Inlägg

Inlägg som Calle har skrivit i forumet
Av Calle

Hade Acer Predator X32FP kommit för några år sedan hade jag varit redo att donera ett antal organ för att finanisera köpet.

  • "Lagom" storlek

  • HDMI 2.1, DSC etc

  • 4K och HDR

  • Bra färgåtergivning och goda möjligheter att kalibrera den i menyerna.

  • KVM-switch(?) om jag förstod det rätt kan den växla mellan de två USB-portarna?

  • 144+ uppdateringsfrekvens

Men nu drömmer jag om en motsvarande med OLED panel istället...

Av Calle
Skrivet av JoeSun:

Trodde jag hade svarat på detta, men det hade jag tydligen inte
Jag har kopplat precis som du: USB-förlängning i USB2. Har för mig att jag läste om det när jag kollad eupp Conbee II.
Tack för svar!

Kanon, då är det nog inte det som spökar
Jag kör Zigbee2MQTT och där finns en överskådlig karta som visar hur enheterna är kopplade. Nu var det ett tag sedan jag körde ZHA men vill minnas att det ska finnas en sådan funktion där också.

Men det är nog inte så dumt att ersätta deconz i förmån för ZHA eller Zigbee2MQTT.

Av Calle

Har du z-wave prylar idag? Om så är fallet kanske den här skulle kunna göra jobbet: https://www.fibaro.com/se/products/smart-implant/ ?

Av Calle

Eftersom du har en RPi4 är det viktigt att INTE nyttja USB 3.0 portarna. Jag hade jätteproblem med Conbee II sticka innan jag skaffade en USB-förlängare (kopplad till en USB 2.0 port) och satte stickan en bit från min RPi4. Nu är det väldigt stabilt utan överraskningar.

Av Calle
Skrivet av Kalium:

Ringde LG kundtjänst och Oliver där sa att det går inte att lösa. Dom har flera skärmar på kontoret och dom har samma bekymmer där också. Verkar dock som att av/på signalen skickas infrarött, kunde se det med mobilkameran. Testade nyss att hålla för IR-mottagaren i underkant på skärmen och då kunde man slå av TVn utan att slå av skärmen. Får försöka tejpa för med eltejp så snyggt som möjligt.

Ljusstyrkan verkar dock inte vara några problem i alla fall. Provade nå HDR-inställningar och då gick ljusstyrkan upp i 100. Spelade någon minut men sen kände jag hur det började svida i ögonen så fick dra ner den till 50 igen som jag hade innan. Har fixat mörkt tema i windows, chrome, och här på Sweclockers och det är riktigt behagligt faktiskt. Inga problem med suddig text heller tycker jag. Tyckte texten såg sämre ut på Odyssey Neo G9.

Jag förslog det men det gillades inte :/

HDR bygger på att ljusstyrka och kontrast båda är ställda på 100 för att det ska lira korrekt.
Prova att minska högsta ljusstyrka/peak brightness till låg eller av istället och se om det blir trevligare.

För SDR brukar ett värde runt 30 för OLED light vara lagom om man siktar på 100 nits.

Av Calle
Skrivet av medbor:

Ja jag tänkte en del på det iom LTTs video på ämnet förra året. När man vrider upp ljusstyrkan på woled över halvvägs så blir väl det mesta blekt/urvattnat? Hur ser färgkorrektheten ut mellan olika paneler vid 200, 500, 800, 1500 nits @laxpudding? Känns som att LGs paneler bara gör saker rätt en bit upp på en sån skala

Skrivet av Releaces:

Samtidigt kan man ju fundera på hur ofta det är mycket svärta i väldigt ljusstarka HDR scener där det störs lite att det blir lite gråare svart än när det inte är så ljusstarkt? Vet inte själv, har bara en vanlig HDR 4k Samsung S8005 eller vad den nu hette - typ 5-6 år på nacken och såklart hade det varit trevligt med oled snart.. Känns som att det har mognat till sig ganska bra snart och att det kanske går att hitta nån billigare året äldre modeller lagom till att man slutar plugga om ett par år

Problemet med dagens WRGB OLEDs är just "W" dvs den vita subpixeln som är ljusstarkare än de röda, gröna och blå.

När ljusstyrkan i en HDR-scen blir tillräckligt stark kommer den vita subpixeln att köra i från de övriga och vilket får till följd att färgerna blir urvattnade. Det är dock först vid ljusstarka scener detta blir ett problem, säg 300-400nits beroende på modell och panel.

Av Calle

Ljusstyrka i all ära, men det är ju färgvolym vi vill ha! Det är ju där QD-OLED har övertaget.

Av Calle
Skrivet av Mattedatten:

Hej,

Har börjat min resa in i världen av Smarta Hem. Just nu har jag bara lampor och några strömbrytare, men kanske blir mer kul saker att experimentera med framöver. Vill bl.a. ha upp en platta på väggen för att kontrollera vardagsrummets belysning/prylar.

Tänkte därför sätta upp någon enhet att köra dedikerad Home Assistant på, för att kunna ha lite mer kontroll själv på prylarna. Har läst att det ska fungera ok på en Raspberry Pi 4. Men dessa finns knappt tillgängliga, och är dessutom relativt dyra när de väl är i lager.

Snubblade in på att den enklaste Intel NUC-en inte kostar mycket mera än en rPi med alla tillbehör, t.ex.
BOXNUC7CJYHN2 - 1393kr, Intel Celeron J4005
BOXNUC7CJYHN - 1444kr, Intel Celeron J4025

Har både RAM och SSD'er legandes här.

Finns det någon nackdel som jag har missat med att köra Home Assistant på NUC i stället för rPi?
Presterar kanske dessa budget-Celeron processorer sämre än rPi?
Är där kanske märkbar skillnad i strömförbrukning?

Tack på förhand!

Jag började köra Home Assistant på en Raspberry Pi 3 som nu är migrerat till en RPi 4 och det funkar kalas så länge man kör med en bra nätdel och ett minneskort av bättre kvalité.

Har även en NUC7i5 som server för diverse olika tjänster. 16GB ram och en 250GB M2 disk och den har gått som tåget i 3 års tid den också. Så om du ändå tänker köra lite andra grejer så rekommenderar jag helt klart NUCen. Sätt dig in i hur docker fungerar och sätt upp allt med Docker Compose från början så får du en riktigt smidig lösning.

Av Calle
Skrivet av superapan:

Anekdot: Som när jag 2013 "hjälpte" @Calle delidda en 3770k(?) fastskruvad i ett städ och med slägga och träkloss. Lite för mycket engagemang och processorn flög genom hela rummet. Då mådde jag inte bra. Men även den levde!

Haha! Den fick sedan ett fortsatt hårt liv överklockad så långt det gick

Av Calle

Hade gärna sett en 32" 4K OLED som inte var böjd
Men det ska bli kul att se hur den här presterar!

Av Calle
Skrivet av byan:

Är Elgigantens calman kalibrering något att satsa på, om man vill ha en så korrekt bild som möjligt?

Min erfarenhet är att panelerna sätter sig rätt mycket de första 100 timmarna. Så att plocka upp den ur kartongen och sedan kalibrera den direkt inte är optimalt.

Jag hade plockat hem den och ställt in den så korrekt som det går att göra i menyerna (dvs stänga av alla häftiga finesser som ska förbättra bilden men som oftast ställer till det). Kört den så i några veckor och sedan fundera på om du om du vill vässa bilden ytterligare.

Av Calle

Har kört en Zenfone 9 nu ett tag, gick från en Huawei P30 Pro. Tyvärr så är jag rätt missnöjd med kameran. Sensorn i sig är helt OK men i Asus kameraapp har man lagt på extremt mycket extra skärpa som gör bilderna i princip obrukbara (för mig åtminstone).

Det går att komma runt det genom att installera GCam men det är lite trist att behöva installera en annan kameraapp på en ny telefon.

Annars är det en trevlig telefon i perfekt storlek för mig.

Av Calle
Skrivet av Dinoman:

Kul att du uppskattar det! Det finns inget emulerat sRGB-läge, dock så presterar skärmen utmärkt mot sRGB från fabrik, om du kollar colourchecker-testet jag gjorde så ser du hur bra den presterar. Den är kalibrerad från fabrik. vill du använda den proffesionellt så är förslaget som alltid att du använder en spectro- eller colorimeter för att skapa en profil.

Det behöver inte alls vara en utmaning, det är bara att företagen måste lägga lite energi på det för att det skall bli bra.

Men begränsas färgomfånget som standard för SDR-material till sRGB? Annars borde färgerna bli övermättade om skärmen inte kan begränsa det? Sedan går det givetvis att lösa det med DisplayCal.

Av Calle

Kul läsning! Hur är det med emulerat sRGB läge finns det ett sådant på skärmen och hur presterar det?
Det är ju en av de största utmaningarna nuförtiden när i princip alla skärmar klarar betydligt större färgomfång än så.

Av Calle
Skrivet av Thomas:

Snabb fråga. Är alla bildpresets likvärdiga OM man själv ändrar dem till att ha samma inställningar i menyerna? (Åtminstone för SDR / icke-DV HDR.)

Jag kör vanligtvis Filmmaker Mode (SDR dagtid, HDR dag/kväll) eller ISF Expert Dark (SDR kväll), men skulle även vilja fixa ett bildläge till där bara en sak skiljer.
Kan jag ta Standard / Cinema eller något annat, kopiera över inställningarna från Filmmaker och få samma bild där?

För SDR kommer Cinema, Filmmaker, ISF Expert Dark och ISF Expert Day att visa exakt samma bild om inställningarna är de samma.

För HDR är det samma visa med Cinema och Filmmaker.

Däremot kan det vara så att vissa parametrar är grundkonfigurerade olika på bildlägena så det behöver dubbelkollas.

Av Calle
Skrivet av improwise:

Nu är jag som sagt ingen direkt som uppskattar kalibreringen och har därmed inte lagt något större energi på att sätta mig in i det hela, men det är inte så att du blandar ihop att man kontrollmäter så tillverkade paneler håller sig inom tillåtna toleranser med kalibrering panel per panel? Pre calibration kan ju tolkas både som "före kalibrering" och "förkalibrering".

Riktig kalibrering brukar väl dessutom göras först när panelen har iaf 100 timmars brinntid på sig, vilket jag förmodar inte händer på fabriken.

@laxpudding kanske har lite input på det hela?

Nu börjar det bli OT men om du är intresserad av hur de ställs in på fabriken kan du läsa mer här: https://www.avsforum.com/threads/lg-oleds-3d-lut-profiling-us...

Av Calle
Skrivet av improwise:

Skulle nog inte säga att det är någon kalibrering att tala om från fabrik och antar/hoppas att Rtings faktiskt gjorde en riktig kalibrering innan sitt test. Med det sagt är jag själv inte någon fan av kalibrering, eller snarare, jag föredrar en bild som är wow snarare än korrekt

Det som väl kan bli intressant är konkurrensen från Samsungs paneler som inte tidigare funnits, och i vilken mån LG har mer att ge än vad dom så här långt levererat när dom i första hand konkurrerat med sig själva. Just nu är väl valet enkelt för alla som vill ha mer än 65" men förmodar att även det kommer ändras snart.

Alla LGs apparater kalibreras på löpande bandet i fabriken med väldigt dyr mätutrustning. Men det är bara ett fåtal punkter som kalibreras och därför finns det utrymme för förbättring. Gällande Rtings test så var det just fabrikskalibreringen som man anmärkte på för att vitpunkten var en annan än de förväntade sig. Alla modeller från 2018 och framåt går att kalibrera extremt exakt med 3DLUT. Men om du inte bryr dig om hur bilden var tänkt att ses av de som skapade den så är det bara att slå på Vivid/dynamic mode och mysa på

Det mest intressanta med QD-OLED är färgvolymen men det skulle behövas bättre SoCs för att dra nytta av panelen ordentligt.

Av Calle

Jag kör med en Frient zigbee mätare. Kör man Zigbee2MQTT så går det att justera hur många pulser per kwh mätaren skickar ut.
Har min zigbee sticka en bit in i lägenheten och Frient mätaren sitter i ett elskåp utanför i trapphuset. Inga problem med räckvidden.

Av Calle
Skrivet av Thomas:

Nej, sen så verkar det vara skillnad på hur den växlar mellan låg och hög APL också, där C2 är mer tvärt/aggressiv vilket kan vara en nackdel i min åsikt.

Just nu lutar det mer åt C1 ändå då de flesta fördelarna för C2 går att ignorera för mig. T ex så blir högre maxljusnivå blir mindre relevant om man ändå har mörkt rum och drar ner ljusstyrkan, kalibrering kan jag fixa (för långt mindre än typ 3700 kr!) om jag vill det.

Min erfarenhet är att skillnaden mellan årsmodellerna i praktiken är väldigt liten. Så pass att du i princip behöver ha dem sida vid sida och köra samma material för att i bästa fall kunna märka någon skillnad.

Gällande kalibreringen från fabrik på C1 skulle jag inte oroa mig speciellt mycket. Det snackas en del om LG siktat på en alternativ vitpunkt på C1, eventuellt för att minska den upplevda rosa tonen vissa upplever. Därav rtngs resultat när de mätte upp deras exemplar.

Du kommer bli nöjd oavsett!

Av Calle
Skrivet av Fbkforever:

Hjälpte min dotter att köpa en LG oled 55" cx förra året. De hade bara optimerade inne som kostade ca, 1000kr extra så jag sa att det kan jag göra själv, bara att söka inställningar på nätet. Fick ner optimeringen till 500 så slapp vi extrajobbet. Tidigare detta året så pajade bildkortet och vi lämnade in den. När vi skulle hämta ut den så var den inte optimerad, då får ni göra det sa jag. Då visade det sig att de bytt från optimering till kalibrering, och mycket riktigt var det en riktig kalibrering. Fick med rapport på alla kurvor och inställningar som var gjorda med tv´ns serienummer. Bilden är riktigt bra.https://i.imgur.com/iyxCpve.jpghttps://i.imgur.com/9252mM3.jpghttps://i.imgur.com/wUTw5tN.jpg

Tyvärr ser inställningarna helt bortåt väggarna fel ut. Kontrast ska aldrig behöva sänkas så lågt som 70 i normala fall.
Sharpness på 16 är inte heller att rekommendera.

Sätter en femma på att resultatet med fler mätpunkter inte skulle vara så smickrande. Ta en titt på denna post t ex där 1000 mätpunkter använts för att verifiera: #19499896

Men det går i linje med vad som tidigare har berättats om Elgigantens "kalibrering".