Inlägg

Inlägg som Pirum har skrivit i forumet
Av Pirum
Skrivet av ronnylov:

Bara att bojkotta dem tills de slutar diskriminera.

Det kan man ju göra, jag tycker vaccinationskrav är rimliga när det gäller internationella resor och farliga pandemiska sjukdomar, om det finns fungerande vaccin. Jag kommer alltså att bojkotta länder och resebolag som inte har sådana krav. I mitt fall är det dock extremt enkelt att bojkotta eftersom det aldrig skulle falla mig in att frivilligt åka över halva jordklotet för att sitta och svettas på en solig strand bland sol, grus, värme och elände.

Förhoppningsvis inför Sverige sådana regler och vägrar landningstillstånd för flygbolag som inte ser till att följa detta.

Av Pirum
Skrivet av df9517:

De följer bara lagen. Som ni säkert vet så beror det på betalningsformen hur betalningen sköts.
- Banköverföring: Pengarna dras direkt och hålls av betalningsföretaget tills dess att varan levereras/faktureras
- Faktura: Fakturan till kunden skickas oftast i samband med att varan levereras/faktureras
- Kontokort: Normalt sett allokeras bara beloppet tills dess att varan levereras/faktureras. Huruvida det bara allokeras eller dras direkt har ju iof marginell betydelse för kunden.
- Swish: Dras direkt

Oavsett vilket så kommer det i samband med att varan levereras, vilket ofta är några dagar senare, att skapas en internfaktura/kvitto med detta senare datum. Ibland skickas detta kvitto/faktura till kunden per automatik, ibland får kunden be om det. Det finns dock ingen lag som säger att man måste skicka det till privatkunder.

Om ni vill att företaget ni handlar av skall ha orderdatumet på internfakturan/kvittot så ber ni dem att fabricera fakturan. Det är inte okey.

Det man kan göra är att ångra köpet och returnera varan alldeles oavsett anledning, ibland står företaget för returfrakten, men inte generellt.

Att lipa i sociala forum och trakasera servicepersonal är bara lågt.

Men när man "säljer vidare" en faktura, hur funkar det då? Det är väl det vanligaste fallet när privatpersoner handlar "på faktura" numera.

Funderar eftersom jag den 22/11 köpte en cashback-router på Elgiganten. Jag köpte, dumt nog befarade jag i efterhand, på faktura. Routern skickades en vecka senare, typ. Order och köpdatum på kvittot från Elgiganten var 22/11.
I mina ögon är det helt korrekt; jag gör köpet på Elgiganten som registrerar det direkt efter att Klarna godkänt att ta över fordran (vilket går snabbt).
Därefter är det Klarnas, inte Elgigantens, problem(vinst) om jag inte betalar som jag ska, Elgiganten bara accepterar köpet direkt.
Faktura från Klarna fick jag sedan när routern skickades.
Folk som betalade med kort fick ofta senare datum på kvittot från Elgiganten än de hoppats/antagit och missade cashbackdatumet (som var just senast 22/11).

Kan tillägga att jag är ekonomiskt helt obildad och har kunskapsnivå därefter.

Av Pirum
Skrivet av ronnylov:

De som säljer resor och anställer förlorar på om de utesluter människor. Sök annat jobb, res med någon annan så visar man dem missnöje med plånboken.

Försäkringsbolagen är säkert intresserade att veta vilka som är vaccinerade, de vill inte att Nisses Flyg och Potatis slarvar och ett helt hotell i Tjottahelvete hamnar i karantän och måste specialflygas hem. Jag tror, med tanke på Coronapaniken världen över (rätt eller ej) att många turistdestinationer kommer att ställa krav på vaccinationsintyg, det kommer inte resebolagen att kunna bestämma över. Många turistorter ligger i fattiga länder som det kan ta ett tag att vaccinera.

Av Pirum

Folk slänger bort sina pengar på så mycket skit, är det inte BMW på avbetalning så är det 87" TV, Thailandsresor eller krogbesök. Nej, är man intresserad av datorer kan man gott lägga lite pengar på det.

Som andra varit inne på dock, ska man köpa värstinggrejor nu så får man inte ens tag på det om man inte betala scalper-priser. Bättre att köpa lite lugnare grejor, för lägre penning, eller spara i 2-3 månader och sedan lägga en större del kontant vid köpet för att få lägre avbetalningar.

Man bör dessutom vara med i a-kassa om man har några som helst lån, på tal om ingenting. Socialen är inte intresserad att betala dina lån; har en kompis som yxade just 40 000 på en dator efter ett arv, sedan tog visst jobbet slut och socialen tyckte han nog kunde få åtminstone 30 000 för datorn, jag tror han fick 15 (den var ju då ett par år gammal), för han fick inte en krona från soc förrän han sålt datorn och bilen (som också var belånad).

Av Pirum

Jag funderar på om Lightroom man vara en ersättare för Aperture för mig. Jag är dock inte ens hobby- eller amatörfotograf, snarare slentrianfotograf, så det är rätt sällan jag behöver nya versioner av saker och ting. Bra ändå att flera proffsprogram får ARM64-stöd, det kommer att skynda på en bra Windows ARM64-version och sätta blåslampan i rumpan på Intel som kanske måste konkurrera även med pris, dvs, är man inte snabbast får man vara billigast...

Adobe CS2 går inte längre att aktivera tror jag, inte ens om man har köpt det "på riktigt" och inte använt Adobes gratiserbjudande. Måste kännas rätt ruttet att ha köpt en programvara som man inte kan göra install på eftersom aktiveringsservern är nere, det var bortom Adobes tekniska kompetens och ekonomiska möjligheter att hålla den uppe längre. Antar att den kördes i Flash.

Av Pirum

Sweclockers kommer allt mer att utveckla sig mot att bli Swestockers, pga utvecklingen inom datorer och användningen av dessa. Man vinner inte lika mycket på överklockning som förr, och för de flesta är datorerna snabba nog. Även om gamers alltid vill ha några extra fps. Så viss breddning är nog nödvändig.

Man kan se liknande trender på Swedroid, XDA etc, fler kör stock. Min första Android klockade jag upp från 1ghz till 1.6, men körde sen 1.4, samt olika cfw såklart. Skulle aldrig falla mig in att göra det nu. Och datorer är nog på väg åt samma håll.

För egen del skulle jag nog kunna tjäna en del fps bara på att få lära mig vilka inställningar som gör vad i spelen.

Av Pirum

Men, hur lång "reklamationsrätt" ska man ha på en begagnad vara man köpt egentligen? Att, som här, ursprungsköparen väldigt snällt och schysst hjälper till för att använda den treåriga rätten, visst, men om jag säljer en begagnad vara utan någon tillstymmelse till reklamationsrätt, den kanske är 5 år, kan då köparen komma om ett år och säga att varan var defekt och kräva pengarna tillbaka?

Schysst av TS; jag brukar skicka med kontantkvitton med produkter jag säljer men inte sådana som är knutna till min person, betalt med kort, etc. Kanske dags att börja köpa allt man tänker sälja vidare nån gång kontant så man kan skicka med kvittot och skita i reklamationsrätt etc.

Av Pirum
Skrivet av Biffalakofot:

<klipp>
Och nej, äldreboende döden är inte ett skäl till att vi har fler döda. Om man jämför proportionellt hur många av våra dödsfall som skett på äldreboende så är de lika många som våra grannländer proportionellt deras totala döda, men vi har en mycket större allmänspridning.

En orsak till att vi har större allmänspridning är tydligen att vi var väldigt dåliga på att snabbt minska onödiga resor, inte minst av nöjeskaraktär. Vi kom in fel redan från början.

https://www.expressen.se/nyheter/sa-hade-sverige-kunnat-kvava... (refererar till Lancet)

"Internationella reserestriktioner kan vara effektivt för länder som har få fall och låg smittspridning av covid-19.
Som Sverige i början av pandemin.
Det visar en ny studie som publiceras i läkartidskriften The Lancet.
– Det är viktigt att regeringar använder reserestriktioner på ett målinriktat sätt, säger professor Mark Jit, som lett studien. "

Av Pirum
Skrivet av Zoux:

Seriöst, går det inte att köpa film i butiker längre?!? Jag blev sugen på att impulsköpa denna, bor ändå i en av sveriges största städer... Varit på Elgiganten, MediaMarkt och ICA Maxi, INGEN av de butikerna har denna box i lager... och utbudet de har är ett rent skämt. Visst, jag förstår att det är få människor som faktiskt konsumerar film via fysisk media nu för tiden... men det borde ju finnas marknad för att tillhandahålla exlusiva titlar som denna box, eller för den delen stora filmer främst i 4K UHD utgåvor, för då säljer man ju nått som faktiskt inte går att streama...

Nån som kan tipsa om vart man kan köpa denna i Linköping?

Utbudet är minst sagt klent, och handlarna har själva grundat för det genom att för 10-12 år sedan sälja Full-HD-TV utan att ens försöka sälja på även en Bluray-spelare. Jag brukar ranta om det, men vi har blivit erbjudna snordyra HDMI-kablar till våra DVD-spelare (som hade komposit, och komponent), diverse satellit- eller kabelpaket när jag under ett par år försåg släkten med TV-apparater. Inte en enda gång blev vi erbjuden att köpa en Bluray-spelare, som då låg på max tusenlappen för enklare modell (TV på bra mycket mer). Enda sättet att få ut "max" från sin Full-HD på den tiden var ju att antingen köpa Blu-ray, eller att pirata blurayrippar, streamat var inte att tänka på. Ändå satt folk med kabel-TV, DVD, etc, vad det verkar. Obegripligt.

Jag har inte det minsta dåligt samvete när jag köper film på nätet kanske via Amazon. Kring 2010 var inte näthandeln lika utbredd heller, det går inte att skylla på Amazon liksom. Någon gång kring 2011-2012 jobbade jag på ett lager som sålde den nya filmen Jägarna 2. Den såldes på bensinstationer, TV-affärer, ja, lite överallt. Mest bensinstationer kanske, det var iaf dit just vi levererade. Kommer inte ihåg exakt ratio, men en gissning var att det såldes 1 bluray på 10-20 DVD. Totalt galet i en tid då de flesta satt på Full-HD, eller åtminstone HD-Ready-TV.

Av Pirum

Även om överklockning i sig inte alltid voidar garantin, så garanteras ju inte att det fungerar överklockat (med mindre att det är fabriksöverklockat). Så har då jag alltid trott. (även om det säkert finns fall där övervoltning etc borde voida garantin). Det kan ju finnas myriader skäl till att det råkar funka överklockat i ett par år, men sedan funkar det inte längre pga...ja, kan ju vara vad som helst, även på MB eller PSU.

Av Pirum
Skrivet av Nissling:

Jag skulle faktiskt säga tvärtom - Om produktionen är gjord i 625 eller 525-system (dvs 576i eller 480i) är det förmånligt att bevara det som så till konsument som i sin tur får materialet i dess ursprungliga upplösning. Betacam, DigiBeta, 1"-band, DVCam m.m. ser ju inte bättre ut per se för att man skalar upp dem till en högre upplösning samtidigt som möjligheten att visa upp materialet nativt försvinner. I sistnämnda krävs visserligen också en CRT-skärm som kan visa 15KHz.

Däremot förstår jag fullt ut om man vill använda materialet i nyare produktioner att man gör deinterlace och skalar upp innan filerna läggs till i projektet så att allt matchar samma standard. Men vid distribution av verken i fråga väger integriteten tyngre tycker jag.

I princip håller jag med dig, men i praktiken är många DVDer sönderkomprimerade. Om det sker tidigt i kedjan eller i sista steget, det vet jag inte. Speciellt svartvita filmer verkar väldigt ofta sönderkomprimerade, vilket stör mig en del. Att gå upp lite i upplösning och till mpeg4 på Blu-ray borde kunna hjälpa lite. Dessutom inbillar jag mig att proffsutrustning bör kunna skala upp till en upplösning en modern TV klarar att visa bra, bättre än vad kretsarna i TVn klarar av att göra med i synnerhet interlace (om man nu kör modern TV som ofta failar där) som inkälla.

Nåja, jag tycker alla har goda poänger, det enda jag aldrig viker från är att 24fps är helt föråldrat när det gäller film, och redan LOTR borde varit inspelat i 48fps. <duckar>

Av Pirum

Ska du inte köra Windows via bootcamp är det nog inget snack om saken, byt. Jag läste först fel, trodde du lagt vantarna på en 15", då skulle det bli mer svårbedömt - för en del är ju skärmstorlek viktigt. (Jag skulle inte klara mig med 13" skärm).

Pro kan det väl finnas vits med om man ska, tja, köra x265 på några videofiler över natten.

Av Pirum
Skrivet av Nissling:

Varför ens släppa något i 720p över huvudtaget på fysisk skiva? Den upplösningen har aldrig varit standard i branschen för produktion och således är det i princip undantagslöst en försämring mot vad man potentiellt sett kan åstadkomma på Blu-Ray.

Men det är väldigt mycket bättre än 720x576 i dassig mpeg2, som DVD.
Så, givetvis är det dumt att släppa 1080-material i 720p för att klämma in mer på varje skiva, men många äldre TV-serier skulle med fördel må bra av 1280x720p50 stället för mer knepiga 720x576, kanske interlaceat. Exempelvis sådana som är inspelade på band, och då inte VHS såklart. Sedan kan man såklart ha gjort den digitala mastringen till något sopigt som 640x480, vad vet jag, och en remaster är kanske inte alltid på tapeten för dessa äldre serier, men hur som helst så går jag för mycket off topic här då LOTR ju inte är inspelat med sådan kvalitet.

Nåja, i en inte alltför avlägsen framtid blir HFR på äldre filmer något för AI att bita i på allvar, det kommer att bli så bra så bra så. Om några år har vi säkert LOTR 8K 72fps HFR Ultra Definite Collectors Edition att kasta slantarna på.

Av Pirum
Skrivet av Nissling:

Traditionell Blu-Ray har stöd för 1080/50i, samt 720/50p. För 1080p är endast 23.976p samt 24p tillåtna. UHD-BD klarar däremot 2160/50p, samt 60/59.94p också förstås.

Intressant nog så fanns 1080/50p likväl som 60/59.94p med i specsen för HD-DVD, men jag tror inte att det användes någon gång.

Ja, lite märkliga prioriteringar där. När jag körde avisynth+InterFrame för att göra om Hobbiten från 23.976 till 25 och sedan dubblerade den till 50fps så fick jag lägga över 720p-versionen på blu-rayskiva. Det visar sig dock att min spelare spelar även utanför standarden, så den klarar 1080p i 23.976, 24, 50 och 59.94 vad det verkar, däremot inte 60p. Eller så var det något med att textning strulade. Skit samma, det kan ju inte filmbolag ta hänsyn till, de måste ju följa standarden. Gissar att 720p inte står högt i kurs hos dem som köper Blu-ray - vilket jag tycker är synd eftersom många äldre TV/Filmer som har dåliga DVD-versioner skulle må gott av en 720p-version i mpeg4.

Av Pirum
Skrivet av Nissling:

Jämförelser från första filmen finns på Caps-A-Holic. Väääldigt belastad sida för tillfället...
https://caps-a-holic.com/c_list.php?c=2143

Hm, det där var ju ganska stor skillnad...attans att man sitter med en 32" TV, med 4K-monitor till datorn blir man lite bortskämd. Får väl lägga in TV och PS5 på önskelistan nästkommande jular...

Nu väntar jag bara på Hobbiten i 50fps. Ja, jag är sådan. +4% på (bild)hastigheten är ok för min del, så man kan gå från 48fps till 50, gäller bara att kompensera ljudet.
HFR är skitbra, synd det inte användes när LOTR spelades in.

Av Pirum

Det som man kan önska är att det borde släppas officiella kontroller i säg 3 storlekar, för små barn, medelsvensson och storhändade, att köpa till för den som vill.

När min dotter var typ 4 hade hon problem med xbox 360-kontrollern, så vi köpte en PowerA Xbox 360 mini controller, funkade bra tills hon växte i en vanlig kontroller. Vi hade dock hellre köpt en trådlös Xbox 360 Microsoft-kontroller i miniformat, PowerA-kontrollern funkade bra men kändes plastig.

Av Pirum

Äh, bra artikel, precis som den Sweclockers i juli skrev om skolan i Täby som köpte in strålskydd.

Däremot håller jag med om att man ska vara försiktig med lyteskomik.

Av Pirum

Apple, och säkert många andra, men just i det här fallet Apple, har gjort det onödigt svårt i en rad år att göra ens de basalaste reparationer. Min Macbook från 2004 är ett veritabelt helvete att byta hårddisk på, den ligger typ underst bakom precis allting annat och kräver att typ moderkortet hängs upp på altanen i fullmånens sken. Den är åtminstone inte epoxylimmad.

Retinamacbookar, som jag funderar på att köpa en 15", är galet jobbiga att byta batteri på, och det börjar ju bli dags på en del av de äldre retinorna om inte annat.

Men, att klocka ner en mobil, eller uppa volten och korta batterilängden, för att batteriet är svagt är helt ok. Om man inte gör det fördolt. Det kan ju vara det som krävs för att inte mobilen ska storkna nu på vintern.

Av Pirum

Hade jag varit tonåring, givet val. Nu orkar jag inte uppbåda tid eller intresse. Kanske när mina barn blir äldre. Det blir för mycket streamingtjänster, snart ger jag fan i allihop, det gick bra förr och går säkert bra igen.

Av Pirum

Köpte, som många andra, en RT-AC86U-router från Elgiganten. Får se om det blir pengar tillbaks. Jag är iaf nöjd, har satt upp den ikväll och den funkar bra. Lite plastigare känsla och enklare kartong än min AC87U, men det kanske var mer av en premiumprodukt way back när den var ny, AC86U är väl fin men den är ju inte en värstingrouter. Galet bra pris, 990 - cashback på 45€, så ros till Elgiganten.

Tycker annars det var klent med saker...letade efter byxor, men de jag ville ha kostade 999kr på XXL, nedsatt från drygt 1500. Men för en månad sedan kostade de på rea 799, köpte ett par då, hade gärna köpt ett till, men inte för 999. *snål*

Klämde även till med en surfplatta till minstingen, från Amazon, får se om den dyker upp. Normalpris 131€, nu 77€, påstås det. Här får jag dock ge lite ris, den leveras inte till Sverige. Att den inte säljs på Amazon.se kan jag förstå, då Amazon är så nya här, tror plattan kanske saknar svenska exempelvis. Men varför kan de inte sälja den tyska varianten till Sverige? Jag får väl inse att Amazon Kidz+ eller vad bundlen nu heter, inte är riktad till svenska barn, men jag får väl skylla mig själv då. Var tvungen att använda någon slags paketförmedlare typ. https://www.amazon.de/gp/product/B07WFLBX6W/