Inlägg

Inlägg som hakro807 har skrivit i forumet
Av hakro807
Skrivet av mar3ld:

De senaste 5-6 åren? Med all respekt, du verkar inte hänga med alls i Apple-världen hör jag.

Jodå, har halvdan koll iaf. Men det betyder inte att jag är speciellt imponerad ändå. I något läge tappar nämligen ytterligare lite prestanda sin betydelse. Jag är inte negativ till utveckling per se och inser att det har krävts tusen små steg för att ta oss från 2007 och första Iphone till dagens modell. Men det betyder inte att jag finner en telefon med en skärm som är lite bättre, en SoC som är lite snabbare och ett batteri som är lite bättre speciellt intressant. Därför att vi sedan flera år tillbaka haft telefoner som varit tillräckligt snabba för våra korvfingrar.

Av hakro807
Skrivet av flashen:

Det är ENORMT stort, speciellt i Asien
Väldigt smart drag från Apple och mobilspelande är framtiden imo

Vilket IMHO är bra tragiskt. Att ett medium med så mycket potential kastas bort på så dåligt anpassad hårdvara som en mobiltelefon.

Av hakro807
Skrivet av mar3ld:

Jag förstår att alla inte kan vara så glada åt teknisk utveckling som vi är. Men å andra sidan funderar jag: Kan det hända att du är avtrubbad för att du får för mycket stimuli från annat håll eller kanske är smått ointresserad av tekniska framsteg?

Fast hur fascinerande framsteg ser vi numera? Skärmar, kameror och processor har knappt sett några förbättringar de senaste 5-6 åren. De enda telefoner som varit framåtblickande under den här tiden är väl MS Surface Duo och Galaxy Fold.

Av hakro807

Mycket var ju sådant som var allmän datorkunskap, men antalet bildpunkter i polisen 3D-skanner - det var ju bara att gissa vilt.

Av hakro807
Skrivet av omxz24:

Energieffektivitet om något är väl det som satsas på i just mobila enheter?

Det får väl tolkas som att de kretsar som används i mobila enheter har en mängd specialiserade delar som saknar användning för mer generella tillämpningar. Exempelvis en ISP till kamerorna. Viktigt på en telefon, oväsentligt i en server.

Av hakro807
Skrivet av Pepsin:

Det är ju inget vanliga konsumenter märker eftersom en "Game Ready" drivrutin med hårdkodade spelspecifika optimeringar och fixar oftast släpps innan spelet blivit tillgängligt.

Samtidigt har vi i åratal hört om hur "optimerade" drivrutiner släppts till de största spelen. Varför har ingen ifrågasatt varför vi behöver dessa optimerade drivruiner många år efter att API-standarden först lanserades?

Av hakro807
Skrivet av Pepsin:

Jag förväntar mig att spelutvecklare utvecklar mot etablerade standarder som t.ex. DirectX.

När var senaste gången som du såg någon kritisera ett spel för att det inte slaviskt följer en API-standard?

Av hakro807

De som köpt Arc-kort bör ha varit medvetna om att de tog en chansning och att de alltid skulle förbli styvmoderligt behandlade vad gäller stöd och optimering. Varför förväntar vi oss att en spelstudio med automatik ska lägga ner stira utvecklingsresurser på en serie grafikkort som utgör under 1 procent av marknaden?

Av hakro807
Skrivet av viller2:

Det där är väl ett bra argument för att fortsätta köpa fysiska spel.

Fysiska spel verkar inte betyda så mycket säkerhet ändå. Jag stoppade i min GTA V-skiva i min XSX och den vägrade starta innan jag laddat hem en patch på 80 GB. Kunde alltså inte ens spela offline utan uppgraderingen.

Av hakro807

Det var verkligen inte lätt detta, många chansningar.

Av hakro807
Skrivet av Mats Myntsamlare:

Tror faktiskt du har fel. Att spara säg 150kr på en del som ursprungligen kostar 200 är absolut inte småpotatis. Det skulle säkert kunna motsvara en prissänkning på ett par tusen spänn ut till kund med bibehållen marginal.

Hur får du ihop den matematiken? Apple har ju inte fler omkostnader än just den extra kostnaden för den komponenten. Om exempelvis Dell i en dator stoppar i en SSD för 500 kronor istället för 250 kronor så behöver de inte lägga på flera tusenlappar på slutpriset om de inte vill eller anser att kunderna kommer betala.

Om Apple väljer att lansera en radikalt billigare dator än idag så gör de det med ett syfte, inte för att i alla lägen maximera sin vinst. Precis som med första Mac Mini kan tanken vara att utöka sina marknadsandelar och på sikt kunna sälja dyrare modeller. Eller bara behålla sin marknad i ett läge då världsekonomin är en smula skakig.

Av hakro807
Skrivet av Mayhem SWE:

Unibody chassi kan jag tänka mig är säkert en storleksordning dyrare än att bara ha topp- och bottenplatta i stansad metall med plast däremellan, som väl ändå är vad alla avsevärt billigare laptops lär ha.

Att unibody är mycket dyrare behöver inte säga så mycket om ett plastchassi kostar 50 kronor och ett i aluminium kostar 200 kronor, det är fortfarande bara 150 kronor i skillnad. Såg en sammanställning, som givetvis är väldigt spekulativ, men där uppskattade kostnaden för chassi + batteri till en MBA 13" till 38 dollar. Och då vet vi alla att bara batteriet lätt kan kosta några hundralappar.

https://medium.com/macoclock/is-apple-fleecing-you-a682c851a4...

Om Apple väljer att använda plast gör de det inte för att spara pengar på produktionen utan för att differentiera utbudet. Törs vi gissa på chockrosa och knallgul som aktuella färger så ingen tar fel på de billiga och dyra modellerna? Ungefär som de gjort flera gånger tidigare senaste åren.

Av hakro807
Skrivet av Mats Myntsamlare:

Det enda ”rejäla” möjliga kostnadsminskningen jag tänker på är att byta från aluminium till nån plast, men det skulle ju få hela Apple-känslan att försvinna.

Att använda metall i chassiet är inte speciellt dyrt, det är ju bara att se på alla billiga Windows-datorer i aluminium. Klart det ökar kostnaden en hundralapp eller två, men detta handlar också om väletablerade processor. Apple har sålt ungefär 100 miljoner unibody-datorer under de senaste 10 åren.

Det är väl som med mycket annat - många bäckar små som kan dämmas upp. Lite mindre batteri, lite enklare SoC, lite billigare SSD, lite enklare skärm och lite mindre vinstmarginal kan tillsammans skapa en billigare produkt.

Av hakro807

Jag tycker att ni borde ta med exempelvis GTX 1070 som prestandaproxy för GTX 1060/1070/1080/1660/1660Ti/1660 Super eftersom dessa utgör en så stor andel (cirka en tredjedel) av alla kort på Steams topplista. Av samma anledning får ni gärna ta med ett 4GB-kort som 1050Ti/1650/6500XT/RX550. Jag förstår att det inte finns någon anledning att testa alla gamla kort, men 1-2 borde ni kunna kasta med i testet. Och så får folk extrapolera utifrån de värdena. Om exempelvis ett GTX 1070 ger 25 fps kan jag räkna med att ett 1660 är ungefär 10 procent långsammare. Och ett 1080 cirka 15-20 procent snabbare.

Av hakro807

Wordpad fungerade fint för 25 år sedan som en enklare ersättare till Word. Men efterhand som Word utvecklats och fått allt fler funktioner och nya filformat har Wordpad blivit allt mer av en relik.

Av hakro807

Visst är det mycket pengar men det häftiga är ju att samma kapacitet bara 10 år sedan, när vanliga 15k-disklådor var standard, skulle ha kostat tiotals miljoner kronor. Iaf om vi jämför de jobb där en SSD har som störst övertag.

Av hakro807

10 procent av Metas omsättning är 27 kronor per användare och månad för EU. Men de som är beredda att betala för att slippa reklam/spårning är förmodligen värda betydligt mer för annonsörerna. En realistiskt avgift skulle alltså lätt kunna vara på mer än 100 kronor per månad.

Av hakro807

Hur hög är egentligen medelåldern här på Sweclockers med ett medelresultat på 7 poäng?

Av hakro807
Nytt bud: 4 600 kr + frakt. Får se om prestandan på din eller 4K-skärmen på min 7520 väger tyngst. 😄
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av hakro807
Skrivet av goa200:

Kan göra ett lite grundligare test sen. Förstår vad du menar.

Hade du möjlighet att kolla lite mer på detta med laddningen?

Hur länge tänkte du förresten hålla budgivningen öppen?