Testpilot: TP-Link EAP245 AC1750 Wireless Ceiling Mount Access Point

SweClockers Testpilot Björn Endre tar sig an en accesspunkt från TP-Link, som passar för både företag och avancerade hemmaanvändare.

5. Bjud in dina gäster

Jag är nog inte den ende som ofta har besök och får frågan om det finns något trådlöst nätverk de kan låna. De flesta routrar kan idag sätta upp ett gästnätverk men hos TP-Link EAP245 kan du göra så mycket mer än ett trist simpelt gästnätverk.

Screenshot_20170706-020401.png

Accesspunkten kommer med stöd för en portal där en besökare behöver logga in på ett eller annat sätt för att få access till nätverket. Denna portal kan till viss del anpassas med både ny bakgrundsbild, egen logotyp och uppdaterad text.

Kom ihåg att den mer avancerade gästportalen endast är aktiv om det körs EAP Controller på en dator eller server. Är inte EAP Controller aktiv används en enklare variant av inloggningssidan.

Inget lösenord
Det enklaste sättet att ge tillgång på är att låta besökaren ansluta utan något lösenord, varken ett nätverkslösenord eller ett lösenord för portalen. Besökaren måste fortfarande logga in men det innebär inte mer än att klicka på en knapp.

Enkelt lösenord
Den näst enklaste varianten är att förse det med ett lösenord. Du kan fortfarande ställa in hur ofta den som är ansluten måste mata in det och anpassa portalen som vanligt.

Hotspot, endast via EAP Controller

vouchers.PNG

En rolig variant är att sätta upp en egen hotspot. Du får möjligheten att skapa ett valbart antal kuponger som antingen kan användas en gång eller flera gånger och som kan ha en egendefinierad giltighetstid. Gör bara inte som jag och skapa 500 kuponger och skriv ut alla.

Tyvärr saknas stöd för att koppla på någon betallösning, något som Ubiquiti har i sin mjukvara. Dock är det troligen inte något många hemmaanvändare skulle använda.

Extern Radius eller Portal-server
Sist men inte minst kan du koppla gästnätverket till en Radius-server. Det är definitivt en funktion som främst passar företag, men har du en NAS-enhet från till exempel Synology eller Qnap finns det stöd för att starta en Radius-server på dem. Det innebär att du teoretiskt kan ge tillgång till specifika personer som har konton på din NAS-enhet.