Inlägg

Inlägg som Calle har skrivit i forumet
Av Calle
Skrivet av JoBBi:

Hur kommer de sig att gradient handling verkar bättre på B1 än C1 enligt Rtings? https://www.rtings.com/tv/tools/compare/lg-b1-oled-vs-lg-c1-o...

C1 får 8.4 medan B1 får 9.3. Visst, processorerna skiljer sig åt, men A1, som har samma processor som B1, får 7.9.

Kan sample variation vara en faktor här? Det verkar konstigt att den billigaste B1:an skulle vara bättre på det.

Skrivet av Laxpudding:

Stämmer – stora variationer mellan LG:s exemplar på hur gråskalor och posterisering ser ut. Är man intresserad av att säkra en viss kvalitetsnivå kring detta är det Sony eller Panasonic man ska välja. Säkrast kvalitet är då Pro-versionerna av Sonys modeller (FDW-modellerna) där varje exemplar är individuellt kompenserat och kontrollerat.

Det kan verkligen skilja mellan TV till TV. Mycket går att åtgärda genom att kalibrera apparaterna men det är ju såklart mycket enklare med ett bra utgångsobjekt.

Ett exempel på detta, detta är två olika 77 CX apparater där panelen är inställd i "grundläge" (dvs nollad LUT och Gamma 2.2) och i princip samma ljusstyrka:

https://i.imgur.com/WbNaaXD.png

Grafen visar punkter på gråskalan och hur mycket crosstalk från respektive färg som finns på respektive punkt. Helst ska de färgade strecken följa den vita linjen så nära och jämnt som möjligt. Genom att minska kontrasten och öka färgerna går det att balansera bort detta, i praktiken kan man säga att vi minskar mängden ljus från vita subpixeln och ökar mängden ljus från de färgade.

Resultatet:

https://i.imgur.com/YTz6h7S.png

Detta gör att den efterföljande kalibreringen med 3DLUT behöver göra mindre våld på signalen eftersom panelen fungerar bättre.

Av Calle
Skrivet av boibo:

Problemet är att färgerna i OLED försvagas olika snabbt.

Blå, som är vital för vit färg tex, har kortast livslängd. Därför man kört med "pentile" då man dubblat antalet blå dioder per pixel.

Blir den svagare, måste alla lysa svagare för att få en vit bild. Med tiden blir bilden ljussvagare, trots att RÖD o GRÖN inte är nämvärt sämre.

Går att kalibrera men du tappar ljusstyrka då.

Skrivet av Mordekai:

Gäller alla displayer. Max möjlig (färgkalibrerad) ljusstyrka sjunker därför hela tiden.

OLED TV-apparater har en extra vit subpixel (WRGB) för att "avlasta" de andra och öka den totala mängd ljus som TVn kan producera. Den vita subpixeln har ett blått ljus i sin natur så blått är inte en begränsande faktor. Pratar vi om rena OLED RGB paneler i telefoner, surfplattor etc är det en annan femma.

Alla bildvisare behöver kalibreras om med jämna mellanrum. Min LG C9 har OLED Light ställd på 34 vilket ger ~110nits efter kalibrering vilket är trevligt i ett rum med lite mysbelysning. För dagsljus kör jag OLED Light på 47 och gamma 2.2 vilket är fullt tillräckligt. Med andra ord går det att fläska på rätt mycket mer OLED Light innan det blir en begränsande faktor.

Gällande HDR är ljusstyrkan i princip alltid en begränsande faktor (för de allra flesta bildvisare) men det höga kontrastförhållandet och den ställbara tonmappningen gör att det inte heller blir ett reellt problem tycker jag.

Av Calle
Skrivet av JoBBi:

Jag plockade upp en OLED55B1 lokalt på prov och när jag körde ett test för att identifiera döda pixlar hittade jag två döda blå subpixlar, två gröna och eventuellt en eller två vita. Ska man se det som normalt eller hur vanligt är det?

Om du tänkt att behålla TVn så hade jag slagit supporten en signal. Alternativt bytt ut den via ÅF

Av Calle

Personligen skulle jag inte välja Philips om Ambilight inte är en deal-breaker. Den största anledningen är att LG är erkänt frikostiga vid eventuella problem med panelen vid inbränningar etc. Det lilla jag har hört om Philips kundservice har snarare varit åt det andra hållet, skrämmande dålig.

Har inte lyckats hitta vad det är för typ av Calman integration som erbjuds men jag gissar att det handlar vitbalans och cms justeringarna automatiserats. På en LG kan du bygga en 3D LUT och ladda upp i TVn som blir långt mer exakt.

Men det är min personliga åsikt.

Av Calle
Skrivet av LangdonAlger:

Testvideos? Finns dom inbyggda i TVn eller hittar man dom på youtube?

Nått sånt här borde funka för att testa: https://www.youtube.com/watch?v=JmPtM2WE-0w

Av Calle

Hur ser helskärms testvideos ut? Brukar vara bra att testa med 5% grått men även röd, grön och blå.
Då brukar eventuella skumma saker uppenbara sig bra.

Av Calle
Skrivet av mertkemal:

Nice! Får nästan jämföra LG och Philips. En kompis val föll på Philips, men det var mest pga. bilden, som han ansåg passade honom bättre. Det som lockar mig med Philips är just operativsystemet, dvs Android. Men har LGs inbyggd möjlighet till att casta eller blir det att man får köpa separat chromecast?

Personligen skulle jag välja LG före Philips. Dels verkar LG ha en bättre policy vid eventuella inbränningar och dels modern hårdvara i form av HDMI 2.1 och möjlighet att kalibrera dem väldigt exakt via 3D LUT.

LG har inte inbyggt chromecast stöd (men stöd för Airplay). Sedan finns det visserligen cast-stöd i t ex YouTube appen på TVn som gör att du enkelt kan casta en film som du tagit fram i YouTube appen i mobilen direkt till TVn.

Av Calle
Skrivet av anon300311:

Har du testat colourspace DPS? Köpte den för någon dag sedan. Har dock inte hunnit testat den än.

Kört Calman tidigare men tycker det var kasst utav dom att skrota euthiast licensen så jag hoppade över dom denna gång och tänkte pröva light illusions produkter.

Inte Colourspace DPS men har en Colourspace HTL licens för att kunna exportera 3DLUTar. Kraftfull applikation! Tog lite tid att sätta sig in i funktionerna och arbetsflödet men efter lite trial and error så är jag helnöjd.

Av Calle
Skrivet av nu1mlock:

DisplayCal kompenserar väl mot paneltypen genom att välja just correction för QLED?

Om du använder DisplayCal och väljer en korrektionsmatris för QLED så används en generell korrektionsmatris, helt korrekt.

Men om du vill kalibrera TVn för andra källor än datorn skulle jag rekommendera en annan programvara än DisplayCal.

EDIT: Nu använder HCFR och DisplayCal både ArgyllCMS som motor i botten så då borde samma korrektionsmatris kunna nyttjas även i HCFR.

Av Calle
Skrivet av nu1mlock:

Jag har en Acer Predator Z35P. Min TV (som jag är fundersam över hur man ska kalibrera) är en Samsung Q95T, så jag antar att det är "LCD Quantum Dot LED" som ska användas för TV:n.

Nu har jag inte kalibrerat just en Q95T men väl en Q90R och fick gott resultat efter en 22pt vitbalans justering.
Om du har en Raspberry Pi 3 tillgänglig kan du köra PGenerator som källa för testmönster och sedan valfri applikation.

Progamvaror
Calman Home kostar en slant
ColourSpace ZRO kostar inte mycket alls
HCFR är gratis

Personligen har jag dåliga erfarenheter av Calman, får Clay Davis vibbar av affärsmodellen (ni som inte fattar referensen behöver verkligen kolla in The Wire).

Nu är jag lite osäker på om det följer med någon generell korrektionsmatris för QLED i någon av applikationerna ovan. Utan en sådan så är det inte riktigt värt att ge sig på det kan jag tycka då kolorimetern behöver en sådan för att kompensera för paneltypen. Jag använder personligen en X-Rite i1 Pro 2 för att skapa en egen korrektionsmatris i samband med att jag kalibrerar en skärm vilket blir mer exakt än en generell korrektionsmatris.

Av Calle
Skrivet av anon300311:

Anledningen att bilderna kan se konstiga ut i webbläsaren är för att webbläsaren använder sRGB och LCC 2.0.

Du kanske använder dig utav AdobeRGB eller liknande när du redigerar. Jag har en helt kalibrerad skärm och för mig ser korten OK ut i webbläsaren. Har kalibrerat sRGB med lcc v4.0 (bakåtkompatibelt med 2.0)

Nu var det ett tag sedan så jag kommer inte ihåg vilken webläsare jag körde med. Ser iaf fint ut nu när jag testar med både Firefox och Chrome. Så det verkar ha löst sig

Av Calle

Eftersom servicemenyn är på tal vill jag passa på att varna för att trycka på In-Stop knappen på fjärrkontrollen. Trycker man på den knappen så fabriksåterställs TVn direkt och antalet timmar apparaten varit i drift nollställs vilket får till följd att de automatiska kompensationscyklerna kommer ur fas.

Generellt sett bör man vara väldigt försiktig med vad man gör i servicemenyn.

Av Calle
Skrivet av KingCobra:

Ok så man måste alltså göra en mätning på TVn man har med utrustning från LG?

Du behöver:
1. En colorimeter (X-Rite i1 Display Pro) gärna en Spectrophotometer (t ex X-Rite i1 Pro 2 eller 3) för att öka precisionen.
2. Mjukvara, jag föredrar ColourSpace från Light Illusion men även Calman Home for LG gör jobbet.

ColourSpace har fördelen att du enkelt kan återställa LUTen vid t ex en fabriksåterställning. Med Calman behöver hela mätprocessen göras om på nytt vilket tar några timmar.

Så det handlar om några tusenlappar i inköp. Ett alternativ är att hyra utrustning eller låta någon som jobbar professionellt med kalibrering göra det.

Av Calle
Skrivet av KingCobra:

Var laddar man ned sånt?

Du behöver instrument och programvara för att mäta upp panelen med ett antal tusen olika testmönster. Mätdata används sedan för att bygga en 3DLUT som laddas in i TVn. 3DLUTen kompenserar för panelens variation och "egenheter". Det är en mycket kraftfull funktion som LG är rätt ensamma om att erbjuda för TV-apparater för konsumentbruk (Panasonic har möjligheten på nån av deras äldre modeller).

Av Calle
Skrivet av Nissling:

Av min personliga erfarenhet av ett antal LG CX och BX när det kommer till färgskalan så blir det som Laxpudding beskriver aldrig korrekt. Auto tenderar att tappa bitdjup vilket är extra tydligt vid övertoningar. Vid vissa nivåer blir stegen i princip helt irrationellt uppdelade och posteriseringen närmast frustrerande. Det enda sättet att få bukt på det är att använda en extern LUT-lösning med bred som vald färgskala, men vid det laget är nog slutanvändaren så pass entusiastisk att LG:n inte riktigt är rätt val.

Vill man sedan få vitbalansen att hamna rätt mot D65 så krävs det oftast att man rattar mycket på RGB gain och bias. Exemplarvariation finns givetvis, men generellt sett så tycker jag att äldre LG OLEDs (typ C8, B6 etc) är mer förutsägbara och smidigare än CX exempelvis. Har dock inte pillat med 2021 års modeller än. Blir inte så mycket kalibreringskunder under covid direkt...

Från 2018 årsmodell framåt finns ju möjligheten med att ladda en LUT direkt i TVn, har du utvärderat den funktionen?

Jag har bara bra erfarenheter med den funktionen och i min mening är det är en riktig kraftfull finess.

Av Calle

Har sett diverse skriverier om skyddsplasten, verkar inte finnas någon entydigt svar vad jag har sett. Att panelerna blir varma är ett faktum (därför Sony och Panasonic smäller på en "kylfläns" på sina). Plasten lär ju inte underlätta avkylningen så för att sova bättre på natten har jag plockat bort den på min C9.

EDIT: För att illustrera värmeproblemet, nedan är 77" CX som jag 3D LUT kalibrerade för en tid sedan med drygt 4000 mätpunkter.
Se grafen över hur panelen varierar över tid (var 50:e bildruta är en kontrollruta som används för att beräkna detta). Detta är med OLED Light kring 35 för att nå strax över 100 nits. Vill inte ens tänka på hur grafen ser ut vid HDR-tittande

https://i.imgur.com/fYUFfjG.jpg

Av Calle
Skrivet av Hybe:

Kanske inte rätt forum för detta, men måste slänga ut alla krokar jag kan

Jag fick en OLED77CX i "utbyte" ist för minOLED77C9 som gick sönder förra veckan.

Jag har dock problem i hur den nya tvn hanterar svärtenivåer.

Jag hade inte alls samma problem med C9 som hanterade nivåerna rätt

När jag kör AVS testbilder 1 Black Clipping och 3-white clipping, med den inbyggda mjukvaran (ex Plex appen) samt Nvidia Shield inkopplad klipper den 17-25 (Black Clipping) med inställningen 50 på brightness. Om jag höjer brightness till 68, blir svärtenivåerna rätt men 3-white clipping klipper alla staplar. Dvs fel.

Bortsett från testbilderna ser man också i bilden att den klipper svart vid 50 brightness.

Om jag däremot ändrar svärtenivå på tvn från auto till hög (0-255) blir det helt korrekt genom min nvidia shield med brightness på 50. Detta är dock helt galet eftersom Nvidia Shield inte skickar ut pc-svärta utan videosvärta (16-235). Precis som den gjorde innan och allt blev helt rätt med min C9 och svärta på ”låg”.

Jag har tittar runt om det finns någon dold inställning men förgäves.

Det ska sägas att tvn uppdaterat firmware ett par gånger under de timmarna jag haft den, men detta problem kvarstår.

Det låter väldigt märkligt. På några av de apparater jag har kalibrerat så har de behövt brightness på 52-53 för att inte klippa bort svart helt. Men 68 låter på tok för högt.

Prova att göra en fabriksåterställning. Det kan även vara idé att testa Wizziwigs near black test patterns https://www.avsforum.com/threads/lg-oleds-how-to-enhance-near...

Av Calle

Jag skaffade en Fujifilm X-E3 förra våren och har fyllt på med lite begagnade objektiv under tiden.
För mig är det viktigt med en smidig kamera som är lätt att ta med. Annars blir den kvar hemma

Så av den anledningen blev det spegellösa alternativet ett enkelt val.

Av Calle
Skrivet av Cryqer:

Har nyss fått hem en Sonos Arc och en Sub gen 3. Har kopplat in allting och ljudet är riktigt vasst!

Men, jag får inte till Dolby Atmos, i de filmer jag vet stödjer det. Just nu kikar jag på 6 Underground på Netflix, som jag sett tidigare ha atmos. Jag har använt mig at den hdmi kabeln som följde med arcen, och pluggade in den i HDMI ARC på baksidan av TVn ( LG CX77 ). I Sonos appen så står det bara att jag får ''stereo pcm 2.0'', och det är inte vad jag vill ha. Any fixes?

Ställ ljudläget i TVn till Passthrough/genomströmning istället för PCM så ska det nog lösa sig.

Av Calle

En bild från sommaren (Fujifilm X-E3, ISO 800, 35mm f/5.6, 1/2.3s)

https://i.imgur.com/pYu2V4n.jpg