Inlägg

Inlägg som Bosseh har skrivit i forumet
Av Bosseh
Skrivet av norowner:

nja inte bestämt utan ville bara veta om hon har rätt till det, platschefen är borta, facket har ingen aning, chefen har aldrig gjort något fel innan, detta är första gången och hon gav honom skriftligt varning...

Såvida hon inte är arbetsgivarrepresentant (vilket låter osannolikt) så är hon ute på tunn is. Det är ju arbetsgivaren som delar ut "varningar", så kallad erinran. Det bör i erinran framgå vilka skyldigheter arbetstagaren har och vilka skyldigheter denne i så fall skulle ha brutit mot. Dessutom klargöra att upprepningar av misskötsamhet eller beteende som strider mot dessa skyldigheter kan leda till brott mot anställningsavtalet och senare uppsägning eller avskedande. Då ska alltså denna ekonomihandledare veta vad som framgår av din chefs anställningsavtal och även ha den positionen att hon får "varna" folk.

Av Bosseh

Internetdaemon...?

Hej

Har fått ett märkligt problem med en router (Netgear). Den vägrar ansluta till internet och när den försöker reparera anslutningen så kommer det upp en popup som kallas internetdaemon önskar tillgång till konfidentiell information i din nyckelring (mac). Ingen webbsida fungerar att öppna utan att skriva in något användarnamn och lösenord (som dessutom begärs att skrivas in okrypterat). Någon??

Av Bosseh
Skrivet av Timpppa:

Inte till denna rea. Den är endast till gamla "trogna" kunder.
Du har ingen släkting eller vän som är kund hos Tele2 och kan hjälpa dig?

...och alla studenter.

Av Bosseh
Skrivet av popup75:

Tackar tipset SweC, får ta och pyssla om min R7000 som bara stått och levererat utan problem sedan inköp. Tack vare att den funkat så bra, så har jag varit för lat för att installerat DD-WRT.

Vad är DD-WRT och vad är det bra för? Har förstått att det är någon slags firmware typ?

Av Bosseh

Netgear R7000 någon? Den ser helt fenomenal ut ju. Blir svårt att välja nu...

Av Bosseh
Skrivet av MrQke:

@Bosseh: Jag köpte min ac68u för någon vecka sen, funkar klockrent änsålänge(knackar i trä) Blev rekommenderad genom sweclockers, fast en lätt Google sökning visar nu att många haft wifi problem med 5ghz nätet. Kanske är fixat med ny firmware?

Ja kanske fixat, vem vet!

Skrivet av Broken-arrow:

Känns överlag som många hyllar Asus (bara för dom är märkesfreak, inte vad som är bra/prisvärt). ASUs gör ju bra produkter, men det gör många andra företag också (beror vilka för/nackdelar man är ute efter).

Ja jag håller med dig. Jag är dock helt opartisk när det gäller märken. Jag byter hejvilt! Tycker ändå det är förhållandevis svårt att navigera i routerträsket, om man som jag, besitter grundläggande kunskaper. Det jag vill ha är en stabil anslutning med bra räckvidd och bra hastighet över både 2,4 ghz och 5 ghz. Den ska klara att någon kör HD-streamat (ex. Netflix) material till minst 1 enhet åt gången, samtidigt som PS4 ska kunna användas och eventuellt någon annan som vill slösurfa. Allt detta för mellan 1000-1500 riksdaler.

Vad mer kan man begära liksom? Problemet är att oavsett vilken modell man tittar på så finns det alltid trådar eller recensioner som säger att dem är rena dyngan och lika många som höjer dem till skyarna. Spelar det i slutändan ingen roll vilken man väljer?? Finns det tex vissa routers som är bättre lämpade för lägenheter? Tänkte eftersom där har ju i princip varenda granne trådlöst. Just nu kör jag med någon skit som ISP:n skickat med och den räckvidden/hastigheten fungerar tillfredsställande ungefär upp till 3 meter från routern, sedan börjar det sega ner ordentligt. Går man in i ett annat rum är det ungefär 1/100 av den hastighet man betalar för!

Av Bosseh

Har Asus fortfarande problem med AC68U? Läst en del oroväckande trådar här och är ute efter en ny router. AC66U har jag också kikat på, någon som har bra erfarenheter av den?

Av Bosseh

Tack för svar! Det bör alltså vara formatering som ska göras? Är det generellt känt att även mac blir slöa över tid om man ej installerar om/formaterar?

Av Bosseh

Hjälp med 4 år gammal Macbook Air

Hej!

Har en 4 år gammal Macbook Air som har slöat ner sig under åren och är inte alls lika rapp som den brukade vara. I princip allt tar tid. Anslutning till wifi, surfa osv. Då min kunskap inom mac är begränsad vet jag inte vad man kan/bör göra. Har hört något rykte om att man ej formaterar dessa datorer?? Vore väldigt tacksam för tips hur man kan få den snabbare igen...eller är det helt enkelt så att den är för gammal?

Av Bosseh
Skrivet av pålis:

Om det inte är en faktor så finns det ingen mening med att ställa frågan. Och som andra redan påpekat så har redan Nanae sagt att frågan ställdes pga föräldralediga anställda ses som ett besvär. Ge upp och sluta skämma ut dig.

Det är väl ingen som har påstått att det finns ett syfte med frågan om det inte ens är en faktor? Och vem har sagt att jag skrev det jag skrev enbart baserat på vad Nanae har sagt? Sen tycker jag att du har bevisat att du inte behärskar området när du tar till "ge upp och sluta skämma ut dig". Är du själv arbetsgivare eller jobbar med rekrytering? Om inte, varför gå in med en sån kaxig attityd i en diskussion av denna typ? Fundera på det och om det inte är du som skämmer ut dig istället.

Av Bosseh
Skrivet av IceDread:

1.5k mer i år men ja.
Så är det, jag bytte stad. Direkt efter att jag var klar med studierna funderade jag på vart jag ville bo och jobba och så tänkte jag, varför inte testa stockholm och här finns det många bra jobbmöjligheter och trotts andra funderingar tänkte jag, varför inte testa Sveriges huvudstad.
Kan dock säga att man får flera låga förslag här också.

Min löneutveckling skrev jag om eftersom det är den jag kan detaljerat, finns säkert de som gjort sämre och bättre men det är också så att om jag kan göra det så varför inte andra. Finns det inga bolag att välja på i staden du bor eller få, ja då är det givetvis svårare. Skulle ändå inte haka upp mig på ingångslönen men se till att vara en bra och hjälpsam resurs för bolaget som fungerar med andra och sen se till att det sen också avspeglas i lönen.
Ang lönenivå så är jag övertygad om att man kan ha likande lön inom flera vanliga områden och betydligt högre i vissa, tex sas expert men det var inget jag var intresserad av, sen skulle jag inte rekommendera det systemet heller men det är en helt annan sak.

Edit: Jag vet att flera bekanta har närliggande löner som också jobbar som utvecklare / projektledare / ingejörer i andra områden men dessa detaljer är inte för mig att gå in på.

Jag ville bara poängtera att det generellt kan skilja sig ordentligt. Men visst du skrev om din löneutveckling. Sen håller jag med dig om att det blir svårare generellt om man begränsar sig till en specifik stad osv. Håller även med om ingångslön. Det är inte hela världen. Speciellt inte om man kommer direkt från högskolan och får sitt första jobb efter utbildningen.

Av Bosseh
Skrivet av Aktsu:

Läs först, skriv sen. För övrigt får föräldraledighet inte ens vara en parameter med i beslutet.

Jag har läst, du kanske borde göra detsamma? Man måste ju förstå arbetsgivarens syn på det hela också. Föräldraledigt är en rättighet som innebär att man kan söka och sen kan arbetsgivare inte neka. Vet man då som arbetsgivare att det kommer ta en lång period att hitta en ersättare är det ju väldigt schysst att lägga fram korten på bordet i god tid.

Återigen, det är helt frivilligt och jag förstår att frågan är känslig men det har nog med att göra att det är svårt att motbevisa en arbetsgivare. Låt oss säga att du under intervjun uppgett att du planerar att få barn de kommande sex månaderna. Sen visar det sig att tjänsten gick till någon annan. Då är det kanske lätt att misstänka att det har skett någon form av diskriminering. Det är ett svårt område men min poäng är att man måste förstå arbetsgivarens synsätt på det hela också, och för vissa arbetsgivare är det svårt att hitta folk på fem sekunder (av olika skäl). Det ska ju ändå vara gynnsamt för båda parter.

Av Bosseh
Skrivet av pålis:

Lol! Är du ens seriös? Om intervjuaren nu är så mån att planera för föräldraledighet så kanske man ska skriva på anställningskontraktet först.

Ja det är klart jag är seriös. Det är inget olagligt att fråga kring föräldraledighet överhuvudtaget. Därmed är det olagligt att låta det vara en avgörande faktor när det kommer till anställning. Sen kan man ha åsikter kring frågan i sig och det är förståeligt att intervjukandidater skruvar på sig men kloka och ansvarsfulla arbetsgivare ser ju i så fall till att förklara sig. Det är också självklart frivilligt att svara på.

Av Bosseh
Skrivet av rinosaur:

Vad för utbildning har de som arbetar med inköp & liknande sysslor hos företag. Tänker främst på större företag inom datorer/IT och även butiker som t.ex. webhallen, inet, komplett etc.

Är det ekonom som gäller? Har som mål att jobba inom den branschen någon gång i livet och funderar på vad för utbildning som kan tänkas vara bra att ha isåfall.

Tycker det låter som att du är på god väg att svara på frågan själv. Fundera lite hos vilka företag du skulle vilja jobba och sen hör du av dig till dessa och frågar vad de brukar vilja ha för utbildningsbakgrund? Min gissning är att du kommer få väldigt varierande svar men även vissa röda trådar som du sedan kan använda dig av för att konkretisera val av utbildning.

Av Bosseh
Skrivet av NerdHerd:

Hej,

Har alltid haft brist på motivation (tills nu). Slutförde inte gymnasiet då jag föredrog annat. Har alltså inget slutbetyg. Det fick mig att inte gå den akademiska banan utan jag gjorde lumpen medans mina vänner började plugga på diverse universitet. Efter lumpen tog jag ett skitjobb men fick en fot in på arbetsmarknaden. Har sedan dess bytt lite jobb och städer.

Nu har jag en fast anställning som en av tre IT-Tekniker på ett mellanstort företag (ca 500 anställda) världen över och har jobbat här i 3 år. En månadslön på 25 000.

Är väldigt bekväm av mig. Trivs på jobbet men pendlar 3 timmar (ToR) varje dag vilket är väldigt slitigt.

Jag kommer att bli pappa i Maj 2016 och känner att jag vill både vara närmare min familj och få bättre betalt.

Eftersom jag endast har arbetslivserfarenhet börjar jag fundera på att certifiera mig och få ett saftigare CV. Jag har läst om CISCOs cert och dom verkar intressanta. Ni som har/vet, är det nått att ha på CV't?

Hittade en gammal tråd angående det men tänker då en snart 30:åring istället för en nyexaminerad student.

Det är ALDRIG för sent att vidareutbilda sig. Känner flera stycken som helt bytt karriär vid 35, 40 och 55 års ålder. Från t.ex. säljare till aktiemäklare eller läkare.

Av Bosseh
Skrivet av IceDread:

Angående ingånslön så är sällan en ny examinderad i prestanda värd mer än en fjärdedel av en bra erfaraen utvecklare om ens det. I vilket fall, ingångslönen är betydelselös. Vad det handlar om är att börja jobba och bevisa dig. Ingångslön på 23kl är inget konstigt. Om du däremot efter 2-3 år inte tjänar över 30k så har du misslyckats med att bevisa dig och bör byta arbetsgivare men då har du redan kommit in på arbetsmarknaden och har erfarenhet och då är det lätt gjort. Efter 2-3 år till bör du ligga på +40k och ett par år efter det över 47k. Det är den utveckling jag haft och därmed bör andra klara det. Jag började på 22.5k och bevisade mig och fick löneutveckling därefter. Efter 7 år ska du kunna nå 47k eller mer. Dessa värden är dock sett från min tid, inflationen gör att du kan öka dessa värden lite.

Det där med att man redan kommit in på arbetsmarknaden och har erfarenhet och att det sedan skulle vara "lätt gjort" att byta arbetsgivare beror ju väldigt mycket på vart man bor, konkurrens, sektor, marknad osv osv. Sen att gå från 22,500 till 47,000 på sju år beror också väldigt mycket på vad man jobbar med och vart man jobbar osv osv.

Av Bosseh
Skrivet av pålis:

WTF, inte ok. Föräldraledighet är en lagstadgad rättighet och det är inte din sak att fråga om. Kanske kan börja luska i sjukdomshistorik och lite annat intressant också? Skulle nog ta en funderare på att någonsin fråga den frågan igen i en intervjusituation. Kostnaderna du tror dig kunna spara företaget genom att sålla bort eventuella föräldrar lär inte slå jämnt ut med om ni skulle bli anmälda och indragna i en rättsprocess.

Han har väl ändå inte sagt att han kommer vägra en person anställning om de svarar ja? Det kanske är så att man som arbetsgivare undrar eftersom man vill planera inför en föräldraledighet i god tid så att man kan hitta lämplig ersättare? Sen brukar man kolla sjukfrånvaro, hålla tider etc etc med referenser inför en anställning så det är heller inget direkt konstigt.

Av Bosseh

@Aktsu: Men har han ens sagt att han inte kommer anställa någon om de svarar att de planerar att skaffa barn? Nej, just det. Klart det är okej att ställa frågan, men väljer den som blir intervjuad att inte svara så är det också ok. Man kan ju ändå vilja anställa personen men i så fall kanske man vill ligga steget före och hitta lämplig ersättare när vederbörande ska vara barnledig. Naturligtvis är det upp till var och en att berätta och det borde en bra arbetsgivare informera också om man ställer en sådan fråga. Tycker för övrigt Nanae har många vettiga och kloka inlägg om hur en bra arbetsgivare resonerar.

Av Bosseh
Skrivet av SweCarl:

Mina erfarenheter av Comhem är att de är absolut sämst. De ljuger om sin hastighet, de ljuger att hastighetsproblemen skall lösas med hjälp av: ny firmware till modemet, med nya modem, med om starter av modem, med "reparatörer" som skall komma som aldrig kommer, de skickar sms om att "nu är felet avhjälpt" fast det är precis lika mycket fel som innan. Och när man har klagat tillräckligt länge så svarar dem "nästa vecka kommer det fungera, helt säkert"

Jag hade deras 200mbit och deras 100mbit och deras 50mbit tjänster, och jag fick under 7 (SJU!) månader ut ca 1-15mbit.
Efter dessa sju månader flyttade jag, och fick fiber via stadsnät och Bahnhof och problemen var som bortblåsta.

Håll dig undan Comhem är mitt råd.

Varför stannade du så länge hos Comhem då? Det måste väl ha gått att få in en annan leverantör? Eller var det endast Comhem som kunde erbjuda internet i ditt gamla boende?

Av Bosseh
Skrivet av Friterad:

Och du tror att bara för att man har arbetare så jobbar man inte själv?

Jag pratar om de som har så mycket pengar att pengarna jobbar åt dom. Så det jag menar är att man inte kan generalisera och säga att alla rika är rika för att de jobbar mer än alla andra. Det finns rika människor som inte jobbar särskilt mycket också.