Inlägg

Inlägg som Bill50x har skrivit i forumet
Av Bill50x

CPU sval Nordbrygga varm - vad göra?

I min nuvarande setup så ligger temperaturen på processorn på ca 50-62 grader (Intel Core i7 950 3.06GHz / 8MB / Socket 1366) och på Nordbryggan (Asus - Socket 1366 - uATX Intel X58 (Rampage II Gene) - DDR3 / 2xPCI-E / HD Audio / eSATA) runt 86 grader. För mig känns det lite för varmt, vad kan man göra? Har provat att rikta en fläkt mot Nordbryggan men det verkar inte göra någon skillnad. Kan man minska spänningen till NB eller vad göra?

/ B

Av Bill50x

Kul med en gubbe i en modern miljö. Som 66-åring känner jag mig lite hemma

/ B

Av Bill50x

Cool bygge. Vad är det för skåp datorn står på?

/ B

Av Bill50x

Jag behöver en NAS - vad?

Behöver en NAS. Självklart ska den rymma allt, vara tyst, liten,snygg, lättadministrerad och billig
Men lite mer realistiskt, detta är vad jag önskar:
- Plats för minst två diskar
- Tyst/energisnål
- Ska klara strömmande musik samt kanske någon film (ej 4k eller annat exotiskt)
- Ska klara LMS (Logitech Media Server - Squeezebox), ett absolut krav.

Kan bygga själv om någon har ett bra recept.

Vad föreslås?

Mvh / B

Av Bill50x
Skrivet av Mizzarrogh:

... men att vi fortfarande har QWERTY tangentbord är väl om något ett praktexempel på att världen består av idioter.

Hur menar du då? Skulle det vara bättre om tangenterna satt i annan ordning?

/ B

Av Bill50x

Men man får oavsett detta en lista på använda lösenord, ord som man kan använda när man hackar konton.

/ B

Av Bill50x

Och nu loggar massor med människor in och kollar sina lösenord... Är inte det en stor säkerhetsrisk i sig? Tänk om allt är fejk och någon bara vill åt använda lösenord?

/ B

Av Bill50x

Läckert bygge! Men jag blir alltid så nervös när jag ser dyra elektronikkomponenter tillsammans med uppladdningsbar plast. Risken för förstörande urladdningar från uppladdad plast är överhängande. Ett sätt att minska skaderisken är att spraya plasten med antistatvätska så plasten håller sig någorlunda neutral under montaget.

Snyggt jobb dock, glad att de beiga lådorna är ett minne blott!

/ B

Av Bill50x

Väldigt stort prisspann mellan de tre listade butikerna, kan något vara fel månne?

/ B

Av Bill50x
Skrivet av Svensktiger:

16:10 finns fortfarande.
T.ex. 1920*1200 och 2560*1600.

Yepp. Jag har en 30" Apple-skärm med den upplösningen (2560x1600), funkar suveränt bra med min Peze Skärmen räcker till såväl A4 på höjden som A3 liggande i skala 1:1 och upplösningen är fullt tillräcklig för både textmontage och fotoredigering.

/ B

Av Bill50x

Varför låser så många skärmtillverkare sig fast vid 1440 på höjden? Själv jobbar jag med såväl stående A4 som liggande A3-format och då fungerar 1600 px på höjden mycket bättre. Men det är inte många skärmar som klarar det numera. Hade denna skärm haft just 1600 på höjden hade den absolut varit ett alternativ, även om möjligheten att köra två datorer parallellt är mycket lockande.

/ B

Av Bill50x
Skrivet av xxargs:

Ni som har gamla CD-R i gömmorna - ta hand om dessa _NU_ och gör image eller läs ut filerna medans ni har chansen - bit-rötan härja vilt där, DVD-R skivor behöver man också göra kopior på, även om det inte är lika akut, så bör man göra det när skivorna passerat 10-12 år eller så.

Jag har haft mängder med cd-r med musik på och ett stort antal är ospelbara efter bara något år. Speciellt drabbas musik i slutet på cd'n, dvs de spår som ligger längst ut. Tack och lov har jag hittat den mesta musiken ute på Nätet som jag nu har lagrad på hårddisk istället. Lagring på hårddisk och med en backup på samma (typ av) media verkar vara en stabil konfiguration som man kan lita på. I alla fall än så länge. Man kan spela upp en 100 år gammal stenkaka än idag, kommer framtida datorer att kunna läsa våra digitala format som vi använder idag?

/ B

Av Bill50x
Skrivet av RainesX:

Wow, den här tråden var inte ifrån igår XD

Ber om ursäkt om jag missförstår dig nu men det är just potentialskillnadens urladdning som är det farliga. Jord är inget som är nödvändigt så länge allt har samma potential/laddning så att ingen urladdning sker.
Kort sagt du kan ha en laddning på 10.000V och meka med elekronik så länge allt inblandat håller 10.000V.
Meningen med antistatutrustning är att urladdningen som sker sker långsamt och kontrollerat.

Kort sagt, det är inget fel med att koppla sig till jord så länge allt är kopplat till jord och urladdning har skett långsamt, men jord är inte på något vis nödvändigt utan kan vara direkt skadligt om inte korrekta försiktighetsåtgärder att utförts först.

Som jag skrev i mitt inlägg finns det situationer när absolut jord är nödvändigt. Men höga spänningar som du nämner kan ställa till med problem i sig själva. Vid typ 10.000 volt kan man få överbryggningar vid alla avstånd runt en millimeter och mindre.

Men som du säger/skriver, det viktiga är att undvika potentialskillnader. Det enkla sättet är att koppla allt till jord

/ B

Av Bill50x

HolyFather: De stora uppdateringarna MS gör sker ju två gånger om året så det klarar ju din kravspec
Sebastian V: Nej, du har inte installerat 1809. Om du kör winver.exe så ser du vilken version du har.

/ B

Av Bill50x

Vad jag hittills noterat är:
- Min dator kopplar numera upp sig mot internet direkt vid uppstart och inte efter ca en minut som det varit de senaste månaderna.
- Jag kan starta om datorn och den går igång direkt. Senaste året har jag varit tvungen att stänga av , vänta en stund och starta - annars blir det en uppstart utan att skärmen (grafikkortet?) aktiveras = ingen bild.
- Jag fick göra en ominstallation av Spindelharpan från Win7 för den ligger av någon anledning kvar i Windows.old och det går inte bara flytta filerna för då måste man dessutom gå in och meka i registret. Detta är inget nytt, detta händer vid varje ny stor uppdatering.
- Jag har haft problem med att några minuter efter start så börjar grafiken krångla (man märker det mest på att muspilen hoppar runt när man försöker flytta den) och till slut blir det blå-skärm. Efter omstart (stänga av - vänta - starta) fungerar datorn i flera dygn. Ska bli intressant att se om även detta fenomen har försvunnit. Sedan installationen av 1809 för några dagar sedan har det i alla fall inte hänt.
- Inga filer har försvunnit såvitt jag kan se. Men jag använder inte mapparna under User files (förutom skrivbordet då'rå) utan har allt placerat på andra diskar.

Det enda jag inte har löst är hur jag får bort Windows.old-mappen (den försvinner inte fast jag bett om rensning av gamla systemfiler och tempfiler). Jag försökte med ett trick jag hittat på nätet men det resulterade bara i att datorn automatiskt startade om i felsäkert läge och det tog mig en stund innan jag löste DET problemet

/ B

Av Bill50x
Skrivet av RainesX:

Tänkte bara flika in hur jag gör.
Jag ställer chassie på ett bord med mattan bredvid. Sedan letar jag upp en passande plats att sätta en krokodilklämma på det koopplat till mattan var efter jag kopplar mitt antistatband till mattan. Var efter alla komponenter som skall in eller ur chassiet läggs på mattan.

Jag>esdarmband>matta(med komponenter)>krokodilklämma>chassie.

Vissa drar även en extra krokodilklämma till en jordpunkt också för att allt skall hålla samma laddning som resten av omgivningen. Detta är mest för labbmiljöer där hela rum/byggnader håller samma laddning så att man kan gå omkring och bytta arbetsplats obehindrat. Alltså inget vi är intresserade av hemma.

Det viktiga är att potentialskillnaden mellan dig och vad du jobbar med är samma.
När det kommer till antistatverktyg så är det inte direkt nödvändigt så länge du håller dom med i loopen genom att förvara dom på mattan också eller hålla i dom när du är kopplad till resten via ditt esd-armband.

Det är bra att koppla hela utrustningen till en riktig jord (tex till jordblecken i ett eluttag eller tlll ett element (men se till att det finns kontakt med ren metall). Anledningen är att om något blir uppladdat så laddas hela setupen upp. Faran är mycket liten att något händer eftersom det är potentilaskillnaden som skapar urladdningar. Men det finns kretslösningar med känsliga komponenter där det kan bli en potentialskillnad internt, dvs en känslig komponent sitter mellan två jordplan och det blir en potentialskillnad mellan dessa. Av denna anledning kan det vara bra att det finns en extern gemensam jord. Problemet ska dock inte överdrivas, det finns gott om felkällor att åtgärda först

/ B

Av Bill50x

Med tanke på vad premiummodellerna kostar idag och att försäljningen av dessa ökar som mest kan man bara konstatera "folk har för mycket pengar". Med tanke på vad det kostar att tillverka en smartphone och de vinster som Apple/Samsung/mfl gör så betalar vi alldeles för mycket för våra telefoner.

/ B

Av Bill50x

Det är inte farfars vinylskivor jag spelar utan mina egna. De första skivorna köpte jag i slutet av 60-talet. Tyvärr blev dessa stulna -83 i ett inbrott men jag har fortsatt sedan dess att handla sådana. Senast för en vecka sedan med Lisa Ekdahl. I övrigt kör jag 85% av musiken strömmande från egen dator (som får leka NAS), 5 % från Spotify och 10 % från CD (huvudsakligen sambon).
Film antingen "live" från TV eller från datorn via nätverket alternativt SvtPlay. Vi har separat lyssningsrum med stereo (huvudsakligen Linn elektronik/skivspelare samt B&W/Dahlquist DQ10a högtalare med en Squeezebox Touch som strömmare) och TV-rum bestående av en Sony Android TV samt tillkopplade Philips 2.1 datorhögtalare (kopplade till hörlursutgången - låter faktiskt riktigt bra). Vitsen med den setup'en är att en enda (original) fjärrkontroll sköter allt tv-tittande. Vi har ett träningsrum i källaren, där huserar en Pioneer kompaktanläggning driven av en Squeezebox Classic.

/ B

Av Bill50x

Vad som har glömts bort i debatten är att kemikalieskatten är baserad på produktens vikt. Det betyder att en högtalare på 20 kg med ett delningsfilter på 200 gram betalar långt högre skatt än en elektronikapparat på typ 2 kg. Trots att miljöpåverkan från elektronikapparaten är långt större än från högtalaren. Åtminstone i kemikaliehänsyn.
Det är en mycket dåligt utformad skatt och visar tydligt att MP mer ägnar sig åt symbolpolitik än att verkligen försöka skapa en bättre miljö. Svaret på deras enbarmliga politik fick dom förresten i valet. För dem var ju valet en ren katastrof. Med rätta.

/ B

Av Bill50x

Ca 7 TB musik och ca 2 TB film. Och ca 2 TB till resten. Jo, å så 8 TB som backup. Och jag har en extra dator jag kallar för "Server" som dels servar som backup, dels har en del unik data. Men den datorn är i princip aldrig igång.