Inlägg

Inlägg som hakro807 har skrivit i forumet
Av hakro807
Skrivet av dorian1:

Kostade sagt över 20000 ny så den lär väl inte ha dippat 15000 kr på mindre än ett år….

Fast den saknar helt en "unique selling point". Vad finns det som särskiljer din dator från hundratals likvärdiga datorer? Skärmen är en vanlig 1080p IPS-skärm, minnesmängd och lagringsutrymme är standardstorlek, grafikkortet är Intels inbyggda etc.

Av hakro807
Skrivet av walkir:

Är väl inte speciellt konstigt när det knappt är någon skillnad på en iPhone 11 Pro och en 15 Pro för normala användare?

Gäller förvisso även Android så det borde inte påverka förhållandet i försäljningen. Skulle du ha några stora problem att hoppa mellan en Galaxy S8 från 2017 och en Galaxy S24? Enda uppenbara skillnaden är ju antalet kameror.

Av hakro807

Huruvida Apple kommer sälja 100 000 eller 1000 000 enheter under 2024 känns är oviktigt. Vad vi talar om är ett företag som varje år säljer ungefär 250 miljoner Iphones. Om det blir dagens uppskattade 500 000 enheter som säljs innebär det att det säljs 1 Vision Pro för varje 500 Iphone. Det kommer ta flera år av utveckling av appar och stödsystem innan det kommer bli en produkt för den stora massan.

Av hakro807

Absolut. Tycker det är kul att få prova på olika saker. Senaste köpet blev en Synology DiskStation DS2415+ som jag fick riktigt billigt. Men vet inte om jag är så konsekvent i vad jag köper. Ibland blir det prylar som jag vet att jag kommer få nytta av, ibland sådant som jag bara vill testa och ibland är det roligt bara att få laga något som säljaren annars skulle ha slängt. Tänker som exempel på en bättre Chromebook (nypris runt 6000 kronor) vars touchpad inte fungerade. Datorn fick jag för 200 kronor. Lagade touchpaden och har använt datorn jättemycket sedan dess. Sedan föredrar jag att köpa begagnade kvalitetsprylar gentemot nya budgetprylar. Är det värt tiden att köpa begagnade saker gentemot att bara jobba lite extra och köpa nytt - Nja, kanske inte. Men det är ju samtidigt en hobby och något som man lär sig mycket på.

Av hakro807
Skrivet av JoOngle:

Men en grej som jag ofta tänker på när jag läser argumenten om t.ex. detta med att kringgå regler för att få nåt gratis, så tänker jag lite på hur man har tid att titta på så mycket youtube eller teve om det gör en såpas stor skillnad med dessa pengarna att man vill använda tid på det, alltså att hela tiden jaga lösningar för att kringgå problemet, om du fattar?

Dels är det väl så att gratis är gott. Men tror många datoranvändare som var med i slutet av nittiotalet och tidigt 2000-tal och som växte upp med piratkopiering för att alternativa tjänster helt saknades har svårt att släppa det tidigare beteende helt och hållet. Det handlar nog mindre om de där tiorna varje månad och mer om principen att digitalt material är något som man betalar för för att man vill betala för det, inte för att man måste. Vi har ju sett det genom flertalet undersökningar som visar att pirater även konsumerar mer legal media än övriga användare.

Av hakro807

Jag har gett dricks till utvecklare, men då har det handlat om välgjorda freeware-program. Det handlar helt enkelt om en tyst moralisk överenskommelse - jag ger dig denna programvara utan kostnad eller krav men tycker du om den får du gärna ge mig något för min nedlagda tid. Men bara OM du tycker det är värt det. Tanken att jag ska betala 600 kronor för ett spel för att ens få testa det och sedan någon hundralapp till om jag tyckte det var välgjort är bara absurd. Om de har en välgjord produkt så kan den vidareutvecklas och de kan de vägen få mer av mina pengar.

Av hakro807

Pengarna dök upp idag, blev några tusenlappar. Har inga speciella planer för dem utan de kommer ligga och skalpa bland normala bufferten på lönekontot.

Av hakro807
Skrivet av rwkk:

Gör det klart och tydligt när man "köper spel" att man köper tillgång till att kunna spela i t.ex 3 eller 5 år, så är detta ett mindre problem

Skrivet av SuperSverker:

Den enkla och bättre lösningen är ju helt enkelt att låta användare köra sina egna servrar (eller låta singleplayer spel vara helt lokalt...)

Det ena behöver ju inte utesluta det andra. Men om man nu köper spelet jämfört med att prenumerera på spelet som en "tjänst" så måste det ju finnas tydligt angivet hur länge spelet/tjänsten kan förväntas fungera. Att företagen skulle bli tvungna att ange ett visst antal år skulle dessutom lätt kunna leda till en positiv upprustning. Vem skulle köpa ett spel (sorry, en "tjänst") om det skulle tappa vital funktionalitet inom något år? Istället skulle företagen se det som en konkurrensfördel att kunna utlova så lång funktionalitet som möjligt, kanske till och med utlova någon form av FOSS-lösning efter att deras garanterade period tagit slut.

Av hakro807

Vad har den för videoutgångar? DP + HDMI eller 2x DP?

Av hakro807

Lämnar jobbmobilen på jobbet. Uppstår något akut går jag att nå på min privata mobil. Ingen som verkar ha några problem med detta.

Av hakro807
Skrivet av qwertylol1:

Jag kan liksom inte gå till en AIK hemmamatch med ett säsongskort från MFF och klaga på att de har olika säsongskort, det ska ju gå att använda överallt?

Men om det var så att du endast hade möjlighet att välja ett säsongskort till MFF eller till AIK och AIK ägde 80 procent av alla arenor då?

Av hakro807

Tycker SC borde strunta i vissa kort som har likvärdiga alternativ i fråga om minnesmängd och prestanda. Tag som exempel 3060 Ti och 3070. Vet vi hur den ena presterar så kan vi enkelt göra en god uppskattning över hur den andre kommer prestera. Då är det betydligt mer intressant att veta när spelet verkligen bryter samma i fråga om exempelvis minnesanvändning. Hur hade ett kort med bara 4 GB VRAM klarat sig?

Av hakro807
Skrivet av Roger W:

Bara för att förtydliga så håller jag med @DavidtheDoom och @Iskra ...
Både @Swedishchef_90 och @hakro807 verkar prata om månatliga avgiften för en bostadsrätt. Det är inte samma som hyra för en hyreslägenhet...

Sant, och kollar du på mitt inlägg så ser du att jag hoppar mellan de två orden. Ibland orkar man inte vara helt konsekvent, ibland missar man att man använde fel ord. Oavsett vad är det en månatlig betalning som förväntas täcka hyfsat exakt samma sak - ränta, amortering, värme/vatten och underhåll. Och som påverkas av övriga samhället på exakt samma sätt. En bostadsförening och ett hyresbolag är inkopplade på samma fjärrvärme, lånar pengar till samma ränta, betalar sina vaktmästare lika mycket etc. Enda som kan skilja är ju hur insatsen påverkar hyran.

Av hakro807
Skrivet av Iskra:

Är det första höjningen sedan millennieskiftet? Vad annars kan legitimera en sådan höjning?

Nej, vi har som standard ökat hyran med några procent per år under lång tid. Men nu hade vi lån med låg ränta som löpte ut och som kommer behöva omförhandlas och då givetvis till högre ränta. Dessutom genomförde vi under hösten 2021 en större renovering som kostade många miljoner. Inget som var akut men som föreningen ändå ville satsa på. Sex månader efter att jobbet var avslutat började styrräntan och därmed övriga räntor att rusa mot himlen. Hade vi valt att genomföra renoveringen om vi visste vad som skulle hända? Förmodligen inte eftersom det inte var något som var akut som åtgärdades. Men shit happens liksom, ibland är det bara att gilla läget. Dessutom har kommunen höjt avgiften för fjärrvärme väldigt mycket, något som givetvis får ett stort genomslag eftersom kostnaden för värme och varmvatten är en av föreningens stora utgifter.

Alltså fullt legitima skäl till att avgiften måste öka kraftigt, och här skiljer sig en hyresrätt och en bostadsrätt inte åt. Men hur många hyresgäster tror du skulle acceptera en sådan höjning utan att skrika sig hesa, oavsett hur nödvändiga höjningarna är för värdens långsiktiga ekonomi?

Av hakro807
Skrivet av Pirum:

Jag tycker det är helt legitimt att gnälla över att boendekostnaderna skenar, utan att för den skull behöva flytta flera mil, i vårt fall sannolikt inte ens till en kranskommun utan 2 kommungränser bort för att få ett bättre boende till lägre pris. Sämre boende går ju alltid att få.

Om det är legitimt eller ej att gnälla beror ju på varför boendekostnaderna skenar. Hyran på min lägenhet har ökat med 23 procent sedan årsskiftet 22/23. Jag gnäller ändå inte eftersom jag vet varför den ökat så mycket.

Av hakro807

The Chronicles of Riddick: Escape From Butcher Bay spel släpptes samma år som filmen The Chronicles of Riddick. Filmen blev en gigantisk besvikelse men spelet som kom från ingenstans blev i slutändan en av de bästa som släpptes till Xbox.

Men var fasen finns Ignition? Det är ett spel som fick överlag mycket höga betyg.

Av hakro807
Skrivet av Sarato:

Vad tycker ni? När hade ni som roligast när ni byggde datorer?

Tidigt 2000. Fanns gott om roliga sidor på internet, mycket var ännu lite vilda västern och DIY, de värsta avarterna (PATA-kablar och instickskort för allt möjligt) höll på att försvinna, den tekniska utvecklingen gick ännu snabbt och priserna föll hela tiden och marknaden var inte så uppdelad mellan stationära, bärbara, surfplattor, mobiltelefoner, konsoler etc.

Av hakro807

Hur är ljudnivån på din Zotac? Hade ett tag samma modell fast med en GTX 1070 och ljudnivån var så hög att jag valde att sälja den efter bara några månader.

Av hakro807
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Bra vore väl att tillägga att väldigt få människor använder datorer på sätt som belastar CPU och GPU maximalt mer än mycket korta stunder i sträck.

Här vill jag nog säga emot. När datorn är helt ny stämmer det, men efterhand som åren går och mjukvara blir alltmer krävande så kommer "basbelastningen" på processorn ta allt större andel av prestandan.

Av hakro807
Skrivet av shugge:

CPU flaskar, så ett paket med moderkort, cpu och 32Gb RAM bör du satsa på i första hand.

Fast något är väldigt skumt när en i5-3470 når samma ~60 fps.