Inlägg

Inlägg som MsSmith har skrivit i forumet
Av MsSmith
Skrivet av NisseG91:

Jag tror detta är halva sanningen gällande bing.

I samband med att jag fick ett nytt konsultuppdrag nyligen så fick jag en ny dator. Bing var standardsökmotor då edge var standardwebläsare.

Jag tänkte då ge bing en chans.

Man får alldeles för kassa på resultat vid vanliga sökningar vilket gjorde att jag inom en vecka var tvungen att byta tillbaka till Google för att faktiskt hitta det jag söker efter.

Skrivet av Molotov:

Upplever samma. Enkla sökningar kassa resultat.
Hur kan ens det vara så dåligt? Man har väll vant sig med google

Tror att detta har att göra med att Google har hunnit skapa en profil runt er, något som Bing ännu inte gjort. Har använt Bing sedan Lumia-tiden och får idag helt andra svar än om en person bredvid mig söker på samma sak i Bing.

Av MsSmith

Mycket bra, som sagts i den andra tråden bör ett omarbetat förslag komma och med 52-2 så blir det också så.

Av MsSmith
Skrivet av funky_monkey:

Tror att det är en reflektion av att omvärlden i stort ser trist ut i ekonomin globalt så det kommer nog påverka flera stora projekt på kort sikt. örstedt drog sig ur ett stort vinkraftprojekt utanför New Jersey kusten i USA. och så var det någon professor som var kritisk till H2 green steel (han var iof sponsrad av sampo och någon mer som finansierat studien). sen var det tal om att använda någon modell för flödesbaserad energiprissättning som skulle dra upp priset på hemmaplan. finns väll flera faktorer som spelar in på vilka projekt som kommer startas i kanada ontario har det byggts om ett antal reaktorer som varit enligt budget och dom tittar på att bygga fler då dom har infrastrukturen i gång samt CANDU reaktor design som dom är vana vid. positivt för året är att vi har god tillgång till vatten och att reaktorerna i norden nu är i gång och på nätet får se hur priserna ser ut i vinter.

Garanterat så, pågående projekt kommer bromsas eller i värsta fall ställas in. Kommande projekt kommer vara starkt riskminimerade. På bilfronten ser det likadant ut där Volkswagen ställer ned produktion av elbilar, underleverantörer blir uppsagda och sedan är hjulet tyvärr i rullning. Det kommer vara ett par sega år nu, skulle jag tro.

Av MsSmith
Skrivet av Eson:

Sveriges största vindkraftpark Markbygden Ett ansöker om rekonstruktion: https://sverigesradio.se/artikel/ekonomiska-problem-och-nya-a...

Praktexempel på vindkraftens kannibaliserande effekt och leveransosäkerhet.

Eller bara ett väldigt dåligt avtal i samklang med nutidens omvärld. Bara att hoppas att konstruktionen går bra!

Av MsSmith
Skrivet av Swedishchef_90:

Intressant att det är stål som står för skenande kostnaden vilket borde överföras till vindkraften också 😊
"For example, UAMPS says increases in the producer price index in the past two years have raised the cost of:

Fabricated steel plate by 54%
Carbon steel piping by 106%
Electrical equipment by 25%
Fabricated structural steel by 70%
Copper wire and cable by 32% "

Och sedan 200% ökad ränta

Uppdaterade en felaktig länk.

Av MsSmith

Nuscale lägger ned sitt projekt i USA på grund av skenande kostnader. Inte ens med subventioner klarade det sig.

Citat:

The report’s author and director of resource planning analysis, David Schlissel, told E&E News the cancellation is “absolute evidence” that “the claim that SMRs are going to be cheaper is false.”

Nuscale nyhet

Rapport

Av MsSmith
Skrivet av Kasken:

Kan någon som rör sig mer i denna typ av värld förklara för mig vad "Meddelanden från företag, men inte annonser" betyder i klarspråk.

Jag tolkar det som att företag visar sina egna inlägg i form av informativa inlägg och kommunikation, snarare än "Köp 2, betala för 1". Vi är många som har företagskonton kopplade till våra vanliga profiler och det vore konstigt om andra inte såg vissa inlägg, kan ju vara så enkelt som en Gilla på ett annat inlägg egentligen.

Av MsSmith
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Låt den bästa vinna. Med det menar jag att på lång sikt så bör det företag med den effektivaste och mest attraktiva arbetsmiljön vinna. Kortsiktigt så är det så att jättarna kommer vara jättar ett bra tag till.

Det jag har märkt av efter distansjobb är det har blivit mycket mer populärt med möte och då kan vi prata om möte som börjar halv 7, sedan möte som pågår sent på kvällen.
Jag fick nyss gå av tåget på en ödestation stå ute och frysa för att man nu kan lägga möten som börjar sent.

Btw det borde finnas mötesrum på tåg som man kan diskutera allmänt ej speciella hemligheter utan behöva gå av tåg på olika stationer.

Nu har jag själv möten dygnet runt då jag gärna försöker anpassa mig till andra tidszoners kontorstider men det kan väl inte vara närvaroplikt på ett möte som bokas in sent eller tidigt utan ditt medgivande?

Av MsSmith

Tycker det är bra, har haft för många möten - inklusive med Microsoft - där nån suttit på puben eller barn sprungit omkring.

Av MsSmith

Civ 6 på repeat, två rollspel jag inte kommer ihåg namnen på men bra var det, gav mig på Baldurs Gate men fastnade inte riktigt... Hela Mass Effect 2 och halva Mass Effect 3.

Av MsSmith

Använder ett ergonomiskt från Sandström. Riktigt behagligt i jämförelse med vanliga tangentbord.

Av MsSmith
Skrivet av pine-orange:

https://learn.microsoft.com/en-us/windows/win32/fileio/maximu...
Scrolla ner till "Enable Long Paths in Windows 10, Version 1607, and Later" och se om det löser ditt problem.

Tack! Ska lägga in det på burkarna!

Edit: Tydligen är det en begränsning i Onedrive också på 400 tecken som inte går att komma runt. Lite synd, måste jag säga!

Av MsSmith

Långa sökvägar i Windows

Hejsan
Har kommit till en punkt där jag får slut på tecken i sökvägarna, med resultatet att jag inte kan öppna filerna. Det är alltså ganska många och ganska långa sökvägar och det irriterar mig att detta kan vara ett hinder 2023. Filerna är sorterade i en hierarki, för det är så jag tänker och fungerar. Har testat att lyfta ut det i separata mappar istället men då hittar jag ingenting tyvärr.

Frågan är väl egentligen om det på något övergripande vis går att ha långa adresser (eller vad det nu kallas) i Utforskaren/Onedrive, så att jag kan ha mapp och filstrukturen så som jag önskar eller om jag verkligen måste göra det per dator jag använder?

Tack på förhand

Av MsSmith
Skrivet av slipbit:

Vad tycker du behöver ändras i Chat Control 2.0 innan den ska implementeras?

Jag vill ha en tydlig dokumentation kring hur den ska användas, dels för de som skapar chatapparna och dels för hur det ska fungera i praktiken, samt att det presenteras en tydlig plan framåt. Baksidan av GDPR var att man släppte ett regelverk som ytterst få än idag verkar förstå hur det fungerar och även här väntar vi på en 2.0 version. Idag har större organisationer börjat anamma GDPR med en form av stolthet men det kan inte ta fem år för Chat Control att komma dit.

Av MsSmith
Skrivet av Yoshman:

Nu kanske det finns något "kreativt" sätt att definiera priserna så Sverige får EUs lägsta priser, men enligt Eurostat är Sverige rätt exakt på genomsnittet sett till pris mot slutkund.

https://cdn.sweclockers.com/forum/bild/18326?l=eyJyZXNvdXJjZSI6IlwvZm9ydW1cL2JpbGRcLzE4MzI2IiwiZmlsdGVycyI6WyJ0PXRodW1iIl0sInBhcmFtcyI6eyJrZXkiOiJFNUNENjA4MS1BMTA5LTRCODktQUY5RS01RUJGMUY0MjNCQ0MifSwia2V5IjoiN2ZkMDk0Y2ZjZGNjODU3MDAyNjc5ZWQ5NzhiOGQzZGEifQ%3D%3D

Sverige är betydligt billigare i kategorin "non-houshold consumers", men även där finns det andra som är billigare. Bl.a. länder som Finland och Frankrike, trots deras ohemult dyra kärnkraft.

Tycker nog det enda rimliga är att titta på spotpriserna

Av MsSmith
Skrivet av slipbit:

Vi kan hålla på såhär tills moderatorerna låser tråden. Så mycket ordbajseriutan innehåll har jag sällan sett på Sweclockers. Semantik i all ära. Elnätet är robust för att man lät elkraftingenjörer bygga och konstruera. Man lät inte ekonomerna bestämma. Du ska vara glad att trots år av misshandel av elsystemet samt det eftersatta arbetet med att bygga nytt stamnät har lett oss till detta. Det är dags att du namnger din organisation och dina ingenjörer som uppenbarligen vet mer än vi vet enligt dig. Kom igen nu. annars förblir det ordbajseri i det oändliga.

Du har ju missat att marknaden anpassar sig. Premierar man intermittent kraft utan att prissätta på ett korrekt sätt så går ju alla på det. Folk vill ju inte ha vindkraft. Det ser du ju överallt. Hur ser man att elnätet har försämrats? Man kan mäta det i kategorin ”stödtjänster”. Sen får du ju inte glömma att de här nya elmätarna som installerats kan slås ifrån via fjärr och man undviker ju brownout och då kopplar man ifrån lasten när reglerkraften inte räcker till.

På tal om problemen med intermittent kraftproduktion. Danskarna har ju parasiterat på vår baskraft. Så fort vinden inte blåser i Danmark så är värmekraftverk , alltså kol/olja/gas. Trevligt.

https://www.tn.se/naringsliv/32092/sa-sprider-sig-tysk-elkris...

Det är återigen skillnad på 60 och 70- talet och nutid. Så länge du inte släpper det kan man aldrig komma vidare. Det är dock glädjande att du verkar hålla med i att Sverige har ett av världens bästa elsystem. REPower EU är där jag sitter, ABB och Skanska är några av de stora vi jobbar med. Mitt uppdrag ligger mot den privata sektorn (kan nog kalla det underleverantörerna till de stora) och kvalificera dessa.

Du ställer frågan på ett sådant sätt att det blir löjligt. På samma sätt ställde Ryan Airs VD frågan till sina resenärer om de ville få sätet framför i ansiktet - vilket alla svarade nej på och efter det går det inte att luta sätena bakåt. Den rimliga frågan är om man vill ha ett lägre pris på sin elräkning.

Skrivet av Eson:

Det är tur att det inte är du som sitter bakom spakarna på Svenska Kraftnät.
Det du säger är att vindkraften inte heller behövs, vattenkraften klarar allt.
Dom som är ansvariga tillskillnad mot dig gör allt dom kan för att elnätet inte ska kollapsa.
Det får inte hända brown eller rolling blackouts, ett modernt samhälle måste fungera till 100% 24/7, inte bara när det blåser eller solen skiner.

Jättefin graf på vindkraften som ersätter kärnkraften. Hur har det hjälpt samhället?

Du svarar inte heller på varför vi har budgeterat 29 miljarder i elstöd när allt funkar som det ska.
Hade vi diskussioner om att inte dammsuga när det inte blåser, elprisprognoser tas upp i samband med vädret på TV4 eller att många har svårt att betala elräkningen i december för 10/20/30-år sedan?

Mjae du fortsätter att tolka text som du vill. Självklart ska vi ha vindkraft, det pressar priserna nedåt, mindre lämpliga alternativ utåt på marginalen och är bättre överlag. "Kollaps" får stå för dig, mig veterligen har vare sig brownouts eller blackouts skett och det även när det vare sig varit blåsigt eller när solen inte skiner.

Vindkraften i grafen har pressat ned utsläpp, sänkt priserna på el och det har kunnat exporteras stora mängder till grannländer. Det har skapats tusentals arbeten i den gröna omställningen, genererat sysselsättningen i de flesta delar av samhället, bidragit till skatteintäkter för stat och kommun. Vill du att jag fortsätter?

Menar du på fullaste allvar att jag inte förklarat för dig varför vi har haft elstöd? Har jag inte sagt flera gånger att det har att göra med att Putin höjde priset på gas hösten 2021, invasionen i Ukraina vintern/våren 2022, EU's flera sanktionspaket, Putins kontrande med att sänka gasförsäljningen med 80% och REPower EU's beslut att fylla på lagren av gas för först 2023 och sedan 2024? Tack vare detta, och hur Nord Pool fungerar, så exporterade Sverige väldigt mycket och på grund av detta importerades elpriser. Men du tror väl fortfarande att det är en ad-hoc anledning?

Länk till mer info

Det stämmer mycket bra och det var klassisk populism propaganda som jag ser att du svalde med hull och hår. Du förstår själv att varje liten watt vi konsumerade i Sverige under 2021 och 2022 inte gick att sälja till någon annan som betalade mer och du förstår säkerligen att det finns ett intresse av att tjäna mer när man tittar på vilka som äger Vattenfall och Uniper. Sverige sänkte även sin totala förbrukning med cirka fem procent, vilket förstås är bra. Inte bara nackdelar med högre priser.

Jag gillar även denna lilla bild, den beskriver tydligt den "kollaps" som sker i Tyskland. Återigen, kärnkrafts-propaganda.

edit: la till en länk om elpriserna 2021 och 2022

Av MsSmith
Skrivet av lonewolfshade:

@MsSmith

Du är medveten att chat control 2.0 bryter mot flera av dom mänskliga rättigheterna som den Svenska Regeringen har åtagit sig att följa eller hur?

Eller hur var det nu igen skulle vi blint lita på skit från olika organisationer med väldigt tydliga agendor nu igen?

Vi har redan nämnt vid ett flertalet tillfällen att det är troligt att Chat Control 2.0 kommer ändras, på samma sätt som många andra lagar, innan det implementeras. Vad denna regering har åtagit sig att göra samt vad de faktiskt gör är väl redan efter ett år vid spakarna bevisat inte riktigt är samma sak.

Av MsSmith
Skrivet av Eson:

Det är den varmaste september på länge, elbehovet är lågt och vattenmagasinen är fulla, vattenkraften kan typ själv stå för elbehovet för september. Men om det hade varit en kall vindstilla januarinatt när vi behöver 25GW med bara 13GW vattenkraft och 7GW kärnkraft?

OL3 kostade Finland 60 miljarder kr, om leverantören räknar bort sig är det inte Finlands problem.

Som sagt, 12-14 miljarder i elstöd detta året som inte är slut än, när det är normala förhållanden.
Fransk kärnkraft är fixad, Tyska gaslagerna är fyllda.
Det beräknas landa på 29 miljarder för hela året.

29 miljarder i 3.5 år så har du en 1600MW OL3 reaktor för 100 miljarder betald.
Totala års-produktionskostnaderna för de 4 nedlagda reaktorerna Oskarshamn 1-2 och Ringhals 1-2 är typ 8 miljarder kr.
Elstödet på 29 miljarder kr i år kan alltså driva våra 4 reaktorer @2900MW i 3.5 år.
Hade vi så här mycket elstöd innan reaktorerna lades ner?

Det är exakt så här marknaden är tänkt att fungera och varför Sverige delades upp i 4 elområden.

Jaså? Jag har bara läst €10-12b lite här och var.

Javisst, och det är också en del av planeringen i systemet att just nu behövs inte kärnkraften annat än för att stabilisera. Hur svårt är detta att ta in? Och när hade vi senast en kall vinter? 1988? Poängen är att vi inte har det längre. Att du sitter och hittar på fler och fler scenarion som "kanske" uppstår hjälper inte. Sannolikheten blir bara mindre och mindre för varje dag som går.

Du förstår att elstödet är retroaktivt? Varför skulle det vara några elstöd framåt? Och du förstår fortfarande inte varför det blev elstöd och tror att det har med kärnkraftens frånvaro att göra? Lägger upp den här igen samt utgår från att du redan vet att Sverige blev EUs största exportör av el för samma period som elstödet gäller.

Skrivet av slipbit:

Säger en som inte förstår elnät. För om du gjorde det så hade du inte skrivit så. Vad kostar en brownout samhället? Det är bara U-länder som har roterande frånkoppling. Trevligt.

Det här påminner om en tes kring konflikten mellan ekonomer och ingenjörer. Vi ingenjörer lever i verkligheten, medan ekonomen tror att ALLT löses med pengar. Vad hade Finland gjort om vi plötsligt fick ett fel i överföringskabeln mellan Sverige och Finland i norr. Vi bokstavligen höll Finland under armarna när ryssarna ströp sina kablar till Finland medan de provade in OL3. Dina argument blir mer och mer ju mer du skriver och det håller inte i ett forum med mängder av tekniskt kompetenta medlemmar.

Och hur många brownouts har "samhället" haft?
Kul att läsa att ingenjörer lever i verkligheten Då har man en bra skruvad verklighetsbild om man tror det. De ingenjörer jag har säger med god självinsikt att de är enkla människor som kopplar A till B och B till C. En del säger att de gillar att bygga och sätta ihop saker, men avsäger sig gladeligen från att implementera det så att det passar ihop med alla andra aspekter i världen. Det är där jag befinner mig.

Vad hade man gjort om någon plötsligt spränger två gasledningar i Östersjön? Den så kallade "tekniska kompetensen" är något man tar in vid behov och sedan tar bort när man inte längre har behovet. Att säga att det finns teknisk kompetens här stämmer säkert, men det vare sig märks eller går att koppla till den riktiga verklighetens implementation. Hade det varit verkligheten du representerat hade världen satsat på kärnkraft. Så är inte fallet.

Av MsSmith
Skrivet av slipbit:

Om människan inte är fri. Inte har rätt till privat kommunikation. Jag förstår inte varför du vill ge upp de rättigheter som våra förfäder slogs för att behålla. Alla liv som gått åt i WW2. Var det förgäves?

Jag tycker att det är skrämmande att det finns åsikter där man bara ger upp. Hoppas på staten ska göra rätt, alltid. Jag tycker att det är tragiskt att du verkar inte se bortom det som är här och nu. Lite ”just-in-time”-tänket och struntar i att riskhantera. Tittar man i tidsaxeln från IPRED -> så har mer och mer drakoniska lagar införts. Har vi ett säkrare samhälle idag jämfört med 20 år sen? Vi ger upp friheten utan att få något tillbaka. Det är en farlig utveckling.

Så var det dags för klassikern att dra in händelser som hände för 100 år sen, där förutsättningarna var helt annorlunda, samtidigt klarar samtidigt inte av att se utvecklingen i närtid. Vi har definitivt ett säkrare samhälle idag än i början på 20-talet. Inga tunnelbane-sprängningar i Madrid, färre och färre terrordåd samt småbrott minskar i EU på det stora hela.

Tittar man på bilstölder så är det ungefär likadant där, vilket generellt också är en genomgående trend.

Tycker det är fel att säga att man ger upp. Så länge det inte finns pekpinnar, hur ska någon kunna veta? Det man får tillbaka är ett säkrare samhälle med lägre samhällskostnader, lägre vårdkostnader och mycket mer. Att använda den retoriken som du nu använder är samma resonemang som när Sverigedemokraterna, mot all fakta, vill ha hårdare straff och man helt bortser från att dagens samhällsproblem till stor del började när man i dyningarna av den finansiella kraschen 2008 började skära ned i välfärden, med mindre stöd i skola och mindre insatser för vissa myndigheter så som Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, vården generellt och för kommunerna (vilket kanske är ett helt annat ämne för en tråd jag inte tror är Sweclockers kompatibel).

Jag skulle säga att det är precis tvärtom, att jag mycket tydligt ser bortom här och nu. Trots allt jobbar jag med många av dessa Agenda 2030, Agenda 2063, Vision 2045, IPA3, osv och har helt andra perspektiv. För mig är det därför uppenbart att ett starkare reglerat internet är ett måste, helst innan det blir ett digitalt vilda västern. Det finns ju nån gammal musikal som skojar om att internet är till för porr. Idag, med allehanda strömmande och livesända plattformar och allt vad det är, så är vi inte jättelångt ifrån detta.

Av MsSmith
Skrivet av Eson:

Som jag la till i mitt inlägg innan du postade; det blir samma effekt som att inte bygga ny kärnkraft och bara fortsätta bygga vindkraft.

Det finns en gräns för hur mycket vind som kan byggas kontra bas- och reglerbart. Den gränsen är nådd nu som vi påpekat i denna tråden flera gånger. Man kan inte stirra sig blint på billigaste kilowatttimmen utan man måste se hela systemkostnaden. Om elnätet fungerade som det ska, varför hade vi 57 miljarder kr i elstöd förra året och uppe i 14 miljarder i år. Det är mer än vad Finland betalade för OL3.

Du undrar kärnkraft ska finansieras, där har du svaret.

Nu får du faktiskt ge dig i dina falsarier.
Om kärnkraften idag går på cirka 40% av sin kapacitet och står för cirka 20-25% av den totala produktionen och klarar av att balansera elnätet - då är det väl ganska uppenbart att det du påstår inte stämmer och att det finns en god marginal? Den nivå av kärnkraft som krävs för att balansen ska riskeras att rubba är fortfarande långt borta. Vill minnas att man pratar om cirka 15% av maximal kapacitet hos kärnkraften innan man börjar nå en riskzon. Det "ni" har påpekat är helt enkelt fel.

Elstödet betalas ut för att Sverige har upplevt effekten av tre saker:

  • Fallerande kärnkraft i Frankrike

  • Ryssland höjde först gaspriserna för att sedan strypa tillförseln som en reaktion på de sanktionspaket EU utfärdade

  • EU fyllde först på gaslagren för 2023 och sedan 2024 för att minska beroende av Ryssland

För övrigt kostade OL3 norr om 100 miljarder. Möjligen drog man över budget med 70 miljarder, men det gör det inte bättre.
Elstödet har också betalats ut för att den prishöjning som skedde inte var marknadsmässig (på grund av ovan anledningar) och många såg en ökning på flera hundra procent. Fortfarande så var i många fall de svenska högsta priserna lägre än vissa länders vanliga priser. Det är väl bara bra att vi har ett sådant system där ett sånt här stöd finns.

Här är snittpriserna för 2022 och 2023.