Inlägg

Inlägg som Pan.Pan har skrivit i forumet
Av Pan.Pan
Skrivet av micke7406:

Hur tänker du nu ?
Klart han vill ha den på ett stativ https://www.cyberphoto.se/info.php?article=395025_2

Ts, Siruis som nämnts tidigare är mycket prisvärt, Men överväg om du prompt måste ha kolfiber då de sällan är så stabila.

Där finns flera olika gimbals. Och det besvarar inte min fråga.

Hade varit oerhört tråkigt om filmindustrin var tvungen att använda stationära kameror.

https://www.kjell.com/se/sortiment/ljud-bild/foto-video/gimba...

Av Pan.Pan

@bobani: Får man fråga varför du vill använda gimbal på ett stativ?

Av Pan.Pan

Kolla upp vad som krävs för att styra SONOS systemet och utgå från det. Lättare att se vad som är kompatibelt med det du redan vill ha.

Av Pan.Pan

@CFSsss: Ja herre gud.... 4850 någon X)

Av Pan.Pan

Skämt åsido så blir inte en cpu varm nog för att faktiskt värma upp ens ett mindre rum på vintern Du skulle behöva 10 cpu-er och ett antal GPU'er för att producera tillräckligt mycket värme för att konkurrera med nedkylningen utifrån, om det skulle vara din enda källa till värme.

Dina cpu'er skulle väl kunna nå ca 80*c och det låter mycket, problemet är lite mer tekniskt än så. Du måste värma upp all den luft du har i stugan samt värma upp och hålla både väggar, tak och golv varmt. Din CPU producerar inte tillräckligt MYCKET värme för att göra detta. Det blir kanske varmt nog men mängden saknas.

Se det som att försöka värma en stuga med ett halvt värmeljus. Ljusets varmaste punkt går över 100*c men massan är så pass liten att du med lätthet kan motverka den värmen.

Där finns en anledning till att man eldar flera kubikmeter ved varje vinter för att hålla ett mindre hus varmt.

Av Pan.Pan
Skrivet av kevvz0r:

Haha ja GitHub har jag hört talas om. Har dock inget att visa upp ännu x]. Men jag gillar hur det kan väga 100 gånger mer än en examen i många ögon.

Det väger tyngre då du bevisar din kunskap. En examen säger inte speciellt mycket då det inte är svårt att plugga på och klara ett test en gång jämfört med att skriva ett program som både kräver teknisk kunskap samt erfarenhet och ett speciellt tänk.

Där finns på tok för många som säger sig vara duktiga på IT men i själva verket knappt vet skillnaden mellan en ssd och Optane.

Av Pan.Pan

@HaXdAbAx: Nej, är det så att Inet har orsakat ett probelm som inte fanns när den första inspektionen gjordes så är det glasklart deras fel. Har dem skadat din hårdvara så är det dem som ska betala för eventuell reparation eller ersättningsdelar. Problemet här är att vi bara har din sida av händelseförloppet och knappt det, känner du att du inte blir rättvist behandlad så kan du rikta dig till ARN för hjälp i ärendet. Annars kan vi bara ge råd etc. Tala med Inet och för en dialog med dessa, det brukar funka.

Av Pan.Pan

Som tidigare person skrev så är inte 40-50 grader något problem. Dessutom märker du av en ordentlig prestandaförsämring när cpu'n blir för varm. Blir det hela ohållbart så stänger datorn ner för att inte skada komponenter.

Av Pan.Pan
Skrivet av xxargs:

Och det finns också de som också är säkerhetsknarkare och anser att alla saker som har minsta risk till olycka så skall det regleras/förbjudas - om man skall gå på det spåret så kanske vi skall börja med alla gångare och cyklister i trafiken...

Samtidig förstår jag varför fd. elektriker skriver som denne gör då bland det som kamoufleras i 'säkerhetsargument' i själva verket ett försök till skrå-bildning och skydda sina arbetsuppgifter mot konkurrens.

Det är många brancher man numera skall ha olika typer av certifikat - man skall ha 'körkort' för en rad olika grejor som man förr inte brydde sig om och gjorde ändå. Du skall ha maskinförarutbildning för att köra en traktor, truckkort, liftkort, motorsågs-kort, heta arbeten ja, you name it

Skulle en bonde har certifikat för alla de saker denne måste göra för att sköta sin gård så skulle alla certifikaten inte ens få rum i plånboken och skulle få ryggskott att sitta i bilen med den plonkan i bakfickan...

ibland känns det som att det är ett sätt att föda en hel organisation av skrivbordssittare och 'utbildare' för dess egen skull och inte för att det ger någon praktisk nytta.

Men du har också en poäng - man kanske överskattar mängden personer som faktiskt har läst Ellära på riktigt - de tekniska gymnasierna på 80 och 90-talet gjorde det och rätt många kom ut i arbetslivet med kunskaperna - men hur är det idag? jag vet inte.

Men du får ju också kolla på mängden olyckor i arbetet före dessa regler och efter. Visst allt behöver kanske inte en regelrätt utbildning men att veta hur man ska handskas med en motorsåg för att fälla träd på ett säkert sätt är, av logiska anledningar, viktigt. Dessutom är de flesta traktorer ganska komplicerade idag och kan behöva att någon får instruktioner utifrån för att helt förstå hur systemet ser ut.

Jag förstår vad du menar, det kan kännas oerhört dumt många gånger. Men när det kommer till just EL så tycker jag inte att man ska tumma med säkerheten och faktiskt kräva rätt kompetens för ett utfört arbete. Vill du veta hur man isolerade kablar förr i tiden? Trä, papper, tyg etc var vanliga isoleringsmaterial för elkablar. Varför använder vi oss inte av det idag? Antagligen för att vi inte är idioter men också för att vi har satt hårda regler runt vad som är godtagbara isolerade material. Om du tvivlar på att där finns farligt fusk så kan du ta en titt på random elprodukter som kommer från kina tex.

Och när det kommer till licenser för eltekniker så har också detta en bra anledning. De flesta är inte utbildade nog att på ett säkert sätt uppföra en fast installation med kablar som ändå ska tåla och hålla 240V, en spänning som med lätthet kan, och kommer att, döda dig om du gör fel. Gör du inte fel direkt så kan det visa sig att kabeln blir för varm. I bästa fall har du en avbränd kabel och svarta märken runtom, men "värsta scenariot" är inte speciellt roligt. Tar du med det faktumet att du då inte skulle få ut ett öre från försäkringen så är det väl ändå ganska dumt att inte anlita någon som kan sin sak?

Det handlar ju heller inte alltid bara om dig. Om DU är villig att riskera ditt hem så kanske inte dina grannar är det.

Skrivet av PsyCor:

12 timmar utan rast har jag inte skrivit. Enligt Svensk lagstiftning har man rätt till 30 min måltidsuppehåll efter 5 timmar. Men det tummas på dagligen inom en bransch där ens kunder kommer och går som de vill. Ett flygplans tidtabell är oftast körd redan efter första avgången vilket ger en ripple effect under resten av dagen.

"när denne har jobbat 12 timmar och lyft 15+ ton den dagen i gassande sol utan raster" ?

Av Pan.Pan
Skrivet av Wiley:

Din bransch: El

Din roll: F.D Elektriker

Tips: Dom flesta hem elfelen går att fixa själv istället för att ringa en elektriker.
Bara att lära sig basic ellära

Dumt att skriva det där av flera anledningar: Man får inte göra åverkan på fasta installationer utan rätt utbildning. Är rätt säker på att försäkringsbolag inte heller skulle godkänna en skadereglering om det visar sig att felet är ditt.

Visst, ellära är inte det svåraste man kan lära sig, men det finns en jävla bra anledning till att vi har regler runt detta.

Jag kanske läser in mer än vad du menar, i så fall rätta mig gärna!

Av Pan.Pan
Skrivet av pv2b:

Din bransch: IT
Din roll: Systemadministratör
Tips/yrkeshemlighet: När du ska be om hjälp med något tekniskt svårt, eller om du ska hjälpa någon, börja alltid från början. D.v.s. inte på det där kluriga stället du fastnat på, utan på den uppgift du försöker lösa. Jag försöker alltid se till att det finns svar på:

- Vad är det du försöker göra?
- Varför försöker du göra det här?
- Vad har du provat?
- Var har du fastnat någonstans?

Anledningen till detta är det s.k. XY-problemet. Ofta när man fastnar någonstans så beror det på att man valt fel lösningsmetod för det problem man har. Det är därför alltid bra att stanna upp och sätta problemet och frågan i ett sammanhang.

Senast igår ställde jag en fråga på en IRC-kanal (om regex) och fick ett helt annat svar än vad jag väntat mig med en mycket enklare lösning, just eftersom jag var tydlig med att förklara sammanhanget och inte bara problemet.

Absolut. "Hej jag får ingen uppkoppling" Bara det problemet kan ha 1000 olika anledningar, att försöka felsöka något genom att börja där kunden är i dagsläget är nästintill lönlöst.

Något jag gärna lägger till: Ge så mycket information som möjligt.

Av Pan.Pan
Skrivet av PsyCor:

Jobbar på Arlanda flygplats på ett handlingbolag, bagagehantering.

Nu till något som säkert en del utav er redan vet, väskor hanteras inte speciellt varsamt. Varken av bagagesystemet som Swedavia tillhandahåller som förflyttar väskorna från en bagdrop/incheckningsdisk ner till sorteringen eller utav lastarna vid lastning av flygplanen.

Tips 1: Ju tyngre din väska är lastad desto större sannolikhet är det att den träffar på en trött och sliten lastare som kanske råkar lasta den lite mer hårdhänt av ren irritation när denne har jobbat 12 timmar och lyft 15+ ton den dagen i gassande sol utan raster. Jag pratar inte om en normalt lastad väska utan om den behövs heavy-taggas, alltså 21-23 kg+.

Nu är det kanske inte riktigt så det är men 12 timmar utan rast? Man har rätt till rast efter 5 timmars arbete, lunch på en timme efter 8 timmar.
Ni vet säkert detta redan men man vill ju att alla ska ha ett så bra jobb som möjligt! Tack för din insats!

Av Pan.Pan
Skrivet av Dunder:

Jag tar det som ett nej, då

https://lawline.se/answers/ar-man-ansvarig-for-vad-andra-gor-...

Verkar som att en dom har visat på att så inte är fallet, du har rätt.

Dock tror jag att fallet måste prövas i svensk domstol för att garanterat gälla i Sverige. Europadomstolens domar är inte alltid slutgiltiga när det kommer till bedömning i enskilda länder.

Av Pan.Pan

Här kommer en länk från Lawline. Det jag talar om när det kommer till bostaden kallas tydligen för Vårdplikt, något ni kan se om ni läser igenom länken nedan.

https://www.lawline.se/answers/hyresgasts-ansvar-for-gaster

Av Pan.Pan
Skrivet av Dunder:

Jag tar gärna en källa på det, då det går emot vad som sagts tidigare av de som borde vara kunniga inom just detta.

Google är din vän.

Av Pan.Pan
Skrivet av Andylindy:

Ja, det är vad dessa advokatbyråer hävdar i de förlikningsförslag de skickar ut.
Men har det någon gång prövats i ett tvistemål om bredbandsabonnenten har ett strikt ansvar för allt som händer på bredbandsuppkopplingen?
I ett brottmål måste specifik person kunna bindas till handlingen men i ett civilmål är kopplingen till viss ansvarig person lösare.
Dock är frågan om det finns ett betalningsansvar hos abonnenten för skadestånd för upphovsrättsintrång trots att det inte klarlagts vem som utfört själva handlingen.
Finns det något tidigare utslag i domstol där abonnenten mot sitt nekande blivit skyldig att betala skadestånd?
Jag kan inte erinra mig att något sådant fall nämnts i dessa sammanhang. Mitt intryck är att dessa advokatbyråer drar sig för att ta mål vidare eftersom de då riskerar att domstolen underkänner abonnentens betalningsansvar vid dennes nekande om inte annan identifierad person kan bindas till upphovsrättsintrånget.
Dessutom:
Att en hyresgäst/bostadsrättsinnehavare skulle ha ett så omfattande ansvar som du beskriver är jag tveksam till.
Begås brottslig handling i bostaden är det den eller de som begår brotten som är ansvariga. Som hyresgäst eller boende i bostadsrättsförening har du inga andra förpliktelser som civil medborgare än vad som åvilar var och en som ser ett brott begås någonstans i samhället.
Självklart är du som boende skyldig att iaktta de regler som gäller i fastigheten när det gäller trivsel och ordning. Men då är det vanliga ordningsföreskrifter och har inget med brottsliga handlingar att göra.

En hyresgäst har som krav att se till att dennes gäster inte stör eller förstör. Skulle en gäst förstöra något så är det hyresgästen som står för betalning av skadan gentemot fastighetsägaren samt att hyresgästen får stå för eventuell vidare skada detta skulle kunna ha givit (man ska tydligen nästan gå i borgen för ens gästers beteende om man hårdläser lagen).

Hur det faktiskt ser ut med prejudicerande domar i TS fall är jag inte 100 på. Från vad jag har läst så ska det vara så att lagen ställer krav på innehavaren av routern att denne ska vara säker för att på så sätt kunna kräva att ägaren står till svars för eventuell olaglig aktivitet som görs via dennes utrustning (uppkoppling).

Ursäkta om svaret är grötigt men det blir så ibland i brist av sömn.

Sen som du säger så är lagen väldigt osäker om det skulle komma till en dom då fallet tydligen inte ska ha testats ännu.

Vi har ju faktiskt rimligheten att gå på, om det nu skulle vara rimligt för en ägare till ett bredbandskontrakt att faktiskt kunna styrka sin makt över användarna av nätet eller om det istället skulle bli fråga om censurering eller något liknande då jag inte tror att man kan ha två internetkontrakt som är kopplade till samma nod.

Av Pan.Pan
Skrivet av TrueType:

Att betala är ju att erkänna, om man tänker steget längre så måste DEM ju i sin tur bevisa att det är just den personen som laddat ner, kan ju varit en kompis som laddat ner? Eller öppet wifi och någon granne laddat ner? Skulle aldrig låta kräken få 4500:- bara för att skrämmas lite med ett brev. Dem har bevisbördan.

NJA, det är tyvärr så att ägaren till kontraktet för internetuppkopplingen står som skyldig oavsett vem det var som laddade ner via dennes uppkoppling. Tyvärr.

@difi: se ovan.

Det är samma sak som att du som ägare av kontrakt av tex lägenhet är ansvarig för vad dina gäster gör när dem hälsar på. Du är skyldig att hålla koll på, och vidta åtgärder, för att förhindra att brott sker. Oavsett om det är dina ägor (hus/lägenhet) eller via din uppkoppling.

Av Pan.Pan

@bebbe08: Måste tyvärr säga att det bästa ni kan göra är att köpa begagnat. Det är väl inget hemskt i sig, värdet sett till prestandan ökar enormt, men man vill ju kunna erbjuda en bra dator direkt från affären så att säga.

Tyvärr är det så att ny-elektronikmarknaden är väldigt hård när det kommer till pris. Där ser begagnatmarknaden mycket snällare ut då en dator tappar 30-70% av sitt värde inom 2-3 år (kan vara högre/lägre beroende på vilka delar som finns i den) och det därför finns betydligt bättre utrustade datorer där än det gör för samma pris om man köper nytt.

Dessutom skulle jag inte tipsa om att bygga en ny dator om man inte vet något om dem till att börja med. Själva processen är ungefär lika svår som att bygga ihop en avancerad ikea-möbel, men där finns en hel del hål man kan trampa i som helt enkelt kan ta kol på hela datorn.

Och mjukvarubiten är betydligt svårare att fixa om man gör det utan tidigare kunskaper. Det kan till och med vara svårt för oss veteraner.

Så:

Köp begagnat
Bygg inte själva
Fråga oss mer om ni vill ha extra hjälp! Som ni sa så finns här riktiga guldklimpar som gärna hjälper till!

Skulle en konsol fungera för barnet? Där har du nästan alltid mycket bättre möjligheter att hitta en billig maskin som verkligen fungerar att spela på och kan bjuda på många många roliga timmar! (en ps4 pro kostar runt 4000-4800kr och kopplas in till tv eller datorkskärm (behöver ha HDMI ingång på skärmarna).

Av Pan.Pan

@Edin1984: Det finns inget som heter "Framtidssäkert" när det kommer till datorkomponenter.

Det man ska göra när man köper en ny dator är att sätta en tidsgräns och köpa delar utifrån det samt att aldrig förvänta sig att kunna sälja delarna efter användning. 5 år är en okej gräns för cpu så som marknaden och utvecklingen ser ut idag. Kanske något kortare tid om du kör med i5 eller i3 processorer.

Av Pan.Pan

@MrH4U: Konkurrens är ett tufft ämne som kan ställa till med en hel del problem om du blir anmäld för det.
Så länge du inte tar jobb från företaget du är anställd hos (alltså inte jobbar med samma sak, använder dig av ditt jobbs resurser etc) så kan det vara okej.

Dock är det hela riktigt risky då du kan bli sparkad för en hel del om det framkommer att du har ett företag på sidan av.

Dessutom är det oerhört dyrt att driva ett företag.

Skulle råda dig till att helt enkelt välja vad du vill göra. På så sätt behöver du inte riskera att konkurrera med din anställare, bli anmäld för företagsspionage etc.