Inlägg

Inlägg som MsSmith har skrivit i forumet
Av MsSmith
Skrivet av Eson:

Du pratar om att ersätta kärn-/baskraften med vind och sol, i en tid när vi kommer fördubbla vår elförbrukning och hela europa gör samma sak. Ta bort kärnkraften så har vi inte ett stabilt elsystem längre och importberoendet blir enormt.
Men blåser det inte i Sverige så blåser det inte i Tyskland eller Danmark heller.
Norsk och Svensk vattenkraft räcker inte.
På natten funkar inte några solceller i hela Europa.

Från vem ska Sverige, Danmark och Tyskland importera ifrån då?
Finsk, Polsk och Fransk kärnkraft?

Det är en slutsats du tar baserat på något jag aldrig sagt, och återigen handlar det om att man ser världen helt svart/vit där man ställer energislag, människor eller vad det nu kan vara mot varandra. Energisystemet är inte designat på ett sådant vis, vilket du är lika medveten om som jag. Tvärtom så är jag på det hela klara med att vi inte ska avveckla mer kärnkraft i dagsläget. Men det jag har sagt, gång efter annan trots att det verkar missförstås, är att ingen kommer vilja satsa på ny eller mer kärnkraft i Sverige. Det finns inget behov för den investeringen vare sig ekonomiskt eller ur ett välfärdsperspektiv (läs stabil el 24/7 365). Vidare säger jag att kärnkraftens roll idag är mindre än den var tidigare och till stor del handlar om att stabilisera elnätet. Slutligen säger jag att satsningen framåt är genom cirkulära energislag.

Men hur man får det till att vi ska ersätta och avveckla redan existerande kärnkraft förstår jag inte och personligen känner jag faktiskt ingen miljömupp själv som är av den åsikten heller.

Av MsSmith
Skrivet av Eson:

Ta bort 7000MW kärnkraft ur grafen så exporterar vi inte så mycket längre.

Och sista bilden visar precis det jag sa, vattenkraften klarar inte av att producera tillräckligt när det inte blåser på vintern.

Vad pratar du om nu? Ta bort *valfritt energislag* så exporterar vi inte så mycket. Kom igen nu. Hittepå-scenarion för att stärka din redan svaga argumentation hjälper inte.
Tror du på fullaste allvar att Sverige ska vara självförsörjande? Ska det satsas x miljarder på att täcka upp 50-200h?

Av MsSmith
Skrivet av Eson:

Du glömmer hela tiden bort vart elen ska komma ifrån när det inte blåser eller solen skiner.
Vind och sol levererar inte samma tjänster som kärnkraft. Vattenkraften räcker inte för att balansera utan kärnkraften.

Vi har 16GW vattenkraft men ett behov om 25GW på vintern och det kommer öka.
När det inte blåser i Sverige så blåser det inte i Danmark eller Tyskland heller, då vill alla ha svensk och norsk vattenkraft som inte räcker till alla. Så vart kommer elen ifrån då och vad kostar det? Med allt inräknat så är vind och sol inte billigast för samhället.

Nej, det är du som hittar på saker. Däremot verkar du inte förstå att nu under optimala förhållanden för bland annat vindkraften så att den går på högvarv och kärnkraften stänger går ned i produktion. När det är mindre gynnsamma lägen för vind och vatten går istället kärnkraften på max. Vi har inte en brist utan systemet är designat så här. När har Sverige haft en brownout? Du har helt rätt i att kärnkraften behövs för att balansera och jag har redan visat ett par nuläges bilder där kärnkraften är nedskruvad (från förra veckan) och ändå har vi ett väl balanserat system.

Fakta är följande:
Sverige hade en netto import av el 2021 på 51h.

Det var något högre under 2022 men det var enbart tack vare att Ringhals 4 lyckades koka torrt i augusti och var ur service till februari/mars i år samt att Oskarshamn 3 under Lucia fick ett oplanerat stopp. R3 gick dessutom på halvfart. Utöver detta vet vi alla att Sverige satte export rekord under 2022 tack vare att Frankrikes kärnkraft upplevde sina egna problem och vi fyllde på gaslagren på grund av kriget.

Utifrån detta kan man bara säga att argumenten för kärnkraft är ytterst få:

  • Den är inte lönsam

  • Det finns mer än tillräckligt för att balansera ett elnät, där bland annat vindkraften går på max och samtidigt skala ned kärnkraften till mindre än hälften

  • Sverige fortsätter att vara en stor exportör

Om du ska svänga dig med "allt inräknat" så får du gärna visa några siffror för det också.

Av MsSmith
Skrivet av Drasteroid:

<Uppladdad bildlänk>

Fast som jag läser texten här på Sweclockers så fortsätter det väl att vara precis som nu också, dvs med reklam.

Skrivet av mrbrix:

Då blir det nog hej då till både Facebook och Instagram.

Varför? Du erbjuds att slippa reklamen mot en månadsavgift, eller kan fortsätta ha det som det är nu med riktad reklam?

Skrivet av Teddis:

Mao YouTube Premium fast för Facebook. ..Så, facebook premium. Tycker det låter jättebra.

Att driva en tjänst med integritetskränkande reklam som enda alternativ för sina användare börjar bli passé. Gillar ändå förändringen i hur jättarna tänker här.

Håller med.

Sedan är det väl osäkert om det skulle vara ok att fortsätta med samma modell inom EU bara för att användarna väljer att inte betala för det. Blir inte ett mindre lagbrott för det.

Av MsSmith
Skrivet av slipbit:

Anledningen till att man reglerar ned kkv är för att man kan och varför skulle du ens producera el som säljs för negativa priser. Det är ju helt idiotiskt. Sen borde man prissätta baskraft/reglerkraft/intermittent producerad kraft olika. Reglerkraft är mest värd, baskraft nummer 2 och intermittent kraft sist. Om havsbaserad vindkraft skulle vara så lönsamt, varför gnäller man att SVk inte vill stå för anslutningskostnaden?

Tack för att du belyser det jag sagt hela tiden: Kärnkraften är inte lönsam, så vem skulle då satsa på det...

Sedan vad man borde och vad man gör är väl egentligen inte så mycket att diskutera. Nord Pool är inte byggt för Sverige Först heller och det är i sådana fall ett jättesystemfel att behöva korrigera. Hela argumentationen sedan hösten 2021 fram till nyligen har av populisterna varit "hade vi haft mer kärnkraft hade det varit billigare". Nu två år senare ska det skruvas ned för att det är idiotiskt att överproducera det dyraste energislaget. Vi får vara glada för att mycket går att exportera och att vi har ett väldigt stabilt elnät i kombination med låga priser som oavsett tål att jämföras med omvärldens priser.

Anledningen är förstås att någon annan har tidigare stått för anslutningskostnaderna. Potentialen minskar förstås när elcertifikaten inte längre finns att tillgå för nybyggnation och man inte får stöd för att ansluta sig. Fullt rimligt att gnälla då, men i slutändan kopplar de på sig ändå och skriver ned vinsten och förlänger avskrivningen istället.

Av MsSmith
Skrivet av Swedishchef_90:

Problemet med din länk om lönsamhet är dock att din prognos är från 2019 och sedan dess är alla "core" komponenter 100% dyrare, speciellt koppar och betong..
Det var någon annan som visade material/Mwh.

Som sagt så såg inte vattenfall havsbaserad vindkraft lönsamt under 100 öre.

Edit
Sen skall tydligen taxeringsskatten eventuellt ändras från den subventionerade 0.2 till samma lika 0.5 % för vindkraft...

Edit 2
Jag tror mer på solceller och vätgas i mellan Europa istället för LNG, här i norden blir det mindre lönsamt då vind gör sig själv olönsamt

2019 är nog mer relevant än tidigare år. Men samtidigt är framtiden ytterst osäker, vi kommer antagligen ha ett par skakiga år framöver och EU går mot att stå starkare själva. I sak håller jag med dig, solceller och vätgas är en mer trolig framtid. Det sägs att exempelvis vindkraftverken inte kommer bli särskilt många fler sen utan de peakar ut vid 5 000 eller där runt här i Sverige.

Visade de här bilderna tidigare, och jag ser den som tillförlitlig. Rapport här.

Av MsSmith
Skrivet av Swedishchef_90:

Nej det där räknar inte in lånen vad jag förstår det som.

<Uppladdad bildlänk>

Sen har du energimyndigheten
"Kostnaderna varierar från 0,30 kr/kWh för de billigaste projekten till närmare 0,80 kr/kWh för de dyraste projekten. Båda dessa fall bedöms vara realistiska variationer av förutsättningar på vindkraftsmarknaden idag."

Dock vet jag inte hur man länkar en nedladdnings pdf från Google search... Filen heter
" Produktionskostnad för vindkraft i Sverige "

Sen har vi en ny rapport från pwc
https://www.vindkraftsnyheter.se/20190804/3101/historiskt-lag...

Sen har vi från SvD
"Produktionskostnaden för Sveriges kärnkraftverk jämfört med genomsnittligt elpris på elbörsen. Det har alltså kostat mellan 22 öre och 35 öre per kWh att producera kärnkraft i Sverige de två senaste helåren. Samtidigt låg elpriset i genomsnitt på 107 öre per kWh i fjol och 59 öre per kWh året "
https://www.svd.se/a/zEyE21/ny-karnkraft-allt-dyrare-kravs-ho....

Jag har varit med och tagit fram lånen till vissa vindkraftsparker, Northvolt med flera och de är väldigt billiga i jämförelse med traditionella lån, så även innan räntehöjningarna. Sedan får man väl anta att man bundit räntan, dvs kostnaden, i de flesta fallen ändå. Länken från PWC skulle jag säga är för gammal med data från 2011 och artikel från 2015. De här elcertifikaten som användes fram till 2021 var till för att stimulera själva omställningen, att vindkraften först nu kan anses som lönsam borde anses som rimligt.

Vi ser prisutvecklingen på stor skala här:

https://i.imgur.com/5lC9k7g.jpg

Gällande länken till SVD, även om produktionen utan lån skulle ligga på 22-35 öre så är det en förlust då köparna har bundit sitt inköpspris till 18 öre (står i länken).

Citat:

Ny kärnkraft blir betydligt dyrare i drift än befintlig kärnkraft, eftersom det krävs många miljarder i investeringar för att bygga reaktorerna. Investeringarna skrivs av under många år och belastar därmed produktionskostnaden under de åren.

– Ett nytt kärnkraftverk går ofta med förlust de första 15 åren innan kalkylen vänder till svarta siffror, säger kärnkraftsrådgivaren Ingemar Engkvist, som sedan i våras även är ledamot i Vattenfalls styrelse.

Detta är varför existerande kärnkraft behöver vara kvar men att satsa på ny kärnkraft är ytterst tveksamt. Pratar man om att det tar 10-15 år att bygga inklusive alla tillstånd och sedan 15 år till av drift, ja då har nog både marknad, förutsättningar och annan teknik sprungit förbi än mer. Med stor sannolikhet behöver man addera ytterligare några år för att andra energikällor konkurrerar ut kärnkraften. Åtminstone för oss i Sverige.

Av MsSmith
Skrivet av Swedishchef_90:

Och vindkraften behöver 50 öre kWh för att vara lönsam mot 30 öre som kkv... Ju mer det byggs desto mer förlust gör man på vindkraft...

Edit
Sedan byggs inga kkv och så går de inte på fullt pga lågt elpris

Energiforsk håller inte med. Anledningen till att kärnkraften inte går på full kapacitet är för att den inte är lönsam och är den dyraste av de olika energislagen - dvs man reglerar ned för att minska sina förluster. Skulle behovet återigen öka så skulle kärnkraften skala upp samt oljeverket i Karlshamn aktiveras igen.

Citat:

Vindkraft på land: 32 öre per kWh
Solel, stora parker: 43 öre per kWh
Kraftvärme, avfall: 48,5 öre per kWh
Vattenkraft, ny station: 52 öre per kWh
Vindkraft till havs: 53 öre per kWh
Kraftvärme, skogsflis: 55 öre per kWh
Kärnkraft: 56 öre per kWh
Solel, små villasystem: 79 öre per kWh

Av MsSmith
Skrivet av Swedishchef_90:

Nej det är det inte, när det blir som kallast är det oftast lite vind. Om temperaturen ligger runt 0-10+ så är det större chans...

Vindkraften producerar mer än kärnkraften i september - kommer antagligen bara bli vanligare

Av MsSmith
Skrivet av Nr42:

Du är verkligen rolig du. På något sätt missar du alltid allt det väsentliga och svarar inte på någonting, bara ordbajsar om att något måste göras "för tänk på barnen" och pearl clutchar om hämska jämförelser som folk gör. Trollar du bara eller tror du faktiskt att CC kommer att hjälpa till något av det dom säger att det ska användas till? Och tycker du verkligen att det är värt massövervakningen som CC innebär? Eller är det helt enkelt så att du faktiskt är lobbyist för just CC? För det är så du låter.

Vaddå "både och" när CC har röstats igenom kommer alla le, skaka hand och säga att nu är csam löst. Ingen utbildning i säkert närbeteende och inga extra resurser till de som faktiskt löser fallen. Jag hade mycket hellre sett att pengarna för CC gick till en gemensam EU enhet med utredare som tog hand om csam, för det är ju faktiskt utredningar som leder till något. Det är också utredningar och faktiskt jobb som alltid har fungerat och antagligen alltid kommer att fungera till skillnad mot algoritmer som inte kan styras och vi inte vet vad dom använder för kriterier för att upptäcka csam.

Hur dom röstar i EU har väl inte riktigt så mycket med vad som är rätt och fel, bara vilka lagar som gäller. Det skulle ju inte vara första gången som politiker röstar mot befolkningens intressen, men om man ser historien som "enskilda händelser, tagna ur olika tidsepokrar och har ingen relevans till varandra" så lär man ju vara dömd att upprepa den.

Så mycket "vi" och "dem" att man blir helt matt, så mycket antingen/eller resonemang att det är bara att acceptera att detta är över förståndet här. Finns ingen poäng i det utan vi får vara glada över att det finns politiker och oss med ett större perspektiv. "Befolkningens intresse" är precis varför vi har politiker. Det vore förstås ohållbart om det skulle varit folkomröstning om varje fråga. Det enda som är bra med just denna fråga är att den engagerar.

Självklart inte, naivt att tro att något är löst. Varför skulle det vara det? Detta är ett verktyg och inget annat. Har en vän som tror att den gröna omställningen har ett start och ett stopp också. Lika ställd blir jag av det resonemanget. Vad som är godtyckligt rätt och fel är ingen diskussion jag ger mig in i utan återupprepar mig och säger att mänskligheten har i allt för många fall bevisat att de inte klarar av digital frihet och det är därför bättre att rösta och pröva detta nu. Det kan faktiskt bli så att det inte röstas igenom, även om jag personligen inte tror det.

Av MsSmith
Skrivet av Swedishchef_90:

Är väl fortfarande intressant och se? Om inte gen 11 eller gen 12 varit vinst bringande utan vi skattebetalare har plöjt ned X antal kronor för att täcka <insert främmande lands riskkapitalbolag > för att de skulle gå vinst... Så känns det nu som ett ganska dålig investering.

Vindkraft har väl ändå funnits i typ 3000 år... Väderkvarn... Och VK som vi ser idag har funnits i ~130 år

Och de börjar närma sig slutet på sin effektivitet/mast.

Absolut, det går att se vad det har lett till för teknologi idag. Det är väl sällan en produkt är lönsam i början, även om tidsspannet väderkvarn kanske är lite väl långt

Skrivet av Eson:

2.5 miljoner självförsörjande hus avlastar elnätet med 30 TWh, lika mycket som 2.5-3 reaktorer producerar till en kostnad av 25st reaktorer? Suck.

Vad för incitament har villaägarna att bli självförsörjande när elen är gratis? Man investerar i att bli självförsörjande för man tror på att elpriset kommer bli högre än det man kan producera själv och att el inte finns tillgängligt när man behöver den. Med andra ord, man litar inte på att Sverige kommer ha billig och tillförlitlig el som ett modernt samhälle kräver.

Suck, på dig du. Det är inte våra små hus som ska bli självförsörjande annat än de ecogreen cities som kommer, utan offentliga byggnader (REPower EU har detta som mål från 2027), shoppingcenter och annat. Elen i dagsläget är inte gratis och kommer inte vara det i närtid heller utan det är en investering man gör som går att räkna hem. Hur det ser ut om 20-25 år är rätt osäkert förstås men det är ungefär där man har livslängden på solpanelerna idag. Att investera i självförsörjning är dels för att spara pengar men också för att minska sitt egna klimatavtryck. Vi har enligt vissa världens bästa elnät och vi har defacto EU's lägsta priser och är en stor en exportör av el. Utifrån det kan man förstås dra slutsatsen att man i framtiden inte kommer ha vare sig billig eller tillförlitlig el, absolut, men jämför då med hur andra länder har det...

Av MsSmith
Skrivet av Swedishchef_90:

Vind och sol fungerar knappt på vintern och därav tjänar nästan ingenting. Utan vatten och kärnkraft så skulle vi ha väldigt mycket tråkigare elkostnader här i norden.

Det är strax dags att börja byta ut flera vindkraftsanläggningar, skulle vara kul och se vad dem fick för vinst % under dess livstid utan subventionerna

Är väl tveksamt om de får någon vinst, de var för små och för ineffektiva. Subventioner är till för att stimulera marknaden att gå åt ett visst håll och komma bort från något annat.

Av MsSmith
Skrivet av Eson:

Jag förstår inte hur vindkraft och solceller ska kunna tjäna några pengar när det är konstant negativa priser vid blåst och sol men noll inkomst när det inte blåser eller solen skiner. Det är den kannibalistiska faktorn för intermittent energi eller bondeproblematiken vid bra/dålig skörd.

Om vätgas kommer in i bilden och produceras när elpriset är gratis, så kommer elen inte längre bli gratis eftersom den energiåtgången till vätgasen kommer påverka elkonsumtionen och därmed elpriset. Vad är det som säger att det elpriset är lägre än kärnkraftens produktionskostnader?

Idag har vind- och solkraft lyxen att parasitera sig på bas- och reglerkraften som har produktionskostnader som sätter elpriset när vind och sol inte räcker till och det måste till någon mer elproducent. Men likt en gökunge som du säger så slås bas- och reglerkraften ut av denna marknaden. Vindkraften och vätgaselektrolysen har underhållskostnader som solcellerna kommer till slut också slå ut. Kvar är då solceller som inte kan generera inkomst självt på grund av kannibalismen och ett elnät som inte levererar när solen inte skiner.

Om du bedömer att vind och sol inte är lönsamt, gissa hur olönsamt kärnkraft är?
Det handlar också om att inte lägga alla ägg i en korg, där din beskrivning av självförsörjande hus faktiskt avlastar elnätet som i sin tur bättre kan försörja de som ännu inte är självförsörjande.

Ökad produktion av billig el gör att ökningen i konsumtion för exempelvis vätgas blir oväsentlig: Vad spelar det för roll om det behövs ett par extra GHw när det ändå är förnybart i obegränsad form och i princip gratis. Spelar ännu mindre roll om enskilda hus laddar på sommaren och använder energin på vintern.

Av MsSmith
Skrivet av slipbit:

Det flesta här vet nog var du står i frågan kring ämnet och eftersom den förmodligen kommer röstas igenom så undrar jag vad mer du vill tillföra i den här diskussionen. Jag är bara nyfiken.

Såååå.... det är bara en diskussion för nej-sägarna där ni kan få pysa av er lite och sedan blir det ändå inte som ni vill? Låter inte så konstruktivt och ganska jobbigt faktiskt. Jag har tillfört precis vad jag önskat och bara blivit mer övertygad om att mänskligheten inte klarar av friheten på internet samt att anonymitet inte är rättighet.

Av MsSmith
Skrivet av F.Ultra:

Beror ju på att alla tidigare "lösningar" som är teknisk till karaktär har misslyckats men nu ber du och Ylva Johansson att vi bara ska "trust me bro" med en tekniskt lösning som är exakt samma som man redan har testat i olika miljöer. Du har redan listan en radda med tjänster som använder olika steg i Chat Control 1.0 och hur har det påverkat förekomsten av grooming och marknaden av BP? Exakt noll. Så nu är vi inne i fasen av "bara lite till så kommer det att fungera", "lite till".

Samtidigt har vi lösningar som vi vet fungerar, som t.ex att utbilda barn i säkert nätbeteende, men det bara fnyser du över. Samtidigt kan du inget om t.ex Signal, vet inget om hur det används eller ej till grooming/bp, kan inte förklara hur Chat Control 2.0 skall kunna förhindra det på Signal, men ändå så ska vi förstöra hela Signal enkom baserat på att du tycker att man måste "göra någonting, skitsamma vad, bara man gör någonting".

Att du blir förvånad över att Grooming förekommer på Wordfeud är ju det också ett exempel på att du inte har en aning om vad du pratar om, så hur i he kan du då tro att vi ska tro på dina lösningar?

Wordfeud (och de andra plattformarna där barn finns) är dessutom inte E2EE så Chat Control 2.0 behövs inte öht för att lösa problemet där. Finns mycket enklare lösningar som inte tar enorma resurser, dock kommer de inte att ge Thorn miljarder så därför kommer de aldrig att implementeras.

Du är obehagligt snabb på att ständigt dra felaktiga slutsatser. Din värld är komplett svart/vit och tar inte höjd för ökad tillgång och möjligheter. Jag skrev också att det inte är en antingen/eller fråga, återigen svart/vit, utan givetvis både och. Men du valde att ignorera det. Med nya möjligheter krävs nya utbildningar, det är lite som att sparka in öppen dörr.

Du behöver inte tro på "mina" lösningar. Det du behöver tro på är att det röstas om i oktober och som det låter kommer det att röstas igenom och att det i någon form sedan kommer implementeras. Resten bryr jag mig inte särskilt mycket om.

Av MsSmith
Skrivet av Swedishchef_90:

Kkv är alltid lönsamt under dessa peaktimmar.
Vattenfall har gjord bedömning att kriegers flak (havs Vk på ca 2.7Twh) inte var lönsamt år 2015 när priset var runt 40 öre utan förra året tog det beslut att det var lönsamt när priset var över 100 öre.

Tror du att det finns långsiktigt elpris över 100 öre per år? I år verkar vi ju få under iaf...

Men är det inte lite detta som är poängen, att på höst och vår så behöver man inte kärnkraft i lika stor utsträckning och den förlust man gör då tar man förhoppningsvis igen under vintern när alternativen är mindre effektiva?

Av MsSmith
Skrivet av F.Ultra:

Nu får du sluta slingra dig, mitt inlägg förstås av alla andra utom just du så du har ju bara valt att inte förstå det så att du ska slippa svara att du inte vet. Inga cirklar heller, du frågade varför jag tog upp just Signal och jag svarade varför.

Frågan du på allvar varför det skulle vara dåligt att tvinga t.ex Signal att införa något bara för att t.ex Teams gör det frivilligt?

Din poäng fungerar inte heller, även om vi skulle leka med tanken att handel med BP skulle ske via dessa tjänster så kommer inte detta att minska på tillgången, bevis för det är att alla andra tidigare försök att flytta det från mainstream INTE har minskat på tillgången, det har dock minskat på möjligheten för polisiär verksamhet att undersöka det då man har tvingat dessa grupper att bli hemligare, effektivare och bättre.

Den enda effekten som Chat Control kommer att ha är att den ökar på kontot hos Thorn samt bryter E2EE hos en massa tidigare säkra tjänster (som Signal) vilket i sin tur kan få ödesdigra konsekvenser. Så du stöder ett lagförslag som inte kommer att ge dig det du vill ha, men du tycks inte bry dig. Varför kan man ju fråga sig.

Du uttalar dig tvärsäkert om framtiden med "bevis" på gammal historik och det är inget jag någonsin tar i. För mig är det enskilda händelser, tagna ur olika tidsepokrar och har ingen relevans till varandra annat än själva ämnet. Detta är ett verktyg för att försvåra, dämpa och inneha bevisbörda. Uppenbart att det kan användas i andra sammanhang. All form av media har de senaste 13 åren exploderat tack vare sociala medier, streaming tjänster, speltjänster (Wordfeud är tydligen ett tillhåll också). En ökning från handkamera till VHS till DVD, från nationell till internationell spridning av pressat material till streaming och live streaming handlar bara om ett förändrat beteende i vår konsumtion tack vare teknisk utveckling. Att inte åtgärda ett problem som uppstår med utveckling, med de verktyg som finns tillgängliga, borde vara lika problematiskt. I synnerhet för de som utsätts.

Av MsSmith
Skrivet av High1ander:

Bra svar själv! Jag gillar att variera praktik, teori och något i mitten, men upplever ofta i dessa fall att folk har en bestämdhet i att "om jag gör det så är det rätt, för jag är en moralisk och god person" sen hittar man på ursäkter för att "nej, det är faktiskt inte jag som påverkar och gör något", ville därför reducera ner kompleciteten på problemet. Tycker ändå ärligt att för många företag så är det just två dominanta inkomstkällor, reklam och abonnemang, vilket stämmer för flesta TV-bolag, tidningar, hemsidor, etc. därför rimligt att just jämföra dom mot varandra.

Man kan klaga på ett system och vara delaktig, man kan veta att rökning är skit men ändå göra det hela livet (för mig blir det bara skevt när folk försöker övertala sig själva och andra att rökning inte är farligt, oftast bara för de inte klarar av den kognitiva dissonansen att göra något dåligt trots att dom anser sig smarta och duktiga). Det blir också kulturellt en devalvering av värdet på saker som kan piratkopieras om man tillåter argument som just "det är ändå skit så inte värt att betala", samma synsätt funkar inte som förmildrande om man snor "tråkigt bröd" eller "simpelt toapapper". Självklart är den sortsen stöld en fysisk produkt som inte kopieras, men man försöker inte normalt sett förmildra det med just "jag tycker ändå inte det var värt något". Varför kolla på en film om den inte är värd sin tid? Sanningen är bara att man inte tycker den är värd "priset" och det är helt OK att tycka så, att den är för dyr, men värde har den.

Men jag personligen har haft eller har SVTplay ("skatt"), Netflix, Prime, HBO, Youtube och Disney, jag har trots det piratat flera filmer och serier. Även vissa som finns på dessa plattformar för det jag piratar är högre upplösning/bitrate. Tekniskt sett så borde jag "nöja mig med HD-versionen" på Netflix (betalar för 4K, men flesta icke-netflix är bara HD), det är trots allt utbudet och vad jag betalat för, men jag kommer trots det skaffa den högre kvaliten på dom sju haven. Får det en negativ effekt, ja om jag då t.ex. inte ser filmen på Netflix så den får högre tittarantal, och de således betalar mer till skaparna. Mår jag dåligt över det, nej. Netflix blir väl kanske glada då de behöver strömma mindre data till mig och betala mindre royalties. Jag skulle kunna betala för 4K filmer, men jag vill inte. Jag vill inte bestämma mig idag för vilka filmer jag ska beställa och få hem på Blu-ray 4K om tre dagar. Jag vill inte ha ljudet av en disk som snurrar och jag vill inte hålla på och rippa filmer för att köra genom NAS:en som inte gör en massa ljud. Jag är helt enkelt lat, kräsen och lite snål, det är sanningen, inte något "filmerna är inte värda något" eller "jag skulle inte betalat ändå".

Poängen med hus/lån är mest om semantik och hur saker funkar i praktiken även om det är mer komplicerat, t.ex. köpa en bostadsrätt är ju surt om förening går i konkurs och så står man där och tror man "äger" sin lägenhet. Men inte säger man till nyinflyttade att dom inte bor "hemma" eller äger sin bostad? Men vill man fortsätta på det spåret och "go native" så kan man ju också bara säga att vi "hyr" allt eller "förvaltar" bara för om 100 år är vi döda och våra barn äger/hyr det då.

Att stå för det man gör, är nog grundtesen i det hela, vilket idag kanske är ett större samhällsproblem egentligen. Problemet med streaming nu är väl att de är för många och att man på bästa Pokémon manér ska ha alla. Varje tjänst verkar ha en eller ett par serier eller filmer som bär allt annat. Samlingsplattformar borde vara ett begrepp att arbeta med inom snar framtid. Netflix, Disney Plus med flera hävdar att de lider. Här i Sverige går Viasat med TV4 så där. Även att pirata är idag lättare än det var för 10-12 år sen och i den världen samlas ofta flera tjänster på samma ställe. Den digitala världen har, på många sätt, öppnat upp enorma möjligheter. Medan de flesta tolkar detta som positivt så blir det också en möjlighet att utnyttja andra och det krävs en ständig utveckling. Slår man sig till ro så har man nog förlorat kampen.

Av MsSmith
Skrivet av FX9:

Det jag tror han försöker lyfta fram är att det är omöjligt att bedöma om en bild är olaglig eller inte, enbart baserat på det en AI har att tillgå, rent informationsmässigt.

En ensam nakenbild kan med viss kontext vara olaglig, men i andra sammanhang helt laglig. Det handlar om context och sammanhang.

En AI kan absolut bli bättre än en människa på att bedöma situationen (det tror iaf jag), men varken en människa eller AI kan någonsin bli 100% korrekt då den har för lite information om situationen.

Däremot, om AI får tillgång till mer saker än bara den enskilda bilden och den enskilda situationen (d.v.s. får bygga upp en profil på varje människa på jorden) så kan AI bli mer och mer korrekt med tiden...men det lät i mina ögon som en läskig tanke

Finns säkert en tidsaspekt, triggers, och andra parametrar inbyggt. Sedan måste man förstås ta höjd för olika länders lagar och regler också. Vårt grannland i sydväst (Danmark) har en helt annan tolkning. Har du testat att använda Google eller Bing utan att vara inloggad? Man kan få ganska vilda resultat ibland. Jag tror att de som håller på med sånt här (vilket i praktiken kan vara vad som helst) gör det återkommande och rimligen borde det därför även finnas en viss slack så att man har tillräcklig bevisbörda i framtiden.

Av MsSmith
Skrivet av High1ander:

Du snöar in dig på lag och moral, det är helt irrelevant för resonemanget. Jag är inte ett dugg intresserad av relativiseringar som att det finns andra alternativ för företag allt sånt vet jag redan. Det enda som är av intresse är och som jag poängterar: Använder du tjänster från företag och inte betalar så utnyttjar du företagen till deras förlust (det finns ingen gratis lunch, någon betalar). Jag lägger ingen moralisk värdering i att något företag förtjänar det eller inte, osv. utan bara helt jävla simpelt. Betalar du inte för en tjänst som "förväntas betalning/motprestation" (t.ex. pengar eller reklam) så är det de-facto utnyttjande (inte per definition nödvändigtvis lagbrott). Ett utnyttjande som självklart är en kostnad eller/och förlust för företaget som erbjuder tjänsten.

Man kan prata hur mycket som helst om vad företag kan göra annorlunda, att du och jag som privatpersoner "inte är kunden" om vi kollar på reklam. Men att försöka påstå att man inte påverkar negativt för t.ex. Sweclockers genom att köra adblockers är ju skitsnack. Skulle 100% av användarna köra adblocker så skulle nog ganska snabbt Sweclockers tappa en stor del av sina reklamintäkter (och en lösning då är kanske tvinga in mer reklam på andra sätt, oftast jobbigare sätt).

Jag håller med om att det spelar roll vart ett företag får sina pengar, självklart, men som sagt poängen var att företaget i detta hypotetiska fall blir utan pengar (om företagsmodellen "bara" har abonnemang eller reklam) och de som faktiskt använder tjänsten inte betalar tillbaka med just abonnemang eller kollandes på reklam. Det är du som använder exempelvis tjänsten Sweclockers (deras guider, artiklar, nyheter, forum, etc...), inte Inet. Det är bara en form av semantik och säga det är Inet som är kund eller dom som har avtal med Sweclockers (lite som att jag inte köpt något hus för det är bankens pengar, det är inte en bankman som bor i mitt hus). Simpel orsak och verkan, Inet köper reklamplats för de tror du och alla andra ser deras reklam på Sweclockers, om de tror ingen kollar (din orsak) så slutar de betala till Sweclockers.

Poängen med sjukhuset var att det finns massa med "tips och tricks" på hur man sparar eller kringgår kostnader, men i princip alltid så är det bara att kostnaden förs över på någon annan (i tid, pengar eller energi). - Återigen, jag säger inte att du eller någon är en skit som använder adblocker eller piratar bara att det självklart har en negativ effekt om det skalas upp på för stora nivåer.

Vill man dra in moral i det så kan man ju också hävda att vill man t.ex. Sweclockers väl så "köper" man att dom har reklam och blockar inte det, om man tycker det är en skitsida som inte förtjänar pengar eller gå runt så är adblock jättebra. Eller så kanske man kan be Swec starta en donations-sida eller/och abonnemang för att slippa reklam? Det ena utesluter inte det andra.
Detta är ju delvis med punk 3. Gentlemen's agrement, jag menar inte att du måste följa dom bara att du borde förstå att dom finns, vilket är huvuddelen med att kolla på reklam du vet mycket väl att den är där i subsitut för att slippa betala riktiga pengar för materialet. På den sidnoten så kan jag säga att jag alltid tyckte det var jävligt kul med damtidningar som folk köpte där man betala t.ex. 50kr för att få en tidning med över 70% reklam. Man betalade verkligen för att få reklam. Reklamen var produkten, helt genialiskt.

Angående punkt 4. Så håller jag mestadels med, däremot så har jag sen jag köpt youtube-premium märkt att jag missar lite av "kommande filmer" som kan vara intressant och lite annan reklam. Jag gillar t.ex. Sweclockers reklam, lagom närliggande intresse. Så för min del är reklam inte så mycket ivägen då jag till viss del vill få lite "information" om nya saker som inte dyker upp i mina vanliga media (kollar inte TV med vanlig reklam).

Bra svar! Jag gillar ändå att kunna implementera ett resonemang i någon form av verklighet, och visst, vi kan alltid ta bort lag, moral och allt jag nämnt. Någonstans måste jag ändå säga att jag trots allt gör skillnad, som du säger så utesluter egentligen inte det ena det andra. Men i detta finns det inget alternativ och om vi leker med tanken att det finns 1000 användare här så är det inte så att man från Sweclockers håll arbetar direkt hårt med att behålla dem utan man har vänt sig till Inet och andra för att sälja platser. Nu är jag kanske färgad som har studerat AML/ATF (penningtvätt/terroristfinansiering) ett par månader men för mig blir det hur vi än vrider på det en skillnad.

Det gläder mig att du också förstår hur banksystemet fungerar och att det inte är banken som äger bostaden trots lån