Inlägg

Inlägg som Pan.Pan har skrivit i forumet
Av Pan.Pan
Skrivet av Per_69:

- Sitter på ett mindre kontor (2 personer idag. Kan ev bli 3 personer som mest). Idrottsverksamhet.
- Vi jobbar mest administrativt i Word, Excel, Powerpoint och sen hanteras hemsida, seriespel och liknade via webben. Fungerar bra!
- Vi hyr idag in oss på en lokal server i huset. Men dom stänger ner den om några månader! Vi jobbar aldrig mot nåt program på servern utan det är enbart spara/lagra/hämta dokument & bilder i ett mappat utrymme det används till.
- Vi har tillgång till Office 365 och därmed en hel del utrymme i "molnet".
- Nu till egentliga frågan: är trögt å jobba mot "molnet" i Office 365. Linan in i huset är okej men delas av för många. Vi skulle vilja ha lokal lösning (NAS, server etc) där vi jobbar, med våra dokument & bilder, på interna nätverket mot denna lösning när vi är på plats. Oftast är vi på kontoret! Sen vill vi kunna komma åt dokument etc från våra bärbara datorer om vi jobbar i fält eller hemifrån. Om det då går långsammare gör inget! Å slutligen ha nån form av backup.... en backup skulle kunna vara i molnet. Eller usb disk om man kan programmera automatisk backup nattetid. Men molnet kanske bättre pga risk att allt försvinner vid stöld/brand etc....
Kommer troligen ta in nån offert av firma.... men vill kolla lite om nån kan peka i rätt riktning vad som är smartast för oss.....
- Slutligen: inga stora datamängder vi lagrar! Just nu uppe i ca 200-300GB (flera års verksamhet).... Det blir inte mer då mycket lagras via webben i de program vi jobbar mot (vårt förbund sköter det), men kanske lite mer kursmaterial i filmformat i framtiden som ska lagras. Men en 1-2TB borde räcka lääääänge
Så 1: vilken lagringslösning? 2: hur backup? 3: hur komma åt externt? Helt ok å länka till bra tips....

Ni skulle ju kunna lösa det så att ni har en NAS på jobbet som ni arbetar mot och sedan kör en nattlig uppladdning mot tex Backblaze för att undvika att mer än potentiellt en dags arbete försvinner samt för att spara på "internethastigheten" på dagen. Med en lokal "Cashing point" som en sådan NAS så får ni också den bästa hastigheten samt möjlighet att dela filerna snabbt mellan era datorer.

Ni skulle då komma åt era filer genom att gå till den hemsidan som ni får med NAS'en (Synology har någon sådan lösning), hemmifrån. Så länge ni har internetuppkoppling och NAS'en når internet så ska ni kunna jobba hemma eller på resan.

Med den lösningen så skulle den nattliga uppladdningen från NAS'en bli er backup, något som antagligen skulle kunna ske automatiskt (ser inte varför det inte skulle fungera).

Om ni dessutom använder er av en NAS med 2 eller fler Hårddiskplatser så kan ni sätta en lagringslösning (RAID 0-5) som fungerar för er just nu samt i framtiden.

Nasen skulle dock behöva konstant el samt uppkoppling. För att göra detta säkrare skulle jag föredra att slänga in en "UPS", typ ett batteri, för att se till att er NAS kan skriva färdigt datan till hårddiskarna om elen skulle gå. Detta skulle kunna skydda mot eventuellt korrupta filer vid ett strömavbrott.

Kostnaden skulle landa mellan 1500kr (NAS utan UPS eller Hårddiskar) och 15.000kr beroende på vad ni väljer att köra med. Realistisk slutsumma borde landa på ca 4.000-10.000kr för hårdvaran samt jobb och eventuella omkostnader.

Av Pan.Pan

Visst blir det något snyggare... ibland. Screen Space reflections har kommit så pass långt att det knappt är värt att köpa korten för att få en förbättring på den fronten imo. Däremot så kan det hjälpa till med korrekt light-bouncing i spel som saknar bra implementering för separation av ljus och blockering av ljusgenomsläpp (tex en grön lampa i rum 1 skiner igenom väggen och in i rum 2 där ljuset istället borde ha stannat i rum ett, typ Fallout 4) samt dynamiska lampor, ljuskällor, reflektioner i stort samt ordentlig och korrekt "Volumetric fog" samt "under water light dispersion" etc.

Antar att detta inte är fullt möjligt i en dynamisk värld än så länge, men hoppas får man. Annars är nog tekniken ett riktigt dyrt fjasko då där finns betyligt viktigare element att fokusera på (rent grafiskt) imo.

Av Pan.Pan
Skrivet av Tauc:

ibland ska man ha tur, handlar om vilken pin. vissa är viktigare än andra.

Absolut, en del pinns är helt oviktiga men sparas för framtida iterations etc.

Av Pan.Pan

Från reklam här på Swec: http://ggsp.se/arbetsstationer/2922-hp-z420-xeon-e5-2650l-16g...

Kan fungera väl. Se om du kan fråga företaget om detta skulle fungera för ditt ändamål!

Av Pan.Pan

En GUI-lös ubuntuserver kan vara otymplig att köra om man inte är van, men kan ge dig lite extra krydda när du behöver prestandan. Jag är inte helt haj på det andra (vet vad MySQL är) men normalt sett är ett moderkort med två LAN portar att föredra (om det är ett extra kort eller två direkt på Mobo spelar inte lika stor roll. Du vill antagligen köra en primär disk med snabb och hög throughput (random iops) samt relativt low latency RAM. En Xenon cpu på 2GHZ bör fungera väl. Kan rekommendera en Dell 1u server om du har rum till den, eller någon typ av andrahand serverboard med tillhörande Xenon. Du kommer antagligen må bättre av många snabba kärnor över ett par få men kraftfulla.

Har jag fel så får ni gärna rätta mig!

Annars kan du väl köra på nästan vad som helst. Hur ser processerna ut? Mycket data som ska läsas snabbt eller konstant load?

Av Pan.Pan

Nope, aldrig haft problem med endast Battlenet. Har dock haft problem med Bahnhof tidigare men detta har fixats. Kontakta din sub-leverantör/nätägaren för ditt stadsnät (zitius) och se vad problemet kan vara. Kontakta också Bahnhof ang dina problem och be dem hålla ett öga på din uppkoppling. Du kan också testa PingPlotter för att se vart problemet skulle kunna vara (eller skicka in resultatet till Bahnhof nästa gång problemet dyker upp igen).

Lycka till!

... Det var inget! Tack föregående talare!

Av Pan.Pan

@Hund: Om du har bevis för att styrka det du säger ang tidigare godkänd retur så är det det som gäller. Om ett företags kundtjänst redan har godkänt något så är det bindande så länge du inte modifierar kontraktet (genom att ändra på någon vara, medvetet fuska etc). Det svåraste brukar vara att ha något skriftligt att backa upp konversationen med.

Har verkstaden redan godkänd cpu så är det deras sak att stå för reparationskostnaden (ersättning då man inte reparerar trasiga pins vad jag vet) (ingen verkstad skulle godkänna böjda pins utan att skriva ner detta).

Stå på dig!

Läste nu igenom tråden lite:
Tråkigt att det strular för dig! Tyvärr lever vi i en värld där Public Relations är viktiga bara när dessa kan skadas, inte av pricipskäl. Företag skiter i kunderna så länge dessa kan vinna på det.

Snacka med företaget här på Swec eller kontakta någon lämplig chef för företaget och tryck på. Glöm heller inte att ta foton på allt som kan vara lustigt från samma sekund som du hämtat ut paketet.

Lycka till!

Av Pan.Pan

Haha Florpad... "Du ser ju helt florpad ut!"

Nåja, Namnet drar ju som tur är inte bort något från funktionen!

Tror själv inte att jag skulle köpa något sådant. Använder just nu en plastmatta från Ikea för att skydda golvet från permanenta skador och det fungerar helt okej!

Visst hade det kunnat vara mysigt med en bit tyg och gummi under fötterna men att vara tvungen att lyfta bort hela mattan bara för att göra rent den... Nja, lite för mycket jobb för mig när det kommer till en produkt som ska underlätta renhållningen.

Av Pan.Pan
Skrivet av Knashatt:

Håller till 100% med... 400 kr för en adapter med både garanti och bytesrätt om det inte skulle fungera, kvalitet mm är inte dyrt.
Folk super upp mer än 400 kr på en lördag, DET är uppenbart inga problem att lägga pengar på...

Nu är det ju så att jag inte spenderar mina pengar på det viset. Och vad andra gör har jag inget med att göra, det är inte mina pengar.

Men visst har du en poäng i att det kan vara värt att lägga 400kr på en adapter och att man kan prioritera på olika sätt.
Tycker bara att 400 kr för en bit metall är väldigt mycket när man kan köpa ett tangentbord, mus, datorlåda, raspberry pi etc för samma peng. Där snackar vi dessutom betydligt mer komplicerad och kostsam tillverkningsprocess.

Av Pan.Pan
Skrivet av solhasse:

@Pan.Pan: Tyska Amazon! Jag köpte min därifrån (dock för Canon)
T.ex denna https://www.amazon.de/Berlin-Optix-M42-FX-Objektivadapter-Ada...

Om det är till spegellös Fuji blir det lite dyrare verkar det som
https://www.amazon.de/Fotodiox-Adapter-Fujifilm-Mirrorless-Ca...

Vilken glugg ska du ha den till? Gissningsvis en Helios?

Faktiskt inte Men visst ska det bli en underbar Helios också! Tänkte adaptera min gamla Pentacon Auto 50mm 1.8

Av Pan.Pan
Skrivet av Paddanx:

Problemet är ju att både 10 och 400krs adaptern görs i Kina. De använder troligen samma komponenter, samma delar och kanske tom samma fabrik. Men ena går en vända inom en ÅF i sverige, och plötsligt är det inte bara 100% vinst, inte 1000% vinst utan beroende på delen kanske hela 5000-10000% vinst. Gynnar det tillverkaren mer, eller gynnar det bara en ÅF som vill tjäna mer? Är den verkligen mer säker?

Titta på företag som Clas, Kjell, Netonnet osv (du kan se samma med Ica, Coop och div andra också). Vad gör de? jo de gör sitt eget märke. Rubicson, Colcraft, Andersson... låter dessa bekant?
Vad de gör är tar samma 10kr kina skit adapter, med samma dåliga kvalité och tada... nu har du en "svensk-gjord" adapter.

Så jag säger, om du köper en märkesadapter, du vet från recension osv är ordentligt designad, med svenska marginaler osv, yes... 400kr är inga problem. Men när du ska betala 250kr för den 10krs adaptern... kan du lik väl köpa den direkt från tillverkaren i kina eller på någon online-site som faktiskt har vettigt pris (kanske <50kr).

För de som trodde bara för du handlar den hos en svensk firma gör den säker... tänk om: (Kjell)
https://www.elsakerhetsverket.se/privatpersoner/forsaljningsf...

https://www.netonnet.se/Content/CustomerInformation/ProductRe... (netonnet)

https://www.testfakta.se/sv/hem-hushall/article/clas-ohlson-d... (Clas).

Så det är bara kina mög... med en Svensk ÅF "god-trohet" du köper för dina 250-400kr.
Och är det inte 230V inblandat (typ en HDMI till DVI adapter) så säger jag 10kr är rätt bra pris, då du kan köpa programmerbara kontrollers för under 50-öre idag.

Lite detta jag menade. Man kan inte applicera samma villkor för arbetare på en fabrik i Kina som vi gör här i Europa. Kan en fabrik inte spotta ut produkter till ett lågt pris där nere så kommer den inte vara operativ speciellt länge.

Av Pan.Pan
Skrivet av dumbo:

Det ska ju "karvas" till med hyfsat liten tolerans för att man ska kunna fokusera på rätt avstånd (oändligt till objektivets närgräns) och det ska vara lätt att montera men utan glapp osv och så ska det ju gärna hålla längre än 5min åxå. Så även om det inte är "raketforskning" så är det ju inget som vem som helst täljer fram med en morakniv utan man behöver kunnande, handlag och helst CNC-styrd svarv och fräs.
Om det sedan handlar om att köpa i sverige så ska återförsäljaren ha profit och ibland ska även en importör tjäna sina pengar och pappa staten ska ha moms osv. Så några hundralappar är väl inte så konstigt eg.

När vi ändå är inne på "orimliga" priser...
Kolla vad tex Kirk, RRS och Arca Swiss tar för sina kameraplattor...

Skrivet av Knashatt:

Håller till 100% med... 400 kr för en adapter med både garanti och bytesrätt om det inte skulle fungera, kvalitet mm är inte dyrt.
Folk super upp mer än 400 kr på en lördag, DET är uppenbart inga problem att lägga pengar på...

Jo visst är det så men man kan göra 300 mounts på någon timme med vetting utrustning. Metall är billigt. Dessutom kan man köpa ett mount för 50kr på ebay med gratis frakt. Tar inte att det skulle krävas 10x pengarna för att en återförsäljare skulle tjäna tillbaka pengarna. Det är bara BS.

kan betala 150-250 kr för en dum adapter, det är inte avancerade delar precis. Speciellt inte när man kan köpa betydligt dyrare (tillverkning etc) saker för samma peng!

Av Pan.Pan

Min interna monolog och stön runt hur dyrt allt är när man har en budget... *suck*

.... On topic: Amon amarth, Twilight of the thunder god

Av Pan.Pan

Dyra dumma adaptrar?

Hejsan! Någon som vet varför dumma adaptrar är så fruktansvärt dyra? Hittar ingen m42-Fuji x adapter som ligger under 399kr! Ingen elektronik övh, bara två fattningar och lite metall.

Hur gör ni när ni skaffar adaptrar? Köper via Ebay eller finns där någon butik i Sverige med vettiga priser?

Av Pan.Pan

Kanske ett Sär skrivnings lexikon... Nej men något till kameran antagligen. Har också suktat efter ett par fina hörlurar.

Har annars allt jag vill ha och att spendera 10% mindre på en vara jag inte är speciellt sugen på lockar verkligen inte. Black Friday behöver visa på en jävla prisskillnad för att faktiskt locka.

Av Pan.Pan

@mrqaffe: Ja det är en bra fråga... Lite därför jag skrev här först. Tänkte faktiskt inte på dammet. Väskor är inte en praktisk lösning för mig (ont om utrymme), får bli lådor jag redan har isåfall...

Gillar att testa nya saker, har du en idé så får du gärna skriva ner den

Av Pan.Pan

Förvaring av objektiv

Hej! Har spanat lite på hur jag ska kunna förvara mina objektiv. En tanke är att köpa extra bajonett-fattningar (Fuji X) och konteramiral dessa under en hylla för att sedan helt enkelt fästa objektivet i fattningen när den inte används.

Jag förstår att det kan sluta med att mina zoom-objektiv åker ut (creep) men annat än det så kan jag inte se något direkt problem...

Så, innan jag gör något dumt: vad säger ni om tanken?

Av Pan.Pan
Skrivet av AppleMuffin:

Tinnitus är inte så farligt så länge som du inte kräver att det är dödstyst när du ska sova. Majoriteten av oss bor också i en stad så bakgrundsljud som skymmer det finns alltid omkring oss. Visst, skulle helst inte vilja ha det, men hellre det än att förlora ett finger eller något.

Nu har du ju redan fått ett svar men jag kan inflika med en egen erfarenhet: konstant smärta.

Sitter själv med artros i båda knälederna (sedan 17 års ålder, blir bara värre). Det kanske inte låter så illa men att ha ont i knäna och benen varenda dag (en smärta som dessutom blir brutalt mycket värre när det är kallt eller rått ute) ger en psykologisk effekt som verkligen inte är rolig. Samma sak med alla typer av konstant smärta. Man kan inte sova, vila, koppla av, etc utan att alltid ha ont. Något som gör att man blir spänd och slutkörd i skallen, dessutom blir man väldigt lättirriterad.

Hade mycket hellre mist tre fingrar än denna smärtan varenda dag.

Men det här är som sagt min erfarenhet. Andra kanske reagerar på ett annat sätt.

Bara en liten notis

Av Pan.Pan
Skrivet av Dunder:

Gissar på att det kommer ta ASMR till en helt ny nivå...

... *beställer 10*

Av Pan.Pan

Kör en 10.000 lumen halogenlampa och rikta den mot taket...
Eller en naken glödlampa.

Något mer verkligt svar kanske kunde vara en plafond kanske?