Marknaden för handhållna spelmaskiner har vuxit stadigt under de senaste åren, där merparten av dessa baseras kring systemkretsar som tillhandahålls av AMD. Taiwanesiska MSI har dock gått en annan väg med sin modell Claw, vilken istället använder kretsar från Intel i form av Core Ultra-serien ur familjen Meteor Lake. Modellen har dock kritiserats ganska brett för sin bristande prestanda, och i synnerhet när den jämförs mot exempelvis Asus ROG Ally som använder AMD:s Z1 Extreme-krets.

claw-20240429-1.jpg

Nu meddelar bolaget att de genom en ny BIOS-uppdatering, i kombination med en nystöpt grafikdrivrutin från Intel, har lyckats öka prestandan markant hos den handhållna enheten. Prestandavinsterna varierar, men enligt MSI:s egna tester har de uppmätt ett uppsving med upp till 150 procent i spelet 7 Days to Die. Även Monster Hunter World och Cyberpunk 2077 får markanta förbättringar med en ökning i bildfrekvens på över 50 procent.

Totalt har bolaget testat 19 olika spel, och det är inte alla som uppvisar enorma prestandakliv, där exempelvis Red Dead Redemption 2 och Stray endast vinner 5 respektive 6,1 procent högre bildfrekvens. Sammantaget är det dock generellt ganska bra siffror som presenteras, där snittet i prestandavinst för samtliga testade spel ligger på cirka 28 procent.

För att ta del av den högre prestandan behövs BIOS-version E1T41IMS.106 till MSI Claw, vilken kan laddas ned från MSI:s webbplats samt grafikdrivrutinen 31.0.101.5445 som hämtas direkt från Intel.