Permalänk
Medlem

Lite intressant hur av eller på det verkar vara.

Denna fråga riktar jag kanske lite mer mot de som förespråkar att när klockan är slagen är arbetet bortkopplat och man slutar existera för företaget.
Om man tex har en betydande roll i ett företag (tänk produktionsledare typ), som tex har en produktion nattetid, medans man själv jobbar dagtid. Det händer något under kvällen/natten som personalen inte kan lösa utan tillstånd/order/tips/whatever. Ska man då ha ytterligare en produktionsledare anställd som kostar pengar och som egentligen bara sitter där OM något händer?
För planeringen av produktionen sköter ju du dagtid färdigt inför kommande natt.
Alltså, en heltidslön för en person på natten som inte behövs eller ett telefonsamtal till dig på 3,5 min?

Jag köper helt att man är avstängd efter arbetstid om man jobbar med uppgifter som inte kräver mer närvaro och där företagen kan ha en buffert för tex semester.
Kan säga att mitt företag hade ju aldrig fungerat ekonomiskt om jag inte ska svara i telefon på obekväma tider ibland semester eller ej, och har full förståelse att en del som "bara" är anställda också tar den biten beroende på jobb och företag.

tillägg
Visa signatur

|Intel Core 2 Duo E8400|ASUS P5B|Radeon 4850|6GB PC6400|
|Intel Core I5 4790k|]ASUS Z79|32GB PC3-12800|

Permalänk
Medlem

Personalansvarig inom LSS.
Svarar aldrig på jobbsamtal utanför arbetstid just för att det inte är arbetstid. Ett sms kan jag slänga iväg emellanåt men oftast så sparar jag allt tills nästa arbetspass

Visa signatur

Chassi> FD Define S CPU> i7 10700 GPU>RTX 3070 MB> GB B460 Aorus Pro AC Ram> 32GB PSU> Corsair AX1200

"Server"> Enthoo Pro CPU> i7 5960x @ 4,2 Ghz GPU>GTX 760 MB> Asus x99 Deluxe Ram> 32GB 2666mhz PSU> Corsair CX650

Kringutrustning> Philips 70PUS7304, AOC AGON AG271QG, Roccat ISKU Fx, Logitech G502 Spectrum, MX 5500, MX Revolution, Arctis Nova Pro Wireless, Behringer Ms40, HP Reverb G2, MSI GF65 Thin 10SER, USB 990 Pro 2tb,

Permalänk
Medlem

Som konsult gick det två år sen pallade jag inte att ha två mobiler. Numera har jag en privat mobil som ligger men kör med jobbmobilen större delen av dygnet.

Permalänk

Jag måste erkänna att jag får stress-illamående bara av att läsa resonemanget och frågeställningen (inget illa menat).

I början av min karriär hade jag en chef som på fullt allvar förväntade sig att jag skulle vara nåbar via mina privata mobil 24/7 för en totalsumma av 250 kr brutto i månaden. Jag tolkade honom först som att han menade att summan skulle ersätta de (få) jobbsamtal jag hade på min privata telefon (vilket var rimligt) men när jag förstod vad han menade sa jag direkt att han kan behålla de 250 kronorna.

Jag har genom åren haft alla möjliga kombinationer, på mitt förra jobb hade jag en jobbmobil med dubbel-sim men när jag började nytt för ett drygt år sedan valde jag att köpa en egen privat mobil och ha de helt åtskilda (alltså två telefoner). Inte för att jag egentligen får så mycket samtal, utan snarare för att när jag är ledig vill jag inte bli påmind om jobbet när jag ser Outlook-loggan i mobilen (eller liknande) medan jag gör något annat. Det som händer då är att hjärnan (omedvetet) börjar arbeta när den egentligen borde få tid till vila, vilket är otroligt viktigt för att orka i långa loppet. Skulle det mot all förmodan vara något där min arbetsgivare behöver nå mig utanför kontorstid så har de mitt privata nummer.

Jag läste i kommentarsfältet ett resonemang om att man är borta tio veckor och man sitter med något som bara man själv kan och att det är taskigt mot kollegorna. Då tycker jag att man omgående bör prata med sin chef och ta fram en plan för hur man bygger upp en redundans så att minst(!) en person till kan göra det du gör. Både för din och arbetsgivarens skull. Säg att du sitter på nyckelinformation för företaget och så går du och blir överkörd av en buss och dör. Självklart tråkigt för dig men också för arbetsgivaren som nu gått miste om nyckelkompetens. Våga prata med din chef om det här och se det som att du byter din tid mot pengar. Att vara redo att svara på ett samtal, även om det inte ringer, är också att betrakta som arbetstid (i beredskap). Det är tid när du inte helt kan slappna av eftersom det när som helst kan ringa. Det är också viktigt för din mentala hälsa i långa loppet att ha tid för återhämtning. Saknar arbetsgivaren förståelse för det resonemanget skulle jag rekommendera dig att omgående byta arbetsgivare.

Visa signatur

i7-9700k, 32 GB, RTX 4070, 970 EVO Plus

Permalänk
Medlem

Jag hade en jobbmobil som ingen ringde på. När det var dags att skaffa ny så flyttade jag över mitt privata nummer till jobbet.
La till i kontraktet att det är mitt så även om jag skulle få sparken får jag flytta över numret. Ingen har ringt hittils och lär väl inte göra det heller. Enda nackdelen är att jag inte kan välja operatör.

Visa signatur

i5-12600KF | Noctua NH-D15S Chromax Black | MSI MAG B660M | 64 GB G.Skill Trident Z | 3 * WD Black SN750 | Asus TUF OC RTX 3080 | Fractal Design Torrent | Corsair RM750W | Samsung Odyssey G9 49" |

Permalänk
Medlem

Har en jobbtelefon för jobbet. Den går på flygläge på kvällar och helger om inte det är något arbete som aviserats där jag behöver vara lite standby för support.

Min privata är alltid ljudlös. Jag väljer själv om jag vill svara. Har en smartklocka som aviseras, det räcker. Tycker det är smidigt att ha telefonen i innerfickan om man går på stan och betalar med klockan…

Permalänk
Medlem

Har en mobil med 2simkort.
Kan stänga av inkommande samtal till jobbnumret genom app.
Är det något utöver det vanliga och det funkar för mig så absolut att jag kan tänka mig ”rycka” in då jag vet att jag kompenseras för det. Det allvarliga som hänt under arbetstid så har det hänt att jag jobbat över men då har jag själv kunnat bestämma om jag vill vara kvar eller gå hem.

Visa signatur
Permalänk
Medlem
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

En stor del av befolkningen har väl med en sådan mobil när de är stenfulla på nätterna på stan? Sedan har folk olika mycket pengar på konton. Min poäng är att man borde begränsa vad man bär med sig ut av många anledningar.

I mitt fall är det bagatell, jag skaffar skydd om mobilen.
Jag tänker mer andra som gör mer exotiska saker som åker utomlands och liknande.

Du lämnar jobbmobilen hemma, och tar med den till jobbet. Du har din privata mobil på fyllan.

Har du inte beredskap eller jour så finns där inget krav på att vara anträffbar.

Visa signatur

MB/Case: ASUS ROG Strix B350-F || FD R6
PSU: Seasonic FOCUS Plus 750W Platinum
CPU/Cooler: Ryzen 5600 || Noctua NH-U12S
RAM: G.Skill FlareX 16GB 3200 CL14
GPU: ASUS RX7800XT TUF OC

Permalänk
Medlem

bara dumt att ha två mobiler tycker jag, istället bör mobiler bara vara ännu bättre/simplare att anvämnda 2 sim kort med, där man alltid enkelt kan välja vilket nummer man ska ringa ifrån samt ser villket nummer som rings och kan konfigurera inställningar såsom ljud per simkort. Och fler OS bör stödja dubbla/flertal konton för de som vill.

Känner till de som har 3-4 mobiler också, bara löjligt.

Permalänk
Medlem

Jobbmobilen ligger avstängd på skrivbordet. Har jag beredskap är den påslagen och medburen förstås, annars inte.

Privatmobilen är jag försiktig med att svara i under semestern, så att man inte råkar svara när chefen ringer och vill kalla in en. Har man semester, har man semester, och ska man svara i telefon är det beredskap. Ja, jag är en jobbig jäkel, men ingen tackar en när man gått i väggen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Hej jag är nyfiken på hur ni gör med jobbmobilen? Jag tänker då på att många har behov att vara anträffbar och svara inom rimlig tid.

För min egen ser jag mest risk att den kommer gå sönder på vissa ställen. Jag skulle vilja ha ett annat sätt att bli nåd då. Men det känns sådär att ge kunder privata nummer för mer brådskande ärende och det är nog ej tillåtet. Men i mina hemtrakter så går vissa egenföretag snickare, rörmokare, elektriker nå vid deras privata nummer vid kriser. Den rörmokare som ej svarar inom "en rimlig tid" när någon har vattenläckage i köket, så kommer den personen i fortsättningen också kontakta en annan rörmockare.

För mig känns som ett helt nytt system skulle behövas tas fram. Där man endast högst har tillgång till det man behöver ha. Har man t.ex. behov att stenfull ute på stan kunna flytta ett par hundra tusen från en privata konto med bankid sent en lördagsnatt, så visst kan man ta med en mobil med bankid och detta upplåst. Annars ska man inte ta med en mobil med detta bankId just då utan en mobil som inte har denna behörighet.

Jag kopplar om mitt jobb telefon nummer till min privata telefon. på så sätt kan jag ge kunder osv mitt jobb nummer, men det ringer på min privata telefon.

Visa signatur

SHIT vilken strömförbrukning det va på 590 SLI, ska man behöva ha ett kärnkraftverk för 2 sånna kort eller? Lär ju bli fler Fukushima katastrofer i världen i så fall!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Citgho:

Denna fråga riktar jag kanske lite mer mot de som förespråkar att när klockan är slagen är arbetet bortkopplat och man slutar existera för företaget.
Om man tex har en betydande roll i ett företag (tänk produktionsledare typ), som tex har en produktion nattetid, medans man själv jobbar dagtid. Det händer något under kvällen/natten som personalen inte kan lösa utan tillstånd/order/tips/whatever. Ska man då ha ytterligare en produktionsledare anställd som kostar pengar och som egentligen bara sitter där OM något händer?

Ja?

Bolaget får väl ta ansvar för att de inte investerat tillräckligt i någonting som uppenbart behövs.

Permalänk
Medlem

Dom gånger jag har varit med om att arbetsgivare vid kriser har sagt något i stil med "vi behöver nog inte dig i helgen men är det ok att vi ringer om det krisar?" så har jag sagt "absolut, jag förutsätter att vi pratar betald jour?". Resultatet då har varit lite frågande och sen har det införts betald jour. Så förutsätt inte att arbetsgivare/chefer har koll på läget eller att dom heller alltid vill luras. Ibland har dom bara rätt dålig koll

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aje:

Det är en komplex fråga. Jag är alltid tillgänglig i jobbet trots anställning. Det ingår i mina arbetsuppgifter och jag får betalt därefter. På semester (mer än 1v) kollar jag mailen regelbundet för att inte komma för mycket efter och ha för lång startsträcka efter sommaren tex. Jag tar också något möte här och där under semestern, endast kritiska.

Allt handlar om din yrkesroll. Att folk ifrågasätter att aldrig vara helt ledig kan jag förstå. Det är inte för alla. Samtidigt måste man förstå att världen byggs inte av att folk har semester.

Redan påpekats av annan person i tråden. Men jour = tillgänglig på arbetsplatsen, beredskap = tillgänglig, behöver inte vara på arbetsplatsen men kan finnas interna regler kring hur långt bort du måste vara?

Vill man vara petig så har du inte semester under dagar där du arbetar.

Ibland kolla av mailen, numera får jag sällan fakturor som ska granskas eller attesteras, varken normal arbetstid och absolut inte under semester.

Fast om världen går under under den tiden jag är ledig så är det annat som är fel.

Skrivet av Citgho:

Lite intressant hur av eller på det verkar vara.

Denna fråga riktar jag kanske lite mer mot de som förespråkar att när klockan är slagen är arbetet bortkopplat och man slutar existera för företaget.
Om man tex har en betydande roll i ett företag (tänk produktionsledare typ), som tex har en produktion nattetid, medans man själv jobbar dagtid. Det händer något under kvällen/natten som personalen inte kan lösa utan tillstånd/order/tips/whatever. Ska man då ha ytterligare en produktionsledare anställd som kostar pengar och som egentligen bara sitter där OM något händer?
För planeringen av produktionen sköter ju du dagtid färdigt inför kommande natt.
Alltså, en heltidslön för en person på natten som inte behövs eller ett telefonsamtal till dig på 3,5 min?

Jag köper helt att man är avstängd efter arbetstid om man jobbar med uppgifter som inte kräver mer närvaro och där företagen kan ha en buffert för tex semester.
Kan säga att mitt företag hade ju aldrig fungerat ekonomiskt om jag inte ska svara i telefon på obekväma tider ibland semester eller ej, och har full förståelse att en del som "bara" är anställda också tar den biten beroende på jobb och företag.

Vad är det som inte skulle vara lösbart utan någon form av "mellanchef" i de lägena? Antingen så är väl svaret att personalen har fel kompetens alt inte fått mandat för att lösa problemen?

Är en arbetsplats så enormt beroende av en specifik person så är man ju lika sårbar när personen är sjuk, alt byter tjänst i någon form. Avsaknad av rutiner och redundans.

Som sagt, jag skulle teoretiskt kunna ha jour eller beredskap, men det förutsätter ju också en ekonomisk kompensation och att veckovila och annat ska hanteras. Troligtvis är det billigare för min arbetsgivare att anställa en person till än de extra tilläggen till mig.

Visa signatur

-EP45-DS3 -C2D 8500 -8GB OCZ DDR2 PC6400 -PowerColor 7990 -Corsair 850W -LG W2600HP BF

Permalänk
Medlem

24/7. 365 dagar om året

Jag har den fina förmånen att vara kontaktbar dygnets alla timmar året runt (yay).
För detta får jag en låg jämn summa varje månad och övertid om samtalet gör att jag måste jobba.

På semester lämnar jag jobbtelefonen hemma men mitt privata nr finns i företagets telefonbok så det hjälper inte alltid.

Permalänk
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Hej jag är nyfiken på hur ni gör med jobbmobilen? Jag tänker då på att många har behov att vara anträffbar och svara inom rimlig tid.

För min egen ser jag mest risk att den kommer gå sönder på vissa ställen. Jag skulle vilja ha ett annat sätt att bli nåd då. Men det känns sådär att ge kunder privata nummer för mer brådskande ärende och det är nog ej tillåtet. Men i mina hemtrakter så går vissa egenföretag snickare, rörmokare, elektriker nå vid deras privata nummer vid kriser. Den rörmokare som ej svarar inom "en rimlig tid" när någon har vattenläckage i köket, så kommer den personen i fortsättningen också kontakta en annan rörmockare.

För mig känns som ett helt nytt system skulle behövas tas fram. Där man endast högst har tillgång till det man behöver ha. Har man t.ex. behov att stenfull ute på stan kunna flytta ett par hundra tusen från en privata konto med bankid sent en lördagsnatt, så visst kan man ta med en mobil med bankid och detta upplåst. Annars ska man inte ta med en mobil med detta bankId just då utan en mobil som inte har denna behörighet.

Jag är en sån där person som klarar sig i åratal med en iPhone som sällan har skal annat än när jag vill vara extra försiktig med den, så jag kan inte riktigt identifiera mig med första delen av frågan.

För andra delen av frågan: arbetsgivarens (e-)-SIM sitter i min privata mobil. Jag vill ha möjligheten att välja något bättre i telefonväg än de erbjuder, och jag vill inte ha deras corporate malware på en telefon jag bär med mig. Jag har jour någon gång varannan månad, ungefär, och i övrigt har vi en ”tyst” överenskommelse där jag oftast ställer upp när det brinner (övertids- och OB-betalt, självklart) mot att de inte kontaktar mig annat än om det verkligen brinner. Ingen plikt att svara när jag inte har jour, dock, och jag är inte det minsta nervös över att inte vara nåbar om jag inte jobbar.

Med en mindre respektfull arbetsgivare skulle jag inte tveka att använda en separat jobbmobil som jag aldrig skulle använda utanför betald arbetstid.

Vad gäller din sista fråga är väl multifaktorsäkerhet något man behöver utvärdera utifrån sin egen personlighet och hotbild. Om man har för vana att swisha hundratusentals kronor på fyllan kanske man ska undvika BankID på mobilen och istället ha en fysisk OTP-dosa som man inte tar med till krogen? Annars är väl moderna mobiler hyfsat säkra för de flesta ändamål, med enhetskryptering vid vila, biometrisk identifiering, och applikationssandlådor; så länge man har ett bra lösenord man inte låter andra se, och man inte är av intresse för en statsfinansierad grupp eller välutrustad maffia.

Permalänk
Medlem

Min jobbmobil är med mig överallt hela tiden. Har inte haft en privat mobil eller privat nummer på 13 år.
Jag är fine med att kunna bli kontaktad 24/7, arbetsgivaren är fine med att jag använder den privat.

Visa signatur

SHEPERD S HEPAURD SHEPARUD!!!

Permalänk
Medlem

Lämnar jobbmobilen på jobbet. Uppstår något akut går jag att nå på min privata mobil. Ingen som verkar ha några problem med detta.

Permalänk
Medlem

Jag har bara jobbtelefon och haft senaste 6åren. Skulle någon ringa mig på semstern eller efter arbetstid så klickar jag om jag inte vill svara alternativt svarar med ett sms. Men det händer max 1 gång var 6e månad knappt.
Skulle min chef ringa mig flertalet tillfällen på semester så hade jag inte varit långvarig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Om vi tar extremfallet. En person som tar ut 10 veckors semester inklusive barnledighet. Om den är helt okontaktbar under hela denna tid och den har ett jobb där den gör en massa saker som bara den har koll på och andra ska jobba med, så kan dens kollegor få stora problem att lösa uppgifterna. Folk är då på olika sätt hjälpsamma, kolla mail en gång i veckan är betydligt bättre än detta, en gång per dag anser jag att det är det normala på de arbetsplatser man har varit. Men ibland kanske man bör öka ett några gånger per dag.

men då är det ju ett systemfel, om en enda person är så jäkla viktig för verksamheten att den och endast den personen kan arbetet och det inte finns några skriftliga rutiner.

vad händer om den personen blir påkörd av en bil, hamnar på sjukhuset, dör?

nollkommunikationsfrånvaro är saker som företag helt enkelt ska räkna med år 2024, och det är upp till företaget att till vardags fördela ansvaret och inte specialisera sig så jäkla mycket på uppgifter. sprid ut kunskapen bredare i företaget. En chef som behöver ringa någon på semester har bevisat att de inte kan fördela och delegera arbetsuppgifter på ett ansvarsfullt sätt

min telefon ligger kvar på kontoret

Permalänk
Medlem
Skrivet av izzie:

Jag tvivlar starkt på att du har jour 24/7, alternativt att ditt kontrakt är legalt giltigt.

Världen byggs inte heller av utbrända.

Jag har aldrig skrivit att jag har jour.

Exakt.

Visa signatur

Zenith Extreme Alpha | Threadripper 2950X | 3080 Ti TUF OC | 64GB DDR4 3200MHz | 970 EVO Plus 1TB | 3x Red Pro 10 TB @ raid0 | OLED42C2 + 2x U3014

Permalänk
Medlem
Skrivet av Citgho:

Alltså, en heltidslön för en person på natten som inte behövs eller ett telefonsamtal till dig på 3,5 min?

Telefonsamtal mitt i natten? Nu är jag inte produktionsledare, men jag skulle nog tacka nej till det av den enkla anledningen att jag inte fattar bra beslut i yrvaket tillstånd.

Permalänk
Medlem
Skrivet av izzie:

Om man avtalat något annat är det såklart en annan situation. Dock finns det i Sverige hårda regler om hur länge man får ha jour i sträck, etc.

Behöver inte vara avtalat, skulle säga att man ofta får lön och position efter prestation. Så är man den som inte kan svara på viktiga saker bara för att man "stämplat ut" när det behövs presterar man helt enkelt sämre och får sämre lön och rekommendationer osv. Så något tvång föreligger inte men man framstår inte som den som löser problemen som uppstår direkt.

Permalänk
Medlem

Tackar sedan åratal nej till jobbmobil då jag vill bestämma över vilken mobil, abonnemang och nummer jag ska ha. Delar ut mitt privata nummer till alla på företaget och alla kundkontakter.

Väljer att vara anträffbar alla vakna timmar, mobil, meddelanden och Teams. Slår på tystläge när jag lägger mig, om jag inte tillfälligtvis vill vara anträffbar under natten, och när jag tittar på film hemma, går på bio, teater, koncert och dylikt. Mail (i mobilen) läser jag bara när jag känner för det, har inga notifikationer om dessa.

Det är så jag valt att ha det, det fungerar bra för mig.

Visa signatur

Primär Torrent Compact, Prime 650 Platinum, Prime Z790 mATX, i5-13600K, U12A, 32GB 3200, 1080Ti, 2xNVMe + SSD, Predator X38: Time Spy 11430, GPU 10939, CPU 15340
Sekundär i5-8400, Asus B360 mATX, 16GB, Asus 1070, 970 + 860 Evo, 750W PSU

http://rec.elmor.se/review.php?user=570

Permalänk

Enbart jobbmobil. Ser till att stänga av samtliga onödiga notiser (gäller både jobb och privat). Läser mail och chattar jobb gör jag på arbetsdator, oftast under arbetstid. Ibland även på telefonen på min fritid, ifall jag känner för det, men jag blir aldrig avbruten mitt i middagen på grund av ett mail.

Ringer utanför arbetstid gör man bara om det är kritiskt och stora ekonomiska förluster riskerar att följa. Aldrig vart ett problem att bli kompenserad för detta.

Visa signatur

Citera så hittar jag tillbaka!

Permalänk
Medlem

Har enbart använt jobbtelefon senaste 15 åren med enbart jobb SIM vilket jag även använder som privat lur. Jobbar som konsult och dom få gångerna jag blivit sökt efter arbetstid har det i regel varit av en kollega som behöver min akuta hjälp - och det ställer jag gärna upp på! Nu har jag inte en tjänst där kunder söker mig personligen på telefon så då kommer jag undan med detta upplägg.
Blir absolut så att man håller sig up-to-date med jobb-mail/slack även på ledighet men jag har personligen inget problem med det och känner inte att jag lider av det.

Visa signatur

Networking geek, #28735

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aktsu:

Behöver inte vara avtalat, skulle säga att man ofta får lön och position efter prestation. Så är man den som inte kan svara på viktiga saker bara för att man "stämplat ut" när det behövs presterar man helt enkelt sämre och får sämre lön och rekommendationer osv. Så något tvång föreligger inte men man framstår inte som den som löser problemen som uppstår direkt.

Du ser inga problem med detta?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aktsu:

Behöver inte vara avtalat, skulle säga att man ofta får lön och position efter prestation. Så är man den som inte kan svara på viktiga saker bara för att man "stämplat ut" när det behövs presterar man helt enkelt sämre och får sämre lön och rekommendationer osv. Så något tvång föreligger inte men man framstår inte som den som löser problemen som uppstår direkt.

Frågan tror jag är, varför behöver du svara på "viktiga saker" efter den tid du är avlönad för?
Om det bara är du som kan svara på dessa frågor, utanför din arbetstid, varför har inte din AG lärt upp andra på samma sysslor/med samma ansvarsmandat som kan ta det ansvaret i din frånvaro?
Vad händer om du blir hastigt allvarligt sjuk, och inte kan svara på dessa frågor?

Problemen som framkommer i tråden är den förskjutningen vi sett, som varit bakgrund till många utredningar, där det gått från att vara något bara de med mest "arbetskapacitet/vilja/strävan" vill göra till något som förväntas av AG av alla, till ingen eller väldigt låg ersättning.

Det är inget problem för de som klarar av det och som strävar framåt (inklusive mig), problemet är att det mer och mer förväntas av alla anställda då.
Resultatet som vi ser i samhället är att de som inte klarar det går i väggen.

Permalänk
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

gäller din sista fråga är väl multifaktorsäkerhet något man behöver utvärdera utifrån sin egen personlighet och hotbild. Om man har för vana att swisha hundratusentals kronor på fyllan kanske man ska undvika BankID på mobilen och istället ha en fysisk OTP-dosa som man inte tar med till krogen? Annars är väl moderna mobiler hyfsat säkra för de flesta ändamål, med enhetskryptering vid vila, biometrisk identifiering, och applikationssandlådor; så länge man har ett bra lösenord man inte låter andra se, och man inte är av intresse för en statsfinansierad grupp eller välutrustad maffia.

Jag syftade på att folk bär med sig en enhet med denna behörighet på fyllan.
Biometrisk identifiering är bra om man har någon annans persons biometrisk identifiering för att låsa upp enheten, där denna person inte är på samma plats som en.
Annars är det en dålig lösning då någon kan tvinga en att låsa upp enheten.

Man ska ej bära med sig enheter som har högre behörigheter än vad som man måste ha. Det går att argumentera emot ens måste behov, att man kan tycka det är ett måste, men det är ändå idiotisk så man ska ej ha med enheten.

Om man går tillbaka 20år. Så behövde man vara en väldigt konstig person om man tog med sin bankdosa precis överallt hela tiden, när man skulle ut och festa mitt på natten, ha med bankdosan till gymmet osv.
Idag med bankid som är typ samma sak som bankdosa, så gör folk just detta dumma med att ta med en sådan pryl ut. Frågan är om man idag med bankid inte kan göra med dumheter än vad man för 20år sedan kunde på sin bankdosa?

Permalänk
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Jag syftade på att folk bär med sig en enhet med denna behörighet på fyllan.
Biometrisk identifiering är bra om man har någon annans persons biometrisk identifiering för att låsa upp enheten, där denna person inte är på samma plats som en.
Annars är det en dålig lösning då någon kan tvinga en att låsa upp enheten.

Man ska ej bära med sig enheter som har högre behörigheter än vad som man måste ha. Det går att argumentera emot ens måste behov, att man kan tycka det är ett måste, men det är ändå idiotisk så man ska ej ha med enheten.

Om man går tillbaka 20år. Så behövde man vara en väldigt konstig person om man tog med sin bankdosa precis överallt hela tiden, när man skulle ut och festa mitt på natten, ha med bankdosan till gymmet osv.
Idag med bankid som är typ samma sak som bankdosa, så gör folk just detta dumma med att ta med en sådan pryl ut. Frågan är om man idag med bankid inte kan göra med dumheter än vad man för 20år sedan kunde på sin bankdosa?

Där kommer vi ju tillbaka till hotbild. Hade det varit vanligare att bli tvingad att logga in på mobilen och bakomliggande tjänster hade de flesta naturligtvis accepterat den minskade smidigheten av att inte ha med sig en så kritisk nyckel överallt. Men jag tror de flesta brottslingar också är smartare än så: där korsar man gränsen från stöld till olaga tvång (möjligen grovt) och/eller rån (grovt? väpnat?). Brottet kan heller inte genomföras snabbt: man måste vara med offret ända tills alla önskade transaktioner är genomförda eller åtminstone tills man validerat de hemligheter personen under tvång lämnat ifrån sig. Det blir helt enkelt en helt annan nivå av insats och risk för den potentiella extra vinsten.