Inlägg

Inlägg som Irre har skrivit i forumet
Av Irre

Heja Ericsson! Ett av få svenska bolag jag har aktier i.

Av Irre

Hdmi till dvi -kabel löser ditt problem, dock måste ljudet sändas på annat sätt. Använde det från min första Raspberry till en föråldrad tv.

Av Irre

Hela Mariehamn löste problemet genom att bygga en piratsändare för svensk tv på en hög höjd. Annars kunde de bara se finsk tv. Men det var på den gamla goda tiden...

Av Irre

Learning by doing. Om jag var du så skulle jag satsa på företaget du är delägare. Med din position borde du kunna styra över dig själv åt IT-hållet och lära av dem du jobbar ihop med. Då kan du även gå kurser på arbetstid.

Av Irre

Jaha, då var vi bara 5. Tack!

Av Irre
Skrivet av raGGGe:

Min bergvärme ballade ur den natten när det var -18 i Stockholm, missade kolla till den förän på kvällen så den gick på elpatron nästan hela dagen vilket resulterade i 210 kWh förbrukning fyfaen

Tråkigt. Bergvärme är annars det bästa när det är mycket kallt.

Av Irre

Hur många hundar hade samlats?

Vi hade samlats på en äng en grupp människor och några hundar. Jag räknade ihop sammanlagt 44 ben och 34 öron. Hur många av oss var hundar?

Av Irre
Skrivet av medbor:

Så mycket kärlek!

Vad skulle hända om vi bygger 100 reaktorer i Sverige för export (och uppgraderar alla exportlänkar att hantera detta?)

Bäst vore om alla länder (inte EU alltså) tog ansvar och producerade el nära där den förbrukas. Tyskland lär behöva 100 nya atomkraftverk. OCH det är inte Sveriges uppgift att lösa DERAS självförvållade problem.

Av Irre
Skrivet av medbor:

Jag tycker vi hoppas att mänskligheten bygger så mycket grön kraft de kan så planeten får en chans att klara sig. Sen om det stannar vid 1000 eller 100000 låter jag vara osagt. Något som minskar fossila behoven känns kritiskt på både kort och lång sikt, och alla steg ditåt känns bra.

Svt verkar helt sålda på koncentrerad solkraft i Marocko just nu. Känns för mig som att de tar upp för mycket plats, men bygger man ett band med sådant längs ekvatorn så blir det ju ganska bra energi, lite oklart dock hur det skulle göras i praktiken

Jag säger som jag sagt om snurrorna. Använd överskottsel till att tillverka vätgas som är enkel att transportera i vanliga gasledningar hundratals mil!

Av Irre
Skrivet av Petterk:

Hur mycket el tror du inte används vid negativa elpriser? Jag skulle säga att förlusterna är större när efterfrågan är hög än tvärt om. Vattenkraftverk reglerar automatiskt ner och kan spara vatten om efterfrågan är låg. Pumpkraft kan köra pumpning. Folk kan ladda elbilarna, industrier kan köra sina processor, energibolagen kan köra värmepumparna i fjärrvärmenäten.

Vid låga eller negativa priser borde vätgas produceras invid eller inne i vindsnurrorna!

Av Irre
Skrivet av anon134512:

Ja, jag försökte använde samma bristfälliga logik som exemplet om att vindkraft inte är lönsamt. Tror någon här verkligen det? Vattenfall t ex har interna krav att vindkraftsparker ska vara lönsamma utan något stöd som exempelvis elcertifikat, och de bygger ju ut vindkraften konstant.

Problemet med vindkraft är ju inte lönsamheten utan att det är en oberäknelig energikälla om något.

Jag fattar inte att det talas mer om att producera ren vätgas. Ibland är priset på el extremt lågt eller negativt. Då borde man passa på att tillverka vätgas. Sådan vätgas är helt grön och kan användas för att driva bränsleceller.

Av Irre
Skrivet av anon134512:

Enligt SVD är investeringskostnaderna runt 400 miljarder och ansökningarna om att få bygga havsbaserad vindkraft har exploderat. Om kraven finns eller inte så tycker jag faktiskt att man kan påstå att de är lönsamma. Skulle sådana enorma summor investeras om inte företagen sett och räknat ut att det går att få en hygglig lönsamhet? Det är inte direkt välgörenhet de sysslar med.

Det är inte särskilt svårt att se problemen med vindkraft och ärligt talat så är inte lönsamheten ett av dom.

skattebetalarna står för fiolerna när det gäller de dyra ledningarna ut i havet. Ev vinster går inte till oss som betalar dessa ledningar.

Av Irre

Är du kunnig så köp en begagnad företagsdator med hyfsat minne och ssd. Bortse från detta, såg att du redan köpt. Bra att du gick upp en klass.

Av Irre
Skrivet av pine-orange:

Det här kommer inte hända för personbilar, det leder bara till onödiga förluster. Mirai blir inte framtiden i alla fall, Toyota vägrar bara släppa det för att de har investerat så mycket tid, pengar och prestige i projektet.

Det kommer ta viss tid att utveckla och bara ett fåtal länder kan tillverka bränsleceller idag. Men de kommer. När Kina lär sig tekniken så kommer priset sjunka kraftigt. Distribution kommer bli en del av infrastrukturen när fossil energi avvecklas. En bil med bränsleceller tankas lika enkelt som en bensinare.

Av Irre
Skrivet av Iskra:

Jag blir osäker på om du är sarkastisk. Elektricitet är väldigt mycket enklare och energieffektivare att transportera än gas.

Om man bygger vindparker väldigt långt ute i havet kanske det skulle kunna vara en idé, men det är nog inte så många platser som är tillräckligt lämpliga för att det ska vara värt det.

Kol fungerar dåligt som reglerkraft. För att vara så effektivt som möjligt så behöver ett kolkraftverk köras på sin optimala arbetspunkt. Kolförbrukningen per kWh blir mycket högre om man t.ex. kör kolkraftverket på 100 %.

Jag orkar inte svara på allt. Läs på! Naturgas transporteras hundratals mil från Sibirien till Europa och Kina och snart till Korea och Japan. Så långt skickar man aldrig el, inte ens med 800 000 V. Vätgas behövs om det skall bli någon grön omställning! Om den produceras i vindsnurrorna blir den ren och användbar för bränsleceller. Jag säger inte att kol är bra, men det används. Vätgasdistribution kan använda befintliga gasnät. Även Nordstream 2 kan komma ifråga för vätgas enligt en Gazprom representant jag lyssnade på. Tyskland planerar att avveckla fossilkraft redan till 2030, det förutsätter import av vätgas och kärnkraftsel!

Av Irre

Om kärnkraften avvecklas så behöver jag hjälpa politikerna lite på traven när det gäller vindsnurrorna:

Absolut ingenting säger att de bara ska producera el. Tvärtom. El är dyrt och krångligt att transportera långa sträckor. Gas däremot är billigt att frakta. Låt snurrorna huvudsakligen producera vätgas, nära generatorn. Där kan även vätgasen komprimeras utan el, för vidare långa transporter.
Nuvarande batteribilar blir en kortlivad fluga. De ersätts av vätgasbilar där vätgasen bara behöver komprimeras extra, eftersom ren vätgas skapas i snurrorna. Vätgasen används även för att skapa fossilfritt stål.
Att som idag använda snurrorna för att producera fladdrig el är dumt, eftersom reglerkraften oftast är kol och olja.

Av Irre

Att ha saker på golvet blir alltid svåra dammfällor och försvårar städning. Helst skall ALLTING vara väggmonterat eller hänga i taket. Dammsugarroboten föredrar stora ytor utan hinder.

Av Irre

Den gröna omställningen i Tyskland går uselt, vilket tyvärr styr våra elpriser. I delstaten Sachsen, som har satsat hårt på brunkol, revs det åtta vindsnurror medan bara ett byggdes. Motståndet mot snurrorna är mycket stort. Nya regeringen har dessutom beslutat att inte öppna Nordstream 2 inom överskådlig tid. Grön el kommer inte räcka till utan utbyggd kärnkraft, som dessutom måste definierad att vara grön av EU!

Av Irre
Skrivet av anon214822:

Kan folk inte sköta sin riskhantering så skall dom gå i konkurs. Välförtjänt. Och?

Kunderna drabbas hårt! De måste teckna nya dyra avtal! Så var det med dessa sk bundna avtal. Detta har hänt i flera länder och även Sverige. Alltså du kan bilda ett elhandelsbolag och kamma hem stora vinster om priserna sjunker. Stiger priserna går du i kk. Enkelt och smärtfritt!

Av Irre
Skrivet av mr_sQuinty:

Den här månaden går väl att ta som skräckexempel , vindkraften levererar mindre än 10% över 60% av tiden så jo det blåser lite och ingenting under längre perioder.

https://i.imgur.com/nfzxhih.pnghttps://i.imgur.com/YC5zIak.jpg

Jag har en lösning på detta! Stryp snurrorna till att leverera högst 20%, allt där över går till lokal väteproduktion vid varje snurra som levereras i vanliga gasrör!
Fördelen är enorm. Kablarna blir mycket billigare och elnätet behöver inte förstärkas mycket. Vindkraften blir då ett pålitligt tillägg. Vätgasen kan matas in i befintligt naturgasnät eller helst förädlas och användas som drivmedel.