Inlägg

Inlägg som Thor har skrivit i forumet
Av Thor
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Jag förstår inte varför skiten inte är opt-in. Har aldrig fått frågan om jag vill att numret ska delas. Antingen dolt nummer eller inte. Dolt är inte detsamma som "lägg inte ut på nätet" för mig.

Utdaterade lagar högst troligen, operatörerna är ju även skyldiga enligt lag att göra just detta vid förfrågan. Att hanteringen brister i information som inte ska lämnas ut är en annan fråga.

Av Thor
Skrivet av clappen:

Finns det någon som fortfarande INTE använder AI för att skriva uppsatser?

Det slutar med att ingen vet något av värde, problemet är någon annans. När 99 av 100 förlitar sig på något för grundläggande funktion och den 100:e blir ersatt av någon från de 99 fallerar systemet och degraderingen har passerat kanten av oåterkallelig kollaps. Men fram tills dess så sköter allt sig själv, riktigt smidigt!

Av Thor

Klart det finns en hel drös skulle köpa denna mobil om den fanns tillgänglig, det står ju Apple på den.

Lite grova antaganden åsido så ser jag inte riktigt vilken marknad denna produkten ska mätta, förutom de som vill ha bara för att de vill ha. Givet är det ju upp till individen att bestämma sina behov, men man kan ju ändå ställa sig frågande till när brytpunkten har anlänt avseende funktion och vill ha. Ska tillägga att jag är av uppfattningen att de som köper high-end teknik gör det varje eller vart annan generation, vilket något urholkar anledningen att man skulle köpa dyrt för att ha länge.

Är det ansvarsfullt att köpa en så dyr teknikpryl istället för att öka sin ekonomiska stabilitet, donera pengar till något bra ändamål, investera i ens barn eller barnbarns framtida ekonomiska situation eller en av många, många andra anledningar. Jag gissar lite krasst på att det är en väldigt liten skara människor som har så pass mycket disponibel inkomst att de utan bekostnad av andra behov kan köpa denna typen av produkt i den prisklassen.

Jag har i ärlighetens namn lite samma synpunkt när det gäller grafikkort de senare generationerna.

Men jag är väl en gneten snållänning antar jag.

Av Thor

Att Nvidia tror sig kunna hålla på med prismanipulation förstår jag pga deras. monolitiska andel av marknaden.

Amd dock, den är mer svårsåld för mig. De borde väl försöka konkurrera med medel de behärskar, dvs. aggressiva priser, inte minst för stt vinna marknadsandelar. Det spelar liksom ingen roll om produkten är likvärdig konkurrentens om konkurrenten har ett så pass hårt grepp om marknaden som Nvidia har.

Av Thor

För Sony vet ju inget om att släppa exklusiva titlar

Men det är väl rätt rimligt att anta att de inte vill tappa en så stort skala presumtiva kunder genom att exkludera Sony från spel-serien. Om vi räknar lågt och antar att det är ca 20% av alla PS4 system som sålts som är i bruk och 100% av PS5 system så är det totalt knappt 40 millioner system. Om då 30% av alla dessa system på någon nivå köper spelet eller skins eller vad som helst så är det alltså 12 millioner sales per titel som släpps. Det vore ren idioti att släppa en sån guldgruva.

Microsoft kommer inte att lyckas sno över tillräckligt många konsumenter (som bara köper 1 konsol) för att väga upp förlusten, inte en chans i h-vete.

Jag tror att Sony börjar svettas lite smått, då är det lätt att ta till fulspel om inget annat än för att köpa sig själv lite mer tid. Microsoft ligger så långt före Sony i sin affärsmodell att det är skrämmande.

Av Thor
Skrivet av Mega-Dark:

Hade också wifi strul på min LG C7. det visade sig att (som redan skrivits) att min rauter har "stöd" för fler kanaler än tvin, så när den automatiskt bytande kanal så kunde tvin tappa wifi...

Så kolla i din rauter och lås kanalerna manuellt till någon som det inte är så mycket andra nätverk på och som tvin stödjer.

Nja, det är inte så bra att låsa ned vilka kanaler du ska använda. I princip alla trådlösa routrar har inbyggt i mjukvaran att i nån mån analysera radioutrymmet & därefter välja kanaler som är mindre nyttjade. Om du låser ner till specifika kanaler vid ett tillfälle betyder inte det att radiomiljön kommer se likadan ut om ens 30 minuter.

Lås absolut inte kanaler på 2.4GHz som inte är 1, 6 eller 11, då förstör du för ALLA. Lås troligen inte ÖHT till någon kanal. På 5GHz så bör det inte vara så mycket störningar att det är ett problem. Däremot så kan det ju vara så att det är för låg signal-styrka för att köra 5GHz beroende av hur långt det är mellan TV & router, samt hur många väggar osv det rör sig om.

Men det som nämndes om vilka trådlösa kanaler (5GHz) som kan nyttjas (missmatch mellan router & TV) samt även DFS (radar bl.a, inte helt ovanligt nära flygplatser exempelvis) är bra saker TS kan kontrollera.

Av Thor

Det största problemet är nog att kunna generera tillräckligt med lyftkraft för rätt prislapp. Det är ganska många saker som faller bort från denna typen av leverans om man bortser från typ mindre matleveranser föreställer jag mig.

Av Thor
Skrivet av Ostbullen:

Den här undersökningen borde ju nästan ha varit flervalsfråga, nog en hel del som jobbar med mer än en punkt

Jo men lite så, 5 av de punkterna listade ingår mer eller mindre i min konsultroll. Sen är det en jäkla massa annat utöver det.

Av Thor
Skrivet av mahava:

Jo de är ju så jag kör men man behöver fortfarande "uppleva" interfacet i tv,n när man ska växla emellan källan, sen måste man ofta klicka bort det för LGn försöker vara smart o tycker ibland inte att chromestickan visar något och då dyker det upp , tror de är för recivern sänder inte vidare signalen när den är av,

Min poäng är alltså den gamla tv n vi fick är för mitt behov så mycket bättre,

Kan du inte köra chromecast direkt i TV:n, då kmr TV:n starta mot det interfacet. Sen skicka eARC till receivern för ljud? Slipper du fipplande.

Av Thor

Skapa ett nytt SSID och subnät i routern, routern bör ha stöd för enklare brandväggsregler. X är ditt vanliga nät och Y är kameranätet, brandväggsregler enligt:

1: Tillåt X(enheter som ska kunna nå kamerorna) till Y
2: Block X till Y
3: Block Y till X
4: Tillåt any till any.

Men ska ovan blir säkert på riktigt så behöver du ställa in så att klienterna MÅSTE hämta ip via DHCP när de ansluter så att du kan säkerställa vilka klienter som faktiskt har IP adresserna som du vill ska kunna prata mot kamerorna. Gällande de kablade klienterna så måste du även där dra på lite ytterligare säkerhet, du får bara tillåta DHCP paket från enheten som agerar DHCP server och inga andra switchportar.

Av Thor
Skrivet av Miwass:

Gjorde en del under helgen för att felsöka mer,
till en början gjorde jag en total återställning av routern, men bara nån timme senare så såg jag att vissa enheter inte fick internet (igen)
Igår drog jag ur nätverkskabel från NAS:en som var ansluten direkt till Routern; och ser idag att flera andra enheter kan ansluta utan problem och med internet åtkomst.
Vet med mig att jag inte aktiverat DHCP på NAS:en, - däremot kör jag en virtuell windows server i den - som kanske har DHCP aktiverat. Ska sätta mig ikväll och se över inställningarna.

Tack @Giplet och @SuperNova; när jag läste era kommentarer så insåg jag att det kanske varit NAS:en hela tiden.

Men vill iallafall ge det några dagar och se vad som händer, inte testat med några Android baserade enheter än.. (har inga själv förutom Chromecast..

Ett tips för framtiden, kontrollera vilken MAC adress som är associerad med IP adressen (default gateway i detta fall), "arp -a" i windows exempelvis, eller någon app för android. Då kan du kolla via https://macvendors.com exempelvis och så ser du vem tillverkaren är, såvida inte tillverkaren av NAS är Asus så hade du hajat till ganska snabbt.

Anledningen för att det fungerar med Apple är möjligen att de använder något proprietärt protokoll eller proprietär del i protokoll som kontrollerar om nåbarhet finns om omvärlden via de olika DHCP leases de enheterna får och således väljer det lease som ger kontakt mot omvärlden.

Av Thor
Skrivet av Mullvaden83:

Det är väl på tok för mycket meck.
O dessutom ska dom ta kontakt med han som håller koll på LANet varje gång nån köper en ny telefon eller padda eller laptop eller vad som helst för att lägga in den MAC adressen i rätt nät. Nä låter ju bara galet jobbigt.

Det är väl mest meck att få till från första början, när det är på plats så är det inte superjobbigt. Men som jag skrev så är det inte en smidig lösning. Dock så är det bättre att ge fler än färre alternativ så att TS själv kan fatta beslut om hur denne vill göra.

Av Thor

Tror du gjorde rätt i att investera i nytt och enhetligt, tror ubiquity är helt oslagbart som lekman sett till vad man får. Givet att det GÅR att bygga på befintligt hemkok och utöka med ev andra tillverkare, men risken är att det blir strul som kan vara tidskrävande att administrera och eventuell felsökning osv.

Kan tillägga att det är värt att ta sig en funderare på att segmentera nätet på något vis. Det räcker att en familjemedlem får in något på sin enhet så kan det snabbt bli ganska bekymmersamt för alla familjer.

En simplare lösning är att varje familj har sitt eget SSID (blir kanske lite många SSID:n men det bör inte påverka den trådlösa miljön så pass att det blir ett riktigt problem), så väljer du att sprida bara deras SSID i deras byggnad och på de AP:s som täcker gemensamma ytor.

En mer elegant och enklare lösning är att blockera att klienterna kan kommunicera direkt om du kör bara 1 SSID (om det går att göra). Detta är nog lösningen jag skulle försöka satsa på.

En tredje lösning är att du via klienternas MAC adresser specificerar vilket IP nät den ska landa på/vlan och på så vis segmenterar det, detta är dock lite komplext att få till (om det går med ubiquity), kräver sannolikt någon mer renodlad brandvägg också. Inte förglömmas att det kommer bli en konstant administrativ börda också.

Av Thor

Undrar hur mycket latens den trådlösa överföringen bygger? Det blir ju hur man än ser på saken ett till kommunikationslager.

Skrivet av nu1mlock:

Lika många kablar till den TVn som till Samsung-apparater som använder One Connect box sedan många år tillbaka. Men häftigt för annan teknik i framtiden!

Är det nån proprietär Samsungkabel då som hanterar stöm & media i samma kabel mellan boxen och TV:n?

Av Thor
Skrivet av Felixark:

Finns ju ingen anleding att köpa top segmented längre mellanstegs kort klara sig hur bra som helst även i 1440p kan liksom maxa nästa intill alla spel i 1440p med mitt RX 6700XT med långt över 60 fps. Så om du inte har några behov av 4k så räcker mellan-segments korten hur bra som helst.

Jo, jag vet.

Men det sitter långt inne att gå ned i segment (även om 1080 inte är direkt top-segment längre), den gamla entusiasten i mig skriker!

Av Thor

DHCP-snooping, BPDU guard & storm-control/broadcast rate-limit är nog minimala säkerheten du bör implementera, tänk på saker som fysisk säkerhet med, användare kan tycka att gig upplänksportar kan vara coola saker. Saker som att inte köra på default VLAN är också en ide om du ska trunka (kör inte native vlan 1). Du behöver inte trunka mellan switcharna om allt i en switch ska ligga på samma VLAN. Om du inte ska ha fler än 200 användare så finns det ingen jättestor anledning att segmentera användarna via olika VLAN (beroende på vad switcharna klarar av säkerhetsmässigt), då det bara kommer käka massa CPU cykler utan någon direkt vinning. Kör på ett subnät som exempelvis 192.168.0.0/23 (512 adresser) med en inte allt för lång retention-rate på leases i servern, ex ett ip lease gäller i 2 timmar. Använd googles DNS.

Av Thor

Galna priser oavsett lag!

Mitt 1080 får tuffa på. Sagt det tidigare och säger det igen, topp-segment lär jag aldrig köpa i mitt liv igen.

Av Thor

Riktigt fint gjort, du är en vardagshjälte @AxxT.

Av Thor
Skrivet av orespray:

Undrar om Arbetsgivaren ens kan neka dig att ta ut föräldraledighet..
Det hela låter som rent ljug så kontakta facket och kolla sanningen i det hela..
Kan ju vara ett sätt för Arbetsgivaren att komma billigare undan genom att låta er ta hälften av ledigheten på ert konto. Har haft sådan Arbetsgivare, oärlig i allt gällande pengar...

Man måste meddela 2 månader i förväg, men gör du det kan de inte neka ivf enligt hur det är i vanliga fall. Sen kan ju facken förhandla om konstiga saker ibland, som det där "flex-lediga" som han nämnde tidigare.

https://www.familjensjurist.se/fraga-juristen/ovrigtannat/far...

Av Thor
Skrivet av Pirum:

Jobbade, eftersom arbetsgivaren nekat ledighet. Även min frus arbetsgivare nekar ledighet. Barnen fick inget lov alltså, fritids är ju jobbigare än vanlig skola.

Sedan blev jag hemskickad 2 dagar ändå, pga arbetsbrist. Och ett par dagar nästa vecka. 2 dagar betalt, 2 obetalt (men man måste tydligen ta ut komp eller semester på dessa obetalda dagar om man har sådant sparat - vettefan hur det funkar, men påtvingad semester på en tisdag i november, LOL)

Så, barnen fick lov 2 dagar, det var ju bra.

F.ö hoppas jag att sweclockers har många medlemmar som går på högstadiet eller gymnasiet. När jag var i den åldern glödde modemet av överbelastning, fast, ok, diskutera var jag rätt kass på.

Begär f-ledigt 2 månader innan, så kan de tycka vad du vill men du kan ändå vara ledig