Testpilot: TP-Link EAP245 AC1750 Wireless Ceiling Mount Access Point

SweClockers Testpilot Björn Endre tar sig an en accesspunkt från TP-Link, som passar för både företag och avancerade hemmaanvändare.

7. Prestanda - Signalkvalité

Låt oss först se vad NetSpot har att säga om signalen. NetSpot installerades på min Mac Book Pro och jag travade runt i huset och lät den mäta vid en mängd punkter.

Ubiquiti UniFi UAP-AC-PRO.

ubiquiti-signal-to-noise-ratio_done.jpg
transmit-wireless-transmit-rate_done.jpg

Jag vet att siffrorna är lite svåra att läsa men det räcker med att fokusera på färgmönstren.

Som väntat är signalen starkast i vardagsrummet där accesspunkten sitter på väggen. Ju längre bort jag kommer från vardagsrummet desto sämre blir signalstyrkan och i köket är den som sämst. Ser man till värdena verkar Ubiquiti ha något bättre täckning och även en starkare signal i närheten av accesspunkten.

TP-Link EAP245

tplink-combined-signal-to-noise-ratio_done.jpg
tplink-combined-wireless-transmit-rate_done.png

Sista bilden visar med vilken hastighet enheten har anslutit sig mot accesspunkten. Det betyder inte att det är den hastighet du får ut, men ger en bra indikation på hur bra anslutning du har.

Här kan vi också se ett intressant mönster. TP-Link EAP245 har en något lägre anslutningshastighet på 878 Mbps i vardagsrummet jämfört med Ubiquiti UniFi UAP-AC-PRO som klarar av upp till 1 053 Mbps.

När vi rör oss mot köket, matrummet och altanen ändrar sig bilden helt. Nu är det EAP245 som klarar sig bättre med anslutningshastigheter mellan 351 till 702 Mbps i matrummet, där UAP-AC-PRO endast klarar av 264 till 351 Mbps.

Återigen betyder det inte att vi kommer få ut dessa hastigheter men det känns som EAP245 klarar av att sprida sin signal jämnare över våningen än UAP-AC-PRO.