Inlägg

Inlägg som Bill50x har skrivit i forumet
Av Bill50x

För en stund sedan dök nya drivrutiner upp för mitt grafikkort i Windows Update och nu är jag tillbaka på ruta ett. Dvs det fungerar som det ska, som det gjort i två år nu.

/ B

Av Bill50x

DVI-anslutning, 2560x1600 upplösning. Det *kan* givetvis vara glapp i kontakten men eftersom problemet dök efter uppdatering av W10 så känns det märkligt att ett glapp skulle komma i samband med detta.

Jag har uppdaterat drivrutinerna till grafikkortet, naturligtvis krånglade påbjuden omstart och datorn stod med svart skärm i en timme. Då tröttnade jag, stängde av och drog igång. Nu fungerar det och jag har bara en skärm!

Nu ska jag prova med en ren omstart (dvs inte stänga av och sätta på så får vi se om det fungerar.

Tack för svaren. / B

Edit: Nej, att välja omstart fungerar inte. Man måste stänga av datorn och sedan sätta på den igen, annars blir en svartskärm bestående. Men det kan ha med någon annan funktion att göra, skärmen tänds inte om man inte ansluter en USB och en 1394-sladd som går från skärmen till datorn.

Och nej, det finns ingen grafikdel på kortet (Rampage II Gene) och cpu'n Intel Core i7 950.

Av Bill50x

Datorn tror jag har två bildskärmar

Efter senste uppdateringen tror Windows att jag har två bildskärmar (en "Allmän icke PnP-bildskärm" och en "Allmän PnP-bildskärm) när jag i själva verket bara har min gamla vanliga Apple Cinema 30". Och jag har för mig att min skärm tidigare benämndes med namn, men där kan jag minnas fel.
Problemet dök upp vid omstart efter senaste uppdateringen när datorn fastnade på Windowsloggan och efter ett par timmar stängde jag helt enkelt av den hårda vägen. Efter diverse trixande lyckades jag åtminstone att logga in men skrivbordsikonerna var borta och upplösningen 640x480. Vissa fönster som jag öppnade syntes inte och till slut fattade jag att jag befann mig på fel skärm. Windows tror jag har två och att min skärm är "2:an". Så jag var tvungen att byta till skärm 2 och markera att den var primär skärm så började det fungera.

Men hur blir jag av med den obefintliga skärmen? Och vilken av de två är min Cinema? Jag har provat att ta bort "icke-PnP" i enhetshanteraren men den är tillbaka efter omstart. Kan det vara så att min skärm inte är en PnP? Kan det ha med drivrutiner till grafikkortet (NVIDIA GeForce GT610) att göra?

Någon som har tips?

/ B

Edit: NVIDIAS Kontrollpanel hittar bara en skärm, den identifierar den korrekt (Cinema HD) och skärmen har nummer "1".

Av Bill50x

0 rätt! Verkar inte som om jag bryr mig, bara använder

/ B

Av Bill50x
Skrivet av Sveklockarn:

Väldigt sällan eftersom det är svårt eller omöjligt att veta hur grejerna hanterats, särskilt med avseende på ESD-skydd som flertalet verkar strunta i totalt.

Håller med. Hårddiskar, nätaggregat, lådor, högtalare, tangentbord/möss och liknande är OK men ett moderkort, minnen eller grafikkort - aldrig! För att inte tala om en processor som man inte vet hur den har hanterats. Det är för lite pengar att tjäna på begagnat med tanke på risken att grejorna kan vara (ESD-)skadade och ge upp om några månader.

/ B

Av Bill50x
Skrivet av dakke:

Kör den fortfarande (OpenShell), helt superior till nuvarande startmenyn som fortfarande är kass.

Har kört Classic Shell sedan W8 kom och är fortfarande nöjd. Ser ut som W7 vilket passar mig perfekt. Har funderat ibland på att gå över till W10's startmeny men det verkar klart jobbigare att anpassa den till mig än att installera just Classic Shell.

/ B

Av Bill50x
Skrivet av cyklonen:

Datorn drar inte mycket när den är inaktiv men påslagen, så varför inte ha den på hela tiden? Jag har alltid på mina datorer oavbrutet (bara omstart vid vissa installationer och systemuppdateringar).

Den låter lite mycket och sambon är känslig

/ B

Av Bill50x
Skrivet av Novdid:

Det är faktiskt en mindre skandal att Windows fortfarande kostar pengar att köpa med tanke på utvecklingen.

Vilken utveckling tänker du på?
Jag gissar att de som jobbar med utvecklingen vill ha betalt för sitt jobb.

/ B

Av Bill50x

Snabba tips! Ska kolla om det fungerar på min dator.

/ B

Av Bill50x

Dator i drift vissa tider

Hej.
Finns det något sätt, med en W10-dator, att bestämma vilka tider den ska vara igång? Min dator är även server för musiken här hemma och jag skulle önska att den drog igång tidigt på morgonen utan min medverkan (gillar att sova längre än sambon ) och stängde av automatiskt på kvällen. Säg att aktiva timmar skulle vara mellan 0600 och 0100.

Går det att lösa?

/ B

Av Bill50x

8 av 10 rätt. Mitt absolut första virus (bara haft ett till sedan dess) var ILOVEYOU. Jag och en kollega (på ett annat företag) brukade skicka skojigheter till varandra och när det dök upp ett mail med denna rubrik så öppnade jag givetvis för att kolla läget. Precis när jag gjorde detta började vår fax dra igång och jag misstänkte något var lurt. Stängde av min dator, modem och datoranslutning direkt och precis då berättade de på nyheterna i P3 att SvD med flera tidningar drabbats av viruset. På SvD's hemsida fanns dessutom en instruktion hur man blev kvitt viruset.

Varför faxen drog igång? Jo, för att på den tiden kunde man lägga in såväl mail-adresser som faxadresser (telefonnummer) i Outlook och våra första adresser i listan var enbart faxnummer, det var två eller tre fax som kom iväg och dessa bestod enbart av en massa konstiga tecken. Vi klarade oss ganska bra med andra ord. Viruset kunde också låsa tillgången på alla bildfiler på infekterad dator men av någon anledning drabbades inte vi av detta.

/ B

Av Bill50x

Ljudnivån är en viktig parameter. Många bärbara låter som en dammsugare, redan vid låg belastning.

/ B

Av Bill50x

Victor 286:a, 7MHz processor, 15 MB hårddisk i slutet på 80-talet. Monokrom skärm. Enda spelet var Tetris samt Hitchikers guide to Galaxy på diskett. Det senare helt textbaserat.

Av Bill50x

Mitt absolut sämsta försök att bygga egen dator bestod av rambusminnen, för de skulle vara bäst. 4x30GB hårddiskar (det var stort på den tiden) skulle stå för snabbhet och säkerhet i raidkonfiguration.

Men när moderkortet rasade var rambusminnen stendöda på marknaden och data på hårddiskarna var försvunnet. Så jag betalade en massa extra pengar för grejor som inte gav bättre prestanda. Och även om moderkortet hade garantitid kvar var det till ringa tröst när mina svindyra rambusminnen inte gick att använda. Och diskarnas innehåll gick inte att rädda edtersom raid-konfiguration var kopplad till moderkortet.

/ B

Av Bill50x
Skrivet av Harddrive:

1600px på höjden, när blir det standard?

Bra fråga. Har ingen aning om varför alla (?) föredrar 1440. Har själv 2560x1600 och skulle aldrig acceptera mindre på höjden. Vill absolut ha en läsbar A4 på höjden, dvs en liggande A3 ska rymmas på skämen. Väldigt händigt när man designar trycksaker.

/ B

Av Bill50x

Behöver man rejält med lagringsplats är mekaniska diskar det enda alternativet, om man inte är gord av pengar. Jag har två diskar för lagring, 8 resp 6 TB. Därutöver har jag en SSD som systemdisk. Innehåller bara OS och program i princip. Tillfälliga filer som ligger på skrivbordet hamnar också där, förstås.

/ B

Av Bill50x

Vems integritet pratar vi om här? Jo, grovt kriminella som skjuter vilt omkring sig så dom skjuter ihjäl unga flickor som rastar hunden. Det är ju inte så att det är mina samtal med min älskarinna som avlyssnas. Avlyssna böset och vidta de åtgärder som behövs för att hålla dem ur cirkulation. Jag ser det inte som "djupt allvarligt" att man avlyssnar djupt kriminella. Om polisen visste lika mycket om de kriminella som goggle vet om mig skulle dom kunna minska kriminaliteten rätt rejält -tror och hoppas jag.

/ B

Av Bill50x

Minneskapacitet på moderkortet som räcker till ett normalt OS (med marginal) vore najs. En typ några hundra GB M2 kunde ju lika gärna vara integrerad på moderkortet från början, precis som basic grafik finns på många kort. På så sätt vore det busenkelt att fixa ihop en hygglig dator, som senare lätt kan kompletteras med bättre grafik, större lagring osv.

Ni som varit med ett tag minns säkert hur man tidigare behövde bestycka en dator med ljudkort, grafik, modem, nätverk - allt som idag är inbyggt. Så varför inte möjligheten till att installera ett OS?

/ B

Av Bill50x

Den bästa bacon jag någonsin ätit kommer från Gårdssällskapet
https://www.gardssallskapet.se/?gclid=CjwKCAiAuoqABhAsEiwAdSk...
Genuin smak, rökt på riktigt och inte smaksatt med rökämnen. Toppkvalitet på köttet, precis som på den malda högreven och kycklinglåren.

/ B

Av Bill50x
Skrivet av Scorpion85:

Till er som inte tror att strålning från en router har negativa effekter såsom huvudvärk osv, jag hoppas att ni drabbas av samma vånda som jag själv när jag tvingades sitta 40 cm från en access point pga att jag var ny på jobbet och inte ville göra väsen av mig med att flytta den (vilket jag ändå sen gjorde efter ett tag och på så sätt åtminstone kunde göra det drägligt för mig). Extrem migrän från just det hållet som pekar mot routern och kom inte till mig och säg att jag e foliehatt.

Det finns alldeles för många i Sverige som enbart köper den officiella förklaringen och går aldrig mot strömmen, därav många samhällsproblem som man inte får prata om i detta forumet. "Vadå om jag har en 2,4-26ghz sändare 50cm från mig där jag befinner mig många timmar, vi är inte biologiska varelser vi är gjorda av granit".

Epiteten jag hade använt för att beskriva er är inte tillräckliga så jag avstår.

För den som har reella problem med att sitta nära en strålningskälla eller svårt att sova pga en router som påverkar är det naturligtvis trist att behöva stå ut med allt raljerande.
Medn, man ska inte glömma att en (wifi-)routers uppgift är just att skicka ut en signal som kan tas emot i området där man befinner sig. Att då stänga in routern i en (Faradays-) bur och sedan klaga på mottagnings-/sändarkvaliteten är, tyvärr, ganska korkat. Då har man inte förstått hur saker och ting fungerar. Det hindrar som sagt inte att det finns personer har problem från strålningen, men som någon föreslog, stäng av routern när den inte används.

/ B