Inlägg

Inlägg som Erwya har skrivit i forumet
Av Erwya
Skrivet av Sveklockarn:

Som tur är så är huden väldigt svår att penetrera med de flesta substanser. För övrigt har jag aldrig ägt en kabel som jag haft inomhus som stämmer in på din beskrivning.
Är nog lite som larmen om t.ex. akrylamid i chips och BPA i termopappersrullar...

Då har du haft tur. Har fått göra mig av med flertalet sladdar p.g.a. detta. Ibland kan man se på andra sätt de är övermättade med mjukgörare; de glimmar på utsidan och känns lite klibbiga. Det är inte nödvändigtvis så att de luktar även om det är de som går att avslöja fortast.

Huden är kroppens yttre barriär och är byggd för att skydda mot substanser. Det finns dock många ämnen som diffunderar genom huden. Ex. på detta är tensider, bensin/aceton, fetter, hormoner, de flesta opolära ämnen m.m. Även vatten passerar hudskiktet, även om det går långsamt. Ftalater och bisfenol (BPA) har tyvärr huden ingen större barriäreffekt på.

BPA i termopappersrullar är ju numera förbjudet, även BPA i produkter avsedda till barn. Det tog dock tyvärr lång tid innan man blivit så klok att man förstod vad farligt BPA är och i synnerhet hur farligt det var även i låga koncentrationer. Det är många som har blivit skadade av detta för att man länge trodde det var ofarligt.

Av Erwya
Skrivet av Sveklockarn:

Om du inte äter kablar så är det nog inget stort problem.

Det räcker att du tar i kabeln för att dina fingrar skall börja lukta. Sedan är det nästan omöjligt att tvätta bort. Om det fäster så bra på biologiskt material kan man börja fråga sig hur mycket man får i sig via direktkontakt.

Skrivet av mrqaffe:

Oftast är det Ftalater som används men nu börjar det dra iväg lite väl utanför trådämnet.
http://ki.se/imm/ftalater
http://www.kemi.se/prio-start/kemikalier-i-praktiken/kemikali...

Ftalater är inte trevliga och det framkommer i forskningen fler och fler otrevliga saker om hur det påverkar kroppen.

Skrivet av lappen81:

Det är flyktigt, och ett globalt problem

Ja, eftersom det är flyktigt får du i dig det via lungorna. Det betyder att bara att du befinner dig i samma rum/luftomgivning som en sådan sladd kommer ftalater (sakta) förflyttas in i din kropp.

Av Erwya
Skrivet av GilbertG:

Köp inte Deltaco. De tar alla möjliga genvägar och fusk med material och specifikationer, som ibland är direkt skadligt. Sladdar av plast som "läcker" och sakta löses upp av sig själva, osäkra nätagg etc. Är förvånad att de inte fått någon anmälan på sig ännu. Men de vet kanske hur man kommer undan.

Och jag kan inte tänka mig att du får fraktavgiften tillbaka.

Har ett par hörlurar liggandes som läckt mjukgörare till den grad att skyddet för muffarna börjar vittra sönder. Har också ett flertal sladdar (mest Deltaco men även andra märken) som är fyllda med dessa (lakrits-plast?stinkande) mjukgörare. Detta får man på fingrarna om man tar i sladdarna och det är nästan omöjligt att tvätta bort. Vad de där mjukgörarna orsakar i en människokropp skulle jag bra gärna vilja veta men det får jag väl bara drömma om.

Av Erwya
Skrivet av Mr.Borka:

Jag tror du skriv fel i din första mening.
Det jag hoppas att jag förmedlade var tanken att det ökade antalet anmälningar inte nödvändigtvis återspeglar ökade faktiska fall av brott. Utan att det kan finnas en attitydförändring i samhället som bidrar till det ökade antalet anmälningar.

"Om du skulle råkat ut för ett inbrott för 10 år sedan, hade du dragit dig från att anmäla? Kanske du skulle dra dig mer från att anmäla idag p.g.a. alla utredningar som läggs ned direkt."

Inbrott står ju inte som en punkt i statistiken som trådskaparen förmedlat.
Men när det kommer till de mest explosiva punkterna; misshandelsfall och våldtäkt så är jag övertygad om att det skett en attitydförändring. Men i vilken utsträckning kan jag inte säga. Toleransen skiftar och ändras hela tiden.

Polisutredningar som läggs ner är ju knappast ett fenomen från 2000-talet.

"Såklart det inte har blivit högre andel fällda eller bekräftade fall när polisen får allt mindre resurser att hantera en ökande mängd brott. Men... det ser väldigt snyggt ut i statistiken att inte andelen bekräftade/fällda brott gått upp."

Men i brist på konkret data har du ju inte mycket att stå på. Då fastnar man i känslomässiga argument och allting blir bara en halvkonspiratorisk pajkastning.

Nej, det är inget fel. Det står att attitydförändring är med och bidrar till ökat antal anmälningar. Vi har bara formulerat oss olika.

Vi skulle kunna jämföra mord och grov misshandel också, men då är det vanligtvis personer i omgivningen som står för anmälan. Lite svårt att anmäla själv när man är död eller ligger medvetslös i en sjuksäng. Även i det fallet tror jag inte heller att man anmält mindre för 10 år sedan.

Jag är övertygad om att andelen brott som läggs ned ökat går att basera med ren fakta direkt från polisen, jag överlåter det till nyfikna att gräva fram.

Av Erwya
Skrivet av twit:

Som du mycket väl läste var mitt inlägg svar på ett helt absurt påstående där det hävdades att 60% av vår stadsbudget gick till flyktingmottagande. Vill man sitta med vid diskussionsbordet är ett minimikrav att man låter presenterade fakta ha företräde framför åsikter, att man inte förvränger, förljuger, undanhåller eller förlöjligar den fakta som finns att tillgå. Är man därtill inte beredd att ändra sina åsikter om de går stick i stäv med den fakta man har att tillgå är det dags att gå från bordet i det läget.

Det finns gott om åsikter man kan diskutera som inte nödvändigtvis har en basis i fakta: vad man tycker om invandring, invandrare, utvandrare, regeringen, prinsessans nya blonda hår eller gårdagens väder. Där ges en möjlighet att ifrågasätta sina egna åsikter och därmed en möjlighet till utveckling. Vill man då blanda in fakta skall man vara beredd på att någon drar fram hela ens smutsiga byk om man väljer fakta för att stödja sin åsikt istället för tvärtom.

Det är korrekt, påståenden skall vara sakliga och korrekta. Annars är det inte fakta.

Däremot tycken skall vara förtydligade så att man inte misstar det som fakta, ex. jag tycker att när 7,5% av statsbudgeten går till den invandring vi har idag är det så mycket pengar att man bör ifrågasätta vad våra politiker stoppar pengarna. Det är väldigt mycket pengar per person och beror troligen på ett katastrofalt oeffektivt system eller korrupta politiker.

Av Erwya
Skrivet av GilbertG:

Det pågår en enorm förflyttning av medel från den mindre och "normal"bemedlade delen av världsbefolkningen till de allra rikaste. De rikaste 85 människorna i världen har lika mycket resurser som den fattigaste halvan av jordens befolkning.

Detta kan vi tacka nyliberalismen för, som slog igenom stort på 80-talet.

De rikaste har förstås sett till att dölja detta faktum och trummat in den oreglerade marknaden som naturlag och definitionen av frihet och rättvisa bland folk. När folk får det knapert börjar de röra på sig i jakten på något bättre, eller åtminstone mindre dåligt, och dessa förflyttningar skapar friktion. Pöbeln slåss sinsemellan och folk svamlar om alla möjliga konspirationsteorier, utlänningar, religion, you name it, utan att ägna ett uns energi åt det riktiga problemet, alltmedan de allra rikaste sitter och gottar sig och får ännu mer makt och resurser.

Vi är på god väg till det nya feodalsamhället.

Den enda konspirationen är nyliberale Reinfeldts öppna hjärtan-politik som syftar till att krossa svensk välfärd. Och det finns gott om liknande idéer, rakt framför ögonen på oss, om folk bara slutade tro på marknaden som en naturlag.

http://www.aftonbladet.se/kultur/huvudartikel/article10998907...

http://www.theguardian.com/books/2016/apr/15/neoliberalism-id...

Många av dessa surmulna typer som känner hur skiten rinner neråt (med rätta, de är bortsållade av dagens ekonomiska darwinism) skyller inte sällan på EU. Men i just det fallet tycker jag ärligt talat att folk får skylla sig själva när de är för dumma för att uppskatta sin frihet, välfärd, kunskap etc. Hade folk brytt sig om EU hade den inrättningen varit långt mycket bättre än vad den är idag. Det finns ju faktiskt sedan rätt länge verktyg för att lägga folkförslag till saker på EU-nivå, men ingen jävel bryr sig.

http://www.thegreateuropeandisastermovie.eu/

Väldigt många i mellanöstern saknar ens grundläggande skolgång (utbildning), och är därför väldigt vidskepliga.

Du slår huvudet precis på spiken! Detta är den primära orsaken till den ökande fattigdomen i Sverige. Invandringskostnaden är bara en bråkdel av alla medel som förflyttas från medelsvensson till överklassen. Notera att en stor del av invandringskostnaden går till överprisade "hyror" hos företag som flyttar pengarna utomlands, alltså kommer den största pengen inte invandrare till nytta.

Skrivet av Mr.Borka:

Trådskaparen skrev:
Nyckelordet: anmälda. Inte fällda förövare eller ens bekräftade fall.
Visst pekar kurvan åt att det finns utrymme för att brotten blivit fler. Men om du tittar på statistiken så är det enda du får reda på hur många fall som anmäls - inte hur många brott som begåtts. Det kan ju också vara så att toleranserna för våld och hot minskat - vilket gör att folk anmäler incidenter idag som för 20 år sedan inte hade anmälts. Det kan också vara så att våldtäktsoffer är mer flitiga med att skriva polisanmälan efter att olika tabun och annat elände sakta luckrats upp.

Folk tror att världen är i riktigt dåligt skick idag - där terroristattentat till och med händer här i Europa! Förutom att man då missar terror-vågen i Europa under 70-talet, konflikten Irland och England genom hela 1900-talet och inte att glömma ett överhängande hot om globalt kärnvapenkrig.

Är världen i gott skick idag? Nej. Men det har varit betydligt värre och det inte för länge sedan.

Menar du att problemen Sverige har är unika?
Vi är fortfarande bland de rikaste länderna i världen - men vår placering varierar på hur du mäter.

Anmälningarna för de grova brotten har inte gått upp bara för att fler är benägna att anmäla än tidigare. Det måste vara det dummaste jag hört i hela tråden. Om du skulle råkat ut för ett inbrott för 10 år sedan, hade du dragit dig från att anmäla? Kanske du skulle dra dig mer från att anmäla idag p.g.a. alla utredningar som läggs ned direkt. Såklart det inte har blivit högre andel fällda eller bekräftade fall när polisen får allt mindre resurser att hantera en ökande mängd brott. Men... det ser väldigt snyggt ut i statistiken att inte andelen bekräftade/fällda brott gått upp.

Skrivet av burner1:

Ännu en gång har media lyckats lura befolkningen, de väljer att visa intervjuer med invandrare som är läkare, raketforskare eller ingenjörer.
(...)
SVT är inte neutrala när de helt plötsligt "glömmer" i en undersökning att SD har ökat markant och istället presenterar alla andra partiers resultat. Annat exempel är hur ALLA journalister har samma åsikter i invandringsfrågan, det är inte heller att vara neutral.
SVT säger att de gillar olika, fast ändå anställer de bara de som är lika dem själva?
(...)
Så att SVT skulle vara en trovärdig källa på något sätt, är totalt fel!

SVT är inte neutrala. Det kan man ganska lätt konstatera efter EU-valsdebatten som skulle ägt rum: Den ställdes in helt för att ett parti inte ville delta. Detta gjorde att Piratpartiet blev berövade sin möjlighet att yttra sig om sina visioner för nästa mandatperiod. Likväl, hur mycket medieutrymme gavs Piratpartiet överhuvudtaget i den vevan fast de hade 2 av de tjugotal mandat som Sverige har i EU-parlamentet? Det är nästan 10%. Nämn inte för mig att SVT är neutrala, detta gjorde de så "snyggt" att det omöjligt kan ha varit oplanerat.

Skrivet av Mizccc:

@Stoff3th3m4n:

Vad jag menar är väl kort och gott att: När skolresultaten sjunker, vårdköerna är Europas längsta och antalet fattiga i landet ökar. Då hjälper det inte att sitta och peka på ett diagram och säga att "Sveriges ekonomi går jättebra och landet blomstrar".

Glöm inte att Sveriges studenter lever under fattigdomsstrecket, vissa saknar helt bostad och får knappt ens råd med mat för att klara av studierna.

Vi har hyror som är skyhöga. Pensionärer som inte har råd att betala sina räkningar. Arbetslösa som jobbar på lönedumpade- eller låtsasjobb. Funktionshindrade som inte får det stöd de har rätt till. Det finns knappt ens jobb att få.

Tala inte med mig om att ekonomin är bättre än någonsin, för det är den inte för individen. Att pengar snurrar runt i BNP-generatorer gynnar inte den enskilda människan.

Skrivet av twit:

Sveriges finanser är i mångt och mycket offentliga uppgifter, du kan hitta budgetpropositionen för 2016 här och kostnader för migration och etabliering av nyanlända uppgår till sammanlagt 71.5 miljarder, medan de totala utgifterna uppgår till 953.4 miljarder. 71.5/953.4=0.075, alltså 7.5%.
7.5% av en 40-timmars arbetsvecka är tre timmar, inte tre dagar! Med andra ord är flyktingmottagandet betalat redan på måndag förmiddag, lagom tills kaffet hunnit verka och den person du refererar till börjat fundera på vad det blir till lunch.

Så... 7,5% av Sveriges Rikes budget går åt till att ta hand om de invandrade? Är det bara jag som reagerar på att denna siffra är katastrofhög? Notera att en mycket stor del av dessa pengar försvinner ut ur Sverige, inte p.g.a. de invandrare pengarna är avsedda till att hjälpa, utan p.g.a. de händer som plockar pengarna och omvandlar en bråkdel av dessa till boende.

Du får det att låta som en droppe i havet när du jämför det med att kaffet börjar verka på förmiddagen. Detta är varje vecka! Detta är 7,5% av Sveriges ekonomi! Hur är det en droppe i havet?

Skrivet av GilbertG:

Om du på riktigt tror att M skulle vända allt vill jag påminna dig om att de styrde i 8 år genom Alliansen, som i praktiken dikterades av moderaterna, vilka slutgiltigt lade ner försvaret. De har även haft sin budget som gällande under (s)va(mp)regeringens första år. Det var dessutom moderaterna som tillsammans med miljöpartiet började med det högre asylmottagandet.

http://cornucopia.cornubot.se/2016/04/tolgforswashing.html
http://cornucopia.cornubot.se/2016/05/tomma-tunnor-skramlar-m...
http://cornucopia.cornubot.se/2016/04/arbetskraftsinvandringe...

Den svenska ekonomins tillväxt bygger på en skuld- och bostadsbubbla, och nu trixar man dessutom med statsbudgeten för att det ska se ut som att asylmottagningen inte kostar något.

http://cornucopia.cornubot.se/2016/05/bokforingstrix-statens-...
http://cornucopia.cornubot.se/2016/02/infrastrukturministern-...
http://cornucopia.cornubot.se/2016/04/forbes-sverige-har-tred...
http://cornucopia.cornubot.se/2016/04/arbetskraftsinvandringe...

Det händer redan.

http://cornucopia.cornubot.se/2016/04/sr-upptacker-att-folk-f...
http://www.svt.se/nyheter/inrikes/svenskfodda-flyttar-ut-nar-...
http://www.svt.se/nyheter/inrikes/aldrig-har-sa-manga-lamnat-...

För att inte nämna hur de blå effektivt monterade ned välfärden till skrämmande nivåer. Cancersjuka som blev av med sin sjukersättning, funktionshindrade som tvingades ut i jobb, fas 3 m.m.

Skrivet av fermia:

Det är ännu viktigare att kolla på "Hushållens skulder" då denna skuldpost är mycket värre än statsskulden. Sverige har en av de största hushållsskulderna i världen. Lägger man ihop både statsskuld och hushållens skulder hamnar Sverige på andra plats över störst skuldsättning per capita näst efter Japan. Japan däremot har sina skulder i form av 300% statsskuld och har haft dem i mycket lång tid. Detta klarar de bra för att de har en tratitionsenlig hög disciplin och plikttrogenhet gentemot lånegivarna. Dock skulle jag säga att jag är orolig att det inte kommer hålla i framtiden p.g.a. generationsväxling. Den unga generationen har inte samma disciplin som de äldre, risken för svåger/kompispolitik kommer öka och landet riskerar att statsskuldtornet faller.

Skrivet av twit:

Låt oss summera (miljarder kronor):
71.1 Hälsovård, sjukvård och social omsorg
36.2 Ekonomisk trygghet vid ålderdom
87.1 Ekonomisk trygghet för familjer och barn
21.7 Studiestöd
216.1

Nu är det naturligtvis inte bara barn och pensionärer som nyttjar sjukvården, men de torde stå för den stora delen av den kakan. Det finns även kostnader för barn och pensionärer inbakade i några andra kategorier som jag hoppade över att lista (såsom kommunbidrag) då jag har svårt att bedöma andelen. Låt oss säga att två tredjedelar av de kategorier jag listade ovan "tillfaller" de barn och pensionärer du nämnde och vi struntar i att blanda i missade kategorier. 2/3*216.1 = 144.1.

Du har faktiskt rätt, det är inte "i närheten av 71.5 miljarder" som går till barn och pensionärer... det är åtminstone dubbelt så mycket.

Om man skulle ta så lite som en tredjedel av kostnaden för invandring och lägga till studiestöd skulle livet bli mycket drägligare för studenter. Många fler skulle kunna slutföra sin utbildning och arbetsmarknaden skulle få påfyllning av de avancerade jobb som efterfrågas. Den här punkten är ett solklart exempel på prioriteringar. Om staten ville ha mer högutbildade svenskar vore det logiskt att satsa mer på stöd till de som läser höga utbildningar. Andelen bidrag och stöd som man kan få som student är oerhört begränsat och du kan heller inte räkna med att Arbetsförmedlingen kommer att hjälpa dig om du läser på högskola. Då måste du sluta först!

Man sätter medvetet krokben för de som vill utbilda sig och bli något men lägger flera gånger mer på att få in invandrare som möjligen har den kompetens som efterfrågas. Detta i sin tur är till stort förtret för deras hemländer då de mister den kompetensen de själva utbildat! Hur kan man tycka att det är rättvist? Någonting är väldigt fel i den här ekvationen...

Skrivet av Ozzed:

(...)
Sen är det ju också uppenbart att du inte gillar när olika kulturer beblandas, och den åsikten kan man väl ha men jag håller inte med. Jag tror det är nyttigt. De civilisationer och länder som varit måna om sitt kulturarv och undvikit inblandning har antingen haft det dåligt eller gått under.. Nordkorea, Rommariket, Nazityskland, för att ta några exempel. Så jag tror nationalism är dåligt.

Nämn annars ett land som har låg invandring och försöker undvika multikulturalism som det går bättre för än Sverige.

Japan.
Heliga stolen.

Dessa är två av världens äldsta länder och de hade inte överlevt om de inte haft en stark kultur i ryggen.

Skrivet av sKRUVARN:

Hänger inte riktigt med här, med tanke på att det brist på kvalificerad arbetskraft i landet så kan det väl inte vara så svårt att bara utbilda sig? Vi har ju faktiskt lyxen i Sverige att nästan vem som helst kan utbilda sig till vad som helst. Kan säga att när jag pluggade teknisktbasår på komvux så var det fullt av medelålders män och kvinnor som satt där och kämpa trots att de knappt kunde svenska.

Varför ska man bli anställd om man saknar de färdigheter som krävs för att bidra till verksamheten? Och ja jag fattar att det är tuffare på arbetsmarknaden, men då får man helt enkelt bita ihop och lösa det, vi ansvarar väl för våra egna liv, kan inte hålla på att förlita sig på staten eller skylla på andra osv.

Även på mitt jobb har vi bonussystem för de som lyckas tipsa om rekryteringar som slutar i anställning, vilket är lättare sagt än gjort när det är kompetensbrist och många av de som är där på prov helt enkelt saknar arbetsmoralen för att läras upp på plats trots att utbildning erbjuds. Har även vart inne å sprungit inom vården innan jag utbilda mig och även där skrek dom efter personal, blev erbjuden fast tjänst på samtliga verksamheter där jag vart inne som timanställd.

Du har (nästan) bara lyxen att utbilda dig om du har pengar eller en stor disciplin och mycket pluggtid. Som student är du helt lämnad i händerna på dig själv. Det är upp till dig att klara kurserna, det är upp till dig att klara ekonomin, det är upp till dig att ta ansvar... ja allt. För att bli civilingenjör är utbildningen på 5,5 år. Hur många orkar hålla drömmen vid liv så länge när så mycket hänger på en själv? Minsta fel och du kan glömma din utbildning. Råkar du ställa till med barn, skuldsätta dig, skaffa en för dyr bostad, inte få i dig tillräckligt med mat m.m. är det kört. Du har heller inte tid att umgås med vänner utan du måste fokusera på studierna även när du inte har planerad lektion. Självklart ska du också klara av att hålla humöret uppe och inte gå in i depression fastän du inte har varken höstlov, påsklov, sportlov eller knappt jullov. Får politikerna som de vill kommer de ta bort sommarlovet också. Hur tänker de då när många använder det till att sommarjobba för att få ihop pengar till nästa läsår eller ta igen sig?

Jag beundrar de som tagit sig igenom en ordentlig universitetsutbildning utan att fuska. Mycket höga krav ställs på dig som individ vare sig du slipper ekonomisk oro eller inte.

Jag har mycket svårt att tro att svensken är så lat och arbetsovillig som det skrivs om. Det är många som vill ha jobb och är beredda att kämpa för det. Men som samhället ser ut idag är det en katastrof och det ligger alltså mycket i det TS skriver.

Av Erwya

Bjuder 1200kr + frakt för diskarna

Av Erwya
Skrivet av krilleoh:

Värst vad du var otrevlig då, vad är det för trams-spel du sitter med då? Jag satt med W8 från dag ett och nu med W10 sen dag ett. Det var ytterst lite problem med drivrutinerna till kringutrustningen första veckorna, men det är löst sedan länge.

Problemen du beskriver med spel tolkar jag som klassiska Steam -> Uplay (etc etc). Det fungerar smärtfritt för mig. Likaså flera andra lösningar. Det är lätt att kasta skit och hata istället för att ta tag i problemen och försöka lösa dom. "Har ditt förstånd växt nu?"

Sen är det ingen "konfiskering av din egendom", spel som kräver diverse tjänster etc är inget nytt, och du godkänner deras villkor och att du har läst informationen om att det krävs. Duger uppsatta villkor för att använda spelen dig inte, så låt bli dom istället.

Det är en slags konfiskering, även om den är reversibel.

Om bärgaren kommer och hämtar din bil hemma hos dig är det fortfarande konfiskering, även om det bara är för dig att gå ner till kontoret och hämta tillbaka bilen.

Sedan är det ju så att eftersom W$X tar bort program kan det jämföras med att bilen har hunnit gå iväg till skrotning innan du hunnit ned för att hämta tillbaka den. Jag förstår helt folks frustration och är ytterst förvånad att M$ beteende inte lagförts till enorma skadestånd redan. Hur skulle du ha reagerat om det var din bil?

Skrivet av Hello Kitty:

Alla Ni som bockar och bugar inför W10 Diktatorn ni är typiska flata svenskar som inte törs kräva intrigitet och självbestämmanderätt. För mej får Ni gärna köra 10 an men - och även skrivet till Microsoft - låt mej för faen äga min Egen beslutanderätt och använda 10 an när jag så önskar. Vad beträffar uppdateringar osv. vill jag äga risken att inte installera dom. Ni krälar framför W10 mens jag är som "en Fransk bonde" tömmer kärran med gödselstacken framför Microsoft. Ni älskade väl också katastrofen Millenium, om ni var födda då, samt Vista snigelprogrammet som hetsåt minne.

ME hade kunnat göras riktigt bra om de fokuserat på att ordna till det istället för att lägga krutet på ny utveckling. Men XP blev ju faktiskt riktigt bra till slut så det var en positiv utveckling ändå. Och Vista ja, huu så seeeegt. Sedan hade M$-idioterna blockerat XP från att installeras på nyköpta datorer så det var ju omöjligt att göra annat än dras med skiten. Till och med min flera år gamla (på den tiden!) dator med XP var en fröjd jämfört med den nya med Vista.

Skrivet av stochastikos:

Detta kan inte stämma. Det finns ingen "timer" som sköter detta, och om denna finns så vill jag gärna veta mer om den. Utan det som i så fall händer är att du trots allt faktiskt uppdaterar manuellt då och då (vilket är klokt), och att i något av dessa uppdateringar så ändras inställningar (vilket visserligen är kasst av MS).
Slutsats: Ja, det är lite halvsurt att MS prackar på Win 10 så som de gör. Men att säga att de TVINGAR på oss detta OS är en stark överdrift. Som redan nämnts upprepade ggr i tråden så finns det väldigt enkla metoder att undvika dessa auto-installationer. Fast fine, dessa knep är kanske inget medelanvändaren ska tvingas behöva lära sig.

Jag har sagt det förr å jag säger det igen (Farbror Barbro röst), det finns inga genvägar fram till det perfekta OS:et , dåra.

Summering av nackdelar:

  • Windows: En del onödiga buggar här och där (så som dessa auto updates).

  • OS X: Hårdvaruknutet.

  • Linux: Uselt(!) stöd för program/appar.

Slutsats: Windows vinner utan konkurrens, trots allt. (Jag använder alla tre ovanför...).

Vilket program är det du inte får igång i Linux?

Av Erwya
Skrivet av Hello Kitty:

Diktatortyranneri ! Jag har en hel del GAMLA spel som blir ospelbara =KONFISKERING med W10 som säger att deras kopieringsskydd är en säkerhetsrisk och TOTALBLOCKERAR dem. Om de inte tidigare -för länge sen - hittat dessa "hål" varför då stänga dem för mej, jag har ju betalat många sura kronor för dem. Nu hör det till saken de går inte ens att spela Singelplayer utan internetuppkoppling heller. Detta är förräderi. Upplys oss om vilka spel det gäller (det gör dom inte så jag chansar inte med 10:an) och låt mej SJÄLV avgöra om jag vill spela eller inte. Att ruinera min spelskatt är inte M.s uppgift. Det är ju STÖLD av min egendom, för jag fick ju spela dom tidigare och ev virus drabbar ju bara mej - eller hur ? FAEN att Bill Gates föräldrar träffades. Har totalstängt ALL uppdatering och använt GWXcontol för att för alltid DÖDA W10 på MINA datorer. Kör 7:an och XP och vem faen behöver uppdateringar ??? UPPMANING HATA W10 tills dom låter oss avgöra.

Haha. Du är så allvarlig och komisk på samma gång att jag inte kan hålla mig för skratt.

Av Erwya
Skrivet av Full Strike:

Nu är du bara löjlig. Jag spelar väl de spel jag tycker är kul. Och windows är helt enkelt den största plattformen för spel.
Vad det gäller GUI så må det vara subjektivt, men det är faktiskt ingen större skillnad mellan 7 och 10 och ännu mindre mellan 8 och 10. Så det handlar nog i många fall om ren ovilja att testa något nytt.

Själv har jag inte haft några problem med Windows 10 sedan techical preview, det betyder inte att det inte finns några men det är iaf betydligt stabilare än 7an och 8an var. Min event viewer fungerar för övrigt utmärkt.

Hm, vi har glömt den viktigaste frågan av alla. HUR bemöter vi "bakåtsträvarna" så att de blir nöjda? Det kan Linux svara på, men inte Windows.

Och nej, Windows är inte längre största spelplattformen. Det är faktiskt Linux, eller Android om vi ska hårddra det. Du sitter på ett sjunkande skepp.

Skrivet av Commander:

Försök förstora textrutan i eventviewer som är på 1 rad när du klickar på ett fel.
Jag har 4 bärbara både från Acer och Asus som hänger sig när de väcks från strömsparläge i Windows 10. Du har kanske inga problem men andra har. Andra har också orsaker till att inte använda Windows 10 som kanske inte du har men att kalla folk för bakåtsträvare bara för att de inte kör Windows 10 är lika löjlig som den här diskussionen. Du kommer med anledningar till att inte köra Linux för att _du_ vill köra dina program _du_ använder och sitta vid det workflow _du_ har byggt upp. Folk har liknande anledningar att sitta kvar på XP/7/8...

Antingen diskuterar man ämnet om varför folk inte vill byta sig uppåt och accepterar folks åsikter eller så skiter man i det och väljer en annan tråd istället för att köra blanket metod och kolla folk för bakåtsträvare när man själv är det.

Windows är för hackigt uppbyggt, följer inte med i utvecklingen och "utvecklar" helt fel saker som användargränssnitt t.ex.

Just ett individuellt anpassat workflow är otroligt viktigt för användare, det är därför Linux har så många olika användargränssnitt: MATE, XFCE, Gnome, KDE, Cinnamon, Enlightenment, Unity, LXDE o.s.v. Det är inte precis som att Linux tar bort de andra gränssnitten för att det kommit ett nytt - det gör däremot Windows. Det är att skjuta sina användare i foten och tro att de stannar kvar. (Nåväl, de kanske stannar tills de KAN ta sig därifrån)

Håller med om att Visual Studio suger. Inlåst och förlegat. Finns bättre utvecklingsprogram i Linux.

Av Erwya

Det är inte så enkelt. Blir lite som att försöka släcka ned Internet med ett virus. Om någon mot förmodan skulle lyckas kommer det igång igen när det finns ett antivirus.

Av Erwya
Skrivet av jonas1972:

Det tog mig 15 minuter att återställa min brorsas slöa celeron laptop med mekanisk disk från win 10 tillbaka till win 8.1 och stänga av win 10 updaten helt. Så varför denna tråd ens existerar längre förstår jag inte?

Kanske för att det ställer till, som ex. tar bort program efter eget tycke.

Av Erwya
Skrivet av Skrotnisse92:

Tänkte faktiskt haka på skaran som tycker att sweclockers nyheter går åt fel håll.
Eller så börjar bli vuxen, då det är teknik som intresserar mig och inte rykten och annat bullshit. Eller så siktar sweclockers på att ta sig längre in i min bokmärksstruktur.

Håller helt med här. Detta är Aftonclockers. "Nyheten" hade ganska enkelt kunnat kontrolleras genom att kolla upp och verifiera en signatur som påståtts kunna svara på frågan. Nu finns det tydligen inte ens en signatur och oviljan att signera en får det hela att verka som ett enda skitprat.

För mig så ser jag Dorian Nakamoto som skaparen, oavsett om han är det eller inte, tills något annat bevisats. Han verkar vara en genuin folklig människa och jag har inget emot att ha honom som "förebild".

För övrigt, alla kommentarer som handlar om att bitcoin är bedrägeri, suck... Det är många som använder bitcoin som man ska. Fungerar utmärkt som betalningsmedel och har många saker som gör det säkrare än både bank/kreditkortsbetalningar.

Av Erwya

Börjar med att bjuda 350kr + frakt.

Av Erwya
Skrivet av BaZZe:

Mycket program går att köra genom wine också även mycket program som inte säga ha stöd för wine bara man leker lite med parametrarna.
Sen finns ju också möjligheten att köra en virtuell maskin om man någon gång skulle behöva något utöver det som valfri distro kan erbjuda.

Kanske inte just i ditt fall men dom flesta tror jag hade klarat sig på någon linux distro med vad man gör på en dator en dag, eventuellt lite spel eller sånt som man kanske inte kunnat spela men annat än det är de nog få saker.

Själv gick jag över till ubuntu och linux mint samma dag som windows 10 släpptes och kört det sen dess har ingen dator med windows 10 och de fungerar hur bra som helst.

Jag håller helt med dig. Linux har mer och mer blivit en värdig ersättare till Windows.

Gick över helt till Linux när XPs support lades ned och redan då tyckte jag om det. Var en inlärningsperiod i början men efter det flöt det som en dröm. Med tiden blir Linux också bara bättre och bättre (till skillnad från Windows).

Av Erwya
Skrivet av Sveklockarn:

Min erfarenhet är att jag minst strul med Nvidia, allt från att slippa krascher till att slippa behöva göra registerhack. Det innebär förstås inte att Nvidia är utan fläckar...

Under ganska lång tid har nVidia haft stabilare drivrutiner än ATI/AMD. Det är främst därför jag har ett GTX 650 TI Boost. På sista tiden har AMD gått förbi nVidia i frågan om stabilitet och det är därför jag svängt i mina preferenser.

Med andra ord, du har inte fel i det du säger för AMDs kort har varit riktigt krångliga. Däremot är det inte dumt att börja lägga lite extra uppmärksamhet på de nya korten; det är många som säger att de är riktigt bra.

Skrivet av Sveklockarn:

G-Sync har också fördelen att det är hårdvarubaserat, vilket kraftigt minskar andelen potentiella mjukvaruproblem. Givetvis kommer Nvidia att ersätta G-Sync någon gång i framtiden, när produkterna är förbi end of life, och då kommer det såklart sitta några på antika grejer och klaga på forum över att Nvidia inte stödjer utdaterad teknik längre. Precis samma gäller dock för andra leverantörer av hårdvara, som t.ex. skrivare, där folk till varje pris ska hålla liv gamla konsumentmaskiner.

Folk betalar sin tillverkare av grafikkort en summa för att få uppdateringar under så lång tid som tillverkaren beräknar att produkten kan fungera, men ofta under ännu längre tid än så av ren goodwill. Sen finns det alltid en klick missnöjda konsumenter som menar att de har rätt till fria mjukvaruuppdateringar sålänge deras hårdvara fysiskt fungerar, och skriver arga forumsinlägg när deras fem år gamla grejer inte längre stöds i den senaste mjukvarumiljön.

Problemet är ju att någon måste betala lönen till de som ska skriva den nya koden, och att den summa pengar som man betalar för mjukvarusupport när man t.ex. köper ett grafikkort bara räcker under en begränsad tid.

Att en standard är bättre enbart för att den är öppen håller jag inte med om. Man bör också vara medveten om att AMD inte ger bort grejer för skojs skull, utan för att de vill locka över användare till sitt ekosystem. Det finns ingen anledning att ge bort någonting som någon är villig att betala för. Däremot har de en plockat fram ett alternativ till G-Sync, till en lägre kostnad för användaren, och det är såklart något som ökar deras konkurrenskraft.

För konsumenter är det vanligtvis en fördel. Drivrutiner kan portas mellan olika system och hårdvaror, vilken skärmtillverkare som helst kan implementera Freesync, andra tillverkare av GPUer kan ge sig in i spelet m.m.

Freesync i sig är inget AMD kan tjäna pengar på. För AMDs del ser jag tre möjliga syften, i fallande trolighetsordning, varför de valde att göra en öppen standard:
* AMD var redan på väg att implementera denna standard för att kunna introducera nästa generations teknik som skulle unifiera skärmmarknaden.
* AMD tycker inte om att nVidia låser standarder till sina grafikkort och vill med en öppen standard få dem att tappa den inlåsningspotential som G-Sync kunnat få.
* AMD kommer att låta Freesync utvecklas av gemenskapen för att sedan använda den som en plattform för framtida implementationer. Detta sparar AMD viktiga utvecklingspengar.
* AMD vill underlätta så att fler aktörer skall kunna komma in på marknaden. Detta skulle potentiellt få nVidia att tappa andelar vilket minskar risken att AMD faller.

Av Erwya
Skrivet av Sveklockarn:

@Erwya: Jag finner dina argument lustiga.

Jag rekommenderar bara det jag själv känner till och använder, eftersom det är det enda sättet att ha någon sorts ärlighet i rekommendationen. Sen kan man alltid föra en diskussion om vad man får från olika tillverkare, men handlar det om någon som inte är insatt eller intresserad själv i någon mån är det bättre ur alla avseenden att köra på något man själv använder. Hur en produkt eventuellt presterar i framtiden är omöjligt att förutse, och jag har svårt att föreställa mig att det är relevant att diskutera saker som t.ex. hur ett visst kort kommer prestera i morgondagens spel.

Sen är det ju inte bara högsta beräkningskraft som räknas på en GPU. Jag har visserligen ett 980 Ti nu, men hade aldrig tagit ett kort med samma eller högre prestandanivå om det inte hade Shadowplay och G-Sync. Då hade jag hellre haft ett sämre kort. Det är nog förhållandevis många som tittar på vilka andra features man får när man köper en produkt, än att bara stirra sig blinda på toppfart.

Tänker även på drivrutinsstabiliteten. Skulle jag välja mellan nVidia och AMD vid inköp idag skulle AMD bli mitt förstahandsval. Har inte AMD själv men är helt klart öppen för att ändra på det.

Jag skulle också föredra Freesync framför G-sync eftersom Freesync är en öppen standard. När nVidia tröttnar på G-sync kommer jag se framför mig hur forumen svämmar över av hjälprop och diverse tricks för att få saker och ting att fungera istället för att en uppdatering släpps som löser problemet. nVidia kanske fungerar bättre på kort sikt, det låter jag vara osagt.

Av Erwya

RAM: 16GB 1600mhz Kingston

Är dessa HyperX?

Av Erwya
Skrivet av KalBumling:

@Erwya:

Du menar alltså att det skulle vara astronomisk skillnad mellan Nvidia/AMD vid samma prispunkt och jag förstör deras liv genom att rekommendera Nvidia istället? Det låter ungefär på dig som att jag skulle råda dem att köpa en Trabant istället för Volvo ur trafiksäkerhetssynpunkt.

Jag vet inte vad som kommer i framtiden. Skulle det visa sig att AMD får fram så bra kort att de slår igenom stort kan du få bära hundhuvudet att du rekommenderade dem nVidia. Om du dessutom visste om att det var ett sämre val då har du ju inget att ursäkta dig med. Det är det jag menar med att det kan vara bättre att ta avstånd från grafikkortsråd i de situationerna.

Och nej, det är inte astronomisk pris/prestandaskillnad mellan nVidia/AMD just nu och det gör heller inte att de får ett förstört liv av det ena eller det andra valet.

Av Erwya
Skrivet av tagget:

Testade detta och nätaggregatet går inte igång antar att det är helt dött då. Eller?

Skickades från m.sweclockers.com

Är båda nätaggregaten döda? Annars kan det vara så att du måste ha tag på ett nytt nätagg innan du kan fortsätta att felsöka.