Inlägg

Inlägg som Calle har skrivit i forumet
Av Calle
Skrivet av weenan:

Om man kört en autocal för SDR och sedan manuellt vill calibrera white balance för dolby vision i service menyn. Sabbar inte det då calibreringen för SDR?

Hur ska man tänka då man justerar white balance i service menyn med de tre valen för cold, medium, warm?

Om du kör en Autocal med 1D + 3D LUT så spelar det ingen roll vad du har ställt in för värden i Servicemenyn då LUTarna frångår detta.

Jag brukar köra med en alternativ vitpunkt på Cool och kalibrera Warm till D65 så går det enkelt att ändra.

Av Calle
Skrivet av weenan:

Ok så det verkar som att om man får tag i en bra WOLED EDR profil blir resultatet betydligt bättre än med den generiska kalibreringen för mätaren, men inte lika bra som att skapa en profil för din egen panel med en spectro?

Precis så, EDR profilen följer dessutom med de flesta kommersiella programvarorna på marknaden så inget man behöver leta efter.

Av Calle
Skrivet av weenan:

Tack för förklaringen. Jag var lite förvirrad över hur allt fungerade.

Ingen som vet av en butik där man kan köpa en colorimeter och samtidigt få den profilierad?

Skulle det inte funka om man fick tag i en EDR-fil att ladda ner, som är profilierad mot samma typ av panel?

Det finns EDR filer som är framtagna för paneltypen så det är inget problem. Utan grejen med spectron är att du på så sätt kan matcha din colorimeter mot panelen och få en bättre matchning och mer exakt avläsning.

Ta en titt här:
https://www.lightillusion.com/forums/msg.php?id=5229

Han nyttjar en high-end Jeti spectroradiometer och jämför den med en generell WRGB EDR fil.

Av Calle
Skrivet av weenan:

Ni som kalibrerat era Oled själva med tex i1Display Pro Plus. Har ni kalibrerat/profilierat colorimetern med en spectro innan?
Om inte, tycker ni att ni fått till en klar förbättring trots att ni inte kalibrerat colorimetern?

Vad jag läst mig till av tex Ninjician AV och Keep it Classy så anser dom att det är bortkastad tid och pengar att kalibrera utan en spectro.

Är sugen på att köpa en i1Display Pro Plus för att prova kalibrera själv, men om resultatet inte blir bättre utan bara skiftar en dålig kalibrering till en annan dålig kalibrering så är det ju så klart inte värt det.

Både Calman, ColourSpace och HCFR kommer med generella EDR-filer som kompenserar för WRGB paneltypen. Genom att nyttja en Spectro kompenserar du både för din mätares avvikelser och din specifika panel (och den ljusstyrka du driver den med).

Att kalibrera TVn med en i1 Display Pro Plus utan att nyttja en EDR alls är ingen god idé då den kommer att läsa en hel del fel. EDR-filen justerar detta lite grovt.

Om det är en LG OLED du har så har de dessutom möjligheten att läsa en stor mängd testrutor (~5000st) för att bygga en 3DLUT vilket gör kalibreringen väldigt exakt. Att göra det med en mätare som inte kan lita på till 100 procent skulle jag inte rekommendera.

Det finns ju möjligheter att hyra Spectros och ett annat alternativ som nästan är lika bra är att skicka din i1 Display Pro till någon som har en spectro och en likadan/liknande panel och få den profilerad mot den. Då kan du sedan nyttja den profilen för att själv kalibrera din TV.

Av Calle
Skrivet av Lagerlöf:

Går det inte ens att fabriksåterställa?

Nej, du stannar kvar på samma firmware som du har installerat.

Av Calle
Skrivet av weenan:

Någon som lyckats få en beta firmware i Sverige på C1?
Ställde TVn till engineer mode för flera veckor sedan men den hittar ingen firmware. Måste man även ställa servern till test under system 3?

Jag avråder verkligen från att göra det. Om du har otur fastnar du i en beta branch som gör att du inte kommer att kunna gå över på en officiell firmware längre fram.

Av Calle
Skrivet av medbor:

Fick äntligen tummen ur att pilla lite på inställningarna idag på min 77B1

Har kört alla smarta bildfunktioner avstängda från start och ’expert dark room’

Idag pillade jag som sagt lite mer, framförallt sänkte jag ’screen brightness’ till 45 för att svart ska bli svart (eller nära nog)

Vilka testmönster är det man ska titta på för att ha ett hum om man gör rätt?

Med största sannolikhet är Screen Brightness 45 helt fel. Vad har du för källa när du har gjort den inställningen?

Skrivet av Swennis:

Dock inte för hdr, hdr 10, dolby vision
Då får det va nåt sånt här : https://www.diversifiedvideosolutions.com/

Alternativt det här: https://www.avsforum.com/threads/hdr10-test-patterns-set.2943...
Samt: http://test.full.band/ för bland annat DV pluge testmönster.

Av Calle
Skrivet av Öltorp:

Detta ständiga bekymmer:

HGIG vs DTM.

Vad kör ni? HGIG är mörkt alltså, då sitter jag även i ett mörkt rum. DTM känns som det poppar mer färger, men crushar black. Tips?

Antar att det är spel du syftar på eftersom du nämner HGIG?

HGIG är det korrekta valet i det fallet. Men du behöver på konsolen ställa in din skärms maximala ljusstyrka.

DTM är godtycklig tonmappning och blir aldrig "korrekt". Men om du gillar det så finns det ju ingen som hindrar dig

Av Calle
Skrivet av steffeskonditori:

Okej tack. Pixelljusstyrka och kontrast stannar på 100?

Håll kontrast på 85 för SDR material och 100 för HDR.

OLED Pixel ljusstyrka efter behov (runt 35 brukar vara lämpligt i ett mörkt rum, 60+ i ett ljust rum).

Du kan kontrollera svartnivån för SDR med: https://www.avsforum.com/threads/avs-hd-709-blu-ray-mp4-calib...
Säkerställ att du kan se videonivå 17 (16 är helt svart). Tänk på att minimera ljus i rummet, det kan vara svårt att se annars.

För att kontrollera HDR10 så rekommenderar jag: https://www.avsforum.com/threads/hdr10-test-patterns-set.2943...
Du bör kunna se nivå 65-66 (kan vara riktigt svårt för HDR10).

Kör videofilerna i TVns inbyggda mediaspelare till att börja med.

Av Calle
Skrivet av d3rrty:

Någon som har splittat Shield:ens hdmi signal med en splitter för att köra en kabel till TV:n och den andra till stärkare?

Detta för att kunna få 4K@60Hz på TV samt att få högupplöst ljud till stärkaren.
(Jag har en stärkare som tyvärr bara har hdmi 1.4b och kan därför inte få 4K@60Hz passthrough.. )

Japp, jag kör en HD Fury AVR-Key för att splitta ljudet och bilden. Funkar fint!
Nuförtiden har jag sett att det finns billigare/andra alternativ också men har ingen erfarenhet av dem.

Av Calle
Skrivet av Laxpudding:

Alla LG OLED jag sett kommer alltså inställda så att de klipper nivåerna nära svart. Vad som ska vara nyanser av mörkaste grått blir alltså samma svarta sjok. Detta är sedan gammalt och har varit konsekvent i flera år. Sony och Panasonic har inte detta problem med sina OLED.

Enda sättet att åtgärda detta är att ankra svart på en högre nivå vilket kan tvinga fram en kompromiss mellan att lyfta svart bortom "OLED-svart" eller fortsätta klippa nivåer för att behålla svartast möjliga svart. Sony och Panasonic har heller inte detta problem med sina OLED.

Hur mycket det klipper varierar, men varje LG-OLED jag har kalibrerat har krävt att Ljusstyrka (nej inte OLED-ljusstyrka-reglaget), numera omdöpt till det förvirrande "Skärmljusstyrka" ställs från 50 till 55–62 och det är väldigt olika från exemplar till exemplar. Denna inställning kan även få annan effekt efter att TV:n genomfört en Pixel Clean-process och då är det vanligtvis en lägre nivå på reglaget. Så man kan ha justerat reglaget rätt och fått fram alla nyanser ovanför svart. Efter Pixel Clean (som sker automatiskt) är plötsligt TV:n ljusare i svart än vad den var dagen innan.

Sony och Panasonic har heller inte detta problem med sina OLED.

Hur många timmar har de gått? Jag har kalibrerat ett antal apparater från B7 upp till CX och ingen har behövt högre ljusstyrka än 50 för att visa videonivå 17. Sen är det ju inte alltid helt lätt att se videonivå 17 om 100% vitt är kalibrerat till 100 nits.

Men alla dessa har gått 100+ timmar vid kalibrering.

Av Calle

Du har PM!

Av Calle
Skrivet av Swedish Berserk:

Har ett par frågor och tankar kring mitt köp av OLED panel.

Först så är det svärtan! Helt otroligt vilket djup där är. Jag har däremot haft lite problem med att få den inställd optimalt känns det som. Har följt denna guiden:

https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/b1-oled/settings

Är nöjd med HDR inställningarna även om jag inte vant mig vid hur ljus den blir än. Det känns i ögonen på mig. Har inte ändrat något där alls efter att ha följt ovan nämnda guide.

En sak jag märkte ganska omgående var att undertexter på tex Netflix när det kördes i HDR blev ohållbart ljusa det brända i ögonen ganska omgående. Många andra som upplevt det och det man kunde göra där var att ändra färgen på undertexterna till tex gult för att slippa det. Ganska korkat att streamingtjänsterna inte gjort något åt det problemet!

I övrigt läste jag att man helst ska ha den på Warm50 eller Warm2 vilket jag har men det känns som bilden är väldigt varm och gulaktig? Är det normalt att det känns så? Har läst att en del andra som gått över till OLED också upplevt detta.

När det kommer till SDR ser jag det som mer svårt att få till bilden. Här hade jag gärna tagit emot tips på hur ni andra har ställt in era apparater. Jag tycker att bilden blir mörk men inte tillräckligt ljus när det behövs?

Har även prövat game mode med HDR på PS4 och det känns lite som att jag upplever det som i SDR när jag ser film och serier och skulle även här tacksamt ta emot tips. Har bara kört RDR2 och GT Sport så inte testat något utan HDR än.

Rummet jag sitter i är med vita väggar och upprullat så ganska ljust mitt på dagen men på kvällen när det är mörkt ute blir rummet i sig själv mörkt kan det påverka hur det känns?

En sista sak är om det här med ljus bakom tvn kan hjälpa mot trötta ögon som jag haft nu sen jag bytat till OLED?

Långt inlägg men skulle vara väldigt tacksam för svar!

Om du loggar in på ditt Netflix konto via webläsaren kan du ändra så att undertexterna blir transparenta. Rekommenderas varmt

Skrivet av Laxpudding:

Rtings och ett gäng andra missar den viktigaste inställningen: Peak Brightness eller "högsta möjliga ljusstyrka" (eller vad de nu översattes till) eftersom det är den inställningen som överlag styr hur aggressivt ljuset ska ändras med innehållet (ABL) samt hur starkt den ska lysa överlag. Effekten av OLED-pixelljusstyrka är beroende av var du ställer detta reglage. Med Peak Brightness: High är det maximalt ljus och ljuspumpande hela tiden. Bilden är överlag även mer orolig i High-läget som följd av hur panelen arbetar med dithering.

Har du främst ett mycket mörk eller mysbelyst rum kan du ställa Peak brightness till Off eller Low. Då kommer även HDR vara behagligare. Har du Off/Low och OLED-pixelljus kring 50 kommer du få någonstans runt 120–130 nits i SDR vid 25% snittljusnivå. Ställ den på 100 för HDR och du lär få runt 250–300 nit peak vid HDR vilket kan vara tillräckligt. Eller om du vill ännu mer ljus för HDR, kör på Mid-nivå.

Warm2 och Warm50 är de nivåer man landar på vid kalibrering. Men vitbalansen är med LG:s OLED ofta synbart gröngul. Det kan man endast kalibrera bort per exemplar med mätinstrument. Alla exemplar är dessutom rätt olika. Detta är svårt att få bort på egen hand utan någon form av referens att jämföra med. Därför brukar jag rekommendera Varm1 även bilden då blir mer turkos. Det är helt enkelt lättare att acceptera en bild som är för turkos än för gulgrön.

Vitbalansen är annars typexempel där Sony och Panasonic är bättre från början.

Har haft lite utmaningar att hitta "rätt" vitpunkt på min C9. Kalibrerar jag vitt mot D65 med min iPro2 tenderar vitt att få en svag rosa ton. Men efter mycket trial and error har jag landat på .3107 .3280 som i mina ögon blir en bra kompromiss.

Av Calle

Failade på första, mest för att jag själv skulle föredra 1440 på höjden

Av Calle
Skrivet av Lallo:

Jag spelade upp samma klipp på datorn och noterade även där bruset så det är väl troligtvis källan inte TVn som gör bruset.

Har testat att sätta in samma inställningar på "Game mode" som "Expert" men bilden är trots detta inte identisk (kallare i Game Mode). Är det så det blir för att Game Mode skall ha mindre post-processing?

Jag hittade inställningarna du talade om under vitbalans. Stort tack!

Jag undrar vad som gäller när det kommer till inställningar i HDR läget? Skall jag kopiera mina kalibreringsinställningar till HDR läget också?

Lite mer "offtopic":
Söker en lång HDMI 2.1 kabel för att koppla ihop min dator i andra sidan av rummet till TVn.
Behöver ca 8m kabel och alla 10m HDMI 2.1 kablar jag sett är ofantligt dyra. Hade hellre bara kopplat ihop 2st 5m kablar.
Hittar bra kablar på amazon sverige men ingen "adapter" att koppla samman HDMI 2.1 kablar med?

Nej,

På frågan ang kalibrering av HDR ska du inte kopiera över inställningarna från SDR bildlägena till HDR eller Dolby Vison.

För att få bäst resultat när det gäller HDR10 kalibrering är det en 2-punkts vitbalans kalibrering med en anpassad tonmappning som gäller. Dolby Vision har dock fungerade 22-pt reglage (men behöver kalibreras separat precis som HDR).

Av Calle
Skrivet av Lallo:

På pappret står det tex "Green: High +2, Low - 1" men när jag väljer grön färg så finns det flera alternativ att ändra på och inget är "high/low".

Men så game mode med samma justeringar som expert blir samma bild? Det är bara olika presets?

Okej förstår gällande brusreducering.
Men varför ser bilden brusig ut ibland?
Skall försöka ta en bild av detta.
Kan även uppleva att på vissa 4k videoklipp som visar solnedgångar så blir det dålig övergång mellan färgerna.
Som om tvn plötsligt var 8-bit likt bilden nedan.

https://www.isolapse.com/wp-content/uploads/2020/08/8-bit-vs-...

Detta sker bara till och från men det sker på videoklipp som ska vara hög kvalité (4k showcase videoklipp) så jag undrar varför detta sker?

Vad är det för källmaterial du kollar på? YouTube och andra streamingkällor brukar sällan har särskilt bra kvalité.
Butikskalibreringen har förmodligen gjorts på någon av HDMI-ingångarna och du kan behöva kopiera vitbalans, oled ljusstyrka, kontrast till de övriga ingångarna som du använder inkl inbyggda appar. Det brukar finnas en "apply to all inputs" knapp som är smidig att använda.

Det finns dock flera problem med butikskalibrering i min mening:

1. Panelen kommer att ändra sig mycket under de första hundra timmarna.
2. Du kan inte provköra TVn hemma och hitta en lämplig nivå för ljusstyrka/gamma baserat på omgivningsljuset.
3. I fallet med LGs apparater kan de kalibrerats långt mycket mer exakt med 3DLUT vilket inte heller görs i butik.

Med det sagt så är det en bra grej för att få korrekt bild som möjligt, men personligen kan jag tycka att det är bättre att göra det i hemmiljö när TVn är inkörd.

Av Calle
Skrivet av GreeM:

Skrivit om det tidigare här i tråden.

Endast HDR som det märks på
det är filmmaker ja kör på har ja för mig om, testat några andra med samma sak
Ingen ai brightness va ja kommer ihåg, stängde av allt som hade med ai/processing saker o göra i början
logo saken har ja testat high/low/off
ingen eye comfort as per inga processing saker på

Inte bara ja som har detta problem med mörka scener på dessa tv:s finns massvis med reddit trådar. anledningen till att ja märker det är för ja har undertexter på, o dom har ljusgrå i färg men när det väl mörknar så är de väldigt mörkt gråa istället.

OK, nu har jag en C9 men har aldrig märkt av att den dimmar ner. Brukar stänga av TPC och GSR vid profilering/kalibrering men annars brukar jag det låta vara på eftersom det inte märks.

Har precis som du skriver sett lite rapporter från andra CX användare som beskriver problemet. Verkar ju eventuellt kunna vara en bugg i nån av de senare firmwares som kommit?

Av Calle
Skrivet av GreeM:

Kollade på Dune igår, riktigt trevlig o bra film. Men utan spoilers. Det va några längre kvällsscener och tro faan att min cx dimmade ner sig mitt i, hemskt immersive breaking. Måste ta o skaffa mig en såndärn dosa o fixa i service menyn alltså, detta är skittråkigt.

Aldrig märkt av att den dimmar i ljusa scener, men den kanske gör det utan att jag lagt märkte till det bara.

Det låter ju väldigt märkligt, vad har du för källa?
Intressant är också:

SDR/HDR
Bildläge
Ai Brightness
Logo Luminance
Eye comfort mode
etc

Av Calle

Du kan inte göra så mycket mer än att ställa ljusstyrka och välja de inställningar som är mest rätt från fabrik om du inte har någon utrustning för att mäta med.

De flesta datorskärmar går inte att kalibrera ordentligt utan det man kan göra är att ställa vitbalansen och sedan låta en ICC profil göra resten. DisplayCal (gratis) tillsammans med en X-Rite i1 Display Pro (låna, hyr eller köp) är en billig lösning för att få en mer korrekt bild.

Av Calle

Har inte fingrat på BX eller B1. Men jämfört B9 med C9 en hel del, B9an är betydligt segare i menyerna och apparna är märkbart segare. Personligen är jag glad att jag valde C9 framför B9. Så det kan vara nått att ha i åtanke.

Vincent jämför B9an och C9an i denna video: https://www.youtube.com/watch?v=MzmKsPwoe_w
Nu är det 2019 års modeller han pratar om. Men det har inte hänt supermycket sedan 2018 (min åsikt).