Inlägg

Inlägg som Calle har skrivit i forumet
Av Calle

Har kört med kusinerna till E-MU Teak i 10+ år (Denon AH-D2000, AH-D5000). Är så nöjd att det inte blir att jag skaffat något annat.
För mig är komforten kanonbra och jag kan ha på mig dem i timmar utan problem. De läcker dock en hel del ljud.

Skulle vara kul att testa E-MU Teak för att jämföra!

Av Calle

Ska uppgradera hemservern med lite ny hårdvara inom kort så det passar perfekt. Har kört betan och den lirar enligt förväntan

Av Calle
Skrivet av Lomen:

Intressant. Är det en modell du tycker att man ska ha i åtanke jämte andra 98" konkurrenter? Var det x955 eller c955?

Redigerade inlägget, det var en C955.

Har dålig koll på utbudet i de här storlekarna och har ingen tidigare erfarenhet av TCL men jag skulle absolut ha med den på shortlisten (när priset var nedsatt) om jag var på jakt efter en riktigt stor TV.

Av Calle

Fick möjligheten att kika närmare på en TCL 98" C955 idag. Den gjorde mycket rätt och hade fina möjligheter till kalibrering.

En del saker kan absolut poleras ytterligare men stötte inte på några uppenbara problem.

Runt 1300 nits i HDR på ett 10% fönster.

Av Calle

Årets julklapp kanske blir VPN-routrar till familjen?

https://i.imgur.com/Hl1vZLf.png

Av Calle

Vår förening valde nyligen att teckna ett långt avtal med Bahnhof med 1Gbit till alla lägenheter ~40st. Vi kör fortsatt ut basutbudet av TV via koax (Tele2/Comhem).

Vi landade på ungefär 85kr per lägenhet och månad för bara bredband.

Av Calle

1Gbit - 89kr/mån. Gruppavtal via bostadsrättsföreningen.

Av Calle
Skrivet av Clasito:

Well jag har varken utrustning eller programvara hehe. Vad använder du för verktyg när du kalibrerar?

Jag använder ColourSpace (https://www.lightillusion.com/colourspace.html) som är en väldigt kompetent programvara. Den enklaste versionen ZRO kostar bara några hundralappar och är en kanonbra start om man vill testa. Komplettera det med en i1 Display Pro så är du igång

Av Calle
Skrivet av Clasito:

Är detta något du rekommenderar även om man inte kalibrerar?

För att kunna mäta upp RGB separationen behöver du mätutrustning och programvara för kalibrering så det vore ju lite snopet att stanna där och inte ta det hela vägen kan jag tycka

Av Calle
Skrivet av DasIch:

Måste säga att jag är väldigt nöjd med min 42" C3 hittills. Har spenderat mycket tid senaste dagarna på att försöka hitta bästa sätt att kalibrera på. Skärmen är bra från början och det är lätt att försämra bilden om man gör fel (eller använder AutoCal, som är pengar rakt ner i avloppet). Största förändringen för mig var att sätta RGB-balansen för att neutralisera alla toner.

Här har jag satt RGB-balansen manuellt och sen gjort en test-LUT (bara 3DLUT, ingen 1D). Den är bara genererad utifrån ~500 prover (ville först se att jag är på rätt väg och att det funkar. Resultatet är riktigt bra.. Med fler prover och lite finjusteringar borde det gå att nå referensnivå för SDR.

<Uppladdad bildlänk>
<Uppladdad bildlänk>
<Uppladdad bildlänk>
<Uppladdad bildlänk>
<Uppladdad bildlänk>

Ser riktigt fint ut! Jag brukar aldrig ladda en 1DLUT utan låta 3DLUTen göra jobbet. Det brukar bli kanon om man först ser till att vitbalansen är väl injusterad precis som du skriver. Nu vet jag inte om du gett dig på det redan men en annan grej som brukar kunna göra stor skillnad är att se till att RGB separationen är hanterad innan man skapar 3DLUTen.

Exempel:

https://i.imgur.com/WbNaaXD.png

Vänstra bilden:
Kontrast 85
Färg 50

Högra bilden
Kontrast 82
Färg 53

Kortfattat kan säga att den vita subpixeln (på en WOLED) lyser för starkt i förhållande till de övriga subpixlarna. Och det kan man balansera upp genom att sänka kontrasten och balansera upp genom att öka på färgreglaget.

Av Calle
Skrivet av Laxpudding:

Den långa förklaringen, vad jag kan observera, är att OLED-pixelljusreglagen är ett hybridreglage som påverkar även dynamiskt omfång. När du sänker för långt blir det samma effekt som att dra ned kontrast/vitnivå-reglaget för långt. Det påverkar både fysisk utväxling till ljus (spänning etc.) och omfånget på signalnivåer på samma gång.

Enklast är att se detta med en helt vanlig gråramp. När reglaget för fysiskt ljusstyrka enbart handlar om fysiska utväxlingen ska inte grårampen påverkas. Den ska endast bli mörkare. Likt att lysdioderna tonar ned utan att bildinnehållet påverkas. Drar man i kontrast/vitnivå-reglaget kommer ska man däremot märka att posterisering ökar och rampen rör sig eftersom man krymper det dynamiska omfånget.

Hos OLED-modellerna är det både och i varierande grad. Hos G3:n får OLED-pixelljusreglaget mycket större utväxling på nivåerna än hos C3. Hos G3:n blir grårampen allt mer posteriserad och till slut utsmetad ju längre ned med drar reglaget. Försämring syns redan med reglaget under 50 och under 20 (vid ca 200 nits med peak brightness: Off) börjar bilden bli synligt plattare.

C3:n kan man dra till bottenläge och grårampen är fortfarande intakt. En C3 kalibrerad till 100 nits håller fortfarande en förväntad nivå av dynamiskt omfång. G3:n fick jag ned till 120 nits och då var bilden som en död fisk. Så G3 och C3 verkar regleras av olika algoritmer där. Jag har provkört G3/77 tum.

Philips OLED är liknande i sitt beteende. Drar man OLED-ljus-reglaget till nedersta 30 procenten eller så händer inget med ljusstyrkan längre. Det blir inte mörkare, bara plattare bild och färre nyanser och ingen större skillnad. Ofta även bara grönare och grönare vitbalans när man drar ned det för långt. Reglagets nivåer är inte utformad efter hur algoritmen inverkar.

Sony och Panasonic är också hybridreglage men inte alls lika drastisk effekt.

Ojdå, detta var nytt för mig. Intressant!

Hade G3an på shortlisten över intressanta kandidater vid en eventuell (onödig) uppgradering. Den här typen av fenomen brukar ju kunna ta skruv på diverse forum. Tänker närmast på near-black chrominance overshoot problematiken på WOLED och undermättnad nära svart på QD-OLED. Spännande!

Undra om MLA lanseringen blev tidigarelagd och framstressad pga Samsung QD-OLEDs?

Av Calle

Skrev några rader om PTM7950 som jag applicerade på mitt 7900 XTX här: #20236435

TLDR; kylpastan hade inte börjat degradera så skillnaden blev inte så stor. Men förhoppningsvis håller sig prestandan stabil över tid.

Av Calle

Mitt 7900XTX verkar dra runt 50w i Windows med två skärmar aktiva (4K @ 160hz, 1440p @ 60hz).
Adrenalin har goda möjligheter att begränsa energiförbrukning, överklockning etc.

Av Calle

Har nu applicerat PTM7950 (osäker på det är äkta vara dock) istället för kylpastan på mitt 7900 XTX. Med facit i hand hade jag nog ett rätt bra utgångsläge (har aldrig sett GPU hotspot gå över 95 grader vid överklockning och fläktarna på default kurvan).

Snabb jämförelse utan att normalisera fläktkurva etc:

https://i.imgur.com/1jgGe39.png

Verkar ev som att minnena fick lite sämre kontakt efter att kylaren monterades bort, lite sugen på att smälla dit Upsiren UX/U6 men det får bli ett senare projekt. Förhoppningen är dock att prestandan ska hålla över tid där kylpastan från fabrik sannolikt börjat bli sämre.

Av Calle
Skrivet av Mega-Dark:

Kan någon förklara om LG gör/kan göra en sådan "reparation" om TV:in är avstängd eller om den måste vara i strömsparläget/viloläge för att kunna göra det?

Så länge du inte bryter strömmen till TVn genom att dra ut kontakten eller stänga av knappen på skarvsladden så kommer automatiken att fungera.

Efter var 4:e timme när du trycker på knappen på fjärrkontrollen och stänger av TVn kommer en kompensationscykel att köras i bakgrunden. Man brukar höra ett "klick" från TVn när cykeln är klar och TVn faktiskt stängs av.

Just detta gäller LG men även tillverkare har liknande funktionalitet men där antalet timmar osv kan skilja.

Av Calle

Väldigt nöjd med mitt 7900XTX TUF än så länge. GPU Hotspot blir dock rätt hög (strax över 90 grader) vid överklockning så jag beställde hem lite PTM7950 för att kunna göra en repaste, återkommer med resultatet.

Av Calle
Skrivet av DasIch:

Nä, det räcker ju i princip med att kolla lite snett på vcgt så är bandning ett faktum. Många skärmar har ju det ens utan att man ändrar vcgt.
Har iofs nyligen hittat ett sätt som gör det bättre. Ett litet program som heter DWMLut som helt enkelt laddar en LUT som funkar på det allra mesta i Windows. Inte så bra i spel då man förlorar en del prestanda, men riktigt bra för t.ex. Resolve. Jag kör det tillsammans med en syntetisk profil, som i princip är en idealiserad profil av skärmen. Det blir ungefär som en hårdvarukalibrering och profilering. En fin effekt av detta är riktigt låga avvikelser med mindre banding än om jag bara profilerar skärmen, och betydligt mindre än om jag kalibrerar vcgt.

Sjuka är ju dock att TV-apparater som LG's OLED har hårdvarukalibrering. Jag menar, vad är det för fel på alla tillverkare av datorskärmar? De måste ju verkligen anstränga sig för att kränga billigast möjliga skräp till högsta möjliga pris. Jag tar ju då hellre hårdvarukalibrering än "sRGB"-läge på 250 nits och "RTS"-läge med helt skeva färger.

Även jag kör DVMLut för att få ordning på färgerna på min Tempest GP27U, resultatet blir riktigt bra!
Har du sedan profilerat skärmen på nytt när LUTen är aktiv för att få en profil som du kan ladda i Resolve? Eller har du skapat en ICC profil och laddat den i Windows?

Av Calle

Användare: @MrMayhem
Typ av affär: Köpare
Tillvägagångssätt: Frakt
Produkt: Palit Gamerock RTX 2080

Positivt:

● Snabb betalning
● Bra kommunikation

Negativt:

● -

Slutbetyg:

● 5 av 5!

Av Calle

Vinnare blev Mr Mayhem. Tack för visat intresse!

Av Calle

Annonsen är avslutad