Inlägg

Inlägg som Solaris har skrivit i forumet
Av Solaris

PEBKAC. Det är någon som ska hålla sig till konsoler.

Av Solaris
Skrivet av KingKongDingDong:

Hjälper det mot intrång i nätverket? oavsett om det är via ISP eller extern VPN?

Nope. Allt en VPN gör är att kryptera trafiken mellan din dator och din ISP. Vill du skydda nätverket mot intrång så får du skaffa dig en router om inte din ISP har bistått med en.

Skrivet av KingKongDingDong:

Så du menar att VPN via internetleverantören inte gör ett dugg? Vilket lurendrejeri!

Den gör säkert sitt jobb. Men det du ska fråga dig själv om är om du kan lita på din ISP att inte logga din trafik, för dom kan ju sniffa på den.

Skrivet av KingKongDingDong:

Jag har inget behov av att gömma mig för internetleverantören eller myndigheter, Jag vill gömma vårat nätverk här hemma från hackers eller nyfikna grannar som hackar sig in på wifi eller liknande, Jag vet inte hur det funkar.
Tror IT snubben sa att dom hade lagt in goldminers på datorn , jag kanske minns fel och jag förstod inte riktigt vad han menade.
Förstår inte heller vad hackers egentligen vill komma åt på våra datorer, Vi gör inget annat än att uträtta tex bankärenden och spela dataspel så det finns nog inte så mycket som är intressant.

Du kan ju börja med att stänga av SSID:n på wifi:et. Och byta ut samtliga lösenord mot lösenord på minst 24 tecken.

Skrivet av KingKongDingDong:

Men oavsett så vill man ju inte ha någon som snokar på en , läser ens mail eller konversationer över facebook (vad dom nu kan komma åt)

Du är medveten om att du säger emot dig själv? Du skrev att du hade inget behov att gömma dig från din ISP eller myndigheter?

Skrivet av KingKongDingDong:

Trodde att VPN från antingen ISP eller extern VPN skulle hjälpa mot sånt för VPN ändrar väl IP adressen lite då och då och det är väl med IP adressen dom hackar en med?

Nä. Finns bättre sårbarheter att utnyttja isåfall.

Av Solaris
Skrivet av Sveklockarn:

Eller så kan det vara så att fördelen JAS 39 har är just att de är billiga.

Allt svenskt är naturligtvis världsbäst i Sverige, men ändå.

Ja, de är billigare men det är också inte den enda fördelen de har över F-35.

Av Solaris
Skrivet av Wiggin:

Jag undrar vad fan de är som de känner är så viktigt att de måste spionera på. Har inte våra länder ett internationellt samarbete och tillmötesgående? Är vi i krigstider så de måste avlyssna oss för att värna sig själva? Det där är en aggressiv handling och ska behandlas som en sådan...jvla pissland.

Bl.a av strategiska skäl, som i fallet med när Saab försökte sälja JAS 39 till Norge. Slutade med att Norge köpte snordyra F-35 istället.

https://en.wikipedia.org/wiki/Saab_JAS_39_Gripen#Norway
https://www.thelocal.se/20101203/30584/

Av Solaris

500 plus frakt för RPI:n.

Av Solaris

400 plus frakt för RPI:n

Av Solaris

Jag är lätt sugen på XFX 8800 GTX kortet.

Av Solaris

Någon tid satt när det här avslutas?

Av Solaris
Skrivet av Osten87:

Ofrivillig samlare av SATA kablar. har byggt ett bra antal datorer genom åren och ALLA moderkort kommer med alldeles för många SATA kablar! WHYYYY!?

SATA kablar kan man iallafall ha nytta av, till skillnad från PSU strömkablar.

Av Solaris

Lite allt möjligt, har en mindre samlingar av leksaker som jag växte upp med som He-Man, Transformers G1, M.A.S.K. (Mobile Armored Strike Kommand), GI Joe (Action Force) och Captain Power. Annars är det väl spelserier som jag samlar på, typ Castlevania, Metroid och Resident Evil.

Av Solaris
Skrivet av Anthraxious:

Det låter logiskt för mig att de behöver fler och mer teknologiska verktyg när hela världen blir mer teknologisk. Naturlig följd av utvecklingen. Kan inte ha poliser utan datorer idag t.ex., eller hur?

Jovisst men vad ska de göra när kriminella kör ett krypterat blockchain decenteraliserat nätverk som dessutom raderar meddelanden efter en viss tid? Tjura och grina över att kryptering och decenteraliserade nätverk inte är olagliga. Fuck that.

Skrivet av Anthraxious:

Vilka nationerna är vet jag inte. Vi lever i en oavnlig tid med fred över en längre period än vad vi haft förr men vem säger att detta inte ändras? Bara nyligen började Israel och Gaza flamma upp igen. Mellanöstern är inte ens något man behöver förklara; det är synonymt med "krig" hos vissa personer. Ryssland traskade lugnt in i Ukraina utan att någon gjorde ett piss egentligen och många tror att det var mer ett "test" för att se hur lätt eller svårt det skulle vara. Kina är heller inte några att bara ignorera.

Jag sitter inte och tänker på detta dagligen, men om man zoomar ut och blickar över världen så är det extremt mycket våld och väldigt många stora diktatorer som "rustar upp" sin militär, vilket de gjort en längre tid. Många tänker att det bara är för att avskräcka men det finns inga garantier.

Jag har själv ingen aning om hur farliga andra nationer är och vad de kan tänkas göra, men kolla bar USAs historia från andra världskrigets slut till idag. Inget vackert där de gått in i andra länder och skapat problem. Det är inte direkt krig, men det skapar oroligheter för egen vinning. Tänker att det är mer sådant man tänker på nuförtiden snarare än rent krig där folk kör in med pansarvagnar. Sen som sagt, Ukraina är inte långt bort egentligen...

Detta är mer geo-politik än teknologi och övervakning. Vill du fortsätta prata om det så föreslår jag att du drar iväg ett PM till mig för jag diskuterar det gärna.

Av Solaris

Tar rubbet.

Av Solaris
Skrivet av Anthraxious:

Det du inte tar i bektande är att "fientliga nationer" kan utnyttja den transparens vi pratar om. Det är den balansen jag undrar över. Är helt med dig i principen här, men inser att det praktiskt inte är möjligt pga "yttre hot" och allt vad det heter.

Det är just av denna anledning som övervakning är en slippery slope ur ett integritetsperspektiv. Rättväsendet grinar över att bovarna har blivit tekniska och det är just därför som rättväsendet tjatar ständigt om att de behöver fler och "bättre" verktyg för att förebrygga brott (dvs inte lösa begångna brott, vilket är en klar skillnad på begått och förebrygga) samtidigt som kriminella fortsätter att anpassa sig och extrapolerar vi den trenden så är resultatet inte fler lösta brott utan en utarmning av integritationsprincipen.

Men vilka skulle dessa "fientliga nationer" vara, menar du?

Av Solaris
Skrivet av Anthraxious:

Transparans är viktigt, men vilken nivå av transparans är rätt nivå?

Samtliga nivåer? Om du inte kan bromsa i tid så kommer det bara sluta tråkigt.

Säger sig självt liksom.

Av Solaris

Ska vi slå vad om hur mycket bloat det kommer finnas i kommande Windows?

Av Solaris

Så här skrev jag i Oktober, förra året i den förra tråden som handlade om att EU sade nej till statlig övervakning av medborgare och eftersom det finns ett antal invidier som verkar ta motståndet till övervakning nästan personligt så känns det befogat att repetera:

Den främsta anledningen till att vi har fönstergardiner i våra hem är att hindra människor från att kunna se in. Anledningen till att vi inte vill att de ska se in är att vi anser att mycket av det vi gör i våra hem är privat. Oavsett om det är att äta middag vid bordet, titta på en film med dina barn eller till och med delta i intima eller sexuella handlingar med din partner. Ingen av dessa saker är olagligt på något sätt men även om vi vet detta behåller vi fortfarande gardinerna och persiennerna på våra fönster. Vi har helt klart denna starka önskan om integritet när det gäller vårt personliga liv och allmänheten.

Sug på den karamellen.

Av Solaris
Skrivet av Mindfighter:

Du skrev "Dina föräldrar spelar med väldigt dåliga odds då de realistiskt befinner sig i farozonen" vilket är FUD, de har ju haft sjukdomen, så klart de ska vaccinera sig, men det är ingen panik att göra det just nu.

Nej, FUD vore om någon hade skrivit "Jag tycker inte dina föräldrar ska vaccinerar sig av två skäl; biverkningar och eftersom de har nu antikroppar efter att haft sjukdomen så är alltså vaccination inte bara riskabelt men också totalt onödigt".

För om jag ska tolka ditt inlägg som du har tolkat mitt, så missade du avsiktligen att jag också skrev att jag borde ha läst hans inlägg lite mer noggrant. Eller har du bara vaknat på fel sida idag?

Av Solaris
Skrivet av Mindfighter:

Sprid inte FUD, man har ett bra skydd om man haft infektionen de senaste sex månaderna. (antagligen längre, men sex månader vet man). Tegnell själv har flera gånger uttalat att man gärna kan ställa sig sist i vaccinationskön om man redan har haft corona de senaste sex månaderna.

Vadå FUD? Vad är det som är FUD med att uppmana någon att vaccinera sig iallafall, oavsett om man har haft sjukdomen eller inte.

Jag håller inte alls med dig om att jag sprider FUD här men däremot så kan jag erkänna att jag borde ha läst Ninotramps inlägg lite mer noggrant.

Av Solaris
Skrivet av Ninotramp:

Mina föräldrar tänkte så. Dom avbokade.

Jag tänker inte ta vaccinet för min relativt låga ålder (runt 30) och för jag nyligen haft Covid. Vi får se hur det blir till hösten!

Dina föräldrar spelar med väldigt dåliga odds då de realistiskt befinner sig i farozonen, sett till de COVID-19 fall vi har hitills haft och därför bör de även vaccinera sig.

Av Solaris

Genom munnen. Blir väl tre-fyra koppar vanligt bryggkaffe om dagen, huvudsakligen Zoega's Blue Java eller Intenzo.