Inlägg

Inlägg som Pirum har skrivit i forumet
Av Pirum

Tankar kring äldre speldator till barnen och vrålande fläktar

Barnen har en kombinerad HTPC/Spelburk med i7 870, Radeon HD6670 1GB DDR3, 8GB 1333 RAM på Gigabyte-P55 USB3. Spelar typ Trackmania och andra enklare spel i 1280x720 på 32” TV.

Nu har jag kommit över en ”budget”-speldator som är ett par år nyare än ovanstående. Den har AMD FX6300, så 2 kärnor till och lite högre klockfrekvens, ett Gainward GTX 650 Ti 2GB, 8GB 1600-RAM på en Asus M5A7BL-M LX3-bräda.

Barnen kommer framöver att spela spel typ Minecraft, som kanske gör sig bättre i 1920x1080. Kanske Fortnite. (Uppe för diskussion, annars spelar barnen Nintendo mest)

Det råder ju ingen tvekan om att den stora skillnaden är grafikkortet, som ju är lätt att flytta mellan burkarna. CPU räknar jag som hugget som stucket, trots två extra kärnor på AMDn. RAM tänker jag spelar mindre roll. Att ASUS-kortet, otroligt nog, saknar USB3-portar spelar också mindre roll då jag har ett PCIE-kort med USB3 att sätta i.

Då jag har en bra setup på i7-burken med Linux som dual-boot och bättre moderkort för att koppla in IDE-enheter etc vill jag helst att ”speldatorn” som jag fått ska fortsätta var speldator även om det nog blir en del film på den.

Tänker jag rätt att AMD FX6300 i spel är ungefär likvärdig med den äldre Core i7 870? Kör nog båda stock.

Dock, nu har jag ju PROBLEM med speldatorn. Den låter som fan. Chassit, ett Zalman Z9 Plus, har 4 fläktar, 3 tycks gå att styra via reglage på chassifront. Grafikkortet har 1 fläkt, CPUn har stockkylare (4 ledare). CPUn ligger på 2300rpm konstant. Allt är jättesvalt helt i onödan. Vid spelande är ljudnivå inte så noga, men i idle eller filmtittande vill man ju att datorn ska vara så tyst som möjligt. Försökte få ner GPU-hastigheten till 30% mha Afterburner, trodde jag misslyckats tills jag drog upp den till 100% och möttes av ett dammsugarvrål.

Så, min plan är denna:

* Koppla ur 2 chassifläktar. Ha kvar 2 st som är kopplade till vredet så jag kan köra dem på minimalt, vilket är illa nog. 1 blåser in i fronten, 1 blåser ut därbak.

* Tejpa för allt jämra onödigt mesh på Chassit, det måste läcka mer ljud än luft där.

* Kolla om det går att köra GPU på mindre än 30% fläkt, kanske om man redigerar BIOS på nåt sätt? Det är främst i idle GPUn stör, när man spelar för fullt får man nog stå ut.

* CPUn kvarstår som problem. Inställningarna i BIOS tycks CPU-fläkt ge tusan i. Speedfan fick jag inte heller fason på. Hittar inga program fråbn ASUS som funkar på gamla moderkort och nya operativsystem. 2300 rpm vid idle är ju fånigt.

Vill inte lägga ut en extra spänn i onödan, då förfelas tanken med att barnen skulle få en ”gratis” speldator som jag sätter ihop för skojs skull. Måste dock sägas att jag är sugen på att köpa både CPU-kylare och fläktlös GPU.

Av Pirum

Barnens skola går all-in på chromebooks sedan något år, gissar att de inte är ensamma.

Begagnatmarknaden lär ju stärkas, det är egentligen ganska bra om datorer används lite längre eller en vända till och inte slentrianmässigt byts mot nya (som på mitt jobb, nya datorer om de så bara ska visa en powerpoint på en tv på väggen.)

Av Pirum

Jag kör 24" skärm till min PC/MacOS-burk; tycker det är lagom storlek, kunde kanske kört 27" också men valde 24. Bra val av Apple, att de kör upplösningen i 4480 × 2520 ger dessutom imacen en extra edge och precis som 5K-imacarna hjälper skärmen till att göra datorn prisvärd för många.

Däremot förstår jag att folk inte vill byta från 27" iMac 5K till den här burken.

Designmässigt har jag inte riktigt gillat iMac, även om senare år (imac pro inte minst) blivit bättre. Ändå helt ok att den här finns i olika färger för den som vill.

Jag gissar f.ö att CPU och GPU räcker för >90% av de som idag antingen kör imac 21.5 eller icke-gamer-pc. Sedan finns såklart vissa proffsanvändare som inte klarar sig ens med maxbestyckade iMac M1, men de kanske inte är i Apples sikte med de här burkarna.

Av Pirum

Bra pris med den skärmen. Perfekt hemdator för många.

Av Pirum

Svår fråga. Efter närmare betänketid kanske det är Moebius eller Pirates på C=64, där jag nog lagt i överkant av 100 timmar. Tror det är ganska många spel som nickar in på 50-100h för min del. Å andra sidan kanske jag underskattar tiden jag lagt på spelande. Körde lite statistik på min datoranvändning i början av 90-talet, snittade kring 5h per dag vilket de flesta såg i min omgivning såg som oerhört mycket.

Får nog lägga min röst på Deluxe Galaga, då det fortfarande typ 30 år senare är ett spel jag och min fru drar fram några gånger om året.

Av Pirum

Sämsta köp kan ju diskuteras. Men mest missnöjd: Köpte en 50MByte Quantum-hårddisk på Fachbesuchertag Amiga Messe Köln 1991, eller vad det nu hette, den funkade ju inte när jag kom hem. Och det var jäkligt krångligt att reklamera till en källarfirma i Berlin när man själv knappt kunde skoltyskan. Gav upp till slut. 1000 D-Mark fattigare och erfarenheter rikare. Hårddiskkontroller och minne sparade jag dock bra på att köpa i Tyskland och hade i ca 10 år. Köpte en 120Mbyte Quantum i Sverige istället.

Av Pirum
Skrivet av dopeey:

Ska köpa Switch till barnen.
Hur smidigt är det att ladda joycons och pro controller?
Borde jag skaffa någon laddningsstation?
Tänker att vi kommer ha minst 4 joycons och 1 pro controller.

Våra barn spelar bara dockat, laddar 4 joycons i en laddningsstation som även har USB-utgång till pro controller. Funkar bra, och värt sina typ 200. Barnen tycker det är lite klurigt att dra i och ur joycons i switchen utan att typ riva hela lägenheten. Dvs, det är min tolkning när det sker, switchen ramlar nästan ur docken, riskerar att repas, osv.

Skrivet av Legopappa:

1 kan man se spelet när man spelar samtidigt som med spelarna använder tv´n är det möjligt även på Switch?
2 är steget från Wiiu värd pengarna?

Fråga 1 är nog redan besvarad, fråga 2, tja, jag tycker det finns många fler och varierande spel till Switch. Wii U är fantastisk på sitt sätt, det finns flera bra "Nintendo"-spel som Pikmin, Zelda i ett par HD-versioner + BOTW, bra plattformsspel som Donkey Kong, Mario, osv + hela Wii-biblioteket. Men Switch är ändå ett bra steg upp.

Skrivet av dopeey:

Ja, jag har bevakning med Google Alerts och får uppdateringar om rykten konstant. Jag själv skulle såklart helst vilja ha en uppgradering av konsolen med tex 4k och retina. Men tror att ungarna blir superglada för 2019. Äldsta ungen önskade sig Switch första gången julen 2019 och nu är det nog dags...

Köp nu. Om det är en sak jag lärt mig med barnen är att inte vänta för länge. Vi väntade ett par år med Switch för jag ansåg att det fanns så mycket bra till våra Wii och Wii U som de ännu inte spelat, och det var väl ganska bra, men att vänta längre hade gjort att minstingen blivit för stor för sina favoritspel Kirby och Yoshi, som hon med nöd och näppe han spela på Switch innan hon tröttnade och gick över till typ typ Minecraft, Animal Crossing, etc

Av Pirum

Petterk tog orden ur munnen på mig och sade det bättre.

Gör inte något "smart". Inte något dumt heller. Gå inte tillbaks till Elgiganten. Man måste inte rädda filerna fort, disken blir inte sämre av att ligga (urkopplad) några dagar eller längre.

Köp en hårddisk som är större än det du försöker rädda, så du har något att kopiera över filerna till, om du får igång disken.

Starta datorn med ett annat operativsystem. Linux Mint brukar funka bra, från USB eller skiva.

Använd kabeln från den nya hårddisken, din andra kabel kan ju vara trasig. Att hårddisken "piper" kan tyda på svag ström eller glapp. Kabeln ska vara kopplad direkt till datorn, inte via någon USB-hub eller liknande. Bäst är kanske en "y-kabel" som tar ström från 2 USB-portar. Prova olika portar. Speciellt på laptops kan det skilja.

Koppla i kabeln i hårddisken först, i datorn sedan, så hårddisken ligger stilla.

Har du tur hittar Linux disken, så var det för mig när en Samsung-disk rasade för några år sedan. Då kopierar man över filerna direkt.

Seagate Rescue kanske funkar i Sverige. Tycker de borde ha EU-regler faktiskt? Då kan det vara ett alternativ innan man plockar ut hårddisken och stoppar den i en stationär dator.

Av Pirum

Från 7MHz 68000 med 2 Megabyte 16-bitars minne till 40MHz 68030 med 4 megabyte 32-bitars minne på min Amiga 500 var rätt skön, körde hela operativsystemet i RAM.

Annars är ssd 2010 och 4K-skärm saker som fått min gamla dator att kännas som ny.

Av Pirum

Sjukt rubbat med spoilers innan reklam och recaps efter reklam. Och helt knäppt med reklam för andra program i själva programmet man ser. Tror dock ändå att Battlestar Galactica är det som skjutit min puls i höjden mest. Där hade de en snabbresume/spoiler av avsnittet man just stod i begrepp att se, i början av programmet. Helt sjukt stört. Var bara att blunda och sjunga Lion sleeps tonight i kör med frun tills man gissade att spoilern var slut.

Av Pirum

Det var lite roligare att söka förr.

Man fick prova flera olika då de kunde ge radikalt annorlunda svar.

Northern Light var inte så dum, vill minnas att jag hade några bevakningar som meddelade när nya sidor om, tja, Penelope Trevor dök upp.

OBS.

Inget fuffens här. Penelope Trevor är en författare som har, och hade, låg nätnärvaro, jag vill ha koll på om hon skrev några nya böcker efter Listening for Small Sounds *förklara sig*

Trist nu när det bara är Google, Chrome, och inget nytt, roligt eller spännande dyker upp. Att gå från Gopher till WWW och prova nya webläsare, söktjänster, sidor, det var faktiskt kul. Tråk nu. Fast fan så mycket bättre nu på många sätt såklart.

Av Pirum

Jag har klonat med Clonezilla etc tidigare, men det som funkat bäst är att göra en backup med Macrium Reflect (Free-versionen går bra) och sedan återställa den till SSDn. En säkerhetskopia kan ändå vara bra att ha innan man härjar med hårddiskarna. Finns ju fall där någon klonat den nya tomma disken till den gamla osv. Lätt hänt.

Av Pirum

Gammal tråd, men jag fortsätter. Barnen har spelat ett tag nu, att samarbeta på samma ö gnölades det om lite i början, men efterhand funkade det bra.

Trots att dottern döpt ön till typ bVdl4bf och det inte verkar gå att ändra.

Men, på sista tiden, och speciellt idag, brakade barnen samman. Det visar sig, och det har jag inte fattat förr, att spelare 1 har mycket större befogenheter och möjligheter än spelare 2. Jag trodde det bara påverkade namnsättningen av ön.

Men nu började de bråka om var nåt museum skulle ligga, träd höggs ner, och arga ord haglade i soffan. Barnen vill nu ha varsin Switch. Kommer inte att hända såklart, och under inga omständigheter kommer ett Animal Crossing till att införskaffas.

Sökte på internet, eftersom det verkade för dumt för att vara sant, och internet bekräftade som vanligt att det som vanligt var precis lika dumt som man befarade.
Mängder med besvikna spelare som låtit nån svärmor, halvkusin eller treåring vara spelare 1 och inte fattat problemet förrän långt senare.

Förhoppningsvis, men osannolikt, kan Nintendo fixa detta vansinniga beteende i en uppdatering, men fan tro't.

Av Pirum

Hur mycket pengar blev det och vad står det som namn på avsändare? Har glömt vilket konto jag angav så känner att jag måste söka igenom alla innan jag kontaktar Asus. Har 3 banker och 6 konton tror jag, men det borde nog varit ett lönekonto. (har många Asusprodukter men lär inte köpa en till förrän jag fått mina pengar )

Fast jag borde se insättningen visserligen, då den skulle mer än dubbla beloppet på flera av kontona

Av Pirum

Kul quiz. Jag hade ångan uppe så jag höll på att blanda ihop beos med geos, och sen stupade jag av bara farten när jag torskade sista frågan. Ja! Acorn! Och så valde jag första alternativet medan jag i slow motion läste det andra, och tydligen mer korrekta.

Acorn Archimedes var enda datorn jag var intresserad av att kanske byta till way back, med tanke på hur fånigt överlägsen min Amiga 500 var konkurrenterna Atari ST, Mac och PC med MS-Dos. Men Archimedes verkade kul. Ekonomin satte stopp för mina planer, Amiga var ju billigare.

Av Pirum
Skrivet av walkir:

Detta är skälet till att jag har betydligt fler spel till Nintendo Wii, DS, 3DS, Xbox 360 än PS3 och PSP.

En fördel med detta är däremot att vi äntligen slipper påtvingandet av diverse patchar från Sony.

Vill du se en Bluray-film? Vänta, systemet ska bara uppdatera... Vill du spela ett spel? Vänta, så ska vi installera multiplayerpatchen på 3GB först... Detta trots att jag enbart spelade single player!

Som tur är har Sony lärt sig en hel del sedan PS3-tiden, men kravet på att ständigt vara online är något jag ogillat sedan Diablo III till PC.

Som tur är funkar fortfarande Nintendo Switch helt offline

Men uppdatering till Bluray-filmer ligger på skivan? Eller är jag helt bakom. Måste ju finnas mängder med människor som inte har dragit en nätverkskabel till sina gamla blurayspelare. Har en spelare från hedenhös, den fick nog sin sista uppdatering 2012 kanske och jag har den inte kopplat till nätet. Köper sanningen att säga inte många nya filmer heller, har inte tid att se film sedan jag fick barn, tur att filmer numera är så kass att det går bra att klara sig utan dem.

Angående Switch så lär det väl vara sista konsollen som funkar offline från Nintendo, kan mycket väl tänka mig att det kommer en uppdatering till 12.0 strax innan en "Switch 4K" släpps, där spel kan välja om de vill kräva online-autentisering när man sparkar igång dem. Säga vad man vill, men Wii, 3DS, Wii U och äldre Switch är ju fantastiska om man vill spela offline och har rymligare samvete än plånbok.

Av Pirum

Rimligen borde Sony, Nintendo, etc, ha råd med åtminstone downloadservrar i många år, men fan vet. Skulle installera Windows NT4 härom året, var ett sabla meck att uppdatera den. Kunde ju tycka att MS borde haft uppdateringsserver kvar. Likaså var det någon mjukvara jag köpt där aktiveringsservern var borta. Fick ta hem en fulpatch.

Av Pirum

Kläder och skor osv är ju ofta ganska svårt att köpa. Det enda jag returnerat är nog dock ett par skor som hade radikalt fel storlek. Min bättre hälft returnerar desto mer, men damkläder är ju lite svårare eftersom de dels ska sitta snävare än mina säckiga t-shirts och brallor, och alltså har mindre felmarginal att gå på, och dels har damer mer varierande kroppsformer överlag.

Annars returnerar jag ju felaktiga produkter. Gäller det Amazon vill de ofta inte ens ha tillbaks skräpet, nu senast returnerade jag en Bosch SDS-chuck till en borrmaskin, jag fick pengarna tillbaks och fick behålla chucken som kostade typ 200. Felet på chucken? Det stod inte Made in Germany på den som det stod i produktbeskrivningen, den var istället gjord i Kina. Ett rejält fel IMHO, andra kanske inte håller med.

Gratis retur på felaktiga produkter ser jag alltså som något bra, men om 30-40% av e-handelsvaror går i retur så är det ju inte bra.

Av Pirum
Skrivet av Alna6431:

Har precis beställt en switch till grabben som blir 5 (har en tjej på 7 år också) tillsammans med Mario Kart 8 deluxe och Super Mario 3d world. Vad jag har förstått så kan man vara 3 pers på super Mario 3d, vilka kontroller rekommenderar ni man köper? Joycons som är asdyra? Eller någon annan? Tappar man någon funktion om man köper andra? Vi behöver 3-4 kontroller då grannbarnen ofta är här i dagsläget och spelar xbox. Denna konsol är nog bättre anpassad till deras ålder.

Andra spel ni rekommenderar till 5-7 åringar? Tänkte köpa Mario party också om ett tag

Mina barn tycker märkligt nog inte om Mario Kart, och har tröttnat på Mario Party - men det är bra tycker jag själv.

Jag funderade och krånglade när jag köpte barnens Switch, sedan tröttnade jag på att våndas och tog fram plånboken, 2 extra originaljoycons och 1 pro-controller senare är alla nöjda och jag slipper fundera mer. Det finns tydligen en del spel där barnen tycker om att ha 2 joycons var, så även om det bara är de två syskonen här som spelar med varandra kan man "behöva" 4 controllers.

Mina barn är nu 7 och 9, fick switchen när de var, öh... 5 och 7 kanske. Yoshi, Kirby, Rayman, de tycker om plattformsspel. Även senaste Mario-boxen med de gamla spelen Sunshine och Galaxy har de spelat mycket, på Gamecube och Wii alltså, men spelen är typ samma till Switch. Lite skarpare grafik bara.

Minecraft och Animal Crossing går också, men de tyckte inte om Minecraft när de var typ 5, det har kommit på senare tid när de var 6-8 kanske.

Av Pirum

Ett problem är ju att medborgarlön när man talar nationellt tycks ligga ganska lågt. Ska den då ersätta socialbidrag, bostadsbidrag, a-kassa, sjukpenning, blir det jobbigt för många. Men jackpot för en del. För egen del tror jag på en tvungen nedgång i arbetstid som kompletteras med någon form av medborgarlön - som då är lika för alla givetvis, vilket blir än mer svårt att få till i ett så splittrat samhälle som Sverige.