vilka enligt uppgift kommer vara kompetenta nog (för mig) i senaste Ryzen 3-serien. Men numera finns aldrig DVI utan det är HDMI som gäller. Kommer jag kunna ansluta via en adapter med bibehållen upplösning eller är det separat grafikkort som gäller?

/ B

Av Bill50x

Bankerna kan gott stå för bankomaterna utan att belasta kunderna med extra avgifter. Vi betalar redan massor med pengar, dels i form av årsavgifter för innehav av konto, dels nollränta på tex lönekonton.

/ B

Av Bill50x
Skrivet av Olle P:

ESD-skor hjälper till att inte ladda upp, även om golvet inte är halvledande. Talar här av egen erfarenhet...

Mjae. Det finns vissa golv som fungerar avledande (inte "halvledande", det är fel benämning) även om de inte säljs som sådana. Rena trägolv i hög luftfuktighet tex. Slipade betong är ett annat exempel. Linoleum.matta fungerar också bra så länge man inte lagt ett isolerande polish på dem. ESD-skor är inte gjorda för att inte ladda upp sig, utan för att skapa avledning genom ett ledande underlag. Det är två skilda saker. Jämför med metall. Ett material som man kan ladda upp hur mycket som helst men där laddningen mycket lätt kan tappas av mot jord. Avledande skor har ofta(st) ledande kolinblandning i sulan och detta kol kan ladda upp sig om man går på ett totalt isolerande underlag. Jag har mätt många olika skor, såväl ESD som vanliga, tillsammans med olika golvmaterial. Jag har bland annat mätt upp ett 20-tal olika skor på Varbergs och Halmstads lasarett på olika typer av golv och vet hur resultaten kan variera.

Foppa-tofflorna blev tex förbjudna på Karlskrona Lasarett efter att känsliga instrument förstörts i samband med urladdning av statisk elektricitet (reparationerna kostade 100-tusentals kronor) . Så just dessa tofflor har jag ägnat särskild uppmärksamhet åt. Faktum är att om man går på ett vanligt PVC-golv laddas man inte upp särskilt mycket med Foppa-tofflorna, ibland till och med mindre än ESD-skor! MEN, om du av någon annan anledning blir uppladdad (tex att dra av skyddsplasten i en sjukhussäng - många volt blir det...) så behåller du laddningen mycket längre med Foppa-tofflorna än med de flesta andra skodon. Däri ligger alltså faran med dessa, inte att du blir mer uppladdad när du går.

/ B

Av Bill50x
Skrivet av jonas_jj:

Störst risk för ESD-skador är när du hanterar komponenten men det kan uppkomma på andra sätt. T.ex. vid transport av komponenter varför det är viktigt att alltid använda antistatpåsar som långsamt potentialutjämnar.

Det finns huvudsakligen två typer av ESD-påsar när det gäller transport av enskilda kort, typ grafikkort och liknande. Den ena sorten är metallpåsar som fungerar som Faradays bur (minns ni den från skolan?). Dvs en urladdning mot påsen fördelas snabbt till andra sidan och det blir inget genomslag mot komponenten/kortet inuti. Den andra varianten är det som kallas för lågladdande/dissipativa material (kallas också antistatiska), ofta i form av en rosa påse eller en klar plast som kortet ligger i. Detta material har egenskapen att inte ladda upp sig vid gnidning eller separation men det skyddar INTE mot statisk elektricitet som påförs utifrån.

Skillnaden mellan dessa material är enkla att påvisa med relativt enkla mätmetoder.

/ B

Av Bill50x
Skrivet av JBerger:

Nope, men sannolikheten att komponenten skulle uppvisa defekter först flera veckor/månader/år efter jag byggt in den i min dator och eventuellt förstört via statisk urladdning är minimal. Pajjar den så pajjar den där och då, inte först flera år senare.

Du motsäger all tillgänglig statistik som säger att 60-70 % av alla ESD-skador är latenta, dvs en skada som uppkommit men ger sig till känna långt senare. Detta beror på flera saker, bland annat så kan en esd-skada bestå av en delvis avbränd ledare som håller i normalfallet men brinner av vid onormalt hög belastning. Genomslag i substraten kan dessutom börja "rosta" och efter en lång tid ge kortslutningar mellan lagren. Jag har exempel på fullt fungerande produkter som legat på en lagerhylla några veckor och som därefter varit icke-fungerande.

/ B

Av Bill50x
Skrivet av Dimestam:

Vänta nu, blanda inte in elektronikindustrier i detta för det är en helt annan sak hur det går till att ESD-skydda hela lokaler och produktionslinor. För den som monterar en dator i hemmet finns ingen som helst mening med att ansluta sig själv till skyddsjord. Det kan till och med vara farligt, hur liten risken än må vara.

Det är potentialutjämning mellan dig och komponenterna det handlar om, ingenting annat.

Jodå, det är inte bara potentialutjämning det handlar om. Du ska absolut inte ha höggradigt uppladdningsbara material nära elektroniken, tex. Du ska inte använda verktyg som kan ladda upp sig. En skruvmejsel som har ett plasthandtag kan få en uppladdad klinga av hanteringen, trots att du sitter med handledsband på dig. Det är därför jag rekommenderar att man har ett finger på metallklingan medan man arbetar.

Elektroniken i datorn bryr sig inte om huruvida du sitter hemma eller i en elektronikindustri. Under felaktiga premisser går den sönder i alla fall

/ B

Av Bill50x

Det är absolut inget fel i att ansluta sitt handledsband till skyddsjord! Så gör man tex på de flesta elektronikindustrier. Vad man dessutom gör är att ha ett skyddsmotstånd på typ 1 Mohm mot jord. Och naturligtvis ska man också ansluta sin avledande matta ("antistatmatta") och datorchassi till samma skyddsjord. Då har man garanterat samma potential och dessutom en fullgod avledning till jord. Har man chassit liggande medan man arbetar räcker det med att metalldelen ligger mot den avledande mattan så blir chassit kopplat till jord.
Alltså:
- allt kopplat till jord (så det blir samma potential)
- inga uppladdningsbara produkter närmare än en halvmeter från arbetsplatsen (frigolit, fleece-tröjor,vanlig plast etc)
- öppna inga metallpåsar/skyddande förpackningar innan du har handledsband på dig och hängt fleecetröjan på behörigt avstånd.
- håll alltid ett finger på metalldelen på de verktyg du använder (om du inte använder speciella ESD-verktyg) så metallen hålls urladdad och med samma potential som övrigt.

/ B

PS. Nu är det ju inte alltid man har avledande matta och handledsband tillgängligt. Då har man sin dator ansluten till ett jordat uttag och så ser man till att man har ett finger (eller tå) mot chassi-ramen medan man jobbar med elektroniken. Knöligt men fungerande.

Av Bill50x

Förste till kvarn har nu hämtat diskarna så de är borta. Bara så ni vet

Skickades från m.sweclockers.com

Av Bill50x
Skrivet av Chris_Kadaver:

De har alltid sämre funktionalitet och är inzoomade för att passa halvblinda pensionärer.

Och varför ska inte halvblinda pensionärer kunna surfa runt utan problem? Nu har jag själv inga större problem men jag tycker nog att webben ska vara tillgänglig för alla. Men att bygga lättnavigerade sajter är en konst, en konst som tyvärr alltför många inte behärskar.

/ B

Av Bill50x

Hårddiskar bortskänkes

Har fyra 3,5" hårddiskar som jag gärna hittar ett nytt hem till. Storlekar, 1 av varje:
160GB
300GB
500GB
750GB

Alla är lågnivåformaterade och fullt funktionsdugliga.

Någon som vill ha? Kan skickas mot porto-/fraktkostnad men hämtning i Bromma/Stockholm prioriteras.

/ B

Läs hela annonsen här

Av Bill50x

Inte så konstigt att det blev höga poäng i snitt, det var ju bara att testa respektive kort-kommando medan man svarade...

/ B

Av Bill50x
Skrivet av trattgunnar:

Alla Fractal Design chassin som inte är ur "Core" serien är ljuddämpade. Kan också slå ett slag för BeQuiets chassin, dem är ännu tystare har jag för mig, samtidigt som temperaturen lider lite mer i deras chassin.
Här är en länk till alla ljuddämpade chassin som finns på Inet: https://www.inet.se/kategori/48/datorlada-chassi?filters=%7B"...

Om tystnad är #1 så bör du kika ut ett chassi utan fönster då fönstrets förmåga att dämpa ljud inte kan mätas med en insida klätt i ljuddämpande material.

Skickades från m.sweclockers.com

Just nu har jag en (volumiös) Phanteks-låda Ecklipse P600S och den dämpar rätt bra. Men den är faktiskt inte tystare än min tidigare låda Silverstone Temjin TJ08B-E. Men förstås mycket rymligare, mitt mATX-kort ser nästan ut som nåt litet smuts som jag tappat i lådan ...

/ B

Av Bill50x
Skrivet av _niko_:

@Bill50x: Testa att läsa kommentarerna från början...

Strax efter jag skrev inlägget hittade jag inställningen

/ B

Av Bill50x
Skrivet av Bill50x:

Jag såg det när jag tittade lite mer noggrant på din bild efter påpekande från annan forumit

Provar nog först med att applicera fläkten så slipper jag riva hela datorn. Framförallt vill jag ha en tystare dator och jag blev lite besviken när jag var tvungen att öppna upp chassit för att hålla NB i schack. Jag tror att den lilla fläkten över NB, med moderat varvtal, är tystare än de tre chassifläktar som sitter i chassit (vilka ju naturligtvis inte behöver vara igång allihopa, fast det har jag inte testat ännu).

Jag tackar er alla för tips och kommentarer och ber att få återkomma om det trasslar fortsättningsvis. Härligt att kunna få hjälp på detta vis!

Skruvade dit fläkten enligt förslag och med lite trix hamnade den rätt. Nu ligger tempen på typ 85 grader och burken är tystare än vanligt.

Är nöjd och glad men kanske backar till min Silverstone Temjin TJ08B-E, den är (ännu) tystare och mycket lättare att hantera när man har svårt att lyfta tunga saker... Fast den klarar ju förstås inte ATX-kort vilket kanske blir aktuellt när jag ska uppgradera.

Bra förslag på tysta chassin som kan hantera ATX-kort är välkommet!

/ B

Av Bill50x
Skrivet av tBiorrith:

En lagom stor skruv helt enkelt. Jag testade även med smältlim. Men när nordbryggan blev varm smälte limmet igen och fläkten trillade ner.

Enbart byte av kylpasta räckte inte för mig, den blev varm ändå. Jag hade iofs klockat rätt högt.

Jag såg det när jag tittade lite mer noggrant på din bild efter påpekande från annan forumit

Provar nog först med att applicera fläkten så slipper jag riva hela datorn. Framförallt vill jag ha en tystare dator och jag blev lite besviken när jag var tvungen att öppna upp chassit för att hålla NB i schack. Jag tror att den lilla fläkten över NB, med moderat varvtal, är tystare än de tre chassifläktar som sitter i chassit (vilka ju naturligtvis inte behöver vara igång allihopa, fast det har jag inte testat ännu).

Jag tackar er alla för tips och kommentarer och ber att få återkomma om det trasslar fortsättningsvis. Härligt att kunna få hjälp på detta vis!

/ B

Av Bill50x
Skrivet av tBiorrith:

@Bill50x: Jag har samma erfarenhet av varm nordbrygga.
Spana in mitt galleri, jag satte en fläkt på kylflänsen. Det är samma moderkort till och med.

https://www.sweclockers.com/galleri/13127-biorriths-korta-def...

Snyggt jobbat! Men hur fick du dit fläkten? Jag har en sådan liggandes men hur applicerar man den så den verkligen kyler och inte ramlar av?

/ B

Av Bill50x
Skrivet av Belzader:

Ja, man ställer in det i BIOS, och det överklockar automatiskt RAM enligt vissa specifikationer, och dessa är olika beroende på RAM & CPU.
Intel® Extreme Memory Profile

Har just kollat och jag hade inte XMP valt utan Autoläge. Eftersom jag inte är så haj på alla dessa inställningar så vill jag inte köra manuellt och sedan fininställa.

/ B

Av Bill50x
Skrivet av Belzader:

@Bill50x:
All form av överklockning gör i regel att Nordbryggan blir varmare (och ja även att ha XMP på är en form av överklockning), så om du har någon form av överklockning, ta bort detta och se om tempraturen går ner.

Kan iofs, också vara så att pastan/padsen under kylflänsen har torkat (och därmed har kylflänsens kylförmåga försämrats), så prova att byta ut den/dem.
Kylflänsen sitter i regel med små piggar och det kräver oftast att man har moderkortet löst eftersom man i regel måste trycka ut dem från undersidan.

Tack för infon.

Har öppnat upp lådan lite (men det låter också lite mer) så nu håller sig NB runt 85 grader. Kortet är ju rätt gammalt nu (typ 9 år, en evighet i dessa sammanhang) och pastan kan ju ha torkat, precis som du skriver. För problemet med att NB kliver över 100 grader och datorn stängs av är något som dykt upp senaste månaden (eller två).

Vad är XMP? Är det något man ställer in i BIOS?

I övrigt har jag inte överklockat någonting, känner inte att jag har ork att pilla med sådant utan kör med standardinställningar.

Ska kolla detta med kylpasta nästa gång jag river i datorn, har just fått ihop det nya chassit (Phantek P600S) och är trött på att meka för ett tag framöver

/ B

Av Bill50x
Skrivet av Defender:

Redan i bockat för mig av nån anledning.

Var kollar man detta? Jag vet inte ens vad jag ska söka efter...

/ B

Av Bill50x
Skrivet av Frispel:

Det är alltid mycket lättare att kritisera än att komma med bättre förslag själv ...har du någon ide om hur man borde utformat skatten istället? Vad skulle man basera den på? Tänk då även på att det inte ska vara mer krångel än nödvändigt när man ska räkna fram vad saker ska kosta

Nej, jag har ingen bättre idé just nu. Å andra sidan sitter jag inte med typ 70 tusen i månadslön för att göra det. Hut gör dom som bygger fläktsystem som väger 150 kg och som har en elektronikenhet som väger 400 gram? Hur gör dom som bygger bilar som väger 2 ton och har elektronik som väger 1 kg? Nog tycker jag att de som har betalt för att lösa dessa frågor borde kunna komma fram med bättre förslag än vad som hittills kommit fram.

/ B