Eftersom det mesta tyder på att en presentation av uppföljaren till Nintendos spelkonsol Switch väntar alldeles runt hörnet duggar ryktena tätt.

De senaste uppgifterna om vad ”Switch 2” bjuder på för finesser kom från den spanska spelsajten Vandal och speltillbehörstillverkaren Mobapad, i den ordningen, som båda hävdar att konsolens Joy-Cons (Nintendos löstagbara handkontroller) kommer att fästas med magneter i stället för i rälsar som på nuvarande Switch.

Uppmärksamma Nintendo-entusiaster med långtidsminnet i behåll har i olika forum, exempelvis Reddit, påpekat att Nintendo själva faktiskt sagt att de testade och ratade idén med magneter när de utvecklade Nintendo Switch för över sju år sedan. Vad är det då som kan ha förändrats sedan dess?

Elektropermanenta magneter kan vara lösningen

Mobapad menar att de nya handkontrollerna hålls på plats genom ”elektromagnetisk sugkraftsteknik, som styrs av elektrisk ström”. Detta tolkar Polygon som att det handlar om så kallade elektropermanenta magneter.

Enligt den här förklaringen från Magnetfabriken i Västerås skiljer man mellan permanentmagneter, som ger ett konstant magnetfält, och elektromagneter som endast ger ifrån sig magnetism när de utsätts för en elektrisk ström. När dessa två egenskaper kombineras får man elektropermanenta magneter.

Vitsen med detta? Just nu går det bara att spekulera, och det är ju dessutom inte bekräftat från Nintendo att de faktiskt ser elektropermanenta magneter som lösningen som de inte tänkte på förra gången. En tänkbar anledning till att välja magnetism för att hålla kontrollerna på plats i stället för med rälsar är dock att det skulle kunna minska risken för att de bryts av eller att något går sönder för att kontrollerna sätts i på fel sätt.

Med ett magnetfält som förstärks genom att slå på en elektrisk strömpuls skulle kontrollerna sitta fast ändå, och sedan kunna kopplas loss när strömmen slås av.