Testpilot: TP-Link EAP245 AC1750 Wireless Ceiling Mount Access Point

SweClockers Testpilot Björn Endre tar sig an en accesspunkt från TP-Link, som passar för både företag och avancerade hemmaanvändare.

6. Prestanda - Så testade jag

Mitt hus

Innan vi sätter igång kan det vara på sin plats att prata om omgivningen där denna produkt testats i. Huset byggdes på 30-talet, byggdes till på 60-talet och renoverades lite när vi tog över det i mitten av 2000-talet från min frus mormor.

Med tanke på åldern innebär det att det är ett hus som är välbyggt. Vi pratar om massiva träbalkar, tjocka tak, ordentliga stenväggar och så vidare. Definitivt inte optimalt för framförallt Wifi i 5 GHz-bandet.

Huset har visserligen två våningar men jag kommer fokusera på markplanet där vi normalt är och har störst behov av bra Wifi.

karta_hus.jpg

Jag hittade en gammal ritning över en planerad (men aldrig utförd) utbyggnad av huset (altanen i ritningen) som passade perfekt att använda, särskilt eftersom vi själva byggde ut huset med en liknande altan för några år sedan. Mätpunkten på altanen är alltså utanför huset.

Så testade jag
Jag använde mig av programmet NetSpot Pro för att mappa upp nätverket över hela våningen. Programmet låter oss se hur bra signalen är från de olika banden samt om det finns några "döda" områden där signalerna har svårt att nå fram.

För att testa hastigheten valde jag att köra det beprövade Bredbandskollen dels på en Samsung Galaxy S8+ och dels på en HP Spectre 13. Hastigheten mättes fem gånger på varje punkt och ett medelvärde togs fram. Jag skaffade mig också programmet LAN Speed test för att kunna testa hastigheten mellan två datorer i huset och på så sätt ta bort internet ur ekvationen.

Sist men inte minst lät jag så många enheter som möjligt ansluta och köra diverse tyngre uppgifter. Exempel på såna uppgifter är: hämta ner filer, strömma film, strömma Youtube, och titta på Netflix i 4K-upplösning. Sedan tittade jag på hur bra accesspunkten hanterade detta.

All data jämfördes sen med Ubiquiti UniFi UAP-AC-PRO, en accesspunkt med liknande prestanda och pris.

lotsofnetworks.jpeg

Den här bilden är värd att kommentera. Idag är luften full av trådlösa nätverk. Jag bor i en villa vilket innebär att grannarna inte är jättenära och ändå ser jag 30 stycken olika trådlösa nätverk som kan störa. Det är verkligheten vi lever i nu och något nätverksprodukterna måste kunna hantera.