Inlägg

Inlägg som Thor har skrivit i forumet
Av Thor

Ingenting alls, "villhöver" är överskattat.

Av Thor
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Så att man inte bara slänger dit valfri extern DVD-läsare och kringår DRM på skivorna. Oftast är skivläsarna extremt nedlåsta som säljs i konsolerna. Med det sagt tycker jag inte online-DRM är bra på hårdvara...

Så DRM är inbyggt i skivläsarens hårdvara? Låter som ett mål för moddare att ta sig runt oavsett inbyggd skivläsare eller ej. I och försig sä är ju kravet enbart vid installation, vilket antyder att någon form av registrering görs vid ett tillfälle. Så relationen mellan skivläsarens serie# eller nån annan information & den i PS5 avgör om du har rätt att spela skivan eller ej. Men det låter ändå som alldeles för enkelt att kringgå för att utgöra effektiv DRM.

Om det var av DRM skäl hade det varit mer troligt att man skulle kört always on, för då kan du bara köra skivor när skivläsaren har kontakt mot någon central DRM tjänst. Sen om de vill begränsa externa läsare som inte är PS5 exklusiva är det ju enklare att bara neka att alla former av mediaspelare anslutna via USB ska fungera. Klart det går att komma runt, men det är så försvinnande få som kommer orka bry sig att det inte blir ett riktigt problem.

Så för att omformulera frågan, vad är grundorsaken till att kravet är endast vid installation vore intressant att veta.

Skrivet av friArsenik:

Orsaken är lika gammal som vår värld - det är att känna mer pengar.

Kanske, men det käns ju som en obskyr produkt om man vill tjäna pengar. Det måste vara försvinnande få som kommer köpa denna utökning.

Av Thor

Såvida det är uppenbart att detta krävs för konsumenterna så är det inget problem. Även om det inte är uppenbart så föreställer jag mig på något vis att det är otroligt få som faktiskt kommer stöta på detta potentiella problem.

Sen är det ju ett ganska specifikt krav, det vore intressant att förstå orsaken.

Av Thor

Ingen verkar ha tänkt på detta innan nu så jag svarar med det som borde besvaras först:

Vad vill du göra med nätverket & vilken ambitionsnivå har du? Dvs bryr du dig om att segmentera nätet öht, eller räcker det med att du ska kunna ansluta dina enheter och så är det good enough?

Från vad jag kan läsa ut från din post, så verkar du vara ute efter en relativt enkelt lösning där du kanske kan sätta upp två olika nät (kontor/privat), detta kan du göra med nästan vad som helst.

Om du inte är intresserad av att konfigurera & testa dig fram själv så har du ingen vidare nytta av produkter som pfsense, då är det bättre att köpa nån simpel produkt som är riktigt enkel att jobba med. Har du intresse av att göra mer avancerade saker så kan det finnas en poäng med pfsense, eller om du t.ex. är intresserad av att lära dig mer.

Låt dig inte luras av lovord från entusiaster som är insnöade på något, utgå från vad du behöver och vill ha. När du vet det så kan du utforma korrekt frågor för att få bättre hjälp.

Av Thor
Skrivet av Ezri:

Hade han kunnat göra om det hade han kunnat göra det bättre med all den erfarenhet han har. Sedan tror jag att hans förmögenhet på närmare $38 miljarder lindrar all eventuell sveda och verk. Måste vara riktigt jobbigt att vara dollar-mulitmiljardär...

Trot eller ej, man är en människa oavsett hur rik man är, har känslor som andra.

Visst har de otroliga förmåner, men att totalt förbise en människa som person bara för denne har mycket pengar är otroligt trångsynt.

Av Thor

Universum ställde sig i linje och skänkte mig korrekt svar på de frågor jag halvvägde mellan två alternativ.

Av Thor

Inte riktigt samma sak kanske, men har detta i bilen och där är det riktigt högt komfortvärde även med bra ac i bilen.

Så jag tror iden är god, frågan är väl om de lyckats med genomförandet.

Samtidigt är detta en sån där sak man klarar sig utan om man inte haft den. Men har man haft den så blir den plötsligt värt en del.

Av Thor

En liten trevlig funktion som finns i duckduck go browser är att videon av intresse presenteras via nån alternativ sida, vilket gör att man inte behöver någon annonsblockerare. Detta är på desktop osäker om det är samma på mobilen.

Nu är den browswrn i beta men fungerar bra för mig för de mesta.

Hett tips till alla er som kör Chrome.

Av Thor

Riktigt coolt, ovanligt att se denna typ at hopp i prestanda nuförtiden. Detta ska premieras nästa gång jag köper fläktar!

Av Thor

Det finns alltid personer som är emot förändring oavsett om den är till godo eller ej. Nu är det absolut inte i samma magnitud, men som exempel var ju radion "djävulens påhitt" när övergången från fysiskt media i bokform till radio begav sig.

Jag ställer mig frågande till de som har uppfattningen att det skulle vara en genväg eller "krycka". Målet med produkten är att ge en så bra upplevelse som möjligt. Om då tekniker som FSR eller DLSS ger allt från 10 - 50% mer fps så får användaren en skjuts i upplevd prestanda.

Vem bryr sig i ärlighetens namn om HUR fps genereras, så länge den genereras (förutsatt då att det inte ser skräp ut), kanske nån obskyr minoritet som är irrelevant för marknaden.

Tekniker som dessa är i sin linda men det är ofrånkomligt att de kommer ersätta klassisk rendering, fördelarna är för många och bra. Som ALL teknik som funnits någonsin kommer den bli bättre, skiften går aldrig sömnlöst.

Som avslutning vill jag ställa en fråga till alla de som tycker att dessa tekniker drivs av "girighet", tror ni de är billiga att utveckla?

Och varför företag som existersr för att tjäna pengar har något som helst ansvar att tillgodose en föreställning om att braschen ska producera produkter baserat på subjektiva enskilda perspektiv?

Av Thor
Skrivet av klein:

Det har väl ingen tillverkaren. Förutom häftigare kameror har väl utveckling stått still. Finns massor med funktioner jag skulle vilja se.

-Ett enklare programringsspråk där man kan styra inkommande samtal. Man typ kan skreiva if phonenumber=075* then goto telefonsvare.
-Flera användare på telefonen. Man ställa om telefon enklet mellan olika roller. Ifrån arbetstelefon till privattelefon.
-Bättre samman länkning av E-post, SMS och telefon samtal.
-Att man spela in telefonsamtal kopplade till vissa nummer eller visa mönster av nummer.

Osv

Till viss del, men Apple har ju den där tråden du pratar om som de inte avvikt från alls. Kollar man div androidmakare så ändras saker och ting hela tiden, som då exempelvis vikbara smart-telefoner.

Allt du listar går att göra idag, iaf på en android & troligen även på rootad iphone.

Det mesta av det du vill ha får du med multipla simkort och korrekt inställningar i en växel.

Av Thor
Skrivet av klein:

Samsung har det problem som andra Android tillverkare, att följa en linje. Samsung klara inte av det här med få ett färdig koncept. Många som köper Apple , dom titta på andra parameterar än bara bra grafik och häftig cpu.

En sak som samsung är usla på, att enhetlighet. Olika Samsung modeller kan variera stort..

Men IOS vet man hur det ser ut, ovasätt om det är en iphone SE eller iphone 14.

Bekvämlighet är innovationens död, Apple har introducerat mer eller mindre 0 intressanta funktioner på jag vet inte hur länge.

Av Thor

Krönikören skönjer det nästan som något nostalgiskt med gamla hederliga reklampauser, vad det betyder kan ju tolkas på lite olika vis. Även om man kan nyttja dessa pauser till vad som anses en möjlig fördel på olika vis så är det påtvingat (givet man väljer alternativet att betala för reklam), begränsningar är sällan av godo & definitivt i min mening inte något positivt i samanhanget.

Sen finner jag det intressant hur det presenteras att man ska konsumera för att konsumera, utan syfte annat än att bedriva tid. Hur intressant eller bra är innehållet om man hejdlöst kastar sig vidare, finns impulskontrollen kvar eller har denna förpassats av bekvämlighetsskäl?

Givet det är var och ens sak och ställe att hantera sin egna situation. Men tid är en begränsad vara, frågan är om materialet vi konsumerar är det?

Av Thor

Pröva byta plats på datorn mot en annan och se hur det beter sig. Då kommer du veta vad problemet är, datorn eller att du kör trådlöst. Men jag som de andra tror att det är något som stör ditt trådlösa nät.

Av Thor
Skrivet av snajk:

Tja, är det ett problem på riktigt då? Att de är "olagliga" menar jag, för det är ju inte så att de är för snabba eller liknande för det mesta utan det handlar om att effekten är för hög. Jag ser liksom inte problemet att en elspark accelererar 0-20 på fyra sekunder istället för sex exempelvis, eller att den faktiskt orkar hålla fem-sju km/h i en uppförsbacke utan att jag behöver skjuta på med foten.

I grund så ligger nog en del av problemet i att regelverket är begränsande. Om konsument X ska köpa något som är olagligt (för hög effekt) finns det mindre anledning att inte köpa något ännu värre eftersom gränsen redan är överskriden.

En annan del av problemet kan tillskrivas verksamheterna som väljer att sälja dessa produkter, men det är inte glasklart med tanke på att det är okay att sälja med disclaimer. Här är jag dock av åsikten att rimlighetsprincipen bör kunna vägleda butikerna och jag kan tycka att det är inpå gränsfall till oetisk verksamhet att sälja sådana produkter.

Personligen anser jag att om lagarna inte hanterar något som är grovt kränkande eller skarpt socialt orättvist så ska dessa efterlevas och jag har svårt att finna varken eller i nuvarande lagstiftning. Problemet är väl kanske att det tar lång tid för lagar att förändras, något som själv inte är helt oerfaren från. Men sega utdragna processer i lagförändringar behöver inte vara något dåligt, mer välarbetade slutresultat tenderar att fungera bättre i praktiken.

Skrivet av snajk:

Tja, först får man ju ta reda på vad riskerna och kostnaderna är för samhället innan man drar sådana slutsatser. Det har hänt olyckor, men är risken för en olycka större än på en cykel, är konsekvenserna större än på en cykel?

Det var inte helt enkelt att reda ut vad statistiken säger, om antal cykelolyckor minskat som exempel. Men man kan resonera att det är ett helt nytt transportmedel, vilket andra trafikanter inte har vana vid. Om vi utgår från att argumentet är rimligt så är det en tidsfråga innan transportmedlet blir mer välkänt av medtrafikanter. Problemet är att under tiden för denna invänjningsperiod så orsakas olyckor som kanske inte är nödvändiga. Återigen så är det en avvägning mellan nytta och kostnad, jag är som sagt inte direkt övertygad om att nyttan överväger kostnaden.

En annan orsak till att jag misstänker att olycksrisken är högre är att det är enklare att uppnå högre hastighet, pendelcyklister & vardagscyklisten i centrala delar av städer bedömer jag av personliga upplevelser färdas i lägre hastigheter än elsparkcyklar. Högre hastighet innebär högre olycksrisk, det är svårt att motargumentera.

Skrivet av snajk:

Sen är ju frågan vem som bestämmer hur mycket nytta dessa ger, för det finns ju en nytta. En elspark är liksom MVP för en personlig transport för allmänheten. Det minsta fordonet som kan hantera en person och som också kan hanteras av de flesta personer. En elskateboard, någon form av rullskridskor, enhjuling eller liknande kan ju funka för en del, men det krävs vana som man inte behöver med elsparkcykeln, och olycksrisken lär vara rätt mycket större.

Vem som bestämmer nyttan med diverse fordon är personen som ska bruka fordonet givetvis. Men personen kan aldrig överställas samhället. Med det sagt så håller jag med dig om att elsparkcykeln är nog det minst osäkra transportmedel av alla de du nämnt. Det kan väl tilläggas att det finns ett alternativ du inte nämner, el assisterad cykel.

Av Thor
Skrivet av snajk:

Bra ifall de håller bättre koll men också bra om de ändrar lagen så att vi hamnar på samma läge som merparten av EU och begränsar maxhastighet eller maxeffekt, inte båda samtidigt. Jag vill nog inte åka snabbare än 20-25 på en elspark om det inte är en väldigt avancerad modell med stora hjul och så ändå, men att kunna ta sig upp för en backe är ju rätt viktigt.

Tist däremot att tråden urartade direkt med body-shaming och en väldig massa gnäll på elsparkcyklar i allmänhet. Folk har olika förutsättningar, både när det gäller ämnesomsättning och liknande, men också när det gäller vart man bor och vilka transportbehov man har.

Håller med om att diverse kommentarer om kroppsbyggnad osv inte hör till diskussionen och undanbedes då de inte tillför något.

Däremot gnället (vilket jag står för till viss del), kan ju också tolkas som kritik mot transportmedlet och genuin oro. Sen kan det även finnas en viss rimlighet i att folk har åsikter om att 2/3 av alla sålda sparkcyklar är olagliga att framföra på allmänn plats, nu behöver lagstiftningen inte nödvändigtvis vara rimlig men det kan vara en orsak.

Personligen har jag svårt att se att det är en tillräckligt stor grupp individer i samhället som har tillräckligt stor nytta för att det ska väga upp risker/kostnader för samhället. Men med det sagt så är det säkerligen fullt möjligt att ta fram en lagstiftning som möjliggör transportmedlets nyttjande på en bättre nivå. Dvs att produkten blir mer rimligt brukbar, vilket gör att färre köper rena idiotprodukter och således minskar problemet av sig själv.

Av Thor
Skrivet av ramlösa:

Alltid lika kul med nymoralister, 11k+ skadas varje år när de åker skidor som är skattesubventionerat och har noll "användningsområden", förutom att förstöra natur & miljö.
Men vad vet jag kanske är rimligt att 11k+ per år skadas för att personer med bristande omdömme ska få ha sina vuxenleksaker och adralinkickar?

Äger ingen sparkcykel och har faktiskt aldrig testat nån heller. Min leksak har endast ett hjul och är betydligt farligare..

Du kanske inte hängde med riktigt, men vi diskuterar alltså elsparkcyklar och regler/lagar kring de. Om du vill prata skidor är du välkommen att skapa en egen tråd för det.

Av Thor
Skrivet av Mullvaden83:
Skrivet av Massy:

Är ju inga problem att köpa två accesspunkter (6 lite med wifi 6) för 1500 styck och sen en router för runt 1000 så finns det 1000 spänn kvar för switchar och kablage. Om ens två accesspunkter behövs. Beror på planlösning och hastighetskrav på olika platser i hemmet.

Nej jag är rätt säker på att det går bra med en controller. Går att installera på en vanlig dator också om man inte vill köpa en separat ex cloudkey.

Det var cloud-key jag tänkte på.

Och det är klart det är möjligt att använda 2 ap:s, men det är onödigt om det inte behövs, osannolikt att det ska behövas i en lägenhet som är mindre än 100 kvadratmeter.

Av Thor

Ubiquity är nog ett alternativ, dock över din prisklass något. Gör bra AP:s i relativt lindrig prisklass, para det med en edgerouter X exempelvis. Sedan minimum en 8p swich, dock är nog 12p att föredra vid TV. Terminera AP från switch vid TV, vill du göra det enkelt för dig säkerställer du att switchen där klarar PoE. Du vill även ha switchar där du kan konfigurera vlan så du kan segmentera mot routern. Smidigt om du ex vill skapa ett SSID som du nyttjar för arbete.

Kan tilläggas att jag tror du måste ha någon form av licens för ap:s om du enkelt vill managera de. Om du kör singel AP är det dock onte bekymmer att hantera den individuellt.

Är ett tag jag jobbade med Ubiquity, så läs på lite om funktionerna du vill ha i utrustningen finns:

Vlan-taggning
Trunk
PoE
SSID taggning till specifikt VLAN
.1q taggning i routern

Av Thor
Skrivet av TroubleBaker:

Fast nu är det inte det som är poängen, utan snarare hur man endast kan se en siffra på ca 3000 och dra någon som helst slutsats från det... Sedan tycker jag absolut inte det är ett dåligt färdsätt, tycker tvärtom de är otroligt bra. Billiga, platseffektiva, kul och miljövänliga. Problemet de lider av är kombinationen av lättillgängligheten och roligheten, folk är helt enkelt inte mogna nog att framföra de säkert i varje fall.

Jag håller mer eller mindre med dig helt, förutom att jag inte tycker att de fungerar i praktiken av den anledningen som du beskriver ganska väl i din text. Det går inte att lita på att folk tar sitt ansvar tillräckligt mycket helt enkelt.

Sen verar de billiga ha ganska begränsade användningsområden pga låg kapacitet, så då blir de mer en leksak än nåt annat. Och de dyrare som faktiskt fyller sin avsedda funktion är ju i princip olagliga (troligen av godo).

Oavsett orsak till olyckor så är problemet ökande med skador osv. Kanske rimligt att bromsa spridningen av nyttjande fram tills dess att orsaken är kartlagd och ett fungerande regelverk för nyttjande är på plats. Snarare än tvärt om och låta brukandet flöda fritt med ökande personskador. En så viktig funktion fyller inte detta transportmedel att det är en stor förlust om nyttjandet begränsas, det finns liksom ett par alternativ för 97% av befolkningen som använder dessa (höftning). Men vad vet jag, det kanske är rimligt att 3k+ per år skadas för att personer med bristande omdömme ska få ha sina vuxenleksaker.