Inlägg

Inlägg som MsSmith har skrivit i forumet
Av MsSmith
Skrivet av slipbit:

Förutom att havsbaserad vindkraft inte existerar på det sättet och då undrar man ju om SVK skulle stå för anslutningen. Det hypotetiska är ju att R1 och R2 existerar…på riktigt.

En svag hypotes eftersom kärnkraften är på nedåtgående och har de senaste tio åren avvecklats. Havsbaserad vindkraft satsas det tvärtemot på sedan några år bakåt, vilket då är en starkare hypotes.

Skrivet av slipbit:

De som är blinda är ju de som inte vet hur världen där ute är på riktigt. Plötsligt verkar alla vara experter på elnät. Ja, förutom vi som kanske jobbar med det då.

Återigen visar du varför du inte förstår diskussionen. Du klarar inte av att anpassa din expertis till rådande verklighet. Elnät är liksom inte vad världen kretsar kring. Det kallas att ha skygglappar, skulle jag tro. Allt det du skriver säger bara att du är rätt man på rätt plats för din bransch, men det betyder inte att det skulle passa in med resten av världen. För bevisligen satsas det väldigt lite på kärnkraft och betydligt mer på alternativen.

Av MsSmith
Skrivet av filbunke:

Jag noterar att du, precis som alla andra som använder rapporten som argument, väljer att ignorera brasklappen...

Du skriver för blinda ögon, eller hur man ska formulera det på ett forum. De kommer inte förstå.

Av MsSmith
Skrivet av Iskra:

Dumpen är väl ett exempel på att Chatcontrol inte behövs. De hittar förövare utan Chatcontrol, och myndigheterna har inte ens tid att reda ut alla ärenden som de skulle kunna göra med de sätt att samla bevis som de redan har.

Nej det är inte så det fungerar. De provocerar fram antydan till brott, det gör inget lagverk mig veterligen, och sedan hänger ut människor som ännu inte har begått brottet i fråga. Det kan inte vara olagligt att vara pedofil men det är olagligt att utsätta någon för sexuella övergrepp. Man lockar inte en alkoholist med alkohol, helt enkelt. Deras teori är att i förebyggande syften skydda barn och informera föräldrar till barn - det köper jag rakt av, men inte utförandet av hur de arbetar.

Av MsSmith

Vet vad jag skrev i tidigare inlägg men väljer att besvara det nu ändå

Skrivet av Nr42:

Jättekonstigt resonemang, vi är ju här och argumenterar för att vi vill skydda det, och du försöker på något vis säga att vi inte vill skydda det tillräckligt samtidigt som du tycker att vi har fel som inte vill införa CC.

Jo, men på ett forum som i sammanhanget inte kommer bära någon tyngd alls. Oavsett vad vi enas eller enas om att vara oense om här, kommer utfallet att bestämmas på annan ort. Att ett gäng glada användare på sweclockers inte vill införa Chat Control är väl ungefär lika självklart som att kärnkraftslobbyn inte vill ha andra alternativ.

Citat:

Varför behöva få det prövat alls?

Citat:

Hen sa att IPRED och FRA lagarna skrevs om efter massiv kritik, om CC skrivs om så kanske det inte heller innehåller massövervakning, vilket skulle vara bra.

Ändrar om ordningen i ditt inlägg så har du svaret där.

Citat:

Det behövs absolut en förändring i hur vissa beter sig på internet, CC kommer inte att ändra på att vissa är rövhål så det är inte ett argument för CC.

Beror helt på vad du fyller rövhålet med. Jag ser en dämpande effekt för näthat.

Citat:

Jag tycker nog att argument som massövervakning, ändamålsglidning, integritet, falsk positiv flaggning och mindre säker kommunikation är jäkligt starka argument, tycker inte du det får du gärna motivera för det har du vad jag kan se inte gjort än.

Övervakning av olika slag har en dämpande effekt. Vi har sett det i taxibilar som jag använde som exempel tidigare. Vi ser det i storstäder som London som har nästan en miljon CCTV. Jag vill ha denna dämpande effekten och jag vill att när något väl sker, så ska man hitta den skyldiga. Detta är ett led i detta.

Citat:

Sexuella övergrepp på barn är hemskt men som alldeles för många redan har sagt kommer CC inte hjälpa mot det, de som håller på med sånt kommer att hitta/skapa andra vägar. Fruktansvärt naivt att tro att kriminella skulle följa lagen.

Enda som är naivt är väl att tvärsäkert uttala sig och rekommendera att det bästa är att inte göra något alls.

Citat:

Bara för att man inte märker av att det sker så behöver inte inskränkningen vara minimal, det är som att säga att det är ok att någon öppnar och läser all din post det tar ju ändå vara några minuter extra för dig att få den. Eftersom det går jäkligt tråkiga politiska vindar i Europa så har jag inte något svårt att de en framtid där något visst parti har tagit över och nu tycker att BDSM är omoraliskt och nu olagligt och att CC nog ska användas för att sätta den sortens sjuka människor i fängelset, men det är ju ok det är ju inte övervakningens fel?

Gällande liknelsen med posten: Nej jag håller inte med. De moderna samhällen definieras förvisso av lagar och regler men det är undantagen och bakgrunden som är det viktiga. Ett extremt exempel är USA där en man friades för att ha haft ihjäl en annan man som våldtog hans dotter.

Så är det absolut. Är det ett lagbrott att använda droger, utöva BDSM, köra för fort eller vad det nu kan vara så finns det både åtgärder och straff för detta. Det är på den enskilde individen att ta ansvar för sitt agerande. Om du och jag skulle ägna oss åt något icke tillåtet så är det väl bättre att vi är medvetna om risken än att bli tagna med brallorna nere (går inte på den igen).

Citat:

Eller så ser man redan nu att det här är ju ren skit och vi kan skrota det förslaget så behöver ingen lägga pengar på att bena i det. CC är ett beställningsjobb från vinstdrivande intressen och inget som EU har kommit fram till själva.

Det är vad du tycker ja. Sannolikheten för att det röstas igenom är dock hög och då förväntar jag mig att höra alla upprörda inlägg om 1984 och Swexit igen. Det är så förutsägbart alltihopa.

Av MsSmith
Skrivet av Nr42:

Nej, motsatsen till massövervakning är ingen massövervakning, inte anonymitet. Vi har rättigheter att vara anonyma i samhället, t.ex. vid lämnandet av uppgifter för publicering eller när vi begär ut allmänna handlingar.

Hen försöker få dig att förklara hur CC kommer att skydda barn, men du väljer att svamla istället. Angående citatet från IMY så kommer inte CC att förhindra det i första meningen och kommer förstöra allt hopp om det i andra meningen.

Förklara gärna vad det är som gör att det vänder sig lite i dig. Varför får man inte ställa dessa projekt mot varandra båda ämnar ju att förhindra brott mot barn? I brist på ett balanserat internet så kanske det skulle vara bättre om det var Sätra skolans projekt som var på förslag i EU istället för CC?
Förstår inte riktigt varför du tar upp Dumpen, tänker du att Sätra skolans projekt skulle leda till mer av det?

Du kan inte jämföra allmänna handlingar och lagbrott.
Jag orkar inte förklara det här för dig eller andra mer nu - ni vägrar ta till er saker och den enda retoriken är "svammel", "lögner" och vad det nu är, medan det blir allt mer uppenbart att det här är något som är för stort för de flesta att greppa. Det här lilla projektet är givetvis bra men det är inte "antingen eller" utan det är givetvis båda två. Sedan är det nog ordvalet "ett enda litet projekt på en enda skola som troligen kommer att minska antalet utsatta barn mer än vad Chat Control 2.0 skulle göra under hela sin livstid" egentligen det som gör att det vänder sig för mig.

Gällande Dumpen så är jag oförstående till din fråga. Vi vet att de utger sig för vara minderåriga och locka fram människor, ange och hänga ut dem. Minst en person har redan tagit livet av sig. Vi kan inte ha det så där civilsamhället tar på sig att utföra andras arbete. Dumpen är ett led av vad digital utveckling ger och bara för att möjligheten finns så kan det inte vara en rättighet att använda den utan konsekvenser. Senast idag kom ett litet reportage från Aftonbladet där grannar börjar misstänka varandra i Järva på grund av våldsvågen. Det går inte att ha det så och det är samma sak, bara en annan formulering på samma problem. Visst är det så att man kommer hitta nya vägar om/när Chat Control implementerats, men du måste också acceptera att det är utveckling - bara subjektivt dålig sådan. Som att jämföra med Windows, så hade inte Windows 7 blivit bra om det inte var för Windows Vista. Du behöver inte förstå detta, men så länge du inte kan acceptera detta så finns det inget att diskutera vidare.

PS: Såg ditt svar ovanför F.Ultra's svar först nu. Utöver att du svarar på dina egna frågor till viss del så låter jag det vara obesvarat. Istället kommer jag lägga mer tid och energi på att jobba med dem som kommer ta beslut om detta istället och på ett sätt är det skönt att vi har politiker som i många fall - långt ifrån alla - kan se en större bild.

Av MsSmith
Skrivet av F.Ultra:

Direkt sakfel, inget i Chat Control 2.0 handlar om anonymitet, inte heller har det något med om du är ett rövhål på nätet eller inte. Skulle vara betydligt bättre och ärligare om vi pratade om själva förslaget som sådant och inte våra egna drömmar och önskemål om vad det skulle kunna vara (vilket är en diskussion som man kan ha, men nu handlar denna tråden om just CC2.0).

Du har fortfarande inte förklarat hur t.ex Signal används till att grooma barn och hur Chat Control 2.0 kommer att skydda dessa barn och deras föräldrar. Det låter mer som att du stödjer "kasta skit på väggen och se om det fastnar" i någon desperation av att åtgärda ett fel. Är det inte bättre att fokusera på saker som faktiskt fungerar istället och som gör faktisk skillnad?

Som t.ex https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/grooming-sociala-medier-och-krankningar-skolans-projekt-lar-eleverna-om-natbruk--fk0vt9 , ett enda litet projekt på en enda skola som troligen kommer att minska antalet utsatta barn mer än vad Chat Control 2.0 skulle göra under hela sin livstid.

Uh...va? Motsatsen mot massövervakning är väl ganska klart anonymitet? Och det är den termen flera har använt här och känt sig oroade över. Någon tror uttryckligen att anonymitet är en rättighet. I övrigt är jag helt oförstående till vad du skriver eller försöker förmedla och nöjer mig därför med att citera en jurist på IMY.

Citat:

Det är en viktig del i ett tryggt informationssamhälle att inte bli utsatt för brott i den digitala världen. För ett tryggt informationssamhälle är det också viktigt att vi vet vem som kan ta del av vad och hur vi kan kommunicera säkert

Två bra meningar som belyser båda sidorna.

Att du ens ställer det projektet mot Chat Control gör att det vänder sig lite i mig, tyvärr. Inte illa menat utan belyser snarare vikten av att få ett bättre balanserat internet. Hög tid med andra ord att hitta en fungerande medelväg och det är bättre att göra det på EU nivå än att vi ska ha fler Dumpen exempelvis.

Av MsSmith
Skrivet av Iskra:

Ditt resonemang är ett bra exempel på varför Chatcontrol är en så oerhört dålig idé.

Införandet av övervakningen motiveras med att det är värt att offra integriteten för att skydda barn som utsätts för övergrepp, men innan det ens har införts så börjar du ändamålsglidningen i riktning mot att man ska bestraffa folk för att de är "ett enormt rövhål" på internet.

Det påstådda skyddet av barnen är alltså bara en förevändning för att få igenom en övervakning som du vill ta mycket längre än så.

självklart finns det tiotusentals anledningar. Fokusera på vad som nämns istället för vad som inte nämns, annars sitter man enbart och spekulerar. Sannolikt bryter det i sin nuvarande tänkta form mot både det ena och det andra så man måste börja där och bena ut vad som ska gälla.

Skrivet av krEJZi:

Uhm, inte för mig? :S

Inte för mig heller

Av MsSmith
Skrivet av Cad_edis:

I Kina så började man bygga sin första SMR 2021, den ser numera ut så här:
https://www.caea.gov.cn/english/n6759361/n6759362/c10087720/c...
Förväntas börja producera el 2026. Dvs. ritbordsstadiet är redan lämnat.

OPG, vilka Microsoft tecknat avtal med, har även dem redan beställt en SMR för placering i Darlington, markberedningen för denna har börjat i Kanada och den förväntas stå klar 2028. Ja, man har faktiskt bestämt sig för att bygga tre st. till. Det är samma reaktormodell som Kärnfull och Studsvik undersöker för placering i Studsvik utanför Nyköping. Därtill så har också ett estniskt bolag där Vattenfall är delägare också beslutat sig för att bygga en.

Sedan är det i regel så att ny elproduktion ofta inte säljs på spotmarknaden utan säljs genom sk. Power Purchase Agreements, alltså elavtal med långa låsta elpriser. Även elen från Olkilouto 3 hittar du i regel inte på Nord Pools spotmarknad, utan produktionen säljs där till ägarna (däribland skogsbolagen UPM-Kymmene och Stora-Enso) till produktionskostnad.

Spännande! Läste idag på Breakit (tror jag) att ett kommunalt "kosläpp" för kärnkraft kan komma lagom till påsken nästa år.
Gällande att sälja till produktionskostnad, det är just därför det i många fall går att få fram finansiellt stöd i form av väldigt billiga lån eller donationer, exempelvis genom EIB/EIF, då det inte direkt gagnar bolaget utan någon annan, tänk samhällsvinst, jobbskapande osv.

Av MsSmith
Skrivet av F.Ultra:

Fast så kan man ju motivera exakt vad som helst. Det är ju ett cirkelresonemang där alla sätt som leder till att det fria samhället faller bevisar att det fria samhället inte var värt att skydda.

Tänker mest att du och din sida först ska t.ex förklara exakt hur t.ex Signal används till att få barn att "falla offer för sexuella övergrepp" och hur Chat Control 2.0 kommer att hjälpa mot det (citat-tecken för att jag citerade från förslaget).

Jag anser att vi behöver få till en stor förändring, framför allt i det mentala, kring vad som gäller i hur vi beter oss på internet. Det är ett stort problem att ofta fullt sunda människor tror att man ska kunna vara anonym och där med kunna vara ett enormt rövhål utan att kunna bli straffad för det. Som du skrev ovanför så blev IPRED och FRA annorlunda i praktiken och det blir säkerligen Chat Control också. Men det måste börja någonstans och jag menar på att om man inte kan argumentera starkt nog för motsatsen så kan det bero på att det inte finns tillräckligt starka argument. Om vi bara håller oss till den lilla utsatta gruppen "sexuella övergrepp på barn" så ser jag att kunna skydda dem och deras föräldrar och andra närstående som väl värt det. Det kan vara en minimal inskränkning som i praktiken ingen märker av och skulle man på något sätt hamna i klammer för det man gjort/sagt/skrivit så är det inte övervakningens fel.

Av MsSmith
Skrivet av Kotan:

Hur många miljoner/miljarder har inte detta kostat medborgarna i Sverige (och för den delen EU)? Skulle ju varit bättre att ha investerat det än att ha kastat bort summan för ingenting (eller mjaa, energibolagen täljer ju guld...)?

Ryssland är ju delvis orsaken, men den största delen är ju de land (Tyskland, handlar det inte lite om korruption att de satsade så mycket på gas, som inte är förnybart mer än kol?) som korkat nog förlitar sig på andra utan att ta ansvar.

En väldigt hypotetisk fråga som man måste bryta ned i olika sektorer. Vi har sett att i efterdyningarna av Covid så vill man bli mer självförsörjande. Det finns förstås en poäng i att en geografisk yta ska till stor del klara sig själv men jag vet inte. Leker vi med tanken att det faktiskt satsas pengar, låt oss säga 1 000 miljarder för att bygga upp en rejäl kärnkraft och hälften kanske finansieras av offentliga medel och hälften genom gröna obligationer och donationer så är det ändå mycket skattemedel. Vi tittar sedan på ett antal år framåt i tiden, ska vi vara snälla så tar det tio år innan den första kilowattimmen är producerad och såld till kund. När det väl ska levereras så är det återigen kund som ska betala för användningen. För mig blir det dubbel betalning för vi kan glömma någon return of investment på det sättet. Istället tjänar aktieägarna på en eventuell vinst. På det ska läggas att priserna för el blir lägre och lägre tack vare alternativa källor. Jag kan inte se att det skulle gå att räkna hem det hela och för att mitigera hela situationen så måste man ha tagit höjd för att bygga detta för att motverka ett krig som utformades på ett särskilt sätt. För mig blir det för långsökt.

Ryssland är i majoritet anledning. Det du nämner angående Tyskland är bara en annan sida av myntet. Det hade inte blivit som det blivit om Ryssland inte gjort vad de gjorde. Det är många länder som har en negativ produktion och är beroende av import. Finland var beroende exempelvis fram till deras kärnkraftverk kom till och i deras fall var det kanske vettigt att satsa där för att minska importen och istället tjäna lite. Jag ser hellre framåt än bakåt.

Av MsSmith
Skrivet av slipbit:

Man förstår ju nu varför du så gärna vill att CC2.0 röstas igenom. Det bara skriker ”lobbyist” av dina inlägg. Jag önskar att dina eventuellt framtida barn frågar dig en dag. ”Varför är boken 1984 verklighet idag?” Varför är vi övervakade hela tiden? Vad hände med det fria samhället som vi så gärna ville skydda. Hur kunde du låta det här ske?

Stolt lobbyist och implementatör. Om ditt 1984 är din världsåskådning och du tror att detta är vad som kommer leda dit, så är svaret att det var inte värt att skydda och att man inte ville skydda det tillräckligt.

Skrivet av Whitepilledoomer:

Billigt försök att skapa oreda. Du har rätt i att det är dumt att dela upp sig i falanger. Folk från alla politiska håll har stort intresse i att INTE låta denna lag gå igenom.

Du exemplifierar detta genom ditt billiga försök att bryta isär oss. Ni gillar inte att oliktänkande går ihop för det större goda. Även om vi har olika åsikter i mycket annat...

Vad var det den där kinesiska krigsherren sa om att söndra och härska?

Det är klart att det är en viktig sak att diskutera och hur det ska ställas mot exempelvis GDPR. Bättre att få det prövat nu än senare.

Skrivet av sasfoxi:

Du som är "sanningssägare" med era falska påståenden om att massövervakning behövs.

Det är du som ordagrant skriver "skriver ju som det är". Det är vad sanningsägare avser och jag säger det igen: Det är inte en rättighet att vara anonym på nätet. Det är inte en rättighet ute i världen så varför skulle det vara det här, när mer och mer av våra liv blir digitala?

Av MsSmith
Skrivet av Dreas89:

Det finns beräkningar gjorda. Med en ökad överföringskapacitet från norr till söder hade det också hjälpt tack vare kärnkraften.

Du för fram rätt rapport genom: kärnkraft ökad överföringskapacitet elpris.

Gjorde som du sa och hamnade hos Energiforsk och de skriver så här om studien:

Citat:

lade vi till antingen 1,8 GW kärnkraft eller 3,5 GW havsbaserad vindkraft i södra Sverige (...) Studien ger en indikation på vad som skulle kunna hända om vi fick in mer elproduktion i södra Sverige, men visar inte om det hade varit lönsamt att investera i just de exempel vi använt.

Vill ändå påstå att någon måste investera många miljarder för att några andra skulle fått 1-3 kronor lägre kostnad per KWh. Men vi sitter och tittar på hittepå-scenarion i detta fall, när grundorsaken fortfarande är att Ryssland ströp tillförseln av gas under augusti 2021.

Skrivet av 0cool:

Det är föralldel inte helt omöjligt men personligen gissar jag att hela grejen handlar om att Bill ringde några kompisar på MS för att skapa lite skriverier kring Terrapower. Att som privat bolag driva komplett kärnkraft är helt ohållbart ekonomiskt och en meningslös risk.

USA tar hand om kostnaden för produktion, transport, förvaring av bränsle och avfall mm inom ramarna för bl a försvarsbudgeten. Som i alla kärnkraftländer är de också defactoansvariga vid olyckor.

Utan den allmosan finns det inte en chans att få lönsamhet i det, plus att även MS skulle konka på momangen om det inträffade någon incident. Det är svårt att föreställa sig att USA skulle ge såna garantier för ett kraftverk som inte producerar el åt allmänheten utan bara MS.

Mitt favoritexempel i USA är Rancho Seco, som har varit nedlagt sedan MS lanserade DOS 5.0 men kostar flera miljoner USD om året fortfarande. Samhället betalar förstås. Inte bara elkonsumenterna som fick el från Rancho Seco (ca hälften av dem har dött av hög ålder) utan även personer som aldrig fått en kWh från Rancho Seco.

Ja, du säljer ju inte direkt in det till de som är frälsta

Av MsSmith
Skrivet av Dreas89:

Jag har inte påstått att effektbrist är orsaken till priset under 2022. Det jag sa är att med två reaktorer till nere i söder hade priset varit nära hälften av vad det blev. Det i sin tur hade dämpat inflationen som hade dämpat räntebanan som i sin tur hade gjort lågkonjunkturen mildare och kostnaden för ränteavdraget lägre.

Räkna på den är ju dock ingen enkel övning.

Det var faktiskt inte dig jag avsåg i sammanhanget så du är oskyldig
Vill nog inte hålla med dig i det där, enda sättet uppnå vad du syftar till hade varit att saturera alla kablar först vilket jag inte tror två kärnkraftverk hade räckt till för. Problemet var att flera länder dammsög all el som fanns och tvingade upp priserna här. Enda sättet att pressa priserna nedåt hade varit att maxa kapaciteten utåt, dvs sätta maxpriser som sedan ska pressas nedåt genom ett överskott här. Vi vet alla vid det här laget att hade det blivit ett överskott så hade man valt att producera mindre istället och på så vis hålla priserna uppe.

Av MsSmith
Skrivet av Kotan:

Nordpool borde regleras i hur de får ta betalt. Sjukt med att alla kwh ska kosta som den dyraste som någon köper. Där har V rätt (något annat parti som hakat på?), borde vara Sverigepriser. När vi skattebetalare köpt färdigt av vårat så kan övriga få betala sina nordpoolpriser.
Bor i Norrbotten och det roliga i kråksången är att när vi haft överskott och exporterat som mest här uppe, då går ju priserna upp för Svensson och vi har haft toppar för att tex Finland betalar dyrt för elen...

Nä Nordpool i sitt nuvarande regelverk kan gärna dö ut.

Fast har det inte varit mycket så, då de agerar antingen pga ideologi, känslor, populism osv istället för faktabaserat. Gäller ju även andra punkter än energi. Kräver ju tyvärr inte någon kunskap inom ämnet för att få ta beslutet, och de brukar ju inte heller lyssna på de som kan.

Precis så är det gällande priserna och det är därför jag vänder mig mot att en påstådd effektbrist i SE4 skulle ha drivit upp priset under 2022 och vintern som var. Alla vet att det var för att vi fyllde på gas lagren för kommande vinter som priserna var höga.

Men är det inte lite så som hela tjusningen med demokrati är? Fakta, löften etc är nödvändigtvis inte alltid avgörande utan färgas av tyckande och ideologier? Jag tror att det skulle vara ytterst svårt att ha en binär fråga om kärnkraft. Det finns de som tycker att det är jättebra, sedan finns det andra som väger in andra argument så som brytningen, fraktningen, förvaringen, kostnaderna osv. Man jämför kortsiktigt mot långsiktigt och en massa annat.

Om nu Microsoft bestämmer sig för att satsa på SMR så är det kanske en sådan jätte som behövs för att gå från ritbordet till verklig implementering i praktiska sammanhang. De har pengarna och kan garanterat få stöd från flera DFi's om de bestämmer sig. Men de har också sig själva som kund och behöver inte konkurrera med andra på exempelvis Nord Pool.

Av MsSmith
Skrivet av Dreas89:

Jag har skrivit vad jag pratar om.

Att det inte skulle finnas intresse är en sanning med modifikation. Om marknaden var neutral och betalade för den nytta det tillför så hade intresset ökat. Om den politiska spelplanen inte varit så volatil så hade intresset ökat.

Kärnkraft byggs världen över. Att det är svårstartat i Sverige ska du inte beskylla kärnkraften för.

Lågkonjunktur är inte bra för ekonomin. Som sagt, staten ska stå för ett stabilt elnät - Välfärd.

Många "om" i det där och antydningar om konspirationer. Det kanske inte är så att jag cherry pickar utan att det är du som försöker motivera ett drömscenario? Jag är helt för att få bort alla lagar och restriktioner rörande energifrågorna, just nu är de ett stort hinder för alla tänkbara bygganden, men som sagt så finns det ingen marknad för ny kärnkraft och definitivt inte för SMR i Sverige.

Av MsSmith
Skrivet av Dreas89:

Cherry picking? Du menar att vi inte har ett elnät som förhindrar etablering. Det är lögn.

Det går att föra en diskussion utan att ljuga.

Vad menar du med cherry picking? Vad menar du med etablering? Du är rätt obegriplig. Just nu får ingen bygga ny kärnkraft. Just nu finns det ingen intressent i att bygga kärnkraft. Just nu är den inte ekonomiskt hållbar. Det är vad vi förhåller oss till.

Av MsSmith
Skrivet av Dreas89:

Du vet onekligen inte om att effektbristen diskuteras i regionen. Du vet onekligen inte heller om att företag stoppats från etablering pga brist på effekt.

Du förstår nog att Landskrona stad inte bygger batteri för att det är kul.

Rätt talande att du vill sopa det under mattan och inte bemöta det.

Välkommen att läsa: https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/motio...

https://www.eon.se/om-e-on/kapacitetsbristen/kapacitetsbrist-...

Haha ja jösses, ska Moderaterna vara ett sunt underlag som argument för kärnkraft? Eon är en av mina kunder, då främst i Malmö så jag har bra koll på dem. Det är väl bra att de har sitt sjustegsprogram och redovisar övriga åtgärder och inte behöver nån kärnkraft?

Edit: Såg datumen. trodde det var nyare än så. Nåja det är ändå inget den historiskt passiva regeringen kommer kunna jobba med.

Av MsSmith
Skrivet av slipbit:

Det är ju sanningen. När vi hade 4 stycken kkv i mellersta och södra Sverige , som en diamant var för att vi skulle klara av att ställa ett par reaktorer för revision. Redan när man tog bort Barsebäck så tappade man ena hörnet av diamanten. Man fick ju fixa ett gaskraftverk i Öresund och behålla oljekraftverket i Karlshamn.

När det passar så är det en komplex situation. Hur vore det om du överlät till de som faktiskt kan elnät ta hand om det hela istället för att filibustra på forumet. Anledningen att man ens började med kärnkraft var att komma bort från oljeberoendet. Varför har vi så många oljebolag som är positiv till intermittent kraftproduktion? För de vet att för att ett elnät ska fungera så krävs det baskraft och reglerkraft och utan vattenkraft, kkv så är det bara termisk energi och kol/gas/olje-kraftverk. Precis där är tyskarna idag.

Och du visar tydligt att förändring och utveckling inte är din starka sida. Vilka alternativ hade du på 70, 80 och 90-talet? 20 TWh vindkraft? Nej just det. 4G eller datorn i fickan? Nej inte alls. Jag överlåter gladeligen frågan om att hantera elnätet till den som kan och är nöjd med att ha stark påverkan på de som bestämmer utvecklingen. Återigen, kärnkraften var bra när den kom för 50-60 år sedan. Men utvecklingen har hunnit både ikapp och förbi.

Av MsSmith
Skrivet av slipbit:

Ekonomiskt hållbar är hur du tar betalt. Systemet är ju riggat där man bara tar hänsyn till pris/kW. Så snacket om hållbart, hur vore det att man såg till att ha ett fungerande elnät. Vattenkraften byggs inte ut längre. Mer vind kan inte elnätet svälja.

Här är det så tydligt att du inte har en Ingenjörsbakgrund. Ditt mindset är som en ekonom. Det är också en av anledningarna varför vi inte kommer någon vart med diskussionen. När du säger att det inte finns effektbrist i Skåne. Då är det ju ridå och det ironiska är ju att om vi inte hade haft effektbrist i SE4 så hade vi inte haft skyhöga elpriser i vintras eftersom det speglar direkt hur mycket elkraft vi har tillgängligt.

Du får klaga hos Nord Pool i sådana fall, jag kan bara förhålla mig till hur det är. Var ska du bygga vattenkraften då?
Det enda ironiska här är att du tror att effektbristen drev upp priset. Ska jag förklara det för dig för jag utgår från att du skojar egentligen.

Av MsSmith
Skrivet av Evil Peter:

Att lägga en så stor del av säkerställandet av kritisk infrastruktur i händerna på Ryssland var helt klart riskabelt. Visst fanns det ett värde i att försöka binda Ryssland närmare Europa genom handel, men riskerna borde åtminstone blivit ganska uppenbara redan 2014 då Ryssland annekrerade Krim och därmed visade att de inte ämnar att leka snällt. Eftersom en rad länder valde att hjälpa Ukraina rusta rejält inför detta hot så kan man inte påstå att det ansågs orimligt att Ryssland kunde fortsätta sin expansiva strategi då stora pengar lades på att planera inför detta, men Tyskland tycks inte gjort mycket sedan 2014 för att minska risken för att Ryssland skulle använda gasen som ekonomiskt stridsmedel.

Visst är det är lätt att vara efterklok men det går helt enkelt inte att påstå att Rysslands invasion av Ukraina kom helt ur det blå.

Absolut, håller helt med. Men att kalla generationer av regeringar och beslutsfattare för inkompetenta är bara tråkigt att se och grava förenklingar av en väldigt komplex situation.