Inlägg

Inlägg som Jpau94 har skrivit i forumet
Av Jpau94

Skumt, kan förstås vara fel på kabeln. Prova att trycka in kabeln i hålet samtidigt som du trycker ner spärren om du inte gjort det.

Av Jpau94

Trycker du ner på de där sakerna med pilar när du ska dra ur kabeln? Fullstor displayport har spärrar som man måste trycka in.

Av Jpau94
Skrivet av mrqaffe:

Det handlar inte om formatera utan partitionera.
Win är notorisk uselt på att hantera partitioner och Gparted är det bästa verktyget som finns för det då det är helt fristående och alltså inte påverkas av nått operativsystem som kan blockera det, kom bara ihåg att koppla bort alla andra enheter än den du vill jobba med så att du inte gör fel och speciellt vid installation av win då du inte kan styra var win placerar bootloadern på nån annat sätt.

Gparted är säkert det bästa i den här situationen men det är ett Linux-program så det är så fristående man gör det. Det finns en färdig live-cd för Gparted som är Linux-baserad (enligt preview från sökmotor, själva sidan verkar nere) men det går lika bra att starta det från installations-USB för Linux om man får en live-miljö. Linux Mint t.ex. tror jag till och med inkluderar Gparted på USB, eller så kan man installera det.

Bra tips om att koppla ur andra enheter. Min erfarenhet/känsla säger att Windows installerar bootloader till första disken (/dev/sda) men det är säkert inte helt pålitligt, speciellt om man blandar olika typer av diskar.

Av Jpau94

Windows får någon form av sammanbrott när den ska hantera vissa partitionsrelaterade frågor har jag märkt. Tror inte fdisk funkar för GPT utan då får man köra gdisk, eller parted/gparted som funkar för bägge. Om alla bootbara saker på disken är stekta så kommer den nog inte boota från den disken även om den är först i kön. MS-guiden du länkar ser lite gammal ut vid en snabb koll (ingen GPT/UEFI vad jag ser).

Installera Linux när Windows redan finns är inte så svårt, man kan låta Windows krympa C: för att göra plats om man bara har en disk. Annars kan nog installationsprogrammet krympa Windows partition åt en oftast.

Av Jpau94

Någon relativt billig A-data sak på ~250GB, köpt kanske 2014 eller så. Den saknade förmåga att rapportera en del SMART-värden märkte jag. Numera sitter har den hamnat i brorsans laptop.

Av Jpau94
Skrivet av DasIch:

Visst är det en förklaring men den används som ursäkt.

Personligen tycker jag att det mesta i piratväg är helt ok, att lagarna kring det är skrivna åt storföretag och förbjuder det betyder inte att det är fel enligt mig.
För övrigt anser jag att DRM borde förbjudas.

Av Jpau94
Skrivet av macmann1:

Inte ovanligt att Windows update ställer till det med diverse drivrutiner, installera rätt från tillverkarens sida skulle jag göra först iallafall.

7 får inga nya uppdateringar så om de inte varit offline länge borde det inte vara det.

Kanske någon vigilante-aktig hacker som disconnectar Windows 7 maskiner från internet? Fast det borde man ju hört något om.

Av Jpau94

Tror det är skillnad på något som är bootbart i UEFI-läge och klassiskt läge. Om det är ett gammaldags USB-minne behöver du stänga av secure boot och slå på CSM eller hybrid boot läge eller något åt det hållet. Du kan behöva ställa tillbaka det för att Windows ska starta efteråt.

EDIT: Missade att det var Windows-installations minne. Om du installerar Windows från minnet så kommer Windows vara anpassat för det läge du hade när du installerade, då ska du inte byta tillbaka efteråt. Om du vill ha secure boot på så kan det vara värt att testa något annat alternativ.

Av Jpau94
Skrivet av Erik_T:

Jag skulle säga att "nån timme" betyder "ungefär en timme, kanske uppemot två timmar men inte mer".
"Nån" är en kortform av "någon" som ju är singularis. Pluralformen är "några"

Detta, jag kan köpa att det är ett mindre precist mått än 1 timme men att använda det för något man vet tar 2+ timmar säger jag är objektivt fel grundat i det som jag citerat.

Av Jpau94

EDIT: Vet inte om det jag skrev stämde 100%, återkommer eventuellt.

Av Jpau94

Syncthing? Eller markera alla filer och skicka med bluetooth, tar fett lång tid med film bara.

Av Jpau94
Skrivet av Shudnawz:

Aye, använder snabbladdaren jag fick med till mobilen, den flaggar det som "supersnabb laddning".
Undrar om det vore för mycket att begära att man skulle kunna schemalägga hur snabbladdning ska tillåtas av telefonen? Tex under natten bör all snabbladdning vara inaktiverat så man kan ha mobilen i laddaren utan stress.

Min Asus har någon sådan funktion i batteriinställningarna, tror också att den väntar med att ladda fullt. Den blir skapligt varm av snabbladdning så det är nice.

Av Jpau94
Skrivet av mrqaffe:

Vore bättre att de gjorde displayer med större frekvensomfång så de fick möjlighet till uv strålning så kan man aktivera "döda läget" när man känner för det.

Perfekt för att döda ögonen på användaren.

Av Jpau94
Skrivet av Lodisen:

Äh, så länge spelen ser bättre ut får de gärna ta upp flera TB.

Fast jag betalar gärna inte ~10.000 kr för lagring om spelen behöver SSD och jag vill ha mer än 2 installerade samtidigt.

Av Jpau94

Vem sköter underhållet idag? Någon behöver ha ansvar för att ta bort/låsa konton för folk som slutat, hålla saker patchade, hålla kontroll över er data (anställda som dumpar data lite här och där lär inte vara helt lagligt beroende på var det hamnar) osv.

EDIT: Min poäng är att det är svårt att diskutera en specifik lösning utan en övergripande strategi. Vad du än väljer så måste du IT-kompetensen för att underhålla det.

Av Jpau94
Skrivet av UndaC:

Måste säga att jag ändå är lite förvånad över att så många svarar Windows 10. Inte för att jag själv tycker att det är dåligt på något sätt (tvärt om, har aldrig haft problem med det).

Men jag trodde nog att det skulle vara betydligt fler som hoppade på XP/7 tåget. I alla fall att döma av vad man brukar läsa både på forumet här på Swec och på andra ställen. (Kanske att en del inte riktigt läser frågan och bara klickar på det de använder just nu iofs.)

Jag vet inte om siffrorna ändrats sedan du skrev men just nu har XP+7 ungefär lika många röster som 10 (strax över 40%). Att 10 inte ens har över 50% trots att det är nyast tycker jag ändå indikerar att det inte är så omtyckt.

Av Jpau94

Har för mig att jag gick över till Linux primärt när jag tyckte att Windows 7 började bli lite gammalt och Ubuntu 18.04 kom ut. Kör dual boot för spel och tycker det är ok, hade inte spelat på mitt primära OS oavsett på grund av all spyware som moderna spels DRM och anti cheat inkluderar. Vill egentligen gå över till att köra Windows i en VM med PCIe passthrough men har ingen integrerad grafik så det blir osmidigt.
Kör även Windows 10 och det är lite som att köra Ubuntu icke LTS och behålla /home vid uppgraderingar då det nollställer inställningar och gör en uppgradering av OS lite nu och då.

Av Jpau94
Skrivet av ojz0r:

Finns det någon tråd "Vi som kör Linux och gör bort oss"?

Min conky installation var broken så jag tänkte fixa den med aptitude. Det gick sådär och jag klickade runt lite i menyerna och tryckte på knappen Install/Remove en gång men den sade bara att conky höll tillbaka, sen tryckte jag igen och då började aptitude avinstallera alla paket på datorn. Det tog några sekunder innan jag fattade att det inte var en autoremove och lyckades trycka ctrl+c, sedan tog det ytterligare ett x antal paket innan den stoppade.
När jag startade om så kom jag bara till commandline -_-. Den lyckades få med sig både wm och xinit och en massa annat som är bra att ha.
Tog någon timme att få tillbaka en bruklig dator igen.
Man märker väl med tiden om något saknas, annars får det bli total ominstallation av min kära lubuntu 20.04.

Vet inte om aptitude lägger sin logg i någon annan fil men släng en kik i /var/log/apt/history.log eller någon av de komprimerade .gz filerna där (zcat/zless är nice för det) så borde det stå exakt vad som avinstallerades tror jag.

Av Jpau94
Skrivet av Dashio:

Men brukar man ha backup i form av HDD eller hur har nu backupdiskar?

Det enklaste är nog att ha en extern disk och bara dra över filer till den ibland. Bättre är att ha flera olika typer av backup med versioner och som sparas på olika platser och lite annat som skydd mot brand/ransomware/att nätagget pajar och dödar alla diskar i datorn.
Snabbt framgooglad länk om ämnet: https://www.backblaze.com/blog/the-3-2-1-backup-strategy/

Av Jpau94
Skrivet av Navicula:

Tack för alla snabba svar! <3 Jag redigerade första inlägget litegrann och hoppas att min idé blev klarare.

Det är ingen brådska för min del, jag gör det som ett spelmoddningsprojekt, all hjälp uppskattas Sedan om C, C#, C++ eller Python är det bästa vet jag inte.

Jag är inte familjär med Python men antar att det går att köra den typen av program på vanilla windows 10? Kan du förklara termen bibliotek för mig? Sitter för tillfället och pillar med Visual Studio.

Har noll koll på Python men pseudokod-tänkaren inom mig säger att detta kan modifieras till att hitta textstycken som innehåller siffror och slutar på .wem? (se första inlägget & första bilden, numeriskt namn)

Du måste installera Python. I och med att det är ett skriptspråk som tolkas så måste du ha något som kan köra programmet.
Bibliotek (library) är återanvändbar kod som man kan inkludera i program. Ex. standardbiblioteket.
Om dina textfiler har ett standard format där filnamnet alltid finns i kolumn x så hade jag nog hellre gått på det än på regex eller liknande men det är nog mycket en smaksak.

Skrivet av perost:

Challenge accepted! Med endast standard C++:

<lösning>

Det går säkert att göra med en oneliner i Python, men det blir inte så krångligt i C++ som man skulle kunna tro. Att kompilera koden för Windows lämnar jag dock som en övning för läsaren, eftersom jag inte använder det OS:et. Och skulle TS vara våghalsig nog att köra koden så rekommenderar jag starkt att ta backup på filerna först

Intressant, visste inte om den där std::filesystem alls. Tack