Inlägg

Inlägg som Solaris har skrivit i forumet
Av Solaris
Skrivet av Dosshell:

Det avskyvärda är att tvinga speltillverkarna att inte sälja billigare på andra plattformar fast de andra plattformarna har lägre avgifter. De sätter konkurrensen ur spel för att försvara sin särställning på marknaden.

Vad är problemet? Ifall du har accepterat och dessutom tecknat under ett avtal där du beläggs med ett antal förpliktelser som du är då skyldig att följa, där ingen tidsram anges så är du fri att lämna avtalet med Valve närsom. Med andra ord, du är ju fri att plocka bort din produkt från Steam och ta det där du får störst andel.

Skrivet av Dosshell:

PC spel är inte beroende av DirectX och dessutom är DirectX fritt att använda utan avgifter. Förstår inte alls vad SDK:n har med försäljningsvillkor att göra som vi diskuterar här.

Du har tekniskt sett rätt här men samtidigt så har du så fel. DirectX är exklusivt för Windows, som kostar pengar, alltså så är det inte fritt att använda.

Av Solaris
Skrivet av Dosshell:

Nästan monopol, det är inte alls någon stor skillnad och totalt omoraliskt och avskyvärt beteende från Valve.

Vad exakt är det omoraliska och avskyvärda i att vara den största digitala distributionskanalen för just PC spel? Det är som att grina över att PC spel är beroende av just DirectX, som är f.ö. proprietär kod.

Av Solaris
Skrivet av Dosshell:

Inte helt rättvis va? Att den som har monopol och~ 50% påslag kräver att det inte får säljas billigare.

Steam har inte monopol, de har dominans. En jävla skillnad.

Skrivet av superapan:

Att ICA inte tillåter att Arla säljer sin mjölk på Konsum för ett lägre pris tycker du är fullt rimligt? Jag tror inte konkurrensmyndigheterna håller med.

Du får hitta ett bättre exempel än det där.

Av Solaris

Skälen som anges som grund för den här stämningen är något av det dummaste jag har läst. Vad kommer härnäst? Humble stämmer GOG för att GOG säljer DRM-fritt?

Av Solaris
Skrivet av Roger W:

Jag kan väl lika gärna vända tillbaks frågan: tror du verkligen Steam behöver ta in 200kr av en 600kr fullpris AAA titel per nedladdning för att klara av att tillhandahålla en onlineaffär och tillhandahålla servrar för att ladda ner den filen?

Jag vet inte vad du menar med konfirmeringsbias här? Vi pratar om en onlinebutik där man säljer produkter för nedladdning... 2020 kan det banne mig inte vara raketvetenskap, jösses det måste vid det här laget finnas massor av lösningar för detta som för en lagom storskalig operation inte kan kosta många procent per köp att tillhandahålla en nedladdning!
Det finns ju filnedladdningsajter som verkar klara gå runt på ynka reklampengar!

Jag vet inte om det här har gått över ditt huvud men Valve är i den här branschen för att tjäna pengar, så ja?

Vad jag menade med konfirmeringsbias att det enda du egentligen har är dina egna antaganden som ditt inlägg nedanför.

Skrivet av Roger W:

Att ge 30 % till en heldigital distro kedja ÄR oskäligt dyrt helt enkelt.
Det var kanske inte det när steam var nytt och oprövat och priset för disk och bandbredd osv var högre, men i dagsläget kan jag inte se annat än att steam drar in båtlaster med pengar...

Du hänvisar inte till någon källa som styrker ditt argument utan du kör friskt på utan att ha någon som helst insikt i Valves operativa kostnader och då är lätt att fantisera ihop någon siffra ur tomma intet. Men med tanke på vad enterprise grejer kostar om man ska hålla igång driften 24/7 med all redundans därtill (så bokstavligen noll downtime) så utgår jag från att det här kalaset kostar Valve kostar en hel del. Lägger vi sedan till allt annat som Valve sköter åt dig när du säljer din produkt på Steam och de verktyg som du har tillgång till utan några extra kostnader. Kortfattat, fram till att jag ser faktiska siffror på vad Steam kostar att driva så tycker jag att Valve (m.fl) har rätt att ta ut 30%.

Och om det fortfarande svider att ge Valve 30% så erbjud Steam keys genom tredje part, te.x. Green Man Gaming för såvitt jag vet så tar inte Valve ut någon provision för sålda Steam keys.

Skrivet av Roger W:

Ja jag förenklar: det finns problematik att ta höjd för när man är så storskaliga som Steam är. (kundsupport, legaliteter osv osv) och ja det kostar pengar att få allt på plats initialt, och (som jag redan sagt) när Steam var nytt och hela konceptet oprövat så förstår jag att de körde med 30%, men att Valve inte anpassat sig är anledningen till att vi ser Epics store, Origin, Uplay osv...

Har du några källor på detta, för det låter mer som att du kör vidare på dina antaganden som inte har så mycket grund i verkligenheten utan snarare bara leder till din konfirmeringsbias.

Skrivet av Roger W:

Många säger att Epic går back på detta och att de trycker in massor av pengar, vilket det säkert finns sanning i, MEN frågan är hur mycket av de pengarna faktiskt går till utveckling av själva plattformen och hur mycket som går till att köpa upp exclusives och gratisspel mm för att försöka slå sig in på marknaden?

Tja, med tanke på hur torfig EGS är till skillnad från alla andra, vad säger dina egna antaganden i frågan?

Av Solaris

Det är faktisktt skrattretande att så många i den här tråden läser så långt som att M$ kommer ta en mindre del av kakan i fortsättningen men bara i sin M$ store och det jublas friskt över det. Fråga er själva istället; vem fan bryr sig om M$ store?

Skrivet av Roger W:

30% för en väletablerad digital plattform måste vara mjölkning!

Vad bygger du det påståendet på? Har du någon källa för ditt påstående? Akta dig för konfirmeringsbias.

Av Solaris

Varför kan man inte välja människor som årets bajsmacka?

Av Solaris

Faktum är att jag skulle vilja påstå att Windows 7 är inte mer osäkert för det börjar känns lite som tvärtom om man ska utgå från Microsofts konstanta fummeläventyr med Windows update och buggiga uppdateringar. Av mina burkar som kör Windows så har min erfarenhet hitills varit att jag har varit tvungen att installera om Windows 10 flertalet gånger medan min Windows 7 burk tuffar på som vanligt.

Jag skulle dock också föreslå att ni kör Firefox och stänger av Java (åtminstonde per-fall) och ger fasen att klicka på skumma länkar i emailen, för i slutändan så är den största säkerhetsrisken användaren.

Av Solaris
Skrivet av anon5930:

Gillar inte riktigt dubbelstandarden med Steam där man ignorerar eller snackar ner möjliga problem men blåser upp dessa hos motparten.

Sårbarhet som sårbarhet, oavsett om det är Valve, Epic, Apple, Microsoft eller SwedBank så är sårbarheter något man gärna vill slippa se.

Av Solaris
Skrivet av blunden:

Ser inte vad som är konstigt med det. Det ursprungliga inlägget verkade implicera att det var otänkbart att använda en produkt/tjänst från ett bolag som blivit hackat och kontouppgifter läckt som ett resultat. Då kändes det fullt rimligt att påpeka att tjänsten vi just nu diskuterar detta på även den blev hackad och läckte en massa information.

Som jag skrev förra gången så finns det en skillnad här, i fallet med Sweclockers så var de snabba med att gå ut med informationen medan i Ubiquitis fall så var informationen mer knapphändig. Sedan har du den här visselblåsaren på krebs som spär bara på det ytterligare. Självklart så bör man ta det där med en nypa salt men med tanke på att Ubiquiti har ju gjort väldigt lite för att dementera det hela så känns det som att de har inte varit helt sanningsenliga heller.

Skrivet av blunden:

Underskatta förresten inte värdet av läckt information från forum. Credential Stuffing är förvånansvärt effektivt då återanvändning av lösenord fortfarande är skrämmande högt.

Ifall du fortsätter använda samma lösenord sex år senare så har du bara dig själv att skylla.

Skrivet av blunden:

Eftersom detta främst påverkar användare av deras UnifiOS-produkter (eller de som aktiverat cloud-funktionaliteten i sin controller) skulle jag tro att antalet företag som drabbats är ganska lågt. UDM-serien och CloudKey Gen 2, framförallt den förstnämnda är mest för mer avancerade hemanvändare än så länge då den saknar en del funktionalitet som ofta är ett baskrav i företagsvärlden. De flesta företag kör nog en egen-hostad controller. Om detta antagande är fel blir det ju desto allvarligare dock, även om jag tror att antagandet stämmer baserat på min interaktion med Unifi-communityn. Med det sagt ser jag gärna att cloud-funktionaliteten görs frivillig även på enheterna nämnda ovan.

Tiden får helt enkelt utvisa.

Skrivet av blunden:

Precis som du vet jag att de flesta företag lär sig bättre av sina misstag om misstaget påverkar dem märkbart negativt. I detta fall ser jag gärna att de åker på någon form av vite samt inser hur denna dåliga hantering kan skada varumärket.

Vite, och en audit gjord av tredje oberoende part för att visa exakt hur allvarlig den här hacken var, det hade återställt förtroendet en hel del.

Av Solaris

Nä, den här artikeln övertygar mig bara ytterligare att det enda vettiga alternativet för framtiden är ett analogt hem. För vem vill att dörren till toa ska plötsligt förvandlas till HAL-9000 när man behöver verkligen gå? Inte jag iallafall!

Av Solaris
Skrivet av Big_R:

Det låter intressant. Kan du inte posta länk till det där med rasande fart på returer av UDM?

Du måste ha missat biten "om man ska tro subredditen" och har du trots varit registrerad här sedan 2002 så får man ju förmoda att du även har en viss internet vana. Men du, för att jag är trots allt hjälpsam så har du iallafall dessa efter en snabb googling.

https://old.reddit.com/r/Ubiquiti/comments/m5rw7y/udm_pro_swi...

https://old.reddit.com/r/Ubiquiti/comments/honymh/udm_arrived...

https://old.reddit.com/r/Ubiquiti/comments/j1x5rd/udm_died_af...

https://linustechtips.com/topic/1257516-ubiquiti-failure-rate...

Nu vet jag inte hur mycket av folk postar på Ubiquitis egna forum om sina problem men det skulle inte förvåna mig om Ubiquiti körde rätt hårt med damage control på sitt forum med tanke på vilka längder de gick för att förminska dataintrånget för några månader sedan.

Skrivet av blunden:

Visst är det viss skillnad, men detta är knappast det första företaget som säljer nätverksutrustning som antingen blivit hackat eller haft bakdörrar (i form av hårdkodade lösenord eller SSH-nycklar) som är enkla att utnyttja.

Som jag sade tidigare är det värsta deras hantering, inte själva intrånget i sig. Det är tyvärr inte helt ovanligt att företag hanterar det på liknande sätt tills någon kommer på dem. Det är detta som möjligheterna till de höga böterna i GDPR (och motsvarande landsspecifika implementation) är till för att kunna motverka, genom att göra det dyrare att mörka en incident än att vara transparent.

Om Ubiquiti drar lärdom av detta är det bra. Själv väljer jag att inte döma ut dem direkt då jag vet hur vanligt denna typ av händelser tyvärr är. Just denna gång påverka det inte heller mig personligen då jag stängt av deras cloud-funktion i min controller, vilket naturligtvis gör det lättare att ge dem en chans till.

Konstigt argument nu i efterhand, när det var du som började att jämnföra päron och apelsiner som du avslutar med att man måste ha perspektiv. Faktum kvarstår att den ena är en webbpublikation som har ett datorforum, den andra säljer IoT-nätverksutrustning för hemma och enterprisemiljö. Och den senare blev av mer än bara kontouppgifter och det är illa. Riktigt, riktigt illa.

https://arstechnica.com/gadgets/2021/03/ubiquiti-breach-puts-...

Deras hanterande av intrånget är klart problematiskt, framförallt den totala bristen på transparens till sina kunder och klienter och det leder ju enbart till att tilliten till dem har ju fått sig en rejäl törn och bilden av dem har ju krackelerat som följd. Men i slutändan så tror jag inte att Ubiquiti bryr sig nämnvärt om vilka synpunkter vi har utan enbart kommer oroa sig för aktiekursen och hålla sina investerare glada.

Av Solaris
Skrivet av mobe06:

Finns ingen lag om garanti det är något som är helt frivilligt att lämna.

Källa?

Av Solaris
Skrivet av Nox34:

En generell fråga.

Är det värt att skaffa en UDM och några ap fortfarande eller ska man kolla på andra alternativ?

Har verkligen gillat vad jag läst om UDM tills nu.

Satt i samma situation till för några veckor sedan då jag började få vetskap om intrånget och allt annat, och helt ärligt så skulle jag föreslå att du tittar på alternativ framför Ubiquiti för stunden av flera skäl än det som har rapporterats om intrånget. Men även att UDMs verkar (om man ska tro subredditen) returneras i rasande fart efter enheterna fallerar pga hårdvarurevisioner, kass firmware eller överhettning. Sedan ska man tydligen bara ha ett års garanti om du köper från någon annan än just Ubiquiti, vilket är ju lite suspekt och kommer säkert kollidera med vissa länders konsumentlagar.

Av Solaris
Skrivet av blunden:

Man behöver med andra ord ha lite perspektiv.

Du efterlyser perspektiv men du ser inte skillnad på verksamheterna här? Mig veterligen så kränger inte Geeks AB nätverksutrustning med slogans som "simplifying IT" och "At last, simple IT that just works". Sedan är det också en klar skillnad på vad hackarna kom över här och som du själv skrev, Ubiquiti försökte i det längsta mörka det här medan Sweclockers var ute med en nyhet om det: https://www.sweclockers.com/nyhet/20800-sweclockers-drabbas-a...

Med tanke på att Ubiquiti har inte gjort så mycket annat än att hålla tyst sedan intrånget så måste man, som du också skriver, ha lite perspektiv och fråga sig själv om det finns någon tillit kvar till ett företag som har även ertappats med mörklägga hur allvarligt det här intrånget egentligen var. Att någon obehörig över kommer över kontouppgifter är allvarligt, att någon obehörig kommer allt möjligt från kontouppgifter till källkod är typ en digital härdsmälta.

Av Solaris

https://twitter.com/superdealloc/status/1376626243865604100

https://news.ycombinator.com/item?id=26628198

Att Ubiquiti plötsligt börjar pusha ads i management interface:t för sina produkter får mig inte direkt att vilja springa ut och köpa en UDM Pro eller vad fan det kan nu vara. Det får motsatt effekt.

Yikes är bara förordet.

Av Solaris

Det enda positiva med det här är väl att man nu slipper spam utskicken, trots att man har avregisterat sig.

Av Solaris

Den här nyheten har verkligen passerat "använd kanyl som går runt bland pundarlaget"-stadiet, för det enda som har kräkts upp är typ en copy-pasted Bloomberg-rapport utan några som helst egna reflektioner, och Bloombergs egna artikel är mer spekulativ för att man ska ta den på allvar.

Iallafall, med tanke på hur kåta Microsoft är på att samla in meta-data så är det väl inte konstigt att de törstar efter mer och mängden meta-data som Discord dagligen slukar får väl en drös tech jättar att slicka sig om munnen. Det jag tycker är mer häpnadsväckande är hur alla verkar ha ett surprise_pikachu ansikte över det här.

Skrivet av Printscreen:

Är du säker på det? 343 Industries, Mojang (MINECRAFT), Obsidian, Rare, Turn10, Zenimax, Hotmail, Bungie, SwiftKey, Linkedin, GitHub....

Allt är relativt, sett från tidens perspektiv. Det tog ju trots allt M$ några år innan de helt förstörde Skype och MSN. Så ge dem lite tid att fucka till det så blir du nog inte besviken.

Av Solaris
Skrivet av andreas_dock:

Hur gammal är din? För Ubiquiti verkar ha haft stora problem i produktionen det senaste halvåret, om man ska tro Ubiquiti subredditen, och framförallt då med Dream Machine, firmware och nu senast med hacken i januari.

Av Solaris
Skrivet av Ragnvlad:

Detta kan vara det mest förvirrande resonemang jag någonsin hört.

Jämnfört med att tycka att det är "trångsynt" att inte vara intresserad överhuvudtaget? Jomenvisst hörru.