Inlägg

Inlägg som Pan.Pan har skrivit i forumet
Av Pan.Pan

@Gamami: Snacka med resusrbank. Om felet ligger hos dem så ska du INTE behöva betala något annat än vad kontraktet sa (det dy skrev på). Aviavgift kan avhjälpas genom elektronisk avi eller autogiro (om dessa medel finns).

Av Pan.Pan
Skrivet av Hasson39:

Stod tydligen i avtalet, men jag tecknade lånet direkt via bank id via bilförsäljaren som jag känner, så jag kan inte skylla allt på honom heller, så jag får stå för det misstaget, men det är ändå oerhört fult gjort av Sveaekonomi att göra så här.

Jaja, så jag antar att mitt enda alternativ är att lösa ut hela lånet?

Det låter så ja. Du kan faktiskt kolla om du kan få något annat lån från en bättre lånegivare med lägre ränta. Jag och frugan gjorde så för ett tag sedan och halverade vår ränta samt att vi fick 50k extra (samma avbetalningsperiod). Då kan du betala av hela lånet hos skitföretaget och helt enkelt slippa dyra extrakostnader. Något annat jag kan tipsa om är att kontakta företaget du skulle vilja låna från och be om information ang dolda avgifter.

Av Pan.Pan
Skrivet av PointMan:

Byt till en M.2 PCIe 3.0 Gen3 x4 SSD istället för en SATA SSD.

Varför m.2? Oerhörd overkill för TS användningsområde.

Av Pan.Pan
Skrivet av Broken-arrow:

Vet inte om vi tänker på samma runt "Försök hålla dig till enkla vinklar ".

... Nej det förstår jag. Bara en tanke om du nu skulle vilja leka runt med konceptet Tänkte också att du skulle kunna göra det 100% i datorn, kanske som en övning i hur ljud fungerar etc.

Av Pan.Pan
Skrivet av Broken-arrow:

Har jobbat med den typen var produkter på jobbet. Men just tum är ett problem, speciellt när man ska ner i så små storlekar (i för sig hitta gängtapp i den storleken är ju utmaning också )

Även svetsa fast muttrar är ju en ide med (tum är lite svårare att hitta dock).

Tanken var att få ett mångsidigt chassi (teoretiskt få plats med 2 grafikkort t.ex), nu har jag inte själv tanken köra två grafikkort men ska vara möjligt dock är höjden begränsad till 120mm höga grafikkort (går med 140mm om inte kontakten går för högt upp eller vinklad kan gå med).

Fläktfilter har jag tänkt på, dock gör dessa inte så mycket nytta som man kan tro (släpper in hel del damm ändå), sen så klart göra det enkelt är något jag tänker på för varje del (men vissa delar som ska se ut på vist sätt är svårare att förenkla).

(bra tips med färgkodning).
Röda panelerna ska gå skruva bort, samma med blåa stagen (ska svetsa dit mutter var tanken där det går). det persika färgade görs i hel bockad plåt och i/o plåten ska skruvas och popnitas fast är tanken (om jag inte kör med bara popnit då, är kvarleva egentligen från när bakre panelen var en lös plåt).

det limegröna är hdd buren (gjord för 4 ssd eller 2 ssd och 1 hdd, 2 hdd behöver den vara större).

.Jag håller på en del i produktion (dock betydligt tjockare grejer än 1mm plåt ), så har mer koll på det än rita (så vet att man bör lämna utrymme/tolerans för fel). Vissa delar som bakre i/o plåten vet jag inte vad egentliga toleransen är, resten är det planerat för par tiondelar fel (beroende på eventuellt företag, hur noggranna toleranser dom kan göra)

https://i.imgur.com/4hPuxxG.png

Apropå IO plåten så kan du säkert hitta en bra plåt från tippen eller någons gammla chassi. Borde göra det hela mycket lättare.

Jag kan dock inte hålla med om fläktfiltret. Visst släpps där igenom en hel del damm men långt ifrån lika mycket som utan filter. Däremot är hål i chassit en större bov många gånger.
Har gått från att göra rent mitt chassi 2 ggr per år till att knappt damma av det en gång per år genom att gå från ett billigt chassi utan filter till Fractals Define XL R2 (som jag dessutom kör med än idag, 6 år senare).

Om du i framtiden skulle ändra dig så finns där bra magnetiska filter

Ett tips ang orientering: Försök hålla dig till enkla vinklar (top, side, bottom och diagonalt top-side). Detta gör det enklare att förstå exakt vart allt går och är ett gammalt knep från mek ingenjörer of old.

Räkna även in gummibussningar och ljuddämpning om chassit ska användas i privat bruk. Kan också vara en rolig sak att leka med när du ändå är i planeringsstadiet (testa olika vinklar och se hur effektivt olika vinklar tar död på ljud. Du kan använda physic-simulation motorer till detta eller helt enkelt rendera en scen med speglar och ljus istället för ljud då både ljus och ljud fungerar väldigt likt varandra.)

Lycka till och ha kul!

Av Pan.Pan

@Broken-arrow: Jag kan tipsa om att färgkoda delarna för att enklare visa hur allt går. Tänk också på att överdimensionera lite då tillverkningsprocessen kan faila något och produkterna kan behövas bytas. När du ändå designar ett case så kan du också tänka på hur du ska serva caset senare. En löstagbar cage för mobo etc kan vara en idé för att göra monteringen lättare (typ test-rig som slottas in i lådan med alla paneler och fläktar.

https://i.imgur.com/8vDYRYa.png

Glöm inte heller fläktfilter och att göra delarna så enkla som möjligt för att dra ner på konstruktionskostnaden (varje nytt moment kostar mer pengar).

OBS inget på bilden stämmer ordentligt. Det är bara en visuell guide gjord på ca 1 minut i Sketchup.

Kanske till och med använda gängor för att enkelt öppna upp ett case. Tänk också på vad just DU verkligen vill ha i ett case.

Av Pan.Pan
Skrivet av robinyoh:

@Pan.Pan: Och ditt första svar, det där var gamla kundvagnen ( utan grafikkortet.) Har uppdaterat i min senaste post!

Okej, ser bra ut imo. Dock behöver du inte ett 750W agg, 650 räcker gott och väl (min sig. tex)

Av Pan.Pan
Skrivet av robinyoh:

Hej igen, vet inte om det är okej att man uppdaterar sin egen tråd? Såg att man inte fick göra en ny så jag försöker här. Hoppas det är okej.

Har sedan sist försökt slå ihop alla förslag, och under tiden kikat runt här på forumet för att få en bra sammanfattning om vad en 15K budget ger dig. Jag gör detta främst för att dubbelkolla att allt passar med varandra, men även för att alternativt byta ut till något bättre.

Detta är vad jag kommit fram till. Har försökt hålla mig lite till ett Black & White tema

https://www.inet.se/kundvagn/visa/11630083/

Jag tänkte skriva lite bättre denna gång för att göra det lättare för båda er och mig, jag uppskattar verkligen all hjälp jag fått / får.

Vad hade jag tänkt göra med datorn? - Främst gaming

Detta är några spel jag spelar/kommer att spela. Även liknande spel

• Fortnite
• World Of Warcraft
• League of Legends
• Battlefield V

Vad har jag för budget? - Min budget ligger på 15K. Det är inte hugget i sten men jag tycker det är en rimlig prisklass med tanke på det jag spelar. (Jag kan mycket väl ha helt fel här)

Behöver jag några tillbehör? - Nej. Jag har t-bord,mus, operativsystem osv.

Angående routern. Jag känner att jag även behöver en ny router till hemmet. (Den vi har nu är riktigt kass) Vi är 5 personer som använder oss utav internet dagligen, främst mobil Wi-Fi. Jag är den enda som kommer att köra kabel, finns däremot en Viasat box ikopplad. Är verkligen usel på routers och drar in den i ämnet för att någon av er kanske har lite koll! Hört att just denna router är bra som allt som allt router, med Wi-Fi osv.

Tusen tack för all hjälp, uppskattas verkligen!

Vad har ni för lina in och varför tror du att det är routern? Hur ser problemet ut?

Av Pan.Pan
Skrivet av robinyoh:

Har kommit fram till det här, vad tycker ni? Tar gärna emot förslag osv.

Tack till alla som svarat hitils!

(Möjligt att man byter ut grafikkortet till något annat 1080/1070 TI / väntar på nvidias nya, vad tycker ni?)

https://www.inet.se/kundvagn/bild/11589947/

Skickades från m.sweclockers.com

Problemet med den bilden är att grafikkortet inte räknas med i priset. Du kan räkna med ca 7k till.

Av Pan.Pan

Där finns plisé gardiner som går att flytta vertikalt för att kunna släppa in ljus från överdelen av fönstret tex. Kan vara värt att kolla på.

Av Pan.Pan

Tillåt mig att vara något skeptisk när det kommer till "brist" på råvaror etc. Minnesmarknaden inger knappast förtroende för produktionsindustrin över lag.

Av Pan.Pan
Skrivet av JonteXr3mix:

@Samlooh: Spelar modeller så stor roll?
Edit: Jag kom på att det finns 2 modeller av 1060. Uppdaterade tråden

Självklart spelar modellen roll. Du skulle väl inte betala 800.000 för en volvo 240? Varför göra det samma med elektronik?

En 2TB hdd kan gå för allt mellan 800kr till 4000kr beroende på märke och vilka finesser som finns.

Kolla också upp vilka ram-minnen du har då detta också spelar stor roll.

Av Pan.Pan

@SteneJR: Skulle tyvärr säga ja. Visst kan du köra spelet med det kortet men... är 10fps spelbart?

Av Pan.Pan
Skrivet av kobb3:

Du ska väl ändå vända dig till Webhallen direkt? Bara hänvisa till att andra har haft samma problem och att det är ett tillverkningsfel.

Om webhallen inte ger med sig så är det tyvärr bara en stämning som återstår.

Inte för att vara den men en stämning kommer inte på tal. 35k äts upp inom tre veckor i en rättsprocess. En advokat har tex en laglig rätt till 1100kr i timmen och om du förlorar målet så måste du betala båda parters rättskostnader. Du kan ju göra matten =P

Av Pan.Pan
Skrivet av jowejowe:

Oh, tack för länken, det var intressant! Enligt köplagen gäller alltså
"Även om säljaren inte har gett någon garanti till köparen, kan säljaren ändå hållas ansvarig ifall varan som sålts är felaktig. En vara anses felaktig om den bl.a. avviker från vad som avtalats (17 § 1 st. KöpL) eller avviker från vad köparen med fog kunnat förutsätta (17 § 3 st. KöpL)."

Det låter ju trots allt som en punkt man kan trycka på, eller? Att skärmen spricker av sig själv avviker med fog vad jag kunnat förutsäga.
Intressant!

"KöpL är inte en tvingande lag, vilket betyder att det som vid köpet avtalats mellan köparen och säljaren gäller före lagen (3 § KöpL)." Kolla vad Webbhallen säger om försäljningen då detta är din första instans. Kan hjälpa.

Av Pan.Pan
Skrivet av jowejowe:

Rätta mig om jag har fel (ingen blir gladare än jag ...), men den omvända bevisbördan gäller tyvärr bara privatpersoner. I mitt fall används datorn i mitt jobb och är inköpt genom ett kundkonto på Webhallen.

Det vet jag faktiskt inte... Men du kan testa att trycka på just den frågan.

Har du testat att vända dig direkt till Webhallen?
Och köpte du varan skattefritt från webhallen eller tänker du dra av kostnaden vid deklarationen? Tänker bara att du inte ska råka sätta dig i en dum sits iom att det är företagets produkt

Av Pan.Pan

Uppdatering

Du säger att du köpte datorn för ca 1 månad sedan? Jag tror inte att DU behöver bevisa att felet är ditt inom de första tre månaderna utan att bevisbördan läggs på företaget. Annars måste du bevisa att felet inte är ditt utan ett så kallat ursprungligt fel (fabriksfel).

Kan du gräva fram flera exempel på liknande skador så bör du kunna skicka in dessa och använda dem som "bevismaterial". Oavsett vilket så finns där en garanti på produkten (om den är köpt i Sverige). Jag har svårt att se att företaget kan neka reparation inom garantitiden även om du har orsakat felet.

Som du har läst så är detta inte ett okänt problem. Att du har exakt samma problem som människor i helt skilda delar av världen borde vara ett bevis för fabriksfel. Om inte kundtjänst vill hjälpa dig så eskalera ärendet till deras chef.

Konsumentköpslagen ska följas av alla företag som säljer till/i sverige.

https://www.hallakonsument.se/klaga-angra-eller-anmala/vad-la...
https://www.konsumentverket.se/for-foretag/konsumentratt-for-...
https://www.konsumentverket.se/for-foretag/konsumentratt-for-...

Hoppas att det löser sig för dig!

Av Pan.Pan
Skrivet av Pepsifree:

Tackar för tipset. Ja det stämmer att jag kommer satsa på GPU rendering så grafikkort med så myckt RAM som möjligt helst.

Prismässigt är det inte värt att köra med Quadro kort då de gör sig bäst i större konfigurationer (renderingsfarmar).

Budget är ganska flexibel sålänge det inte rör sig om ockerpriser (vilket det tyvärr fortfarande gör med GPU's) :/

Om du vill ha så mycket Vram som möjligt i din GPU så bör du kolla på ett TITAN V kort istället.

För bättre arbetsflöde så skulle jag rekommendera en NVM-E disk som primärdisk och ett par 2TB HDD's för lagring. Mycket bättre prestanda och högre lagringskapacitet för dina pengar. Dessutom behöver du inte ladda speciellt tunga resurser om du nu inte jobbar med 4k video och object tracking etc. Då talar vi om ett helt annat system.

RAM:
Köp två paket av dessa istället.
https://www.inet.se/produkt/5310160/corsair-32gb-2x16gb-ddr4-...

Vet inte vilken clockspeed som 7800'n vill ha men du får betydligt bätte latency.

Vill dock veta vad du ska göra med datorn. Du säger att du vill arbeta med 3d/2d och rendera på GPU'n... det är oerhört löst formulerat. Mer information kan hjälpa oss hjälpa dig bättre.

Photoshop har andra krav än blender, samma sak mellan Blender och Maya etc.

Av Pan.Pan
Skrivet av Lineri:

Jag säljer mobo och en i5 6600k där kan du få en billig uppgradering.
Bara köpa till 16gb ddr4 minnen.

https://www.sweclockers.com/marknad/155568-rensning-1080-ti-a...

"Ska grejerna skickas så är det DU som står för frakt och det är då betalning med Swish i förskott som gäller!"

@Valeryn:

Kan dock verkligen trycka på att man aldrig ska betala i förskott. Det finns MYCKET bättre och säkrare alternativ.

Av Pan.Pan

Prata med bilfirman som en ny spekulant och be om en genomgång av vad som krävs för att köpa en bil genom dem. Det brukar inte vara svårt att få reda på hur dem arbetar och vilka papper samt signaturer som krävs. Är inte allt detta fixat inför ditt egna köp så kan du nog prata med någon med högre rang än försäljaren som du påstår har sålt bilen till dig och be dem bryta kontraktet.

Muntliga kontrakt är precis lika giltiga som skrivna, problemet ligger i bevisbördan där det då skulle vara ord mot ord.
När det kommer till just köp av bil är jag lite osäker på vad som krävs. Tror inte att ett muntligt kontrakt skulle vara tillräckligt, speciellt inte för bilhandlarens räkning.

Tycker att det är vanskligt av våra medlemmar att tvärt ge exakta råd om vad lagen säger när man faktiskt inte vet det.