Testpilot: TP-Link EAP245 AC1750 Wireless Ceiling Mount Access Point

SweClockers Testpilot Björn Endre tar sig an en accesspunkt från TP-Link, som passar för både företag och avancerade hemmaanvändare.

8. Prestanda - Hastighet / Övrigt

Nu när vi vet hur bra EAP245 skickar ut signalen är det dags att se hur den presterar.

karta_hus.jpg

Detta är alltså de olika punkterna som jag mätte vid.

2,4 GHz - Bredbandskollen

2_4_ghz_ner_s8_v2.png
2_4_ghz_upp_s8_v2.png
2_4_ghz_ner_hp.png
2_4_ghz_upp_hp.png

Via en Samsung S8+ är det inte så stor skillnad när jag ansluter mig till 2,4 GHz-bandet på accesspunkterna. När jag istället byter till min lilla HP SPectre 13 får jag genomgående ut bättre hastighet från Ubiquiti UAP-AC-PRO.

5 GHz - Bredbandskollen

5_ghz_ner_s8.png
5_ghz_upp_s8.png
5_ghz_ner_hp.png
5_ghz_upp_hp.png

Via 5 GHz-bandet får jag dock överlag ut bättre hastighet från TP-Link EAP245.

LAN Speed Test
För att ta bort internet ur ekvationen skaffade jag mig programmet LAN Speed Test och satt upp en mottagande server på en av mina datorer i källaren och en klient på min HP Spectre 13. Programmet ställdes sen i för att köra 15 överföringar á 40 MB och räkna ut medelvärdet.

lantest.png

Resultatet verifierar i stort sett vad Bredbandskollen visade. På rätt ställe får jag ut 300-400 Mbps och även när jag går en bit bort är hastigheten bra.

Övrigt

Förutom att testa med Bredbandskollen ville jag också se hur bra accesspunkten klarar av att hantera många anslutna enheter. Jag såg till att under ett par veckor ansluta alla enheter i huset mot accesspunkten och noterade sen hur det upplevdes när barnen drog igång Netflix, Barnkanalen, Roblox, Clash Royal och allt annat de håller på med.

Samtidigt satt jag och jobbade via VPN och klonade ner massor av repon, laddade upp filer och var ansluten till jobbet via VPN. Inte någon gång märktes det några problem med anslutningen eller prestandan.

TP-Link skickade mig två stycken EAP245 och därför kunde jag även testa hur bra det fungerar med att förflytta sig mellan de två accesspunkterna. Jag gick runt i huset med en Samsung Galaxy S8+ och kunde se hur telefonen hoppade mellan accesspunkterna beroende på var jag befann mig.