Inlägg

Inlägg som Calle har skrivit i forumet
Av Calle
Skrivet av improwise:

Hur stor var variationen mellan panelerna på de olika exemplaren? Känns ibland som om detta med en stor panelvariation är något man fortsätter upprepa eftersom det en gång var sant men jag har inte sett någon större genomgång av det hela i modern tid med OLED. Kan så klart vara lika sant idag.

De som jag har kalibrerat har skilt sig åt en hel del. Så att det skiljer sig mellan panel till panel stämmer definitivt på de jag har stött på.

Men de flesta har legat på strax över delta E >3 som max för färg och gråskala i filmläget vilket ändå är helt okej ur kartong kan jag tycka (3 brukar anses vara den gräns där det mänskliga ögat kan uppfatta avvikelserna). Så vettiga inställningar och filmläge kommer att ge en bra bild.

Men efter kalibrering, speciellt om man bygger en 3DLUT brukar delta E landa på 0.5 eller under i snitt vilket bara för några år sedan var väldigt svårt att lyckas med utan externa lutboxar.

Av Calle
Skrivet av tsc:

En Colormunki kostar i de trakterna. Vet inte hur många ggr jag behövt kalibrera skärmen

Nu är ju detta ett sidospår. Men en i1 Display Pro är ett betydligt bättre alternativ än en Colormunki för kalibrering. En i1 Display Pro är ju inte superdyr heller.

Av Calle
Skrivet av Levan:

Det är sant.

Men det borde väl gå rätt långt i att kolla någon bildinställningsguide och finjustera parametrarna därefter (d.v.s. samma metod, men inte samma parameterinställningar). Exv. "justera kontrasten tills du precis ser skillnad mellan kolumn x och x+1" och dylikt som står på följande länkar:

https://www.rtings.com/tv/learn/how-to-calibrate-your-tv
http://www.lagom.nl/lcd-test/ (Vet dock inte om processen är samma för OLED som LCD? Men ser det bra ut så..)

Visst, vad jag anser vara subjektivt "rött" kommer skilja sig från ditt och där skulle en mer avancerad utrustning kunna nå längre.

Det är absolut en god idé att följa grundinställningarna för att få en korrekt bild som möjligt. Detta säkerställer att TVn inte hittar på en massa fiffigheter med bilden som de som skapade materialet inte hade tänkt sig under produktionen.

När det gäller kalibrering så är syftet med det att justera för variationer i panelen som skiljer sig mellan varje TV samt i vissa fall även videokällan. Jag har kalibrerat ett antal LG OLEDs och hittills har modellerna från C-serien varit mer korrekta ur kartongen än de från i B-serien. Men alla har blivit väldigt bra efter kalibrering.

Från årsmodell 2018 och framåt går det att ladda 3DLUTs i LG OLEDs vilket gör att det går att kalibrera dem väldigt exakt.

Av Calle
Skrivet av Levan:

Jag var lite otydlig, så ska se om jag kan bättra på det

Mitt grafikkort på datorn (2080) har 3 Displayport och 1 HDMI 2.0. Har en reciever i dagsläget, men den stöder inte upplösningar övar 1080p. Därmed tänkte jag använda en HDMI-kabel från grafikkort till TV för bild och sedan en Displayport-->HMDI till recievern för ljud (då den också bara har HDMI-ingångar). Från en tidigare fråga jag hade verkar det gå bra att skicka ut bild och ljud på detta sätt (egentligen går väl hela bild+ljud-informationen ut, men i TV:n får jag väl slå av ljudet och i recievern strunta i att koppla in HDMI out till TV:n antar jag). Men här blev jag lite osäker om ljudet problemfritt kan överföras som Displayport --> HDMI. Denna konversation verkar dock mer problemfri än tvärtom (HDMI-->Displayport) från det jag har googlat.

Jag tipsar om den här produkten igen: https://www.hdfury.eu/shop/hdfury-avrkey/
Kör en själv och får på så sätt ut loss less ljudformaten till receivern och 4k HDR till TVn utan problem.

Av Calle

Är det någon som nyttjar OLED Motion Pro funktionen (BFI) och har någon erfarenhet av hur den funkar för olika ändamål?

Av Calle

Vad har du för inställningar på klienterna gällande kvalitet? Ställ in maximal/original på både local och remote.

Av Calle

Jag kör med en HD Fury AVR-Key. Den splittar bild och ljud, skickar bilden till TVn och lossless ljudet till förstärkaren.
https://www.hdfury.eu/shop/hdfury-avrkey/

Har en förstärkare som inte fixar den nyare HDMI standarden men har stöd för DTS HD-MA, Atmos etc. På det här sättet så slipper jag byta förstärkare på ett tag

Men har man flera prylar kopplade till TVn så kan ju en SHARC eARC adapter vara smidigare.

Av Calle
Skrivet av Naxos:

Haft min CX i snart tre veckor. Otroligt nöjd.
Har ett önskemål att man kunde ha fler inställningar i ”Quick setting”/snabb tryck på inställningsknappen.

Brukar varje kväll ställa in energy saving på max och eye comfort på. För att sedan på dagen ställa tillbaka dom två.

Kanske går med enklare med profile?

Skulle rekommendera att du gör i ordning ett bildläge för dag och ett för kväll. Sänk OLED light för kvällsläget och undvik energy saving och eye comfort om du vill ha mer korrekta färger.

Använd vitbalans varm2, gamma 2.4 för kväll och många föredrar gamma 2.2 för dag.

Av Calle
Skrivet av gustav901:

Väldigt trevlig bild. Testa att beskära bilden hårdare och se om du föredrar att ha den beskuren som nu eller mer beskuren. Tack vare den tunna DOF tycker jag det finns många alternativ som fungerar.
Prova dels med att skära bort trappan och den något ljusa punken i bakgrunden, men också så hårt beskuren att baktassarna inte kommer med på bild och se vad som blir för hårt beskuren.

Den funkar precis som du har den nu men testa olika alternativ och se vad du själv föredrar.

Tack för bra input, gjorde en annan variant som är mer beskuren, upprätad och så mörkade jag ner de ljusa området uppe i vänstra hörnet för att göra bakgrunden lite mer homogen och lugn.

https://i.imgur.com/ofNgEQ5.jpg

Av Calle

Tänkte göra i ordning en bild för att printa ut i ~A4 storlek.
Original (direkt från kameran)

https://i.imgur.com/1Dgcn7Z.jpg

Redigerad

https://i.imgur.com/iQzQrYE.jpg

Har försökt liva upp den lite. Färgerna i webläsaren ser lite övermättade ut nu ser jag. Men ser bra ut i Capture One på min kalibrerade skärm. Synpunkter?

Av Calle

Har en Aerocool Cooltouch-R liggandes hemma. Kanske lite väl Hightech för ditt ändamål?

Av Calle
Skrivet av Edvin-89:

Snyggt
Nu såg jag förresten stjärnan. Medvetet?
Fin detalj iaf

Tack

Ja, valde att behålla den

Av Calle
Skrivet av Edvin-89:

Snygga färger och skarpa linjer, prova att beskära bort trädet till höger i bild, så det endast blir (99%) raka linjer och starka färger

Bra idé, gjorde en ny variant

https://i.imgur.com/OAvdJll.jpg

Av Calle

Har blivit väldigt lite fotande för min del också sista tiden. Men på annandagen passade jag på att fånga lite ljus från pojkrummet.

https://i.imgur.com/5nge6oT.jpg

Lättare efterbehandling i Capture One och Affinity Photo.

Av Calle

Är det bara processorn eller är det intressant med moderkort också?

Av Calle

Har nog två classic liggandes om det kan vara av intresse?

Av Calle
Skrivet av Saddl3r:

Jag försöker streama en 80 GB film till min sprillans nya 65CX men blir galen. Antingen blir det inget ljud (LG:s egna streamingfunktion), ingen HDR (Emby), eller japanskt ljud (Plex!?). Hur gör ni för att titta på film som ni köpt/laddat ner till datorn?

Antar att problemen har att göra med att videofilen har DTS ljud?

Jag har tillgång till:
TV:n
PS4
Stationär dator
Dålig laptop

Hur visar jag smidigast en 4K HDR-video med 5.1-ljud från datorn till TV + 5.1 ljudsystem!?

EDIT:
Fick ljudet att fungera nu genom att avaktivera DTS i Plex-inställningarna på TV:n, men om ni har bättre förslag så är jag öppen!

Med tanke på att årets modeller inte stödjer DTS så finns det nog inte så mycket annat du kan göra om du inte kopplar en mediastreamer som t ex Nvidia Shield eller dyl in i en receiver som tar hand om ljudet och sedan skickar bilden vidare till TVn.

Av Calle
Skrivet av emilakered:

Ja, känns verkligen bra. Det är väldigt stor skillnad, mer än jag kan fånga på bild.

Gick snabbt! Faktum är att de försökte nå mig redan i måndags, men hade en "suddig" siffra i mobilnumret på något papper så de ringde fel i två dagar först. När teknikern väl fick tag på mig idag stod han i dörren 30 min senare.

Panelen är inte bra jämnare, den är också rejält annorlunda. Det är som om den gamla låg absurt högt i lägsta grånivå, och att de svarta fläckarna faktiskt var "rätt" snarare än "fel". Faktum är att den nu är såpass svart på 1 % att jag har svårt att få en vettig bild alls.
https://i.imgur.com/oNUOTLE.jpg

Prime-splash var ett jättebra exempel innan. Faktum är att det till och med såg fläckigt ut i ett ganska ljust rum. Nu är det väldigt jämnt, inga större problem alls.
https://i.imgur.com/nKsRYs5.jpeg

Jag kan fortfarande "provocera" fram ojämnheter med 5% grått i ett svart rum, men de är otroligt mycket blekare för ögonen än gamla panelen. I faktiskt content, det går inte att beskriva hur mycket bättre det är. Som en helt ny TV.
https://i.imgur.com/TpiauqO.jpeg

Här är min första post om problemet med lite exempelbilder.
#18531192

Här är en av bilderna jag tog inför servicen nu. Observera att den är på 1 % grått, det som jag knappt lyckas fota nu.
#18746794

Skönt att det blev bättre med den nya panelen. Gjorde serviceteknikern någon justering av vitbalans etc efter panelbytet?

Apparaternas vitbalans blir kalibrerade i fabriken på löpande bandet. Om panelen byts ut bör detta justeras men har hört att det kanske inte alltid blir så?

Av Calle
Skrivet av dopeey:

Tack för info! Vad står bf för? Eller vad är det?

Skrivfel från min sida, det ska stå BFI dvs black frame insertion. En teknik för att baka in en svart ruta med jämna mellanrum för att öka rörelseskärpan. Intressant teknik men som jag har förstått det en trasig implementation på CX i skrivande stund (kanske kommer nån firmware som fixar det framåt).

Av Calle
Skrivet av Nyarlathotep:

Jättesvårt få info C9 har tom bättre bild ibland men jag tror c9 garanterar 60 4k vrr isället för cx som lovar 120 och har en ny processor för det med blackshit insertion ingen vill ha. Omöjligt bli klok på det då alla verkar hata info. Det enda som framgår är att c9 är guld om man inte bryr sig om 4k 120hz spel.

LG C9 stödjer 4K i 120Hz. Det bör vara mer eller mindre samma panel på C9 och CX.
CX har en något vassare processor och stöd för BFI i 120hz (men på det stora hela är de väldigt snarlika).