Inlägg

Inlägg som Calle har skrivit i forumet
Av Calle
Skrivet av Fetskaft:

Har tittat på Fujifilm X-E4 men priset sticker iväg en del. Spanar dock efter begagnad på den.
Har en Olympus spegelreflex idag men den blir ofta liggande för att det är mycket att släpa på. Vill absolut ha mindre grejer.

Fujifilm X-E3 kan vara värd att spana in. Jag har en sådan tillsammans med ett 27mm pannkaksobjektiv som jag använder när jag vill ha ett litet och smidigt kit. Har även en Fujifilm X-T4 som jag är väldigt nöjd med.

Av Calle

Märke och modell: Dell Precision 5550
Processor: Intel Xeon W-10855M
Strömförsörjning: Nätdrift
CPU (Multi Core): 5765 pts
CPU (Single Core): 1184 pts

Hade en del grejer igång samtidigt. Förmodligen har det ingen större betydelse.

Av Calle
Skrivet av Anton89:

I lördags blev jag uppringd och erbjuden att ta emot TV:n men jag var inte hemma så vi avtalade tid idag och det gick jättebra, nu står den uppe i hallen och väntar på att jag ska sluta jobba så jag kan sätta ihop den!

https://i.imgur.com/t1zacgq.png

Är väldigt nervös/orolig över panellotteriet just nu men jag håller tummarna!

Du får rapportera när den står på plats

OT: Är det parkeringen bakom gamla Reseshoppen man ser?

Av Calle
Av Calle

Jag hade gett panelen några timmar och sedan kört en manuell pixel refresh innan jag hade dömt ut den. Det händer väldigt mycket första tiden och speciellt efter en pixel refresh.

Av Calle

Riktigt tråkigt, vila i frid, Anders!

Av Calle
Skrivet av mpat:

Det trodde faktiskt jag också. Jag vet att om man skickar ljud från källa till mottagare - dvs, från en Bluray-spelare till en receiver eller TV - så går det att skicka 8-kanalig PCM samt vilka lustiga format man kan tänka sig. Jag inbillade mig att ARC använde samma bandbredd fast skickade den åt andra hållet, men uppenbarligen är det en helt annat metod som används.

DD+ kan funka över Toslink också ibland, men inte alltid. Det är nåt om att Bluray tillåter det, men inte HD-DVD, eftersom DD+ för Bluray är hårdare komprimerat.

Där ser man!
En djungel att hålla reda på alla varianter.

Av Calle
Skrivet av Roger W:

Hoppsan, det hade jag missat: jag trodde vanlig ARC tog åtminstone nånting utöver gamla toslink standarden.
Då är det ju hugget som stucket typ.

Beroende på vad du har för receiver kan det hända att du får Dolby Digital Plus över ARC vilket inte funkar över toslink. Min LG C9 och Denon X4100W är ett exempel på en fungerande kombination men det varierar.

Av Calle
Skrivet av Bimboankan:

Vad tror ni om kommande S95B?

Skrivet av medbor:

Spontant så kommer den troligen sopa banan med LG x2-serien, mer ljusstyrka och mer färgmättnad vid hög ljusstyrka, och mer klara (intensiva) röda toner

Men de verkar också kunna bli dyrare och ’bara’ finnas i 55” och 65”, många som vill ha annan storlek

Inbränning är svårare att sia om, men inga färgfilter borde ju kunna innebära mer långvariga pixlar, eftersom just färgfiltret verkar slitas på LG.

Färgkorrekthet är svårare, Samsung kör ju oftast ’pop’ som fokus från fabrik verkar det som

LG har priset, fler storlekar, beprövad teknik, bra på spel... men ren bild-teknik kommer samsung nog krossa med bra marginal

Paneltekniken är onekligen intressant. Men precis som medbor skriver har ju Samsung tyvärr en tråkig historia med att köra sitt eget race kring t ex dynamisk tonmappning. Förmodligen är förutsättningarna för en korrekt bild bättre på en Sony TV med samma typ av panel.

Det ska verkligen bli intressant att se lite mer djuplodade tester på både Sony och Samsungs apparater med QD-OLED panelerna.

Av Calle

Förra helgen så rev jag min gamla Home Assistant installation som har rullat ett antal år. Passade även på att bygga om mobildashboarden med Mushroom cards. Helnöjd med hur det blev!

Startskärm, enkeltryck öppnar respektive rum. Håller man fingret på rummet så tänder/släcks hela rummet.

https://i.imgur.com/IuBybRK.jpg?1

Hallen

https://i.imgur.com/YlXU08j.jpg

Vardagsrum

https://i.imgur.com/ifCCxce.jpg

Statistik och elförbrukning

https://i.imgur.com/U1ZefU9.jpg

Av Calle
Skrivet av Necrodude:

Nice! Det moderkortet har man ju hört talas om. Jag skall så småningom själv bege mig in i SMP träsket med ett dual socket 370 moderkort med dubbla 1.4 ghz Tualatins. Givetvis så är Quake3 med SMP i åtanke.

Räknar med en byggtråd!

Av Calle

Vilka minnen, Quake 3 hade ju t om stöd för SMP och skalar riktigt bra med det. Hade det legendariska Abit BP6 moderkortet med dubbla Celeron 366 @ 550Mhz back in the days.

Av Calle
Skrivet av oqvist:

Lyckades jaga fatt på mitt emu teak paket. Fick brev om att det faktiskt var på uppsamlingsplatsen jag valt. Åker dit men nej de är inte där. Hade någon notering om på buss i morgon men de har stängt på helger så han antog det var på terminalen. Så race dit men det var rätt så lugnt 45 minuter på mig och 10 minuters bilfärd i rusningstrafik. Efter lite detektivarbete efter att jag nämnt de hade noterat på buss i morgon så lyckades de gräva fram det

Första intrycken av att packa upp så var det ju otroligt B. Billigaste möjliga paketering. Jag är van vid att man får någon slags förvaringslåda för lurarna men det får man inte här alls. Billigaste möjliga wellpappbox. Ingen information så jag vet inte ens om jag fick rätt modell står bara emu wood på ett 2x3 cm papper.

Spontanköp så jag hade inte läst på hade ju läst att de ska ha avtagbara kablar men den här har fast och den är mindre än 1,5 meter lång! Trodde den skulle ha typ 2,5 mm kontakter som 7200 hade.

Tvungen ställa min RME ADI-2 framför tvn då jag inte lyckades hitta min förlängningskabel någonstans. Går inte med mina större alster Men så sjukt mycket snik för 5500 kr och det här ska va någon slags världens bang for buck för 500$ om man ska tro hypen. Har aldrig sett så mycket snik för 5000 plus.

Avvaktar med lyssningsintryck men den saknar absolut inte mellanbas. Känns kanske inte lika elegant ännu som jag minns D7200 men mer direkt vilket jag nog föredrar. Den är inte heller helt totalt vild och galen i eq:n som jag fann X00 ännu iaf. Men får se. Eleganta är de iaf har en massa imperfektioner i trät

Har själv sneglat på ett par Emu Teak ett tag. Efter att jag för första gången lyssnade på ett par D2000 för 10+ år sedan fastnade jag djupt i Fostex träsket. Har nu ett par lätt moddade D5000 och har inte hittat nått som jag gillar mer. Men har läst mycket gott om Emu Teak lurarna!

Har du lyssnat på Denon D2000/D5000/D7000 någon gång?

Av Calle
Skrivet av weenan:

Om man vill kalibrera white balance i service menyn på C1 Cool, Medium och Warm. Vilka white balance motsvarar dom i vanliga inställningsmenyn på TV:n?

Tänkte kalibrerar Cool för SDR, Medium för HDR och Warm för Dolby Vision. Men jag vet bara att jag ska välja Warm 50 för Warm i service menyn. Vad ska jag välja för Cool och Medium?

Vitbalansen brukar skilja extremt lite mellan SDR och HDR så jag skulle inte bemöda mig att göra olika lägen. DV och HDR kommer dessutom vara identiskt om du har D65 som mål.

Jag brukar kalibrera Warm mot D65 och kalibrera en alternativ vitpunkt i Cool för att slippa den lätt rosa tonen som kan bli lite störande på en WRGB OLED kalibrerad mot D65.

Warm 50 är som sagt Warm i servicemenyn på andra änden av reglaget har du Cool. Har inte labbat med medium på 2021 modellerna men skulle gissa att det är i mitten.

Av Calle
Skrivet av weenan:

Jo det kan bli så att jag återställer config filen till fabriksinställning. Sedan laddar jag in en config fil endast för cinema. Config filen jag laddade in tidigare innehöll alla picture modes utan standard.

Men vet du om jag vill modda config filen att ge lite ljusare bild, ska jag öka värdet på peak Luminance eller minska det? Jag tror att fabriksinställningen står på 700 nits så tonkurvorna utgår från det. Då borde det vara så att om jag ökar värdet blir det mörkare och minskar blir det ljusare.

Alltså om jag lägger in (737-700)/2+700 vilket blir 718, så borde jag hamna någonstans mitt emellan ljuset fabriks och min config fil. Kanske provar finjustera det precis dit jag vill ha det med olika värden i config.

Jag skulle ha börjat med att nolla det läget som sagt. Har själv inte labbat med att ladda högre eller lägre ljusstyrka i konfigfilen. Men har sett att andra gjort det, tror du behöver dra ner värdet för att producera en ljusare bild.

Av Calle
Skrivet av weenan:

Jag gjorde för cinema, cinema home och game. cinema och cinema home är identiska så länge jag inte aktiverar ljussensorn. Standard har bara min manuella kalibrering och ingen ändring av config och är betydligt ljusare.

Ljussensorn med cinema home hjälper lite men jag skulle vilja få upp ljuset lite mer.

Tror det var 737 nits. Om jag ändrar peak luminance i config filen från 737 till låt säga 720, kommer bilden bli ljusare eller mörkare då?

Om du nollställer DV Cinema Home är du nöjd med bilden då? Om så är fallet så tycker jag att du ska nöja dig med det. En custom config tillför nog inte speciellt mycket i sammanhanget.

Av Calle
Skrivet av weenan:

Tack då är det som jag misstänkte.

Du verkar ju vara insatt. Har du något tips för att öka ljuset på Dolby Vision.

Efter en manuell kalibrering skapade jag en config fil med calman och skickade in i TVn. Färgerna är bra men blev väldigt ljussvagt. Jämför jag med Standard som bara är kalibrerad men utan ändring av config så är standard betydligt mycket ljusare.

Config filen gör ju en avläsning av Peak Luminance. Kan man ändra det värdet i filen för att få lite ljusare bild, och i så fall ska man öka eller minska?

Är det DV Cinema du har laddat en config fil för? Hur många nits mätte du upp?
DV Cinema är ett läge för visning i mörka rum så mitt förslag är att du gör samma manöver för DV Cinema Home, dvs laddar en config fil och sedan slår på ljussensorn i det bildläget.

Av Calle
Skrivet av weenan:

När man skickar in en custom tonmappning för HDR via Calman, är den då global så den gäller för alla HDR Picture modes eller måste man skicka in den för varje enskild picture mode?

Den laddas för varje picture mode så du får göra det för varje picture mode. Det kan vara lite kul att ha en läge med hårdklipp (dvs 100/100/100) för att jämföra med.

Av Calle
Skrivet av weenan:

Hänger inte riktigt med... är helt ny på det här.
Jag tror jag kör en autocal på SDR och sedan följer jag guiden Ninjician gjorde på hur man manuellt kalibrerar Dolby Vision och skapar en custom config-fil att skicka in i TVn.

Kör på det! Det var ungefär det jag försökte skriva

Av Calle
Skrivet av weenan:

Ah strålande. Skulle du rekommendera att inte köra autocal på HDR och DV? Sett många nämna att det blir dåligt resultat och är bättre att manuellt kalibrera 2-punkts för HDR/DV

Har inga bra erfarenheter av Autocal så jag skulle rekommendera att:

1. Kalibrera servicemenyn
2. Anpassad tonmappning för HDR10
3. Ladda en custom config-fil för Dolby Vision
4. 22-pt vitbalans för Dolby Vision om man är riktigt petig.

10-pt och 22-pt reglagen är trasiga för HDR10 och oftast brukar det inte ge så mycket att pilla på 2-pt reglagen men det är lite fall till fall.