Inlägg

Inlägg som Thor har skrivit i forumet
Av Thor
Skrivet av snajk:

Tja, är det ett problem på riktigt då? Att de är "olagliga" menar jag, för det är ju inte så att de är för snabba eller liknande för det mesta utan det handlar om att effekten är för hög. Jag ser liksom inte problemet att en elspark accelererar 0-20 på fyra sekunder istället för sex exempelvis, eller att den faktiskt orkar hålla fem-sju km/h i en uppförsbacke utan att jag behöver skjuta på med foten.

I grund så ligger nog en del av problemet i att regelverket är begränsande. Om konsument X ska köpa något som är olagligt (för hög effekt) finns det mindre anledning att inte köpa något ännu värre eftersom gränsen redan är överskriden.

En annan del av problemet kan tillskrivas verksamheterna som väljer att sälja dessa produkter, men det är inte glasklart med tanke på att det är okay att sälja med disclaimer. Här är jag dock av åsikten att rimlighetsprincipen bör kunna vägleda butikerna och jag kan tycka att det är inpå gränsfall till oetisk verksamhet att sälja sådana produkter.

Personligen anser jag att om lagarna inte hanterar något som är grovt kränkande eller skarpt socialt orättvist så ska dessa efterlevas och jag har svårt att finna varken eller i nuvarande lagstiftning. Problemet är väl kanske att det tar lång tid för lagar att förändras, något som själv inte är helt oerfaren från. Men sega utdragna processer i lagförändringar behöver inte vara något dåligt, mer välarbetade slutresultat tenderar att fungera bättre i praktiken.

Skrivet av snajk:

Tja, först får man ju ta reda på vad riskerna och kostnaderna är för samhället innan man drar sådana slutsatser. Det har hänt olyckor, men är risken för en olycka större än på en cykel, är konsekvenserna större än på en cykel?

Det var inte helt enkelt att reda ut vad statistiken säger, om antal cykelolyckor minskat som exempel. Men man kan resonera att det är ett helt nytt transportmedel, vilket andra trafikanter inte har vana vid. Om vi utgår från att argumentet är rimligt så är det en tidsfråga innan transportmedlet blir mer välkänt av medtrafikanter. Problemet är att under tiden för denna invänjningsperiod så orsakas olyckor som kanske inte är nödvändiga. Återigen så är det en avvägning mellan nytta och kostnad, jag är som sagt inte direkt övertygad om att nyttan överväger kostnaden.

En annan orsak till att jag misstänker att olycksrisken är högre är att det är enklare att uppnå högre hastighet, pendelcyklister & vardagscyklisten i centrala delar av städer bedömer jag av personliga upplevelser färdas i lägre hastigheter än elsparkcyklar. Högre hastighet innebär högre olycksrisk, det är svårt att motargumentera.

Skrivet av snajk:

Sen är ju frågan vem som bestämmer hur mycket nytta dessa ger, för det finns ju en nytta. En elspark är liksom MVP för en personlig transport för allmänheten. Det minsta fordonet som kan hantera en person och som också kan hanteras av de flesta personer. En elskateboard, någon form av rullskridskor, enhjuling eller liknande kan ju funka för en del, men det krävs vana som man inte behöver med elsparkcykeln, och olycksrisken lär vara rätt mycket större.

Vem som bestämmer nyttan med diverse fordon är personen som ska bruka fordonet givetvis. Men personen kan aldrig överställas samhället. Med det sagt så håller jag med dig om att elsparkcykeln är nog det minst osäkra transportmedel av alla de du nämnt. Det kan väl tilläggas att det finns ett alternativ du inte nämner, el assisterad cykel.

Av Thor
Skrivet av snajk:

Bra ifall de håller bättre koll men också bra om de ändrar lagen så att vi hamnar på samma läge som merparten av EU och begränsar maxhastighet eller maxeffekt, inte båda samtidigt. Jag vill nog inte åka snabbare än 20-25 på en elspark om det inte är en väldigt avancerad modell med stora hjul och så ändå, men att kunna ta sig upp för en backe är ju rätt viktigt.

Tist däremot att tråden urartade direkt med body-shaming och en väldig massa gnäll på elsparkcyklar i allmänhet. Folk har olika förutsättningar, både när det gäller ämnesomsättning och liknande, men också när det gäller vart man bor och vilka transportbehov man har.

Håller med om att diverse kommentarer om kroppsbyggnad osv inte hör till diskussionen och undanbedes då de inte tillför något.

Däremot gnället (vilket jag står för till viss del), kan ju också tolkas som kritik mot transportmedlet och genuin oro. Sen kan det även finnas en viss rimlighet i att folk har åsikter om att 2/3 av alla sålda sparkcyklar är olagliga att framföra på allmänn plats, nu behöver lagstiftningen inte nödvändigtvis vara rimlig men det kan vara en orsak.

Personligen har jag svårt att se att det är en tillräckligt stor grupp individer i samhället som har tillräckligt stor nytta för att det ska väga upp risker/kostnader för samhället. Men med det sagt så är det säkerligen fullt möjligt att ta fram en lagstiftning som möjliggör transportmedlets nyttjande på en bättre nivå. Dvs att produkten blir mer rimligt brukbar, vilket gör att färre köper rena idiotprodukter och således minskar problemet av sig själv.

Av Thor
Skrivet av ramlösa:

Alltid lika kul med nymoralister, 11k+ skadas varje år när de åker skidor som är skattesubventionerat och har noll "användningsområden", förutom att förstöra natur & miljö.
Men vad vet jag kanske är rimligt att 11k+ per år skadas för att personer med bristande omdömme ska få ha sina vuxenleksaker och adralinkickar?

Äger ingen sparkcykel och har faktiskt aldrig testat nån heller. Min leksak har endast ett hjul och är betydligt farligare..

Du kanske inte hängde med riktigt, men vi diskuterar alltså elsparkcyklar och regler/lagar kring de. Om du vill prata skidor är du välkommen att skapa en egen tråd för det.

Av Thor
Skrivet av Mullvaden83:
Skrivet av Massy:

Är ju inga problem att köpa två accesspunkter (6 lite med wifi 6) för 1500 styck och sen en router för runt 1000 så finns det 1000 spänn kvar för switchar och kablage. Om ens två accesspunkter behövs. Beror på planlösning och hastighetskrav på olika platser i hemmet.

Nej jag är rätt säker på att det går bra med en controller. Går att installera på en vanlig dator också om man inte vill köpa en separat ex cloudkey.

Det var cloud-key jag tänkte på.

Och det är klart det är möjligt att använda 2 ap:s, men det är onödigt om det inte behövs, osannolikt att det ska behövas i en lägenhet som är mindre än 100 kvadratmeter.

Av Thor

Ubiquity är nog ett alternativ, dock över din prisklass något. Gör bra AP:s i relativt lindrig prisklass, para det med en edgerouter X exempelvis. Sedan minimum en 8p swich, dock är nog 12p att föredra vid TV. Terminera AP från switch vid TV, vill du göra det enkelt för dig säkerställer du att switchen där klarar PoE. Du vill även ha switchar där du kan konfigurera vlan så du kan segmentera mot routern. Smidigt om du ex vill skapa ett SSID som du nyttjar för arbete.

Kan tilläggas att jag tror du måste ha någon form av licens för ap:s om du enkelt vill managera de. Om du kör singel AP är det dock onte bekymmer att hantera den individuellt.

Är ett tag jag jobbade med Ubiquity, så läs på lite om funktionerna du vill ha i utrustningen finns:

Vlan-taggning
Trunk
PoE
SSID taggning till specifikt VLAN
.1q taggning i routern

Av Thor
Skrivet av TroubleBaker:

Fast nu är det inte det som är poängen, utan snarare hur man endast kan se en siffra på ca 3000 och dra någon som helst slutsats från det... Sedan tycker jag absolut inte det är ett dåligt färdsätt, tycker tvärtom de är otroligt bra. Billiga, platseffektiva, kul och miljövänliga. Problemet de lider av är kombinationen av lättillgängligheten och roligheten, folk är helt enkelt inte mogna nog att framföra de säkert i varje fall.

Jag håller mer eller mindre med dig helt, förutom att jag inte tycker att de fungerar i praktiken av den anledningen som du beskriver ganska väl i din text. Det går inte att lita på att folk tar sitt ansvar tillräckligt mycket helt enkelt.

Sen verar de billiga ha ganska begränsade användningsområden pga låg kapacitet, så då blir de mer en leksak än nåt annat. Och de dyrare som faktiskt fyller sin avsedda funktion är ju i princip olagliga (troligen av godo).

Oavsett orsak till olyckor så är problemet ökande med skador osv. Kanske rimligt att bromsa spridningen av nyttjande fram tills dess att orsaken är kartlagd och ett fungerande regelverk för nyttjande är på plats. Snarare än tvärt om och låta brukandet flöda fritt med ökande personskador. En så viktig funktion fyller inte detta transportmedel att det är en stor förlust om nyttjandet begränsas, det finns liksom ett par alternativ för 97% av befolkningen som använder dessa (höftning). Men vad vet jag, det kanske är rimligt att 3k+ per år skadas för att personer med bristande omdömme ska få ha sina vuxenleksaker.

Av Thor
Skrivet av TroubleBaker:

Vad exakt säger de absoluta siffrorna dig? Jämför du med cykelolyckor?

Klassiker, bara för att nåt är värre är det ok med fler dåliga saker!

Av Thor

Dessa scootrar är smidiga, billiga och lättillgängliga. Det går dock inte att lita på att folk beter sig (i vanlig ordning).

Har tänkt tanken ett par gånger att ens barn i vagnen är i farozonen varje gång man ska gå förbi en husknut. Cyklister må även vara farliga till viss del på samma vis, men när folk måste kämpa lite för farten tenderar de att inte toppa hastigheten på samma sätt och dessutom inte i centrala delar av städer. Visst är det fantastiskt att susa i 20+km/h med ett litet vrid av handleden eller tummen, det är nästan som att det är för enkelt?

Sen ska man ju inte prata om folk som är fulla, kombinationen lättiillgängliga elfordon & alkohol är ett fenomenalt recept. Personligt ansvar i all ära, dra den för bilföraren som råkade köra över en sådan person.

Visst är det en finurlig mojäng den där uppfinningen, men det finns ett par stora problem innan den faktiskt är anpassad för nyttjande i samhället.

Jag tycker det är mäkta lustigt att det inte finns något som stoppar butikerna från att sälja olagliga fordon, inte ens rimlighetsprincipen räcker till ibland säg.

Av Thor

Chromecast blåser bort alla alternativ med hästlängder i simplistisk funktionalitet. Kostar i princip inget och tjänsterna du nyttjar finns garanterat i mobilen, till skillnad från äldre TVs.

Av Thor

Om nu tillverkarna producerade enheter med en livslängd som faktiskt är möjligt, såvida regelbundna uppdateringar/patcher släpps. Hur ska de då finansiera sin verksamhet?

För att det ska fungera krävs någon form av regelbunden betalning, lycka till att sälja in det hos en privatperson.

Priset kan vara högre vilket kan försvara en längre supporterad livslängd. Men det kommer alltid finnas aktörer som säljer billigare så finns problemet där ändå.

Diverse öppen mjukvara är ljusår för komplicerat för gemene man.

Visst släpps nya standarder med högre hastighet osv, men i realiteten är det ganska få som behöver mer än 100mbit/s om man funderar på hur de flesta familjer/hushåll ser ut. Så det blir en relativt sval drivkraft, om nu produken som köps håller måttet under en lång period som är möjligt med korrekt uppgraderingar/patchningar.

Visst orsakar dessa billiga enheter problem och problematiken är rätt uppenbart, men det finns inte så många fungerande alternativ till hur marknaden ser ut nu. Dyrare enheter kommer också exkludera en jäkla massa från att kunna ta del av Internet.

Kanske någon myndighet ska diktera vilken utrustning ska ska användas hos kpnsumenter? Blotta tanken ger mig rysningar.

Detta problem löses nog bara genom att konsumenter håller sig själva uppdaterade, i vart fall på privat nivå. Gäller det företag så är det ju uppenbart deras ansvar att säkerställa att om en anställd ska kunna jobba hemmifrån så måste vissa krav uppfyllas.

Av Thor
Skrivet av dagas:

Ja och mycket fokus på DLSS3 för mer prestanda. De pekar ofta på det som bevis på att det är betydligt större prestanda.

Sen finns det olika sidor att se det. Jag kan förstå dem på ett sätt men tycker ändå inte man kan jämföra ett kort utan det med ett kort med det. Möjligen om det fungerade i alla spel och om det fungerade precis som äkta FPS.

Bästa vore att öka rejält även utan DLSS3. Men numera är man positivt överraskad bara man för något mer prestanda för samma pris. Att de inte höjde priset mot 3060ti är ändå positivt jämfört med 4080.

Det är väl självklart att det är rimligt att jämföra samma spel på de olika tillverkarnas produkter oavsett om den ena tillverkaren har en fördel eller ej. Sålänge det framgår i jämförelsen att DLSS nyttjas dvs.

Nvidia i detta fall har gjort en stor satsning på DLSS vilken ger mer fps som resultat. Det är en tjänst som är direkt integrerad med huvudprodukten, varför ska då Nvidia handikappas i jämförelser?

Varför bör DLSS uteslutas? Om du är intresserad av tester där man skalar bort allt annat än rå beräkningskapacitet kan du ju bara kolla på produktspecifikationen. Det är ju sällan särskillt givande att göra så dock av förklarliga skäl. Det är så många olika parametrar som spelar in i hur många fps man får som resultat, där DLSS är en strategi Nvidia valt att jobba utefter. Amd har andra strategier, direkt kopplade på samma typ av satsning men även andra.

Istället för att bortförklara Nvidias fördelas bör det fokuseras på att driva på Amd att göra bättre ifrån sig. Oavsett varför läget är som det är så har Nvidia ett par väldigt starka kort på handen som Amd inte kan kontra på ett bra sätt nu, DLSS & ray-tracing bl.a. Amd behöver innovera kraftigt för att komma ikapp, vilket vore trevligt för då kunde vi kanske få se lite mer humana priser på grafikkort.

Av Thor

Intel gör osäkra CPUer.

AMD, hold my beer!

Av Thor

Du kan nog börja med att slå igång auto negotiation igen, det behövs troligen inte (om det gjorde det framgår det inte av ditt inlägg). För att avgöra om det faktiskt är ett problem kan du göra så här:
https://www.windowscentral.com/how-determine-wi-fi-and-ethern...

Har du testat att koppla förbi din router, dvs datorn rakt mot inkommande rj45 port?

Av Thor
Skrivet av Donnerstal:

Hur kan folk tycka det är negativt? Det blir bara enklare.

Bra ändring.

Folk och förändringar går inte bra ihop särskilt ofta, oavsett om den är till det bättre.

Denna förändring är bara fördelar, användarnamnet i en applikation som Discord är främst till för att användas vid mänsklig kommunikation, 4 slumpade siffror är så långt från mänsklig natur man kommer när man ska kommunicera. Det kommer ju inte ens vara svårt att komma ihåg det nya namnet man väljer.

Är man stor på discord (om man nu kan vara det i någon viktig bemärkelse?) så finns det enkla medel att kommunicera detta till sina följare. Är man nån stans i mellansegmentet av en "privat" och stor "publik" användare så kanske man tappar några "följare"? Men det är ju kanske en indikator att det man producerar inte är tillräckligt intressant för att bibehålla en publik. Sen lär man väl typ omöjligen kunna tappa kontakten med någon, de lär inte direkt radera konversationshistorik.

Någon får gärna presentera en rimlig anledning till att detta är negativt, förutom att "det är jobbigt".

Av Thor
Skrivet av Prelatur:

En 6E AP har i allmänhet 2,4Ghz, 5Ghz och 6Ghz.
Så den kan prata med både nya och gamla enheter.
För att använda 6Ghz bandet så måste givetvis klienten också ha 6Ghz.

Som ovan nämner, det är knappast värt att ha 2 enheter om du kan ha en. Är bara merarbete för ingen nytta och dessutom chans att ha problem med att få problem som kan vara lite småkniviga att felsöka.

Av Thor

Varför måste du använda dig av ISP routern?

Du bör väl rimligen kunna ansluta din mesh-router till inkommande fiber-konverter och ansluta även din dator till din mesh-router?

Av Thor
Skrivet av ILTotoRiina:

Ja? Inget som jag har skrivit på att jag inte får göra. Det kommer inte ha någon negativ påverkan på mitt arbete och är inte inom sektor som jag jobbar med så ser inte hur det hade varit ett problem.

Men som sagt, satsar 100% på mitt heltidsjobb och gör detta enbart några timmar i månaden isåfall.

Du borde kolla med din primära arbetsgivare innan du tackar ja till en sekundär anställning, sånt kan leda till ganska omgående avsked från den primära arbetsgivaren om du inte får OK (se till att få det skriftligt).

Av Thor

Hmm, jag trodde det skulle framgå när det är en krönika?

Av Thor
Skrivet av Karazhan:

Ok, har tyvärr inte tillgång till routern, något annat man kan göra?

Om nätverket är tillgängligt på 2,4GHz så kan du troligen ansluta på det viset istället.

Av Thor

Knappast pinsamt att sitta med ett 1080, personligen tycker jag att det vore pinsamt att köpa ett toppkort idag (i vart fall om jag ser på min personliga situation). Summorna är astronomiska sett till vad det faktiskt är för något och att man måste punga ut minst lika mycket till för att ens ha en dator (ej skärm osv inräknat). Punkten då jag kommer att känna mig bekväm att lägga 15k+ på ett grafikkort är lååååångt bort, prioriteringar.