Inlägg

Inlägg som Irre har skrivit i forumet
Av Irre
Skrivet av mr_sQuinty:

https://i.imgur.com/WXwQy20.png

Har vi såna problem med produktionen så här sent.

Säger inte mycket. Det kan vara så att prod var för stor tidigare och nu måste synkronklockan rättas!

Av Irre
Skrivet av lindahlj:

Så det är alltså bättre att köra iväg i direkt med bilen "kall" istället för att låta den gå "varm" ett tag på tomgång. Då lärde jag mig något nytt. Trodde det var tvärtom som var det optimala.

Ja, katalysatorn mår dåligt av kalla avgaser. Och motorn tål att bli varm snabbt. Dessutom förgiftar man inte luften.

Av Irre
Skrivet av MickeBoy:

Du menar att de stänger sedan av bilen igen när rutorna är skrapade? Om man ska åka iväg med bilen spelar det väl ingen roll?

Det borde vara bättre att ha så lite last som möjligt på en helt kall motor? Det borde också då bli mindre mängd avgaser till katalysatorn om motorn står på tomgång jämfört med om man åker iväg?

Vad jag menade var att man inte får låta en kall motor gå på tomgång. Snabbt iväg alltså. Skrapa rutorna utan att ha startat bilen.

Av Irre

För något år sedan var det en man som fick ett mycket långt finstilt kontrakt som skulle skrivas under. Mannen redigerade några finstilta paragrafer till sin fördel. Kontraktet underskrevs av båda parter!

Av Irre

Hur stor skadan blir beror på om ventilen når kolven eller inte.

Av Irre

Korta sträckor med kall bensinmotor är mycket dåligt för den dyra katalysatorn. Jag ser många starta motorn och låter den gå på tomgång när de skrapar rutorna. Det är olämpligt! Katalysatorn funkar ej med kalla avgaser.

Av Irre
Skrivet av anon910:

Finns inga gratis längre och vad är 300kr per år? nån som minns vad det kostade en gång i tiden att betala räkningarna på posten..........nä, tänkte väl det.

Att ens orka tjabbla och byta bank för 300kr är då för mig en gåta

Postgirot var helt gratis. Sedan privatiserades det, slogs ihop med konkurrenten bankgirot, resten är historia. Idag kostar allt, alltmer.

Av Irre

För att ha en snabb bild av elbalansen så har man helt enkelt två stora väggklockor. Den ena är en synkronklocka kopplad till elnätet, den andra klockan går exakt, mha signal från gps-satellit.

Synkronklockan bör högst gå +-10 sekunder fel (om jag minns rätt)

Av Irre

Har du råd, så plugga vidare. Kunskap är inte tung att bära. Efter examen civ ing, elektroteknik, fick jag ett intressant erbjudande att forska. Jag tackade nej eftersom jag ville tjäna pengar först. När jag sedan efter ca 15 år ville forska vidare fick jag inget erbjudande. Jag ångrar att jag inte fortsatte lära mig mer om det jag var bra på. Pengar är inte allt.

Av Irre

Bidén vill subventionera amerikanska elbilar som byggs av fackanslutna arbetare och amerikatillverkade batterier. Elon Musk tycker inte det behövs statliga subventioner. Elon har rätt tycker jag.

Av Irre

Om och när kryptobrytarna ger upp så blir det väl överskott på halvledare. Och el!

Av Irre
Skrivet av downup:

Ikväll fick barnen strunta i julkalendern, blir för dyrt att ha igång TVn

TV:n har en verkningsgrad på 100% så den kan du ha igång om du inte har billig fjärrvärme eller en bra värmepump.

Av Irre
Skrivet av mrqaffe:

Det finns ju annat än luft-luft värmepumpar, jord, berg och sjö funkar i kalalre klimat.

Jovisst vatten är lättare att kyla ner än -25 grader luft. Problemet är många har köpt billiga lösningar som blir dyra nu! Elräkningen blir kanske 10000 i stället för 2000.

Av Irre

När utetemperaturen är låg så lyckas inte luftvärmepumparna kyla ner uteluften tillräckligt för att de ska löna sig! Man kan lika gärna ha direktverkande elelement då. Många kommer bli chockade när de får nästa elräkning! Själv har jag huggit upp en kubikmeter ved!

Av Irre

Idag exporterar vi fossilkraft till Polen (Karlshamn). Igår och i morgon importerar vi fossilkraft (kol) från Polen.

Av Irre
Skrivet av Snared:

Har velat spela ett gammal spel jag har på Cd-rom som är från 98.
Jag kör med Windows 10 just nu och mountat skivan som iso men går inte att installera den.
Står något att det går inte köra appen och hitta en annan version.

Läste att om man "Disable driver signature enforcement" så brukar det gå bra, men det gjorde inte det.
Även testat med olika kompatibilitets läge.

Så fick en till tips med Virtual Box och Windows XP.

Första gången jag använder Virtual Box, så det jag har gjort är att lägga "Optical Drive" i "Controller: IDE" och mounta skivan.
Allt funkar i windows Xp men när jag försöker installera skivan, så får jag upp en ruta med "Ytterligare diskutrymme krävs".

När jag testat annat som att lägga till en hårddisk "VDI" och har skivan så får jag åtminstone upp spelets installations meny, men när jag klickar installera så står det att "Produkten kan inte installeras utan CD-ROM".

Vad gör jag för fel ?

Du allokerar så mycket utrymme du vill virtuellt. Optisk drive lägger du till under "storage". Det borde funka .

Av Irre

Efter fiaskoartad uppdatering till win10 från win7, så köpte jag en billig win10 licens. Så nu har jag nedsmutsat win7 och rent win10 + linux på samma maskin. Det blev komplext, men funkar.

Av Irre
Skrivet av firstofmay:

Har aldrig hänt mig och har byggt ett tiotal maskiner med w10 fulnycklar. Onödigt att betala toksummor för ett så dåligt OS som windows.

Precis. Dagens Windows är reklamfinansierat så det känns fel att betala.

Av Irre

Om industrin flyttar från Sverige eller går i kk pga extrema elpriser så blir det lägre elpriser igen! Och regeringen kan skryta med att de fått ner inflationen.

Av Irre

På youtube finns många exempel på knep att fixa diskar som hamnat snett.. Bla när armen fastnat i fel läge.