Inlägg

Inlägg som Jpau94 har skrivit i forumet
Av Jpau94

Kan du köra zfs verkar det vara rätt mycket bättre än btrfs, även mirror är rätt flaky med btrfs under vissa omständigheter. Och inga RAID-lägen gör ett dyft för uptime med btrfs heller eftersom det vägrar mounta utan en speciell flagga om en disk är paj. Se gärna till att ha backup (alltid bra att ha) innan du gör något oavsett vad du kommer fram till. Hur många diskar har du plats för?

Av Jpau94
Skrivet av cyklonen:

Teflon är HELT ofarligt för djur och natur. De kemiska bindningarna är starkare än nån förekommande nedbrytnings/spjälkningsprocess som finns i biologin.

Problemet med teflon finns i dåligt skött tillverkning. Det kan alltså, om det inte görs korrekt, ske utsläpp lokalt vid produktionsanläggningarna, av skadliga ämnen.

Men i själva slutprodukten, den som är så magiskt effektiv i t ex stekpannor, är ofarlig. Tyvärr lär detta inte övertyga folk som inte begriper hur kemi funkar, och stockkonservativt hyllar hopplösa redskap som gjutjärnspannor.

Stabila ämnen kan ändå vara skadliga och ingå i processer där de inte bryts ned.

Av Jpau94

Du kanske kan starta från ett Linux-usb eller något klonverktyg och göra en disk image som du lägger på en extern hårddisk eller liknande. Sedan kör du processen åt andra hållet efter att du bytt SSD.

Tillägg: Om du inte har backup så skapa en innan du börjar klona ifall du gör något fel eller så.
Tillägg 2: Om du använder rätt verktyg (något som skapar en fil) och kör från Linux med någon form av nätverksdisk monterad så kan du lägga image-filen där om den får plats.

Av Jpau94
Skrivet av Xcorp:

Nästan helt rätt
Problemet är att Microsoft inte räknar med SI-enheter utan med IEC/binary units.
Som du skriver räknar MS med att 1 "Kilobyte" är 1024 bytes. Den korrekta enheten är dock kibibyte, och förkortas kibi.
Det fortsätter sedan med Mebibyte(mebi) där en mebibyte är 1024 kibibyte, en gibibyte (gibi) är 1024 mebibyte osv.
Hårddisktillverkarna räknar däremot med SI-enheter precis som du skriver, så en hårddisk som från tillverkaren är märkt med 500GB är 500 Gigabyte, eller ca 465 gibibyte.

Full lista på prefixen finns på https://en.wikipedia.org/wiki/Binary_prefix.

Jag vill samtidigt utbilda folk i de olika prexifen för bits och bytes vilket blandas hej vilt i forumet ibland.

Först 1Byte = 8bits (bitar på svenska)

Utrymme mäts (oftast) i Bytes och fortsätter med KiloByte(KB) MegaByte(MB), GigaByte(GB) osv.

Hastighet/bandbredd mäts (oftast) i Bitar per sekund, bit/s och fortsätter med Kilobit(Kb) Megabit(Mb), Gigabit(Gb).
Det är också ganska vanligt att man skriver ut bit, dvs Mbit eller Gbit.
Både med och utan "per sekund, /s" förekommer och det är i branchen vedertaget att man säger bit om hastigeter och utlämnar per sekund i dagligt tal. Men i mer tekniska texter skriver man alltid ut hela enheten, t.ex Mbit/s eller Mbps

Notera skillnaden ovan där bytes och alla förkortningar skrivs med versalt (stort) B, bits skrivs däremot med gement (litet) b.

I forumet ser jag ofta inlägg i still med "jag får bara 15 mb på mitt nätverk". Detta läses strikt ut som 15 millibit, 15 tusendelar av en bit. Vilket är en enhet som inte finns. Vad som egentligen menades var antagligen 15 Megabit/s.
Detta problemet illustreras tydligare i följande problemställning där förkortningar för olika enheter blandas och skapar förvirring.
"jag får bara 100mb/s när jag för över en fil när jag har gigabit" Det beror då helt på att filöverföring i Windows rapporterar i Bytes per sekund men länkhastigheten till din NAS (eller vad det nu är) rapporteras i bits per sekund

Sorry för en ganska lång off-topic men förhoppningsvis är det några som lär sig lite av det

Bra inlägg. Bara för att vara petig så förkortas kilo med litet k för extra förvirring, däremot så verkar kibi förkortas Ki enligt Wiki.

När du skrev förkortningarna så verkar du blandat ihop dem med prefixen "Den korrekta enheten är dock kibibyte, och förkortas kibi." - ska väl vara "förkortas KiB".

Av Jpau94
Skrivet av MaskenLilja:

Om jag gör så kommer if-satsen inte fungera och det är if satsen som bestämmer vilken tärning som ska kastas beroende på vad jag inmatar genom Scanner.

1. Scanner input 1-3.
2. beroende på input utför tärning_1 till tärning_3.
3. Sammanlägg värdet på alla tre kast.
4.Skriv ut värdet på alla tre kast.
5.(Detta är inte med i den här delen men efter den gjort det så ska hela saken upprepas).

Som din kod ser ut kommer den välja en tärning (eller 0 om man ger fel nummer), aldrig 3. Så om du vill få tre kast med ett kast åt gången kommer du antingen behöva tre uppsättningar av samma kod (inte en bra grej) eller en loop.

Av Jpau94

Är som att kräva att privatpersoner köper enterprisegrejer för 100 000 kr för att kunna göra saker hemma, nästan ingen som gör det. Företag (och miners) kan motivera svinhöga priser eftersom de genererar intäkter med hårdvaran, gamers får inget tillbaka och kan inte spendera alls lika mycket. Detta är bara ett sätt att garantera att i princip ingen privatperson kan köpa ett modernt grafikkort.

Av Jpau94

Är nog inga problem, jag har gammal eltejp i en dator och vill minnas att den funkar ok där den sitter fast i sig själv men har släppt där den satt fast i olika metalldelar.

Av Jpau94
Skrivet av fetakniven:

Jag har ju rätt i sak.

Nej det har du inte, de åtgärdar problemet tillfälligt men vid normal reparation återuppstår det så det är inte ordentligt åtgärdat. Det är inte en "utmärkt fix". Man brukar inte tolerera att vanliga konsumentgrejer är en total livsfara vid minsta "fel"användning. Vi har standarder och krav av en anledning och att folk dör för att de inte råkat få info om detta är inte ok.

Av Jpau94
Skrivet av NoobBiscotti:

Ahaa. och hur gör man för att komma undan det?

Skapa din Random innan loopen istället för i den så får du bara en och använder samma varje gång loopen körs.

Av Jpau94

Skulle värdena vara sorterade skulle du kunna använda binärsökning istället för sekventiell sökning, det är mycket snabbare (spelar ingen roll med 10 värden). På rad 14 skapar du en ny Random för varje tal, får du ok tal av det eller blir alla samma?

Slå ihop villkoren SpelarVal<=0 och SpelarVal>25, de är ett intervall-villkor och borde stå i samma if-sats.

if (VekTor[j] == SlumpVek[j]) har j på båda platser, antar att en ska vara i. Namnge gärna variablerna efter vad de har för syfte, VekTor talar bara om typen, inte vad den har för syfte.

falskInput är ett oklart namn och den verkar användas lite här och där, är inte säker på att du använder den konsekvent. Jag tror det är lättare att resonera kring variabler om man inte har extra negationer och skulle rekommendera ex. inputÄrGiltig (oftast brukar man inte använda svenska för variabler men det är upp till din lärare).

Av Jpau94
Skrivet av Teval:

Man skall alltså ta i beaktning att du tror att i framtiden så kommer MacOS inte tillåta sideloading av applikationer? Mina Macar har internetanslutning och används 8-10 timmar om dagen utan att jag hade några problem som du nämner, så att alla Macar med internetanslutning hade problem stämmer inte.
Kör du MacOS själv? Eller har du läst artiklar på internet endast?

Att Apple är i framkant när det gäller säkerhet kommer såklart med en baksida, personligen tycker jag det är värt det att det är lite krångligare att sideloada en app. Tycker oftast det är krångligare att bypassa defender än gatekeeper.

Antar att du hade haft problem också beroende på timing men det var inte så långvarigt: https://arstechnica.com/gadgets/2020/11/macos-big-sur-launch-... . Kör inte Macos men det är inte så relevant kan jag tycka, jag kör Linux till del för att jag inte står ut med allt Apple och Microsoft gör och bristen på kontroll. Saker som deras nya kringgående av brandväggar märkte man bara om man körde beta tror jag, har inte kollat om de har pushat det till stabil release än. Exakt vad Apple kommer tillåta i framtiden är naturligtvis omöjligt att veta. De har en ganska tydlig trend av ökad central kontroll och med eget kisel i Mac:ar har de ännu mindre begränsningar än förut i vad de kan göra. Vilka slutsatser man drar här är upp till var och en. Jag är helt ok med att folk tycker att Mac är värt det om de har andra prioriteringar än jag men är inte så förtjust i Apples upplägg personligen, ville presentera den vinkeln i en tråd om fortsatt satsning på Apples plattform.

Av Jpau94
Skrivet av Teval:

...
Pratar du om Apples sätt att validera appar? Ser det som en väldigt bra feature att apple gör så gott dom kan att validera utvecklare och program och skyddar användaren, sedan om användaren väljer att köra programmen ändå så är det fritt fram.

Eller menar du att MacOs skulle vara så nerlåst så att du inte har möjlighet att köra vilka program du vill?

Jag pratar om nivån av kontroll Apple har över en Mac. Och det udda/buggiga sättet de implementerade sin validering på som gjorde att alla Macar med internetanslutning strulade. Dessutom tror jag att de fortfarande läcker vilken utvecklare alla appar man öppnar är från i realtid i klartext över HTTP (kryptering är en feature att lägga till någon gång i framtiden). Den typen av saker än något man får leva med om man kör Macos. Apple vrider skruvarna mot ett mer nedlåst system över tid också. Det går fortfarande att stänga av rätt mycket av detta men de har gett sina egna systemprogram undantag från alla brandväggar som bygger på deras nya system, vilket kommer vara det enda systemet på nyare versioner av Macos om jag fattat rätt. Det går mer och mer mot hur IOS funkar och är man ok med det så kan man köpa en Mac.

Av Jpau94

En sak som kan vara mycket bättre värde är att just att det går att uppgradera RAM och disk på rätt många datorer för att utöka deras livslängd men Apple vill ha sitt tillägg på sådant vid köp så de låser ner all form av uppgradering numera så vitt jag vet. Problemet med en Mac är att det inte är din dator utan Apples, se t.ex. hur Macar slutade öppna program för att Apples servrar var slöa men inte helt nere, så en avgörande faktor är om du är ok med det.

Är du väldigt intresserad av Linux finns numera färdiga laptops för det också.

Av Jpau94
Skrivet av JeanC:

Så låter det när man pitchear det. Men i realiteten handlar det väl snarare om 20-40 år framåt.

Möjligtvis om myndigheterna där bråkar, annars finns det väl inget hinder annat än Spacex förmåga att få upp nog många satelliter och den går snart upp rejält när Starship börjar flyga.

Av Jpau94

Prova att skriva om USB:t med MS verktyg för att göra installations-USB för Windows, vet inte om det går att bara konvertera det till GPT och få det att funka, tror att alla bootbara saker för UEFI behöver en EFI system partition? Om du formaterade det istället för att konvertera så behöver du lägga in Windows på det igen.

Av Jpau94
Skrivet av Mindfighter:

Om folkvalda representanter väljer att införa det, då är det folkets vilja, förstår inte varför du har svårt med konceptet demokrati. Politiker gör inget på egen hand, vi väljer vilka vi vill ska representera oss och våra önskningar i fria val.

...sen att folk har fel, ja, det kan jag också tycka i än det ena eller än det andra, men uppenbarligen är jag i minoritet eftersom "de jag röstar på ska representera min vilja" inte styr landet, så får jag böja mig för majoritetens önskan om hur landet ska skötas.

Folkvalda representanter är den bästa approximation av folkets vilja vi har i Sverige men de är inte viljan förkroppsligad. Politiker tar hänsyn till andra saker än vad folk vill (ex. vad media går med på för om de framställer något i dålig dager blir det svårt för politiker att driva det), ändrar sig efter val och uppfyller inte alla löften de avger.

Mer on topic så håller jag med om att detta är ett bra beslut. Tycker att Europa borde vara mycket hårdare mot Kinas ledning för annars kommer vi snart ha full Kinesisk censur i väst, se bara på spelföretag och liknande som inte orkar bry sig om att skilja på sin chatcensur för Kina och resten av världen. För att inte tala om de öppna hot Sverige har fått från Kina när folk här har engagerat sig i fel frågor.

Av Jpau94
Skrivet av Jakjan:

Som sagt nej, jag använder Win Home som mina dagliga OS och vill kunna ha tillgång till pro för att kunna använda hyper-v för att kunna installera windows server eller linux och labba med.

Jag hoppas jag inte missuppfattade frågan/svaret

Du kan ju fortfarande göra allt du gör med Win10 Home med Win10 Pro, och om du ändå har en legit licens så varför inte bara uppgradera ditt existerande Windows? Du kan ju kika på om din skola har Dreamspark eller vad de kallar det nu för tiden, kan gå att få en hel del MS-mjukvara därifrån, Windows pro och server t.ex..

Av Jpau94
Skrivet av Dew87:

"ls -l /usr/sbin/david" ger inga träffar varken som användare eller root. Jag antar att min användare "david" ska stå istället för "*user*" ??

david@Debian:~$ ls -l /usr/sbin/david ls: cannot access '/usr/sbin/david': No such file or directory david@Debian:~$ su - Password: root@Debian:~# ls -l /usr/sbin/david ls: cannot access '/usr/sbin/david': No such file or directory

"ls -l /usr/sbin/" visar dock en massa filer

Nej *user* ska du inte byta ut, det är för att visa allt med user i namnet. adduser, deluser etc.

Av Jpau94

Usel kontrast brukar vara ett standardklagomål jag har på moderna webbsidor (ljusgrå text på ljusgrå bakgrund är tydligen en favorit hos designers?) Vet inte om det har med mitt synfel att göra eller inte. Sweclockers verkar inte vara så farligt med det men när jag stänger av darkreader så blir vissa saker som "sök innehåll" i sökrutan och "Snabbsvar ..." (grå text på ljusgrå bakgrund) under kommentarsboxen lite svåra att läsa, inte så att det inte går men svårare än nödvändigt.

Av Jpau94
Skrivet av Solanum95:

Öppnar jag Intel Proset adapter configuration utility så står det att ”Adapter Disable” you must enable the adapter to configure it.

Så hur aktiverar man den?

Enda stället jag vet för att aktivera nätverkskort i Win är typ kontrollpanelen/nätverk, sitter inte på Windows just nu så kan inte verifiera exakt var, men tror du måste gå in via kontrollpanelen för saker där är dolda om du bara söker i Windows.