Inlägg

Inlägg som Solaris har skrivit i forumet
Av Solaris
Skrivet av M_X_E_Q:

@Solaris
Lägg ner din personliga vendetta nu, du börjar luta dej mot de löjligas sköra staket.

Vad pratar du om? Jag må ha ett par kritiska synpunkter om Bahnhof men jag hoppas innerligt att de kränker inte era känslor till den grad att ni kräver att få mina uppgifter från min ISP.

Av Solaris
Skrivet av Ozzed:

Återigen, var är de konkreta bevisen? En enda person som fått sin data överlämnad av Bahnhof är allt jag begär. En enda. Jag väntar... Att de samarbetar med polisen när det gäller grova brottslingar är inte sanna sak dom att de lämnar ut allt vind för våg. Det är skillnad på brott och brott. Att skydda folks åsikter, kulturvanor med mera är lite annat än att skydda mördare och det vet du mycket väl. Folk hyllar Bahnhof för att de inte lämnat ut uppgifter om fildelare och andra som sysslar med brott utan offer, ingen har väl någonsin påstått eller applåderar att de skulle skydda mördare och andra brottslingar av den kalibern.

Jag är osäker på om det går över huvudet på dig eller att du medvetet väljer att strunta i att ett brott är fortfarande ett brott, oavsett påföljd. Vilket är det?

Att Bahnhof ger fingret till allehanda suspekta "advokatfirmor" som livnär sig på att skicka blufffakturor är bra, ingen har någonsin sagt något annat men att inbilla sig att Bahnhof står över Svensk lag är lika enfaldigt som det är skrattretande och tillåt mig påminna Mikael Damberg hotade redan 2019 att dra in tillståndet för Bahnhof.

Om Bahnhof vill fortsätta bedriva näringsverksamhet i det här landet så är de tvungna att följa Svensk lag, där ge uppgifter om användare till rättsväsendet ingår, oavsett misstankegrad. Googla gärna ordet 'rättsväsendet' om du är osäker på dess innebörd.

Av Solaris
Skrivet av Nivity:

Köp absolut inte Asus RT-AC86U för 2300kr iaf, inte värt någonstans.

Jepp. För 2300 så finns det bättre, och framförallt billigare alternativ som denna: https://www.webhallen.com/se/product/257683-Ubiquiti-Amplifi-...

Då mitt gamla tröskverk till router hostade till en sista gång och somnade in, så var jag lite desperat när jag köpte min AC86U för 1300 under mellandagsrean

Av Solaris
Skrivet av Prodigys:

All denna porr.. Vad fick du ge för kalaset?

Av Solaris
Skrivet av M_X_E_Q:

Jag tror att du har rejält fel, tror att det inte kommer att hända.

Den som lever får se.

Som jag har sagt tidigare, jag har inget emot Bahnhof i sig och ja, det är viktigt att någon inte viker sig så lätt men jag har en del synpunkter på deras principer då jag tycker de har svajat rejält fram och tillbaka genom åren. Med det sagt, så tror jag att Bahnhof lever på lånad tid för allt som krävs är att myndigheterna sonikt tröttnar och drar in Bahnhofs tillstånd (något Mikael Damberg hotade med 2019) att fortsätta operera, vilket kan mycket väl hända.

Av Solaris
Skrivet av sweisdapro:

Absolut en möjlighet, jag tror inte det är advokatfirmorna som är bromsklossarna i den här frågan, snarare är det tingsrätten som gör att Bahnhof inte är någon bra måltavla.
De faktum att advokatfirmormorna inte har gett sig på Bahnhof angående detta talar för att så är fallet.

Anledningen till att jag tar upp detta är att många tycker om att säga att Bahnhof inte gör någonting annorlunda mot andra ISP angående datalagring för integritet, men faktum är att alla (?) andra lagrar en massa data som i princip fritt kan krävas ut av privata aktörer med hjälp av IPRED, men inte Bahnhof

Jag tror att det är bara en tidsfråga innan så sker, för allt som krävs är bara ett prejudikat där en advokatfirma vinner mot Bahnhof.

Av Solaris
Skrivet av Ozzed:

Ditt inlägg består ju bara av tomma hypoteser och inte ett enda konkret bevis för att de dels sparar på uppgifter och dels faktiskt lämnar ut dem. Så utifrån det du skrivit går det inte etablera ett enda dugg förutom att du gärna antar att de sysslar med tomt prat. Men konkreta bevis för det du påstår saknas helt.

Jag syftar till vad som Bahnhof har själva sagt, både på sin hemsida, facebook och i media. Något jag fick intrycket att du hade stenkoll på, då du är väldigt snabbt att punktera allt kritiskt om Bahnhof vilket skulle få vem som helst att tro att det är personligt för dig.

För trots allt, låt oss inte ignora faktumet att du har druckit rätt mycket Bahnhof Kool-Aid för att helt gå på deras linje, gosse.

Av Solaris
Skrivet av sweisdapro:

Absolut, men de kan bara göra det för data som rör ärendet de åberopar, och då måste det göras inom 24 timmar från att de har hittat sina IP-adresser.
De kan inte få ett generellt beslut som kräver Bahnhof att lagra data som de kan använda (detta har prövats i EU och är anledningen till att Bahnhof bara lagrar 24 timmar)

Låt mig då måla upp följande scenario i vår allt mer digitala dystopi; vad hindrar dem från att köra sina egna bottar (vilket förmodligen redan sker) som ständigt trålar efter IP-adresser samtidigt som de bombaderar rätten med förfrågningar som förr eller senare kommer också skötas av bottar.

Av Solaris
Skrivet av sweisdapro:

Anledningen till att de lämnar ut till polisen är ju för att det har dragits till domstol och Bahnhof har förlorat, denna lagring och utlämning är något som ALLA ISP måste göra enligt svensk lag (vilket också leder till att datan lämnas ut vid tex hets mot folkgrupp och dödshot, om polisen skulle be om den). Det är denna data som lagstadgat ska sparas i 6 månader (om jag minns rätt på tiden).

Korrekt.

Skrivet av sweisdapro:

Den datalagring och integritetsfråga som Bahnhof just nu är mest vokabulära om är istället den som faller under IPRED, vilket i princip är "all annan data som lagras än den som lagras åt polisen", detta är alltså den data som på domstolsbegäran kan fås ut av advokatbyråer för att sedan skicka kravbrev till privatpersoner.
Denna data finns det inga som helst lagar om vad eller hur länge man måste spara. Till skillnad från de flesta andra aktörer (alla?) så väljer Bahnhof alltså att inte lagra någon sådan data i mer än 24h.
Eftersom Telia och de andra uppenbarligen sparar tillräckligt för att det ska kunna skickas ut kravbrev så får man ändå ge Bahnhof att de faktiskt har en fördel integritetsmässigt hör.

Det tycker jag inte, eftersom det enda advokatfirman behöver göra är att knalla över till tingsrätten, lämna över ett antal IP-adresser och att åberopa 26 § i lagen (1996:242) vilket förbjuder internetoperatören från att radera information (https://lagen.nu/1996:242#P26). Det vill säga, att inte lagra information längre än under ett dygn är brottsligt. Något jag tror Bahnhof gärna undviker.

Av Solaris
Skrivet av Ozzed:

OK? Jag saknar fortfarande den dör du vet substansen och anledningen jag pratade om. Hela grejen verkar vara att man ska hats dem för att de har rätt, och sedan kanske mumla något svepande om dålig support eller liknande som inte har ett dugg med ämnet att göra. Men ok. Att du personligen inte vill ha med dem att göra av en helt okänd anledning skall tydligen vara relevant?

Jag hatar inte Bahnhof, jag tycker bara att de står bara på väldigt ruckliga principer i integritetsfrågan, vilket får dem att framstå som direkt skenheliga för de predikar mer än gärna motsatsen. Men låt oss etablera följande:

*) De stoltserar med att de värnar om integriteten, framförallt om sina användares integritet. Faktum är att det är patologiskt omöjligt för dem att hålla käft om detta.

*) De använder integritetsfrågan ofta som ett slagträ, mot sina konkurrenter, mot rättsväsandet och andra statliga myndigheter.

Anledningen till varför jag säger att Bahnhofs prat om integritet är bara tomt prat, är för de kommer lämna ut allt de har om dig på begäran om du har begått ett allvarligt brott (dvs brott som har en straffpåföljd på minst sex månader i fängelse) för de åtar sig att följa Svensk lag, vilket är ett grundläggande krav för alla företag som vill bedriva näringsverksamhet i Sverige. De säger också att endast i fallen där de har rättsligt prövats så kommer de lämna ut användaruppgifter.

Om användarens integritet är något som de lovar dyrt och heligt att alltid försvara, varför är de då mer än villiga att rucka på den principen om användaren begår ett allvarligt brott eller det föreligger ett hot om vite? Det går tvärt emot vad Bahnhof själva påstår. En annan sak som osar ruttet är detta (nya) påfund från Bahnhof om hur mycket de står för yttrandefriheten. Javisst, tills någon blir anmäld för hets mot folkgrupp, dödshot eller vad det nu kan vara för då kommer de laglydigt ge farbror Polisen det de vill ha. Men det där med integritet och yttrandefrihet, det värnar Bahnhof väldigt mycket om om man nu ska tro Bahnhof.

Skaffar man sig Bahnhof för att man inbillar sig att sina uppgifter är trygga hos Bahnhof, så har jag för övrigt ett torn i Paris att sälja.

Av Solaris

Tja, det här vittnar bara om den totala inkompetensen hos de flesta statliga myndigheter som alltid slutar med att SÄPO tar sig för pannan och suckar frustrerat. Med det sagt, så känns det rätt tråkigt att Jon Karlung & co är fortfarande så butthurt efter alla stora ord i Svensk media om att de skulle aldrig släppa ifrån sig användaruppgifter och vi alla vet hur den sagan slutade. PTS slog dem duktigt på kuken och Bahnhof tvingades lyda staten och ge PTS alla användaruppgifter.

Så vad blir nästa steg, Jon Karlung? Brinnande påse med hundbajs på trapporna till Post- och telestyrelsens lokaler?

Av Solaris

Pärsilja

Av Solaris
Skrivet av Gelantious:

Ser gärna att dom tar steget längre.

I stort sett alla rpg med romanser stoppar nästan direkt efter karaktärerna blivit ett par.
All tid och energi läggs på flörtandet mm, sen en slut scen och done!
Bygg vidare på det, beroende på vad som händer i spelet så behöver förhållandet inte vara frid o fröjd hela tiden heller.

DA:O är nog ända jag spelat som haft graviditet med, och barn i efterföljande spel. Fast bara som mini sido grej.
Hade gärna sett dom utveckla detta, och för den delen varför inte göra det möjligt att göra slut/skilsmässa.

Ja, jag får hålla med då jag tycker romanser i våra västerländska (framförallt i Biowares spel) rollspel är väldigt tråkiga. Det är typ en kyss, följt av en sekvens som slutar med en svart ruta och du får en "poonhunter" achievement.

Av Solaris
Skrivet av DevilsDad:

Tror du har missförstått vad Role-Playing Game innebär.

Dessutom är ju tjusningen att du kan välja vad du vill göra.

Det tycker jag inte. I fallet Bioware så är allt i deras RPGs, om man nu kan kalla dem för RPGs, definierbart och det inom väldigt snäva ramar, te.x. deras moralsystem definerar din karaktär efter dina handlingar som ond eller god. Det finns inga gråzoner, det är antingen eller. Faktum är att Bioware drar det här till sin spets så de val som du har är egentligen inte dina val för mig veterligen så kan du inte utplåna Citadels befolkning i Mass Effect, bara för att du spontant känner för det.

Av Solaris

Kan vi få ett renodlat RPG också, utan romanser också?

Av Solaris
Skrivet av HenrikM:

Måste du delbetala nått för under 10 000 kr, så köp det inte.

Precis. Bättre att spara ihop och köpa när man har pengarna, för i slutändan så betalar man alltid mer oavsett.

Av Solaris
Skrivet av Mordekai:

Saxat från wikipedia
Eftersom USAs förtalslagar är starka och möjligheten att vinna sådana mål i civilrätt finns utöver kriminalrätten krävs i princip skydd av första tillägget för att vara på lagens rätta sida.

Ja, men du talar om är det som på Engelska heter defamation som kategoriseras i sig som libel och slander. Men så vitt jag vet så har ingen blivit dragen inför rätta och dömd för hets mot folkgrupp (hate speech) men däremot så är det rätt vanligt att hatbrott (hate crime) anges som motiv för bli arresterad och häktad tillsammas med en myriad av andra saker som vapenbrott, olaga hot, osv. Dessutom om du ska saxa från wikipedia som grund för ditt argument så rekommderar jag starkt att du läser allt: https://en.wikipedia.org/wiki/Hate_speech_in_the_United_State...

I Sverige däremot så skulle jag nog påstå att det mest kända fallet där hets mot folkgrupp anges som skäl för åtal är fallet med pingstpastorn Åke Green.

Av Solaris
Skrivet av Mordekai:

Jag har aldrig trott att algoritmerna är för mina värderingar. Hets mot folkgrupp är olagligt, i USA är hate speech olagligt. Dessa plattformar vill nog inte stå på fel sida lagen helt enkelt. Bara för att det finns pedofiler som anser att det är en sexuell läggning behöver vi inte ha deras åsikter i det offentliga rummet. Tror du pedofilerna radikaliserats av lagar mot pedofili?

Tror inte att du kunde hitta sämre exempel att jämnföra mellan när det är bara ett dina exempel av dem som räknas som olagligt i USA och det är inte hets mot folkgrupp. Som tröst kan jag säga att båda är olagliga i Sverige så här fungerar ditt argument lite bättre.

Av Solaris
Skrivet av Mordekai:

Jag förstår inte din poäng alls.

Jag märker det.

Skrivet av Mordekai:

Är du orolig att rasism censureras eller att den inte censureras? Din liknelse förstår jag inte vad den har med en videodelningsplattforms regler att göra. AI gör fel, människor gör fel, inte hela världen, det är knappast en mänsklig rättighet att publicera videofilmer på internet. Vad är det för sår? Är det kapitalism? Rasism?

I väst så anses det vara en mänsklig rättighet (något vi Svenskar är jävligt måna om att poängtera för andra, särskilt Kineser) att kunna uttrycka sig fritt, oavsett om det är på internet eller ej. Men istället för att ifrågasätta och utmana så tystar vi hellre, vi sopar det hela under mattan för som uttrycket går; bort från omvärlden, bort från minnet.

Men det sår jag talar om att man löser inte problemet med te.x. rasism att ha en algoritm som städar bort sådant som kan tolkas som rasistiskt. Problemet försvinner inte utan det går under jorden där människor och deras åsikter och världsbild aldrig ifrågasätts utan det vi ser i stället är radikalisering. Detsamma kan sägas i stort sett också om konspirationsteorier, te.x. att pandemin är ett påhitt av de rikaste och att vaccinet är ett sätt för dem att kontrollera oss.

Istället för att ta itu med problemen genom att faktiskt utmana dessa personer genom konversation så ignorerar vi dem hellre och det tycker jag är en väldigt negativ utveckling för oss alla. Av samma anledningar att ignorera ett infekterat sår kommer sällan sluta lyckligt.

edit: Vad det beträffar sociala plattformar, deras algoritmer kanske reflekterar dina värderingar för stunden men dom bryr sig inte om dig eller dina värderingar. De bryr sig om pengar och sekunden som dina värderingar anses vara problematiska, så är det första du kommer säga "hur hamnade vi här?" Därför är det bättre om vi inte plockar bort obehagliga inlägg utan vi försöker utmana varandra genom att prata med varandra.

Av Solaris
Skrivet av Mordekai:

Den typen av system fungerar bara i totalitära stater, Nordkorea, Kina och Ryssland kan jag rekommendera som hemort, där reglerar staterna och inte företagen vad som får finnas på internet.

Ungefär det svar jag förväntade av mig någon som inte är intresserad av debatt eller att utmana, men att tysta meningsmotståndare, det föredrar du framför alternativet.

Låt mig dra en liknelse till sårvård. Tvättar du inte såret så kommer det bli infekterat, och har du otur så kan det bli en varböld och gör du inte något åt det då, då kan det gå så illa att du får Sepsis och då är det riktigt illa.

Vi är i varböld-stadiet nu. Vi alla såg vad som hände efter valet i staterna och vi har sett den hätska tongången i Sverige och runtom i Europa som blir allt hätskare. Faktum är att det är direkt tragiskt att det nästan uppmuntras att vi skriker åt människor vars åsikter vi inte gillar eller säger elaka saker om dem på sociala medier än att vi sätter oss ner och har en pratstund som inte handlar om våra åsikter utan att vi försöker bygga broar och komma närmare varandra, för det finnas en människa bakom åsikten också.