Inlägg

Inlägg som Pirum har skrivit i forumet
Av Pirum

Utifrån min erfarenhet som lagerarbetare i flera år på flera arbetsplatser, i Sverige och inte Tyskland visserligen, klarar de flesta arbetare inte av jobbet i längden, även om det är "lätt" att lära.

Som tur är, för företagen, står det många arbetslösa i kö för att hjälpa till att hålla löner och villkor på lämplig, för företagen, nivå.

Det som många arbetare fallerar på, enligt företagen, 1) är för lågt tempo, 2) för hög vab- eller sjukfrånvaro (vilket spelar roll när man är bemanning eller provanställd), eller 3) för många felplock. Punkt 1 är dock viktigast, och gör att även yngre når punkt 4, "utsliten". Det har hänt mer än en gång att jag kommit till ett uppdrag, lager eller industri spelar mindre roll egentligen, och det efter någon månad eller två har varit en omsättning på ca 90%, i meningen att av oss 30 som kom i oktober är 3 kvar efter nyår. Många har fått gå pga att behovet minskat, men många pga bristande förmågor, sjukdomar eller "utsliten". Jag blir förvånad av hur många 20-nånting som får ont i axlar, knän, etc, och då talar vi ofta om personer som tränar på gym och inte alls är soffpotatisar som jag själv.

Nåja, lagerarbeten är inte som de en gång var, nu övervakas arbetarnas varenda steg hos de arbetsgivare som vill och de många mikropauser man tidigare faktiskt kunde ta inom industri/lager är på väg bort. Jag har erfarenhet från 90-talet, då var det ofta tyngre och sämre arbetsmiljö på många ställen, men också många fler chanser till pauser pga mindre effektivitet. Idag är många jobb även på lager ungefär som löpande band, och ni som jobbat på löpande band vet att det kan gå ganska ok, man kan vila flera sekunder per minut, tills man kommer efter säg 10-15 sekunder pga något missöde, då blir det 10 minuter helvete tills man är ikapp igen.

Den som tycker sig vara stark och vill tjäna en liten extraslant kan gå till valfritt däcklager och erbjuda sig lasta ur och i en hel långtradare själv Stressen när man efter en stund inte får bort däcken och det från bandet bara trillar in fler och fler är inte att leka med, man känner att man har levt, och möjligen dött, en smula när man linkar hem.

Så, strejka på bara.

Av Pirum

Går nog att komma in i en recovery meny. Stäng av, tryck in power, volym upp, kanske även ner, i några sekunder typ. Har ingen Lenovo, men väl i recovery - menyn kan man prova att rensa cache och lite andra harmlösa grejor innan man gör factory reset som sista åtgärd. Min bror fick liknande fel som dig, berodde i hans fall på överfull lagring.

Av Pirum

Jag köper minecraft - tidningar etc till barnen, men de är inte så intresserade egentligen. Får tips på Youtube istället. Trodde, som många andra, att tidningen var borta redan.

Har kvar många Datormagazin och en del annat, skön nostalgi. Kommer ihåg att jag köpte Byte etc för hiskeliga 100kr, men de var ju rena böckerna med mycket fantastisk läsning. Har nog bara 1 Byte kvar, där de testar Amiga 3000. Hade även Macworld (svensk) tills de gick in i kaklet.

Av Pirum

Skatta för vinsten, hantera garantin, om man gör business av det.

Av Pirum

För ca 10 år sedan köpte jag en budgetladdare från en stor kedja i Sverige, ett tag senare typ smälte den och även om saker inte alltid tar eld så lätt som man tror så föredrar jag originalladdare sedan dess.

Så, alla mina avlagda laddare från Samsung, LG, etc får ersätta de uppenbara skräpladdare/strömklumpar man ibland får med när man köper musikspelare till barnen, etc. Jag tror jag bara har 1 snabbladdare, av 5 år gammalt snitt, så jag vill nog gärna ha med en bra laddare nästa gång jag köper ny telefon. Däremot skulle man kunna ge 100kr rabatt om man köper telefon utan laddare.

Av Pirum

Frans G Bengtsson; motiveringar behövs ej.

Av Pirum
Skrivet av Will Sheza C:

Vad menar du men google photo hur kan jag få komma åt det ?

Hon ska logga in på https://photos.google.com , eller appen Google Foto, har hon tur ligger bilderna där. Har hon otur har hon aldrig använt appen Google Foto och har inte haft automatiskt säkerhetskopiering aktiverat.

Av Pirum

Apropå moln, det är alltså helt säkert att inte bilder finns lagrade nånstans? Google Foto gör ju automatisk backup i bakgrunden när man väl startat det, men det kanske aldrig användes?

8 års bilder? S9 är väl från 2018, fördes bilderna över dit med Samsung Smart switch, eller via dator, eller via SD-kort, eller på annat sätt? Kan åtminstone äldre bilder finnas på äldre enheter man kanske slängt i en byrålåda?

Av Pirum

Nytt köpte jag en Amiga CD32 för 999. Eller 1499 kanske. Det var iaf i mina ögon tokbilligt och jag ångrade att jag inte köpte 2. Köpte även programmet Bars & Pipes Pro för typ 20kr, riktigt kul musikprogram med tjock manual, tyvärr hade jag rätt sopigt midi-keyboard. Var en datoraffär som behövde tömma lagret strax efter att Commodore kursat och Amigamarknaden dök totalt. Tror de innan kostade 4000 typ. Eller lite mer. Mycket pengar 1994.

Annars är jag rätt nöjd med abonnemanget på min första Android-mobil hösten 2011.
79kr för abonnemanget och 20 kr förhöjd avgift i 24 månader för telefonen. Abonnemanget på Telenor hade fri datatrafik, vilket var totalt galet bra deal såklart, och telefonen (som visserligen var en Sony Ericsson Neo V, ingen toppmodell direkt) fick jag ju för runt 500.

Några år senare ångrade Telenor sig och höjde priset på abbet till, hm, 200-nånting kanske. Fortfarande bra, men det var begränsat till 3G-nätet och jag bytte operatör.

Av Pirum

Har kört en hel hoper, och det var en del pill att få några av korten att funka i NT4, XP när det var nytt, etc, kul med strul, men jag får väl lyfta fram 2 st dådå. Ett ASUS Nvidia 8400 som var dels helt tyst, dels funkade smärtfritt i min "hackintosh". Däremot var det ju inte så bra till spel. Så jag får lyfta fram mitt ASUS Radeon HD 7750, silent givetvis, som ger tillräckliga prestanda (för mig) i både Windows och MacOS, i 4K, utan att kräva mer ström än det pci-e ger. Köpte det begagnat för några år sedan, klart värt de, öh, 300 (?) jag betalade.

Av Pirum

Ja, 2 trådlösa xbox 360, och en lite mindre PowerA Mini med sladd för småbarn som tycker 360-kontroller är för stor.

Av Pirum

Tur man redan har en bra dator, har funderat på att uppdatera till nyare cpu och ddr4, nu slipper jag fundera på den saken då även begagnatpriser stiger.

Antar att typ Apple, HP, etc, har långa kontrakt och inte betalar dagspris. Det kan innebära att exempelvis premiumdatorer blir mer prisvärda då de stiger mindre i pris än datorer från mindre tillverkare.

Av Pirum

Har avverkat många teflonvarianter genom åren, Hackman, Tefal, Ikea, NoName, whatever, tycker absolut de har sin plats i köket.

Men mest använd blir tveklöst min 28cm Skeppshult gjutjärn. Rätt skrovlig när den var ny, men nu är den instekt och fin.

Använder glatt diskmedel, men det ska vara oparfymerat. (Änglamarks tycks vinna diverse tester).

Det gör jag även i vår emaljerade Le Creuset, tycker att beläggningen där börjar bli lite sliten trots att jag försökt behandla den som den teflonpanna den inte är och när man gör en ostsås eller liknande kan det vara svårt att diska ur med endast vatten.

Av Pirum

Jag är legal analfabet, men, är badrummet någonsin renoverat? Finns exempel på när bostadsrättsföreningar renoverat alla badrum och sedan har byggfirman fått göra om/rätt när det ibland blivit fel. Men knappast på så gamla badrum.

Undersökningsplikt och besiktning av bostadsrätter, speciellt "i dessa tider", är knepigt. Ofta går man stressat runt, kanske ihop med andra spekulanter, innan man gör sitt livs största köp baserat på det man sett på ganska få minuter. Man hittar alltid fel efteråt, vår lägenhet saknade exempelvis jordfelsbrytare trots att mäklaren sa att sådan fanns. Ja, till badrummet, inte resten av lägenheten, visade det sig. Det ser man som lekman inte när man tittar i proppskåpet och ser en jordfelsbrytare. Bara för mig att betala herr elektriker så även resten av lägenheten skyddades.

Seriösa mäklare bör alltid inkludera ett besiktningsprotokoll gjort av, tja, Anticimex eller vilka som nu utför sådant, det borde mäklararvodet eller säljaren täcka med tanke på de sjuka priserna för bostäder. Det har dock aldrig hänt när vi gått på visningar att man fått se ett sådant. Och ska man som köpare beställa besiktningsman har tåget redan gått.

Av Pirum

Sweclockers, som exempel, är givetvis i sin fulla rätt att förbjuda diskussioner om piratkopiering eller politik, trots att diskussioner om bådadera såklart är lagliga. Jag förstår besluten. Men frågan är om inte självcensur eller åsiktsfållning där man vallar in fårskocken (vi användare) i allt snävare åsiktskorridorer och filterbubblor är ett problem som liknar riktig (statlig) censur. Effekten blir att fri åsiktsbildning försvåras.

Kanske dags med offentligt drivna forum där endast kriminella åsikter är förbjudna.

Av Pirum

Mycket lite, men det är klart att man måste vrida upp CPUn lite, cross-flasha blu-raybrännaren, låsa upp sina spelkonsoler, prova att roota mobilen, det är ju ändå Sweclockers och inte Swestockers man är på

Av Pirum

AI har en bit att gå, men det här är bara en barnsjukdom. Inget ett bli upprörd över. Vi kommer att få se mycket mer sånt framöver, när AI tycks bekräfta fördomar (delvis för att de kanske råkar vara sanna).

Av Pirum
Skrivet av Kilroy:

Ja, det är lite frustrerande att dom flesta som pratar om ljud-kvalitet inte förstår att komprimeringen oftast är en ganska liten del i vad som påverkar ljudet.

160kbps MP3 rippat ifrån en bra master kan ofta låta bättre än en 1500kbps flac rippad ifrån en dålig master.

Absolut, man får hoppas på att skivbolagen skärper sig och skickar bättre kvalisort till Spotify, jag misstänker att det är där huvudfelet ligger. Mina gamla kassettband får inte bra ljud om jag digitaliserar dem i 24 bitar in i datorn liksom.

För egen del är det inte bitrate eller lossless som spelar roll när jag lyssnar på Spotify i bilen eller när jag promenerar. Endast om man får motorstopp på en otrafikerad skogsväg kan man höra skillnad på flac och 320 kbit mp3 när man sitter i bilen. Åtminstone i min Volvo v70

Av Pirum
Skrivet av FreddyL:

Behöver nog skicka in min på lagning. Någon som vet någon bra/billig firma?

Jag hade råkat ladda ur vår switch rejält eftersom jag köpte den till barnen i typ oktober, packade ner den som julklapp, och vid test 2 månader senare insåg jag att jag nog inte stängt av den korrekt och den var helt slut. Mycket problematiskt. Tror jag fick igång den genom att ha den inkopplad i datorn eller kanske en samsungladdare... Klenare grejor än nintendos originalladdare iaf. Om jag minns rätt. Var ju ett tag sedan osv.

F.ö har vår switch inte varit under 50% sedan dess tror jag, barnen får inte nolla batteriet.

Av Pirum

Trist, har använt i många år. Hade gladeligen betalt en engångsavgift på typ 10 dollars + moms, men prenumerera, aldrig. Speciellt som Lastpass på senare tid inte riktigt prioriterat Mac på rätt sätt.

Så. Då får jag väl hitta ett alternativ som funkar på Windows, Linux, MacOS, Android, och i Opera, Firefox, Safari.

Jag förstår att de vill ha prenumeranter. Det är ju poppis nu, och ger pengar framöver.