Europadomstolen tvingar Sverige skriva om FRA-lagen

Permalänk
Medlem
Skrivet av m1ntos:

Ah, enkelt experiment. Skriv alla dina personliga uppgifter här. Ge mig namnet på dina barn. Dina föräldrars adress. Är det Nordea eller kanske SEB som är din bank? Varför springer din hund lös?

Känns något av ovanstående frågor jobbiga, som om dem gått ett steg för långt? Testa då _Integritet_.

Visste inte att du jobbar för FRA, läs ordentligt så kanske du fattar vad jag menar

Skrivet av Meurik:

Då har du inget emot att jag kommer hem till dig och sätter upp kameror i alla rum inklusive badrummen, mikrofoner överallt inklusive eventuella fordon, bugga dina mobiltelefoner, spela in allt du gör på datorn osv

Eftersom du tycks vilja leva i ett övervakningsamhälle. Du hade säkerligen trivts i världen som George Orwell skrev om i '1984'

I övrigt så är det inget fel med min läsförståelse. Till skillnad från dig, så har jag ingen foliehatt runt huvudet som stör eventuella mentala signaler.

Visste inte att du också jobbade för FRA, läs vad jag skriver

Skrivet av Kaleid:

Vilket säkerhetshot? Det granskas ju inte ens

""Lars" skriver att uppgifter om svenska medborgares kommunikation skickas vidare till utlandet utan fullständig granskning, enligt Ny Teknik. Det skulle göra att information i mejl, om telefonsamtal och sociala nätverk hamnar i händerna på utländsk underrättelsetjänst, troligen i strid mot lagen om behandling av personuppgifter."

"FRA ger sken av att bara samla in trafikdata i sin spaningsverksamhet. Det stämmer inte enligt "Lars", utan "även bred innehållsinhämtning förekommer", skriver han, enligt Ny Teknik."

Så du menar att min kommentar endast baseras på en kvällstidning?

...

Oklart om folk är troll eller hoppat över läsförståelse i skolan

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Låter som du tänker på en annan lag här.
IPRED.

FRAlaghen är något helt annat. Den tillåter försvarets radioanstalt att granska all trafik som går mellan nationsgränserna.
Det är militär verksamhet. Militären jagar inte fildelare.
Om någon gör det så är det polisen - men polisen har alltså inte en del av militären.
FRAs område handlar snarare om informationsunderrättelse och nationens säkerhet där de kollar på spioneri, terrorism och liknande.

FRA är, namnet till trots, faktiskt en civil myndighet och man kan avlyssna trafik på uppdrag av såväl regeringen som polisen, och uppgifterna kan delas även med andra myndigheter, eller andra stater. Det är således inte någon strikt militär verksamhet det handlar om, och den här möjligheten att avlyssna trafik kan givetvis missbrukas såväl som att råka ut för ändamålsglidning. Samtidigt så kan FRA inte avlyssna två terrorister som bägge befinner sig i Sverige.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Daemon85:

Visste inte att du jobbar för FRA, läs ordentligt så kanske du fattar vad jag menar

Visste inte att du också jobbade för FRA, läs vad jag skriver

Så du menar att min kommentar endast baseras på en kvällstidning?

...

Oklart om folk är troll eller hoppat över läsförståelse i skolan

Va? Vart har jag påstått det? När FRA togs fram så sa man att det inte ska missbrukas och det tog inte lång tid innan fakta kom fram att det gjorde det förstås. Övervakningssystem används sällan till det syftet som de ska vara till, lagarna skrivs så att de kan tolkas hyfsat fritt. Och nu ger ju EU Sverige läxa här eftersom under alla dessa år så har Sverige misskött sig. Precis som vissa av oss sa skulle hända.

Visa signatur

7800x3d, 64GB 6000cl30, Gigabyte X670 Gaming X AX (F9d) 12TB m.2/nvme, 8TB SSD, WD 2x12TB 5400rpm, XFX 7900xt, SoundBlasterX AE-5+, HP X34", Fractal Design Define 7, Corsair HX750, Topping MX3s, Ino Audio piMx, Dan Clark Audio Aeon 2 closed..
LG B1 65", Topping e70, Topping pa5 II plus, Guru Audio Junior+ (primärt) / Canton GLE 90, Nintendo Switch OLED, Pico 4 VR

Permalänk
Inaktiv

Kalasbra att den granskas.. Bättre sent än aldrig.

Lite intressant att läsa här i tråden och att det tog fyra sidor innan det vart Tydligt att FRA pysslar inte med terrorism jakt primärt.
De är som tidigare talare här ovanför sa att de gör uppdrag åt andra aktörer.
Säpo anlitar fra i jakt på terrorism osv osv. De gör uppdrag åt polisen i vissa fall när de jagar olika kriminella.

fra är inte integritetsproblemet i vårat avlånga land..
Det är våra telefon och bredbands leverantörer som gör den stora datalagringen av alla våran trafik och aktivitet.
fra likt nsa använder sig av algoritmer för att fånga upp angivna nyckelord och kombinationer. De lagrar inte varje kb data som passerar i näten. Då skulle de behöva större serverhallar än google.
Edit: de massövervakar när de har ett "target"... person, organisation, specifikt mål

Ni som gnäller om integritet och att fra ska bort osv.
Innan ni gnäller på fra som faktiskt är den snällaste av alla som monitorerar vår trafik. så kan ni ställa er frågan.
Använder ni... Facebooks tjänster? Googles tjänster? Microsofts tjänster, Apples tjänster, Amazons tjänster?
Om ni använder en eller flera av dessa så är ni mer övervakade än vad ni någonsin kommer bli övervakade av FRA.

Att vara övervakad av en myndighet är oftast helt ofarligt om man följer sveriges lagar. Den informationen är oftast sekretessbelagd och vem som helst kan inte komma åt den.
Att vara övervakad av Företag är oftast illa, då den informationen ofta kan köpas av den som har tillräckligt med pengar.

Varken FRA, polisen eller säpo kartlägger svenskars åsikter, rörelsemönster och aktiviteter osv (om man är skötsam)
Företag som de fem nämnda, de kartlägger dig totalt. När du är hemma, när du är i skola/på jobbet, vilka du umgås med, vilka du messar med, vilken dator aktivitet du har, vad du laddar ner i vissa fall och vilka program du använder, vad du har för åsikter, vad du gillar eller ogillar osv osv osv.
Edit: Skulle polisen ha tillgång till allt dessa har, så skulle 90% av alla brott uppklaras, då 90% av alla brottslingar har en smartphone i fickan vid tillfället.. GPS plats och tid asså....

Vad är det som är integritetskränkande? fra eller facebook osv?

Jag anser att integritet ska skyddas.. och jag tycker att fra lagen ska snaras åt så den blir mer vattentät. Men fra behövs.
Ipred, den bör totalt göras om, då den ger privata aktörer rätt att agera polis. Om en fildelare lägger upp senaste hitten eller senaste filmen så ska inte ett privat bolag kunna hämta ut information av internetleverantörer och sedan skapa ett privat mål mot fildelaren.
Fildelaren ska möta polisen.. inte ett privat bolag

Lika så datalagring av internetleverantörer och telefonoperatörer är ajabaja av EU men sverige gör det iallafall.

Kameror på gator och torg är jag för oxå, då de i vissa fall löser brott och i vissa fall hindrar att brottet uppstår. Även om kamerorna bara gör nytta i 4fall av 10 så är det iallafall fyra fall.
Dessa inkräktar mindre på integriteten än facebook.

Så med det sagt... Kalasbra att de granskar FRA lagen
Och om ni använder... Facebook, Google, Microsofts, Apple, Amazons.. Klaga inte på kameraövervakning samt fra

La till två edits
Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Daemon85:

Visste inte att du jobbar för FRA, läs ordentligt så kanske du fattar vad jag menar

Visste inte att du också jobbade för FRA, läs vad jag skriver

Så du menar att min kommentar endast baseras på en kvällstidning?

...

Oklart om folk är troll eller hoppat över läsförståelse i skolan

Fråga ättlingarna till de judar som hamnade på koncentrationsläger vad de tycker om staten. Har man aldrig blivit förföljd av staten så fattar man ju inte att staten inte är obegränsad god.

Tappad läsförståelse i all ära, men att vara historielös är snäppet värre. Staten kunde inte ens knäcka encrochat trots all övervakning. Först när man fick information serverad från utlandet kunde man lagföra de olika nätverken. Där har du ett exempel varför man inte ska tillåta massövervakning av befolkningen. Räcker med ett regeringsskifte och plötsligt är ditt mjöl inte så rent. Står att du är snickare. Klarar du av en fullständig genomlysning av Skatteverket? Kolla varenda transaktion du någonsin har gjort. Kolla vad du handlat på Systembolaget.

Permalänk
Medlem
Skrivet av pa1983:

Jag aggressiv? Är ju du som vill tvågsterelisera igen och dessutom du som verkar tro att FRA leker polis och att massövervakning stoppar pedofiler och våldtäkter.
Det är polisens jobb inte FRA så dina argument är helt irrelevanta till att börja med.

Så din psikt att övervakning är bra av svenska försvaret för att stoppa brott är ju rent ut sagt absurt.

Svårt att hålla med någon som inte kan skilja på militära och polisiära ärenden.

Men lugna ner lillhjärtat nu.
Får en bild av dig att du sitter framför din skärm, arg som ett bi, fingrarna glöder och fradgar från munnen

Visa signatur

🇸🇪 VR Sverige Discord server - Svensk VR Community
https://discord.com/invite/avnhs6mgjc

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Ozzed:

Problemet är som sagt att man är ytterst begränsad i vad man kan göra mot en person som formellt inte är misstänkt för något brot, så vad tjänar då övervakning till?

Och om FRA faktiskt gör nytta så kan de inte delge oss den nyttan, då det riskerar att förstlra pågående underrättelseverksamhet...

Så hela soppan mynnar ut i att vi alla vet att vi är konstant övervakade, och skall lita blint på att det är för vårat eget bästa, och kan bara försöka trösta oss med att vi som individer har rent samvete och inte ägnar oss åt sådant som skulle vara av intresse för staten. Om de håller med eller inte får vi ju aldrig veta, av ovan nämnda skäl. Då det som skall vara menat för vårt eget bästa och skapa trygghet, mynnar bara ut i en känsla av olust och otrygghet. Särskilt då när hemskheter ändå inträffar, men som liten människa har man svårt att sätta emot när de säger "Jamen utan övervakningen hade det varit värre, vi lovar. Vi kan inte tala om hur mycket värre, du får bara lita på att det vi säger stämmer".

Måste säga att jag trodde du var lite smartare än detta men man blir alltid lite överraskad.

Så vad är rimligt att göra i det här fallet? Ta bort övevakning helt eller minska till en specifik nivå? Vad förespråkas det? Själv är jag inte helt bestämd än var jag vill dra gränsen. Övervakningskameror i offentliga utrymmen? Ja tack. Tanken är inte att en tomte ska sitta och stirra in i de och sedan hoppa ur stolen för att stoppa en cåldtäcnt, utan att u efterhand kunna se vad som faktiskt hänt. Vem är föröcaren? Var det som offret beskriver dådet? Flyttades kroppen? Slängde hen mordvapnet? Etc.

U den bemärkelsen så ja, där är det ett klart stort plus och det är bevisligen hjälpsamt att kunna ha på video vad som kan ha hänt. Sen drar några av barnen här iväg med "Jaså du vill övervakas när du bajsar på toaletten!" som den klassiska gamla propagandan.

Förstår folk inte att ingen lösning är 100% och att det handlar om kompromisser? Jag är helt med på att inte vilja åka dit för att jag googlat "hur gör man en bomb" eller "young porn" eller dylikt som kan misstolkas. Ingen vill leva i Stalins "Aha, du sa exakt dessa ord och det spelar ingen roll varför. Du avrättas!" men man vill samtidigt känna sig trygg i att om det mot förmodan kommer en jävla idiot och skjuter eller hugger med kniv på öppen gata (så sent som igår kom en dom mot just detta) så finns åtminstone dådet fångat på film och man kan se vad som faktiskt hände.

Blir jag rånad utanför mitt hem vill jag ha det på film. Blir jag våldtagen likaså. Vad jag än kan utsättas för, filma vettja så länge det är på offentlig plats. Jag vill ha bevis. Jag förstår att det inte förhindrar själva akten direkt, men jag kan åtminstone få lite rättvisa senare. Sen kan det ju indirekt göra att de som gör spdant blir mindre angelägna att göra det då de vet att de har ögonen på sig "i efterhand".

Med det sagt så handlar just FRA inte om dessa typer av övervakning vad jag förstått utan om kommunikation över gränser. Det blir såklart lite mer balansgång där och man får överväga bra mot dåligt. Jag har ännu inte en helt samlad åsikt då jag gärna vill ha mer information kring brister etc. Vill inte se ut som 75% av alla här som tydligen studerat mänskliga rättigheter och är armstödsadvokater, av kommentarerna att tolka.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Anthraxious:

Måste säga att jag trodde du var lite smartare än detta men man blir alltid lite överraskad.

Så vad är rimligt att göra i det här fallet? Ta bort övevakning helt eller minska till en specifik nivå? Vad förespråkas det? Själv är jag inte helt bestämd än var jag vill dra gränsen. Övervakningskameror i offentliga utrymmen? Ja tack. Tanken är inte att en tomte ska sitta och stirra in i de och sedan hoppa ur stolen för att stoppa en cåldtäcnt, utan att u efterhand kunna se vad som faktiskt hänt. Vem är föröcaren? Var det som offret beskriver dådet? Flyttades kroppen? Slängde hen mordvapnet? Etc.

U den bemärkelsen så ja, där är det ett klart stort plus och det är bevisligen hjälpsamt att kunna ha på video vad som kan ha hänt. Sen drar några av barnen här iväg med "Jaså du vill övervakas när du bajsar på toaletten!" som den klassiska gamla propagandan.

Förstår folk inte att ingen lösning är 100% och att det handlar om kompromisser? Jag är helt med på att inte vilja åka dit för att jag googlat "hur gör man en bomb" eller "young porn" eller dylikt som kan misstolkas. Ingen vill leva i Stalins "Aha, du sa exakt dessa ord och det spelar ingen roll varför. Du avrättas!" men man vill samtidigt känna sig trygg i att om det mot förmodan kommer en jävla idiot och skjuter eller hugger med kniv på öppen gata (så sent som igår kom en dom mot just detta) så finns åtminstone dådet fångat på film och man kan se vad som faktiskt hände.

Blir jag rånad utanför mitt hem vill jag ha det på film. Blir jag våldtagen likaså. Vad jag än kan utsättas för, filma vettja så länge det är på offentlig plats. Jag vill ha bevis. Jag förstår att det inte förhindrar själva akten direkt, men jag kan åtminstone få lite rättvisa senare. Sen kan det ju indirekt göra att de som gör spdant blir mindre angelägna att göra det då de vet att de har ögonen på sig "i efterhand".

Med det sagt så handlar just FRA inte om dessa typer av övervakning vad jag förstått utan om kommunikation över gränser. Det blir såklart lite mer balansgång där och man får överväga bra mot dåligt. Jag har ännu inte en helt samlad åsikt då jag gärna vill ha mer information kring brister etc. Vill inte se ut som 75% av alla här som tydligen studerat mänskliga rättigheter och är armstödsadvokater, av kommentarerna att tolka.

Älskar verkligen att dom pratar om våldtäkt och mord som om det händer var och varannan person. Låter lite som du fallit offer för att läsa nyheterna lite väl mycket och att din världsbild är helt baserat på detta. Ska vi verkligen behöva bevaka allt och alla för att knappt 0.1% av befolkningen blir drabbad? Jag menar vi löser fortfarande de flesta brott också så de är ju inte änns som så att dom brotten som inträffar inte blir lösta. Att brott begås är fruktansvärt men det är bevisat att övervakning inte hjälper, bara kolla på London som är världens mest bevakade stad och dom har mycket fler brott än vad vi har i Sverige.

Tycker det är allmänt oklokt och orealistiskt att utsätta alla människor för bevakning, det ända som händer är att alla som sköter sej och inte aktivt undgår bevakning blir bevakade men kriminella som aktivt gör detta dom blir sällan avlyssnade, så det hjälper inte direkt mycket.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Moton:

Älskar verkligen att dom pratar om våldtäkt och mord som om det händer var och varannan person. Låter lite som du fallit offer för att läsa nyheterna lite väl mycket och att din världsbild är helt baserat på detta. Ska vi verkligen behöva bevaka allt och alla för att knappt 0.1% av befolkningen blir drabbad? Jag menar vi löser fortfarande de flesta brott också så de är ju inte änns som så att dom brotten som inträffar inte blir lösta. Att brott begås är fruktansvärt men det är bevisat att övervakning inte hjälper, bara kolla på London som är världens mest bevakade stad och dom har mycket fler brott än vad vi har i Sverige.

Tycker det är allmänt oklokt och orealistiskt att utsätta alla människor för bevakning, det ända som händer är att alla som sköter sej och inte aktivt undgår bevakning blir bevakade men kriminella som aktivt gör detta dom blir sällan avlyssnade, så det hjälper inte direkt mycket.

Du påstår att det är "bevisat" men lägger inte fram någon studie. Sen tar du London som exempel att "titta där är det minsann många brott!". Känns inte som den mest solida argumentationen egentligen.

En annan sak du missar är att jag poängterar, väldigt noga, att det kanske inte förhindrar brott utan snarare gör det lättare att få fast folk när de väl begår dessa brott. Sen om det avskräcker någon enstaka är det såklart plus.

Att jag använder våldtäkt och mord är just för att dessa är praktexemplar på varför vi behöver just kameror. Som sagt så sent som igår kom en dom mot en knivattack. Sen oavsett hur liten befolkning som tyvärr råkar ut för det är väl ingrt argument direkt? Eller spelar det mindre roll i dina ögon? Ävdn om det bara hjälpte ett enda våldtäcktsfall tror jag offret hade varit åtminstone lite gladare än om gärningspersonen kom undan (och förmodligen gjorde det igen).

Kan folk i denna tråd sluta dra saker ur extremvinklar och ta enskilda ord som de lägger all tyngd på? Detta är inte twitter. Vi kan vara mer utförliga och ge argument. Just nu tog du hela mitt inlägg, skumläste (antar jag för du missade en del) och svarade rappt. Ta lite betänketid. Vad skrev jag egentligen och varför.

Jag kan bara återigen poängtera att jag ännu inte står på någon konkret sida utan inser att det är mer invecklat än att ställa sig på den ena sidan och skrika åt den andra.

Är alla här 10å% för eller emot? Finns inga 50/50? 30/70? Etc?

Permalänk
Medlem

Tack EU!

Visa signatur

På Internet sedan 1997.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Anthraxious:

Du påstår att det är "bevisat" men lägger inte fram någon studie. Sen tar du London som exempel att "titta där är det minsann många brott!". Känns inte som den mest solida argumentationen egentligen.

En annan sak du missar är att jag poängterar, väldigt noga, att det kanske inte förhindrar brott utan snarare gör det lättare att få fast folk när de väl begår dessa brott. Sen om det avskräcker någon enstaka är det såklart plus.

Att jag använder våldtäkt och mord är just för att dessa är praktexemplar på varför vi behöver just kameror. Som sagt så sent som igår kom en dom mot en knivattack. Sen oavsett hur liten befolkning som tyvärr råkar ut för det är väl ingrt argument direkt? Eller spelar det mindre roll i dina ögon? Ävdn om det bara hjälpte ett enda våldtäcktsfall tror jag offret hade varit åtminstone lite gladare än om gärningspersonen kom undan (och förmodligen gjorde det igen).

Kan folk i denna tråd sluta dra saker ur extremvinklar och ta enskilda ord som de lägger all tyngd på? Detta är inte twitter. Vi kan vara mer utförliga och ge argument. Just nu tog du hela mitt inlägg, skumläste (antar jag för du missade en del) och svarade rappt. Ta lite betänketid. Vad skrev jag egentligen och varför.

Jag kan bara återigen poängtera att jag ännu inte står på någon konkret sida utan inser att det är mer invecklat än att ställa sig på den ena sidan och skrika åt den andra.

Är alla här 10å% för eller emot? Finns inga 50/50? 30/70? Etc?

Det är ju en extrem fråga i ren natur om man pratar om massbevakning. Du kommer inte få någon bukt på några problem ifall du bara fixar problemet på vissa ställen. Eller menar du att människor i tillexempel bara storstäder ska få denna "trygghet"? Ska inte allt och alla bevakas för att få denna "trygghet". Du pratar om att detta löser problem men samtidigt verkar du bara vilja lösa lite av problemen. Jag tycker inte man ska få ta till vilka medel som helst för att bekämpa brott som inte är ett problem för den absolut största majoriteten av människor. Jag har tyvärr inte samma tillit som du har till staten, vill inte lägga hela mitt liv i deras händer tyvärr, antar att vi är olika. Som jag sa, vi löser fortfarande brotten utan bevakning. Vad kommer härnäst när du och andra som förespråkar detta inser att detta faktiskt inte hjälper problemet alls? Vad är ditt nästa steg för att kunna skydda oss?

Sen menar jag absolut inte att all bevakning ska bort, bevakning i tex bussar och tågstationer är helt ok men inte längsmed en gata eller utanför en lägenhetsbyggnad.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alling:

Drabbas ofrivilligt av insikten att det förmodligen finns en hel del medlemmar här på SweClockers som är för unga för att ens minnas FRA-debatten … jag är 27 och FRA är för mig något som var aktuellt "när jag var liten".

Tror det var runt 2008/2009 någonstans när mina favorithubbar på DC++ stängde ned, JUST PGA FRA och inget annat, är själv 28...
Tänker rätt ofta på kommunityn som fanns där, var något med BBB 10Mbit Only... Ancient, FallenAngel och en till...

Visa signatur

Cpu: R5-3600 | MSI MEG X570 UNIFY | Vega64 RedDevil | Corsair 3200 Mhz 16GB | Phanteks PH-TC14PE | Chassi: R4 Arctic White | Steelseries Apex Pro | Logitech G Pro X Superlight | Steelseries Arctis 7

Permalänk
Medlem
Skrivet av pa1983:

Överlag anser jag att svensken stoppar huvudet i sanden med kommenterar som att det drabbar inte mig så jag ser inte problemet.

Vad våra lager och regler säger och vad vi anser dom har för effekt på oss är två helt olika saker.
Svenne banan är rätt ignorant vad det gäller övervakning tex och tror att övervakning är kamera på skithuset typ.

Så funkar folk, inte tror du mer än några få procent av befolkningen orkar bry sig om frågor som dessa? Det krävs att man har rätt ledare. Vi tror ju att vi får mer eller mindre rätt ledare av att rösta i allmänna val och resultaten blev ju till exempel Federley som grinade och svek väljarna.

Jag minns att jag, naiv som jag var, röstade piratpartiet när FRA och IPRED var på tapeten, jag tyckte det var sjukt att de etablerade partierna kunde svika folket som röstat på dem så.

Visa signatur

RIP 780

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Moton:

Det är ju en extrem fråga i ren natur om man pratar om massbevakning. Du kommer inte få någon bukt på några problem ifall du bara fixar problemet på vissa ställen. Eller menar du att människor i tillexempel bara storstäder ska få denna "trygghet"? Ska inte allt och alla bevakas för att få denna "trygghet". Du pratar om att detta löser problem men samtidigt verkar du bara vilja lösa lite av problemen. Jag tycker inte man ska få ta till vilka medel som helst för att bekämpa brott som inte är ett problem för den absolut största majoriteten av människor. Jag har tyvärr inte samma tillit som du har till staten, vill inte lägga hela mitt liv i deras händer tyvärr, antar att vi är olika. Som jag sa, vi löser fortfarande brotten utan bevakning. Vad kommer härnäst när du och andra som förespråkar detta inser att detta faktiskt inte hjälper problemet alls? Vad är ditt nästa steg för att kunna skydda oss?

Sen menar jag absolut inte att all bevakning ska bort, bevakning i tex bussar och tågstationer är helt ok men inte längsmed en gata eller utanför en lägenhetsbyggnad.

Tänker försöka svara på saker i tur och ordning.

1) Nej inte endast storstäder ska var trygga. Kameror längs E4:an etc är väl en start? Vet ej svaret på hur deta löses. Det får väl varje samhälle i sig rösta om kanske om de vill ha kameror i sina områden? En annan sak är att jag är osäker på hur mycket man får filma från sin egen tomt. Om det är ok att rikta sina egna kameror utåt så är det ju en bra lösning för de som bor stort utanför storstäderna? Kom gärna med förslag.

2) Jag påstår inte att detta fixar "alla problem" utan det lilla problemet som heter "oupplösta brott" eller "inga bevis" elelr dylikt. Om man hittar någon liggandes medvetslös längs vägen eller liknande kan det vara nice att kolla tillbaka och se om någon hoppat på denne eller om hen bara var full och kollapsade. Det är väl ändå en rimlig utgångspunkt? Att kunna "gå tillbaka i tiden och se vad som hände" helt enkelt. Vilket är huvudsyftet i mina ögon.

) Jag har inte 100% tillit till staten. Inte heller till några medborgare. Vill dock hellre vara mer åt ett socialistiskt samhälle som idag än t.ex. USAs vapengalningar som tycker att de har rätt att skjuta folk så fort de ser på en fel (och sedan yrka självförsvar eller "skräck för mitt liv"). Inte fullt ut kommunism heller där allt bestäms av staten såklart utan dagens samhälle fast med förbättringar (vilket denna diskussion är i fokus för antar jag). I mina ögon kan det vara bra att kunna se vad för brott som begåtts på en viss plats vid tidigare tillfälle. Inte att någon sitter och stirrar på kameran konstant (vilket inte ens skulle kunna hända pga resursbrist).

4) "Vad kommer härnäst när du och andra som förespråkar detta inser att detta faktiskt inte hjälper problemet alls?" Denna fråga är jag inte säker på hur jag ska uppfatta. Du får gärna utveckla så jag slipper dra en slutsats som kanske inte var det du menade. Sådär på rak arm, om jag bara tolkar din fråga bokstavligt, så får man helt enkelt ändra lagen när man ser att den inte fungerar som den ska. Precis som gjorts i detta fall. Det var ju det hela denna diskusion startade med. (Minns någon det med tanke på alla åsikter som slängs in?). Man går in, kollar på en lag och ändrar när den är dålig/otillräcklig.

5) Denna var intressant för mig: "Sen menar jag absolut inte att all bevakning ska bort, bevakning i tex bussar och tågstationer är helt ok men inte längsmed en gata eller utanför en lägenhetsbyggnad."
Hur gör du den bedömningen? Varför just bussar och tåg men inte, tex. Drottninggatan? Vilka gator ska väljas bort och varför? Vad har just du för gränser du drar. Jag är alltså nyfiken på att få din åsikt på var du drar gränsen för du är ju OK med viss övervakning. Min gräns går vid offentliga platser och alltså inte "hemma i toaletten" som några tolvåringar föreslagit här i tråden (Det har du mobilen för btw).

Permalänk
Medlem

Så här skrev jag i Oktober, förra året i den förra tråden som handlade om att EU sade nej till statlig övervakning av medborgare och eftersom det finns ett antal invidier som verkar ta motståndet till övervakning nästan personligt så känns det befogat att repetera:

Den främsta anledningen till att vi har fönstergardiner i våra hem är att hindra människor från att kunna se in. Anledningen till att vi inte vill att de ska se in är att vi anser att mycket av det vi gör i våra hem är privat. Oavsett om det är att äta middag vid bordet, titta på en film med dina barn eller till och med delta i intima eller sexuella handlingar med din partner. Ingen av dessa saker är olagligt på något sätt men även om vi vet detta behåller vi fortfarande gardinerna och persiennerna på våra fönster. Vi har helt klart denna starka önskan om integritet när det gäller vårt personliga liv och allmänheten.

Sug på den karamellen.

Visa signatur

Science flies you to the moon. Religion flies you into buildings.

Permalänk

En jäkla tur att man lyckades knäcka encrochat apropå. Antar att den tjänsten kunnat leda till fler gripanden än FRA.
Sedan om det blir några straff vet man aldrig. Detta är ju trots allt Sverige

Permalänk
Medlem
Skrivet av Anthraxious:

Måste säga att jag trodde du var lite smartare än detta men man blir alltid lite överraskad.

Så vad är rimligt att göra i det här fallet? Ta bort övevakning helt eller minska till en specifik nivå? Vad förespråkas det? Själv är jag inte helt bestämd än var jag vill dra gränsen. Övervakningskameror i offentliga utrymmen? Ja tack. Tanken är inte att en tomte ska sitta och stirra in i de och sedan hoppa ur stolen för att stoppa en cåldtäcnt, utan att u efterhand kunna se vad som faktiskt hänt. Vem är föröcaren? Var det som offret beskriver dådet? Flyttades kroppen? Slängde hen mordvapnet? Etc.

U den bemärkelsen så ja, där är det ett klart stort plus och det är bevisligen hjälpsamt att kunna ha på video vad som kan ha hänt. Sen drar några av barnen här iväg med "Jaså du vill övervakas när du bajsar på toaletten!" som den klassiska gamla propagandan.

Förstår folk inte att ingen lösning är 100% och att det handlar om kompromisser? Jag är helt med på att inte vilja åka dit för att jag googlat "hur gör man en bomb" eller "young porn" eller dylikt som kan misstolkas. Ingen vill leva i Stalins "Aha, du sa exakt dessa ord och det spelar ingen roll varför. Du avrättas!" men man vill samtidigt känna sig trygg i att om det mot förmodan kommer en jävla idiot och skjuter eller hugger med kniv på öppen gata (så sent som igår kom en dom mot just detta) så finns åtminstone dådet fångat på film och man kan se vad som faktiskt hände.

Blir jag rånad utanför mitt hem vill jag ha det på film. Blir jag våldtagen likaså. Vad jag än kan utsättas för, filma vettja så länge det är på offentlig plats. Jag vill ha bevis. Jag förstår att det inte förhindrar själva akten direkt, men jag kan åtminstone få lite rättvisa senare. Sen kan det ju indirekt göra att de som gör spdant blir mindre angelägna att göra det då de vet att de har ögonen på sig "i efterhand".

Med det sagt så handlar just FRA inte om dessa typer av övervakning vad jag förstått utan om kommunikation över gränser. Det blir såklart lite mer balansgång där och man får överväga bra mot dåligt. Jag har ännu inte en helt samlad åsikt då jag gärna vill ha mer information kring brister etc. Vill inte se ut som 75% av alla här som tydligen studerat mänskliga rättigheter och är armstödsadvokater, av kommentarerna att tolka.

Hoppsan! Vad hände här då? Du insinuerar att jag är korkad genom att säga att du "trodde jag var smartare" och går sidan vidare genom att beskriva andra du diskuterat med som "barn"... Snälla håll inte på med billiga retoriska knep som varken går obemärkt förbi eller bidrar till diskussionen.

Vad har kameraövervakning med FRA att göra? Det FRA gör är att läsa av trafik. De har försökt lura oss genom att säga att det bara handlar om trafik som korsar landets gränser... Men i princip allt man gör på nätet går ju över landsgränsen, så det spelar ingen roll.

Självklart är det bra med bevis när ett brott har begåtts, men det handlar om proportioner till brottets storlek. Jag tycker inte att något brott är värt den övervakning vi har idag. Sker det något större så truntar de som dött nog i om förövaren åker fast eller inte, Och familjerna får ju inte tillbaka sina älskade även om man vet i detalj hur dådet gick till, så det gör ingen större nytta, och i vilket fall inte så stor att hela befolkningen konstant ska behöva drabbas "utifall att".

Kom också ihåg att FRA-lagstigtningen aldrig har haft folkligt stöd. Vi ska ha en representativ demokrati, men FRA.lagen har tvingats igenom utan vårt medgivande eller möjlighet till inflytande. Det i sig är väldigt vidrigt, sen kan man tycka vad nan vill om lagen i sig.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Ozzed:

Hoppsan! Vad hände här då? Du insinuerar att jag är korkad genom att säga att du "trodde jag var smartare" och går sidan vidare genom att beskriva andra du diskuterat med som "barn"... Snälla håll inte på med billiga retoriska knep som varken går obemärkt förbi eller bidrar till diskussionen.

Vad har kameraövervakning med FRA att göra? Det FRA gör är att läsa av trafik. De har försökt lura oss genom att säga att det bara handlar om trafik som korsar landets gränser... Men i princip allt man gör på nätet går ju över landsgränsen, så det spelar ingen roll.

Självklart är det bra med bevis när ett brott har begåtts, men det handlar om proportioner till brottets storlek. Jag tycker inte att något brott är värt den övervakning vi har idag. Sker det något större så truntar de som dött nog i om förövaren åker fast eller inte, Och familjerna får ju inte tillbaka sina älskade även om man vet i detalj hur dådet gick till, så det gör ingen större nytta, och i vilket fall inte så stor att hela befolkningen konstant ska behöva drabbas "utifall att".

Kom också ihåg att FRA-lagstigtningen aldrig har haft folkligt stöd. Vi ska ha en representativ demokrati, men FRA.lagen har tvingats igenom utan vårt medgivande eller möjlighet till inflytande. Det i sig är väldigt vidrigt, sen kan man tycka vad nan vill om lagen i sig.

Lite svårt att tolka text online, det kan jag hålla med om eftersom vissa aspekter inte framkommer. Min kommentar var riktad till att jag sett dina tidigare inlägg i andra ämnen där jag håller med, men här var det mindre kvalitet på det. Inte alls att du är korkad. Förstår dock om det var så det framkom eftersom, ja, internet.

Anyway; Jag nämner inget om barn så vet inte riktigt var du får det ifrån. Om du menar min enskilda kommentar i ett annat citat där jag sa något i stil med "kameror på toaletten som vissa tolvåringar skrivit" så ja, det håller jag vid om för ingen i denna tråd eller i verkligheten har föresrpåkat just det. Men med det åsido så kan jag kolla på resten av texten.

Det drog över till kameraövervakning för att det just är ett hett ämne inom övervakning och kan kopplas ihop. Nu sysslar ju som du säger FRA inte med det specifikt men de nämner militära och polisiära instancer och i de ingår väl kameraövervakning till viss grad? Då diskussionen var lutad åt det hållet skrev jag gällande just det ämnet.

Du påstår att de försäker lura oss. På vilket sätt? Jag kan hålla med om att all trafik ÄR över gränsen med tanke på var servrar är och idag lär väl i pincip allt gå över en gräns eller 100 rent fysiskt. Där är det såklart lite "fri tolkning" som lätt utnyttjas av de som vill avlyssna allt istället för lite. Det håller jag med om. Sen huruvida detta egentligen är något farligt är en annan femma. I principen ja. Men i praktiken?

Du tycker inte något brott är värt övervakningen vi har idag. Kan du utveckla vad som "inte är värt". Du ville hålla det till FRA men eftersom diskussionen är "övervakning" i stort så kanske du även menar på kameror och annat som vi diskuterat? Är alltså inget av detta värt eventuella liv räddade? Är nyfiken på var du drar gränserna till vad som är värt och inte helt enkelt.

Du tror också att personerna som förlorar älskade "skiter i om förövaren åker fast eller inte" och detta skulle jag vilja påstå är väldigt inkorrekt bara genom att fråga vem som helst egentligen. Alla vet att den döda (om det nu är mord det handlar om) inte kommer tillbaka men att påstå att folk inte kommer bry sig om personen som begått detta åker fast eller inte är väldigt konstigt uttalande. Sen handlar det inte alltid bara om att få fast personen, som är bra i sig, men också att förhindra denne att begå fler brott. För i din mening så verkar det inte vara värt det?

Vet ej annars hur jag ska tolka följande:
Sker det något större så truntar de som dött nog i om förövaren åker fast eller inte, Och familjerna får ju inte tillbaka sina älskade även om man vet i detalj hur dådet gick till, så det gör ingen större nytta, och i vilket fall inte så stor att hela befolkningen konstant ska behöva drabbas "utifall att".

Som sagt, ovan känns inte väl genomtänkt men det är så jag tolkar det. Du får gärna utveckla om det är fel.

Till sist nämner du något som jag tycker är väldigt viktigt: FOlkligt stöd. Där kan jag hålla med till 90%. De andra 10% håller jag tillbaka eftersom en SANN demokrati aldrig skulle fungera. T.ex. om folk skulle få rösta "vad vi gör med denna serievåldtäktsman?" så lär de flesta i ilska rösta på att döda denne eller liknande. Det är helt fel och därför har vi inte heller en HELT demokratisk bild. Likadant när det kommer till vissa andra saker, som högertrafiken t.ex. Kommer ihåg att folk röstade nej mest, men att det ändå ändrades. Man kan såklart argumentera för och emot, men med tanke på resten av europa (England exkluderat såklart) så känns det bra att inte behöva ställa om vid gränsen varje gång man ska in i ett nytt land.

För mig är inte saker svarta och vita och därav försöker jag motargumentera även om jag håller med någon, för annars utvecklas man inte själv. Åsikter ska vara till så stor möjlighet som möjligt baserade på fakta först. Finns det belägg, studier, etc. som visar på en sak så ska det gälla även om jag som person kanske inte tycker om det eller inte vill förändra just mitt levnadssätt. Vi människor är starka pga just vår kunskap. Det är den vi ska använda och argumentera med.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Självklart är det bra med bevis när ett brott har begåtts, men det handlar om proportioner till brottets storlek. Jag tycker inte att något brott är värt den övervakning vi har idag. Sker det något större så truntar de som dött nog i om förövaren åker fast eller inte, Och familjerna får ju inte tillbaka sina älskade även om man vet i detalj hur dådet gick till, så det gör ingen större nytta, och i vilket fall inte så stor att hela befolkningen konstant ska behöva drabbas "utifall att".

Fetmarkerat stämmer verkligen inte. Behovet av att uppleva rättvisa, speciellt i situationer där ett sådant allvarligt brott har begåtts att det inte kan kompenseras eller så att säga lagas, upplever jag är oherhört starkt.

Visa signatur

RIP 780

Permalänk
Medlem
Skrivet av Anthraxious:

Tänker försöka svara på saker i tur och ordning.

1) Nej inte endast storstäder ska var trygga. Kameror längs E4:an etc är väl en start? Vet ej svaret på hur deta löses. Det får väl varje samhälle i sig rösta om kanske om de vill ha kameror i sina områden? En annan sak är att jag är osäker på hur mycket man får filma från sin egen tomt. Om det är ok att rikta sina egna kameror utåt så är det ju en bra lösning för de som bor stort utanför storstäderna? Kom gärna med förslag.

2) Jag påstår inte att detta fixar "alla problem" utan det lilla problemet som heter "oupplösta brott" eller "inga bevis" elelr dylikt. Om man hittar någon liggandes medvetslös längs vägen eller liknande kan det vara nice att kolla tillbaka och se om någon hoppat på denne eller om hen bara var full och kollapsade. Det är väl ändå en rimlig utgångspunkt? Att kunna "gå tillbaka i tiden och se vad som hände" helt enkelt. Vilket är huvudsyftet i mina ögon.

) Jag har inte 100% tillit till staten. Inte heller till några medborgare. Vill dock hellre vara mer åt ett socialistiskt samhälle som idag än t.ex. USAs vapengalningar som tycker att de har rätt att skjuta folk så fort de ser på en fel (och sedan yrka självförsvar eller "skräck för mitt liv"). Inte fullt ut kommunism heller där allt bestäms av staten såklart utan dagens samhälle fast med förbättringar (vilket denna diskussion är i fokus för antar jag). I mina ögon kan det vara bra att kunna se vad för brott som begåtts på en viss plats vid tidigare tillfälle. Inte att någon sitter och stirrar på kameran konstant (vilket inte ens skulle kunna hända pga resursbrist).

4) "Vad kommer härnäst när du och andra som förespråkar detta inser att detta faktiskt inte hjälper problemet alls?" Denna fråga är jag inte säker på hur jag ska uppfatta. Du får gärna utveckla så jag slipper dra en slutsats som kanske inte var det du menade. Sådär på rak arm, om jag bara tolkar din fråga bokstavligt, så får man helt enkelt ändra lagen när man ser att den inte fungerar som den ska. Precis som gjorts i detta fall. Det var ju det hela denna diskusion startade med. (Minns någon det med tanke på alla åsikter som slängs in?). Man går in, kollar på en lag och ändrar när den är dålig/otillräcklig.

5) Denna var intressant för mig: "Sen menar jag absolut inte att all bevakning ska bort, bevakning i tex bussar och tågstationer är helt ok men inte längsmed en gata eller utanför en lägenhetsbyggnad."
Hur gör du den bedömningen? Varför just bussar och tåg men inte, tex. Drottninggatan? Vilka gator ska väljas bort och varför? Vad har just du för gränser du drar. Jag är alltså nyfiken på att få din åsikt på var du drar gränsen för du är ju OK med viss övervakning. Min gräns går vid offentliga platser och alltså inte "hemma i toaletten" som några tolvåringar föreslagit här i tråden (Det har du mobilen för btw).

1. Låter enligt mej helt sjukt att filma en motorväg du vet att E4an går från Torneå i Finland och slutar i Helsingborg? Du får inte filma utåt från din tomt vilket jag är extremt glad över.`

2. Jag sa inte heller att du påstod att det löste alla problem utan bara problem. Så du tycker vi ska slänga upp server hallar som ska lagra flera tusentals terabyte och suga energi i mängder större än en stad för att kanske kunna hitta varför denna snubben ligger medvetslös längst med en väg? Som hände när då senast? En snabb googling visar 2015 och före de 2008, så två fall 13 år? Okej, säg hejdå till Svenska miljö satsningen och Svenska integriteten på samma gång, men om ett par år kanske vi får se något.

4. Nej min fråga är, eftersom du verkar ju vara så mån om att göra allt för att vi ska kunna lösa alla brott, när vi nu kanske inser att den här stora satsningen inte har någon större effekt. Vad är nästa steget tycker du för att kunna säkra upp samhället? För du kommer väll fortfarande vilja säkra upp samhället mer även om detta skulle misslyckas eller har du allmänt bara en stor vilja till bevakning?

5. Min gräns går när staten eller andra kan följa vad jag gör under mitt dagliga liv. Jag anser inte att buss eller tågstation ingår i mina dagliga aktiviteter utan de är det man gör mellan dom dagliga aktiviteterna.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Anthraxious:

Lite svårt att tolka text online, det kan jag hålla med om eftersom vissa aspekter inte framkommer. Min kommentar var riktad till att jag sett dina tidigare inlägg i andra ämnen där jag håller med, men här var det mindre kvalitet på det. Inte alls att du är korkad. Förstår dock om det var så det framkom eftersom, ja, internet.

Anyway; Jag nämner inget om barn så vet inte riktigt var du får det ifrån. Om du menar min enskilda kommentar i ett annat citat där jag sa något i stil med "kameror på toaletten som vissa tolvåringar skrivit" så ja, det håller jag vid om för ingen i denna tråd eller i verkligheten har föresrpåkat just det. Men med det åsido så kan jag kolla på resten av texten.

Det drog över till kameraövervakning för att det just är ett hett ämne inom övervakning och kan kopplas ihop. Nu sysslar ju som du säger FRA inte med det specifikt men de nämner militära och polisiära instancer och i de ingår väl kameraövervakning till viss grad? Då diskussionen var lutad åt det hållet skrev jag gällande just det ämnet.

Du påstår att de försäker lura oss. På vilket sätt? Jag kan hålla med om att all trafik ÄR över gränsen med tanke på var servrar är och idag lär väl i pincip allt gå över en gräns eller 100 rent fysiskt. Där är det såklart lite "fri tolkning" som lätt utnyttjas av de som vill avlyssna allt istället för lite. Det håller jag med om. Sen huruvida detta egentligen är något farligt är en annan femma. I principen ja. Men i praktiken?

Du tycker inte något brott är värt övervakningen vi har idag. Kan du utveckla vad som "inte är värt". Du ville hålla det till FRA men eftersom diskussionen är "övervakning" i stort så kanske du även menar på kameror och annat som vi diskuterat? Är alltså inget av detta värt eventuella liv räddade? Är nyfiken på var du drar gränserna till vad som är värt och inte helt enkelt.

Du tror också att personerna som förlorar älskade "skiter i om förövaren åker fast eller inte" och detta skulle jag vilja påstå är väldigt inkorrekt bara genom att fråga vem som helst egentligen. Alla vet att den döda (om det nu är mord det handlar om) inte kommer tillbaka men att påstå att folk inte kommer bry sig om personen som begått detta åker fast eller inte är väldigt konstigt uttalande. Sen handlar det inte alltid bara om att få fast personen, som är bra i sig, men också att förhindra denne att begå fler brott. För i din mening så verkar det inte vara värt det?

Vet ej annars hur jag ska tolka följande:
Sker det något större så truntar de som dött nog i om förövaren åker fast eller inte, Och familjerna får ju inte tillbaka sina älskade även om man vet i detalj hur dådet gick till, så det gör ingen större nytta, och i vilket fall inte så stor att hela befolkningen konstant ska behöva drabbas "utifall att".

Som sagt, ovan känns inte väl genomtänkt men det är så jag tolkar det. Du får gärna utveckla om det är fel.

Till sist nämner du något som jag tycker är väldigt viktigt: FOlkligt stöd. Där kan jag hålla med till 90%. De andra 10% håller jag tillbaka eftersom en SANN demokrati aldrig skulle fungera. T.ex. om folk skulle få rösta "vad vi gör med denna serievåldtäktsman?" så lär de flesta i ilska rösta på att döda denne eller liknande. Det är helt fel och därför har vi inte heller en HELT demokratisk bild. Likadant när det kommer till vissa andra saker, som högertrafiken t.ex. Kommer ihåg att folk röstade nej mest, men att det ändå ändrades. Man kan såklart argumentera för och emot, men med tanke på resten av europa (England exkluderat såklart) så känns det bra att inte behöva ställa om vid gränsen varje gång man ska in i ett nytt land.

För mig är inte saker svarta och vita och därav försöker jag motargumentera även om jag håller med någon, för annars utvecklas man inte själv. Åsikter ska vara till så stor möjlighet som möjligt baserade på fakta först. Finns det belägg, studier, etc. som visar på en sak så ska det gälla även om jag som person kanske inte tycker om det eller inte vill förändra just mitt levnadssätt. Vi människor är starka pga just vår kunskap. Det är den vi ska använda och argumentera med.

Du skrev "Sen drar några av barnen här iväg med "Jaså du vill övervakas när du bajsar på toaletten!". Jag ser inget i ditt inlägg som nämner tonåringar, men oavsett så är det en typ av ad hominem att förkasta någons argument på grund av dennes ålder.

Hur som helst så var det inte min mening att ge mig in i diskussionen om övervakning generellt, utan mitt inlägg hndlade specifikt om FRA och problemen med att vi som demokrati blir påtvingade en sak på ett högst odemokratiskt vis och aldrig kommer ha någon möjlighet att verifiera att beslutet är för vårat eget bästa.

För att Illustrera vad jag menar kunde man lika gärna stifta en lag om att alla ska ha gul hatt på sig, sy fast hatten på allas huvuden och dyrt och heligt intyga att saker hade varit sämre om vi inte hade den där hatten på oss.

Inte ens i konkreta fall går de ju ut och säger att "det här kunde vi stoppa tack vare FRA-lagen" eller "Hade vi inte haft FRA-lagen så hade vi aldrig upptäckt det här och det här", så vi har tvingats gå med på en stor konstant kränkning och får aldrig reda på nyttan. Det är ett problem om man vill sälja in att övervakning av den typen behövs, och borgar för att göda konspirationsteorier som det redan finns allt för mycket av.

Som sagt så är det svårt att förmedla saker i text, och jag menade inte att polisen skall sluta med sin verksamhet eller att vi inte skall ha kameraövervakning där det behövs. Där litar jag faktiskt på Polisen, och antar att de har kompetens och expertis nog att avgöra och väga nytta mot kränkning vad gäller kamerors placering.

Jag tycker inte man ska sätta upp kameror överallt med motiveringen att "brott kan begås överallt", då kunde de lika gärna tvinga alla att ha en GoPro uppkopplad mot polisen jämt, utan det handlar om balans.

Fler kameror? Färre kameror? Jag vet inte, det får andra bedöma. Jag ska inte ge mig in i det, utan där finns ju motpoler om polisen skulle bli för "trigger happy" så att säga. Men grundprincipen måste ändå vara "Här vill vi sätta en kamera eftersom vi bedömer att det finns risk att brott begås, och då vill vi dels att det verkar avskräckande och dels att det tjänar som bevismaterial om brott ändå begås".

Angående resten om anhöriga och den biten, så är det nog olika. I USA t. ex är ju ofta familjen till den anhöriga med och ser på när den dödsdömde förövaren avrättas om denne döms till dödsstraff. För mig är det helt världsfrånvänt.

Dels är jag emot dödsstraff och dels så ser jag inte vilken nytta den gör. Jag har aldrig varit med om att en närstående blivit mördad men jag ser inte hur det för mig skulle kännas bättre om jag fick se förövaren dö. Mordet blir ju ändå inte ogjort och det blir två liv som släcks i onödan istället för ett. Det är ju inte applicerbart här, men ändå. Det händer väldigt sällan att en mördare är ångerfull, erkänner eller ens förklarar varför denne begick mordet, så jag ser inte hur det skulle hjälpa mitt sorgearbete om jag fick del av elektronisk kommunikation som ledde upp till mordet. Jag skulle mest bli förbannat på Polisen. "OK, så ni hade den här informationen i förväg... Men ni gjorde inget?"

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av AplAy:

Du påminner lite om Eric Cartman i South Park-avsnittet om NSA där han sitter och frågar gång på gång om någon fortfarande spårar honom efter att de snabbt upptäckt att han är ett icke-hot tills vidare. Han tror nämligen att han av alla är så himla viktig, speciell och "kewl".

De som arbetar vid FRA försöker upptäcka och på så vis kunna förhindra nästa eventuella Drottningsgatuattentat och kommer inte slösa tid på att följa hur ofta någon låter sin hund springa fritt utomhus om de istället kan hitta någon som kryssar alla varningssignaler för eventuellt terrordåd.

Visst, det finns säkert någon här och var som stött på sitt ex i sitt FRA-arbete som inte kan sluta följa dem. Därför är det av allra största vikt att "vetta" (engelska ordet) in rätt folk som inte har sådant barndomsbagage vilket kan störa arbetet att försöka förhindra nästa terrordåd i landet.

Med ditt resonemang borde du i princip vara emot Skatteverket, alla Sveriges banker, som sitter på dina känsliga personuppgifter som "skulle kunna missbrukas precis närsomhelst"...

Nej, för dessa institutioner följer sekretesslagar och utför sin datainhämtning publikt och kanske främst av allt med mitt samtycke.

Visa signatur

Ingen part kan vinna eller förlora en diskussion, då en diskussion är för gruppens gemensamma utveckling kring ett ämne.
►Jag förbehåller mig rätten att ha helt upp åt väggarna fel◄

Permalänk
Vila i frid
Skrivet av anon309108:

Varken FRA, polisen eller säpo kartlägger svenskars åsikter, rörelsemönster och aktiviteter osv (om man är skötsam)

...om man inte har en politisk åsikt som för tillfället anses vara subversiv.

Citat: IB bytte 1982 namn till SSI (Sektionen för Särskild Inhämtning) och 1989 till KSI (Kontoret för Särskild Inhämtning).

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon333222:

Fråga ättlingarna till de judar som hamnade på koncentrationsläger vad de tycker om staten. Har man aldrig blivit förföljd av staten så fattar man ju inte att staten inte är obegränsad god.

Tappad läsförståelse i all ära, men att vara historielös är snäppet värre. Staten kunde inte ens knäcka encrochat trots all övervakning. Först när man fick information serverad från utlandet kunde man lagföra de olika nätverken. Där har du ett exempel varför man inte ska tillåta massövervakning av befolkningen. Räcker med ett regeringsskifte och plötsligt är ditt mjöl inte så rent. Står att du är snickare. Klarar du av en fullständig genomlysning av Skatteverket? Kolla varenda transaktion du någonsin har gjort. Kolla vad du handlat på Systembolaget.

Sjukt naivt att tro att Hitler och nazismen hade stoppats av ett direktiv av EU...

''knäcka'' encrochat, kriminella är inte smartare människor än vanliga utan trycker bara 'okay', krävdes inte mycket till finess för att få informationen via encrochat

Permalänk
Medlem
Skrivet av Daemon85:

Sjukt naivt att tro att Hitler och nazismen hade stoppats av ett direktiv av EU...

''knäcka'' encrochat, kriminella är inte smartare människor än vanliga utan trycker bara 'okay', krävdes inte mycket till finess för att få informationen via encrochat

Det är ju inte stoppa folk syftar till utan att verktygen inte ska finnas redo att användas, det du lagrar kan komma att bli problematiskt. Ett av Gestapos effektivaste verktyg var just register, person A länkas till B till C osv, problemet är inte att de inte kan bygga upp sådant men om man i tid när det anses "inte så allvarligt" att samla in saker tar in information är man inte så noga och allt ändamålet helgar medlen. Riktiga problem blir det först när en grupp som anser att det är allvarligt, demokrati och öppna samhällen är känsliga, krävs inte mycket mer än ett val eller två innan saker du trodde var grundläggande helt ändras.

Det är alltså en fråga om att inte spara saker som i framtiden kan bli problematiska, speciellt som det idag är så lätt att göra det.

Visa signatur

"One is always considered mad, when one discovers something that others cannot grasp."
- Ed Wood

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Moton:

1. Låter enligt mej helt sjukt att filma en motorväg du vet att E4an går från Torneå i Finland och slutar i Helsingborg? Du får inte filma utåt från din tomt vilket jag är extremt glad över.`

2. Jag sa inte heller att du påstod att det löste alla problem utan bara problem. Så du tycker vi ska slänga upp server hallar som ska lagra flera tusentals terabyte och suga energi i mängder större än en stad för att kanske kunna hitta varför denna snubben ligger medvetslös längst med en väg? Som hände när då senast? En snabb googling visar 2015 och före de 2008, så två fall 13 år? Okej, säg hejdå till Svenska miljö satsningen och Svenska integriteten på samma gång, men om ett par år kanske vi får se något.

4. Nej min fråga är, eftersom du verkar ju vara så mån om att göra allt för att vi ska kunna lösa alla brott, när vi nu kanske inser att den här stora satsningen inte har någon större effekt. Vad är nästa steget tycker du för att kunna säkra upp samhället? För du kommer väll fortfarande vilja säkra upp samhället mer även om detta skulle misslyckas eller har du allmänt bara en stor vilja till bevakning?

5. Min gräns går när staten eller andra kan följa vad jag gör under mitt dagliga liv. Jag anser inte att buss eller tågstation ingår i mina dagliga aktiviteter utan de är det man gör mellan dom dagliga aktiviteterna.

1) Var ett konstigt exempel kan jag medge. Tack för infon.

2) Jag tycker ingenting. Vi har redan kameraövervakning. Hur fungerar den? Har inte många tidsramar där efter X dagar eller veckor så skrivs det över med nytt? Tror knappast vi lär hacka sönder på "naturen" för lite videofiler. Det är inte direkt där resurserna är som knaprast. Men men, jag kan erkänna att jag inte studerat serverhaller tillräckligt för att bedöma deras energi-påverkan.

3) Jag är mån om att göra vad som kan göras för att lösa brott, ja. Vad annars skulle ens utgångspunkt vara? Det är väl ändå logiskt? Sen hur stor effekt något har får studier påvisa. Att sitta här och spekulera ger nog inget resultat precis. Våra mål är nog samma i slutändan: Ett tryggt samhälle där det är så få brott som möjligt med 100% frihet till rörlighet och yttrande. Tror jag fick med allt i den meningen.

4) Så då antar jag att du inte har någon mobiltelefon, internet eller annat där du "följs" helt enkelt? För jag förstår omtanken och jag kan hålla med, men i dagens samhälle är det inget du kan göra åt det egentligen. Google, Facebook, Apple, etc sitter alla och samlar in elelr köper in data. Sen poängterar du att "det man gör mellan dom dagliga aktiviteterna" är OK ställen att bli filmad på. Varför just där oh vad klassas som "mellan dagliga aktiviteter"? För mig är pendling en "daglig aktivitet" medan det för dig inte är det. Hur bestämmer vi detta?

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Ozzed:

Du skrev "Sen drar några av barnen här iväg med "Jaså du vill övervakas när du bajsar på toaletten!". Jag ser inget i ditt inlägg som nämner tonåringar, men oavsett så är det en typ av ad hominem att förkasta någons argument på grund av dennes ålder.

Hur som helst så var det inte min mening att ge mig in i diskussionen om övervakning generellt, utan mitt inlägg hndlade specifikt om FRA och problemen med att vi som demokrati blir påtvingade en sak på ett högst odemokratiskt vis och aldrig kommer ha någon möjlighet att verifiera att beslutet är för vårat eget bästa.

För att Illustrera vad jag menar kunde man lika gärna stifta en lag om att alla ska ha gul hatt på sig, sy fast hatten på allas huvuden och dyrt och heligt intyga att saker hade varit sämre om vi inte hade den där hatten på oss.

Inte ens i konkreta fall går de ju ut och säger att "det här kunde vi stoppa tack vare FRA-lagen" eller "Hade vi inte haft FRA-lagen så hade vi aldrig upptäckt det här och det här", så vi har tvingats gå med på en stor konstant kränkning och får aldrig reda på nyttan. Det är ett problem om man vill sälja in att övervakning av den typen behövs, och borgar för att göda konspirationsteorier som det redan finns allt för mycket av.

Som sagt så är det svårt att förmedla saker i text, och jag menade inte att polisen skall sluta med sin verksamhet eller att vi inte skall ha kameraövervakning där det behövs. Där litar jag faktiskt på Polisen, och antar att de har kompetens och expertis nog att avgöra och väga nytta mot kränkning vad gäller kamerors placering.

Jag tycker inte man ska sätta upp kameror överallt med motiveringen att "brott kan begås överallt", då kunde de lika gärna tvinga alla att ha en GoPro uppkopplad mot polisen jämt, utan det handlar om balans.

Fler kameror? Färre kameror? Jag vet inte, det får andra bedöma. Jag ska inte ge mig in i det, utan där finns ju motpoler om polisen skulle bli för "trigger happy" så att säga. Men grundprincipen måste ändå vara "Här vill vi sätta en kamera eftersom vi bedömer att det finns risk att brott begås, och då vill vi dels att det verkar avskräckande och dels att det tjänar som bevismaterial om brott ändå begås".

Angående resten om anhöriga och den biten, så är det nog olika. I USA t. ex är ju ofta familjen till den anhöriga med och ser på när den dödsdömde förövaren avrättas om denne döms till dödsstraff. För mig är det helt världsfrånvänt.

Dels är jag emot dödsstraff och dels så ser jag inte vilken nytta den gör. Jag har aldrig varit med om att en närstående blivit mördad men jag ser inte hur det för mig skulle kännas bättre om jag fick se förövaren dö. Mordet blir ju ändå inte ogjort och det blir två liv som släcks i onödan istället för ett. Det är ju inte applicerbart här, men ändå. Det händer väldigt sällan att en mördare är ångerfull, erkänner eller ens förklarar varför denne begick mordet, så jag ser inte hur det skulle hjälpa mitt sorgearbete om jag fick del av elektronisk kommunikation som ledde upp till mordet. Jag skulle mest bli förbannat på Polisen. "OK, så ni hade den här informationen i förväg... Men ni gjorde inget?"

Jag förkastade inte argumented pga deras ålder. Du använder "ad hominem" utan att riktigt förstå dess innebörd. Jag gjorde raka motsatsen nämligen; jag motsade deras argument och därefter drog slutsatsen att denne bör vara i yngre åldern för att uttala sig som så. Jag antog att de var barn JUST pga deras ålder. Jag vet inget om de i övrigt än det de skrivit här så "ad hominem" (Alltså att attackera någons karaktär snarare än deras argument) är i princip omöjligt i det här fallet.

Du likställer kameraövervakning "överallt" (definera gärna) med att alla går runt med Go Pro kameror. Detta känns också lite väl extremt. Ingen förespråkar detta. Att ha en kamera på t.ex. Stockholms gator som Drottninggatan är väl ändå inte i samma anda som att varende person individuellt filmas med en Go Pro? Detta argument är lite av en extrem. Det enda jag förespråkat är OFFENTLIGA platser. Inget annat. Jag skulle inte förespråka toaletter, omklädningsrum, etc. Även om jag personligen inte har problem med det, så vet jag att det är för intimt för många och där är det en någorlunda tydlig gräns.

Jag håller med ditt stycke om "fler eller färre kameror". Ditt citat: "Här vill vi sätta en kamera eftersom vi bedömer att det finns risk att brott begås, och då vill vi dels att det verkar avskräckande och dels att det tjänar som bevismaterial om brott ändå begås" är precis vad min poäng är. Kamerans uppgift är just denna. Även om man inte kan förhindra brottet, eftersom det är fysiskt omöjligt att hitta så många människor som samtidigt kollar andra människor, så kan man åtminstone lösa brotten i efterhand. Detta blir en fin segway till nästa stycke:

Av någo nanledning tar du in dödsstraff i detta. Återigen går du mot en extrem. Jag är 100% mot dödsstraff till att börja med. Varför just detta togs upp tänker jag är mer bilden av USA snarare än ngt annat egentligen. Det är inte detta det handlar om och i sådana extremfall så visst kan anhöriga tycka att döda förövaren egentligen inte hjälpte. Visst, där är jag med dig, men återigen, det var itne det detta handlade om. Vi snackari princip allt annat än just dödsstraff. Hade du inte brytt dig om någon körde på dig på en väg och sedan körde iväg? Hade du inte velat att denne togs fast? Elelr om någon sprang mot dig, högg dig snabbt med en kniv och sedan sprang den iväg. Fortfarande inget du brytt dig om för "gjort är gjort"? Det är detta jag itne förstår hur du tänker kring. Var din grundtanke cementerad i just dödsstraff och hur värdelöst det är så absolut, 100% jag håller med dig. Men det var inte det diskussionen handlade om utan du drog dit den och jag hoppas du ser varför jag blev så förvånad över tidigare inlägg.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Daemon85:

@str8forthakill @DatabasePrevious känner att man måste ha lite tilltro, vi är bevisligen ett demokratiskt land och FRA fastställer inga åtgärder själva, så det blir en utvärdering av alla hot de rapporterar.

Jodå Sverige är en demokrati, men tillståndet är inte ett antingen eller utan snarare mer eller mindre demokratiskt. Jag tycker att vi ska ta tillvara och utveckla den.

Vår demokrati försvinner inte på en gång om vi inte får en statskupp men den kan armas ut om vi inte vårdar den. "Vägen till helvetet är stensatt med goda föresatser".

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Daemon85:

Sjukt naivt att tro att Hitler och nazismen hade stoppats av ett direktiv av EU...

''knäcka'' encrochat, kriminella är inte smartare människor än vanliga utan trycker bara 'okay', krävdes inte mycket till finess för att få informationen via encrochat

Oj. Nivån är så pass låg att jag tror inte jag kan hjälpa dig. Lycka till

Permalänk
Medlem
Skrivet av Anthraxious:

Jag förkastade inte argumented pga deras ålder. Du använder "ad hominem" utan att riktigt förstå dess innebörd. Jag gjorde raka motsatsen nämligen; jag motsade deras argument och därefter drog slutsatsen att denne bör vara i yngre åldern för att uttala sig som så. Jag antog att de var barn JUST pga deras ålder. Jag vet inget om de i övrigt än det de skrivit här så "ad hominem" (Alltså att attackera någons karaktär snarare än deras argument) är i princip omöjligt i det här fallet.

Va? Du gör antagandet om deras ålder baserat på att de inte ser saker som dig? Efter det gör du hoppet till och anser det nödvändigt att påtala att de måste vara/är barn? Det är ju ad hominem rakt av? Att du sedan försöker förstärka ditt argument med det gör det inte mindre så.
Att förringa folk genom att rikta saker mot deras ålder oavsett sant eller inte är ett angrepp mot personen, att du sedan ser dig som "bättre" för att de inte förstår för du anser dig äldre och visare pekar ju bara på exakt hur du menade det?

Visa signatur

"One is always considered mad, when one discovers something that others cannot grasp."
- Ed Wood