Inlägg

Inlägg som JonasT har skrivit i forumet
Av JonasT
Skrivet av Chromatic:

Önskar jag hade en sån istället för min P2 på 333 mhz på retrodatorn! Klarar knappt spel från 97 och uppåt...

Förstår precis din känsla. Satt på en Pentium II 300 MHz fram tills sommaren 2000 då jag växlade över till en Pentium III 733 MHz, och jäklar vilken skillnad det var!

Av JonasT
Skrivet av firefreak:

Ni glömde ta upp att Intel släppte P3 i 1,13Ghz för att försöka hänga med AMDs race när P4 inte presterade som dom önskade. Dock räknade P3an på 1,13Ghz fel och fick återkallas till slut.

Jag fick avgränsa historiken lite för att hålla längden på artikeln nere, men ja det är mycket riktigt att Intel blev tvungna att återkalla Pentium III 1,13 GHz för att de inte fungerade korrekt vid den klockfrekvensen.

Av JonasT
Skrivet av Thomas:

Jag ser inte riktigt meningen med KS-modellerna ärligt talat.
Påminner lite om Ryzen 3000XT-processorerna med väldigt marginell prestandaförbättring mot motsvarande X-modell.

I detta fallet blir det väl 6.2/6.0 = 3.33% högre prestanda som allra mest, men här även till ett klart högre pris (14900K kostar runt 7200 kr, denna med rekommenderat pris på 8700 kr enligt nyheten) och högre bas-TDP.

Ja, nej, det är väl mer en haloprodukt för den som inte bryr sig så mycket om kostnaden men vill ha en förhoppningsvis bra binnad processor direkt ur kartong. Bang for the buck-faktorn är rätt obefintlig.

Av JonasT

Geforce RTX 3080 FE, köpt vid launch hösten 2020. Funkar fortfarande bra, men hade varit kul med något snabbare i framtiden (lite svettigt med path tracing i Alan Wake II).

Av JonasT

Tror att Playstation är den enda konsolserien jag ägt alla versioner av, inklusive de portabla.

Av JonasT

Upprätta ett ärende via Fractals supporttjänst så kan de säkert lösa en reservdel.

Av JonasT
Skrivet av Eismannen:

Blev klar med transplantationen från north till north xl igår kväll. Knappt man ser skillnad mot förra versionen när den står ensam på skrivbordet men det är klart luftigare inuti, framför allt märks det på längden då gpuns ände inte längre täcks av plåten.
Och 3x140 i fronten är ett välkommet tillskott.
<Uppladdad bildlänk>
<Uppladdad bildlänk>

Stiligt!

Av JonasT

Jag gillar garantisnurror där en ny produkt skickas ut direkt vid reklamation tillsammans med en fraktlapp för den defekta. Men det känns som att detta snarare är upp till varje individuell återförsäljare, eftersom det sällan är tillverkaren själv som hanterar RMA-ärendena. Det finns några undantag, som exempelvis Logitech, vilka har skickat ut en ny produkt direkt och bett mig kassera den trasiga.

Av JonasT
Skrivet av Sinery:

Alltså, är det 4k 120Hz med strobing / interpolation eller vad är dual hz?
Kontakterna klarar ej 4k 240Hz.
Min CX har 4k 120Hz VRR strobing och är 4 år gammal.

Skärmen använder bildströmskomprimering (DSC) för att uppnå 4K/240 Hz, vilket är möjligt via de kontakterna.

Med Dual-Hz menas att skärmen kan växlas över till att begränsa upplösningen till 1080p för att möjliggöra en uppdateringsfrekvens på 480 Hz.

Av JonasT
Skrivet av Edvin1:

Visst. Det håller jag med om. Menade bara att det är en fullt legitim åsikt att ha negativ attityd till matta bildskärmar. Sen undrar jag vad ni lägger i begreppet ”recensionsbomba🤔

Är det mängden kommentarer? Att kort skriva sin åsikt måste väl vara OK?

I det här fallet skulle jag säga att recensionsbombning är när 11 av totalt 14 personer lämnar en recension med en stjärna med motiveringar likt ”matt panel suger, qd-oled är bättre!” Det hjälper liksom ingen.

Av JonasT
Skrivet av Mocka:

Så denna skärm är alltså baserad på årets paneler men verkar ha samma svagheter som förra årets panel? @JonasT, finns det någon anledning att köpa denna framför tex Samsung G8? (om vi bara snackar panel här nu). G8an har samma svagheter som denna dvs annorlunda pixelmatris som syns vid text, dassig HDR i ljust rum osv.

Sitter på 3440x1440 så det hade varit riktigt kul att gå över till 4K. Däremot kanske man hade saknat 21:9 läget efter ett tag :S

Medan det visuella verkar vara mer eller mindre detsamma mellan 2:a och 3:e generationens QD-OLED-paneler så hävdar Samsung att 3:e generationen har upp till dubblerad hållbarhetstid tack vare förbättrade och smartare kompensationscykler (de använder AI!!!).

Hur mycket sanning det ligger i detta är oklart, men det kan ändå vara något att ta i beaktning när man köper en ny skärm.

Av JonasT
Skrivet av star-affinity:

Men ganska subtil välvning vad jag förstått. Kanske störigt nog?

Ja, jag har lite en fix idé vid att 16:9 ska vara platt. Har inget problem med välvning på ultrawide och liknande.

Av JonasT
Skrivet av Edvin1:

Det är ett fullt legitimt skäl att tycka illa om en skärm. Personligen skulle jag aldrig någonsin köpa en matt skärm igen.

Man får givetvis tycka illa om matta reflexfilter på skärmar, de har helt klart sina nackdelar. Men att posta dåliga recensioner på en produkt som man inte äger/har ägt samt inte ens har släppts på marknaden är bara sunkigt beteende.

Av JonasT
Skrivet av Donnerstal:

Har ju inte ens släppts. Så det är väl personer som klagar på priset och inte ens har produkten.

Skrivet av Varg:

Så är det nog. Jag lyckades missa att den inte har kommit ut än trots att det står i rubriken.

Det är massa folk som reviewbombar skärmen för att den har en matt reflexbehandling.

Av JonasT
Skrivet av Alastor Moody:

18 000 kr är för dyrt då Alienware har en motsvarande (AW3225QF) för runt 13 500 kr.

Alienware hade nog fått mina pengar om det inte vore för att den var välvd.

Av JonasT

Kör med Chromes default, så Google med snabblänkar till ofta besökta webbplatser.

Av JonasT
Skrivet av lasseTM:

Måste fråga hur time spy cpu test förhåller sig till core count.
Jag får ju skitlåga poäng på CPU jämfört med er med en 7800x3d även om den ska vara bland de bättre processorerna för spel.

Får 24172 poäng totalt
GPU 28105
CPU 13483
allt är stock men min CPU har custom loop så värme är inte ett problem, ligger på runt 80 grader i cinebench all core och den håller runt 4,8-4,9ghz på alla kärnor.

CPU-testet i Time Spy är mer beroende av höga kärnantal i kombination med höga klockfrekvenser (alla världsrekord är med antingen överklockade Threadripper eller Xeon med 56+ kärnor). Så du behöver inte vara orolig över din "låga" poäng med andra ord.

Av JonasT
Skrivet av Peterrrrr:

Tänkte köpa nytt grafikkort och har ett Defince C och med fläkt vid fronten är max mått 315mm och utan 340mm.
Undrar om det är helt kört med denna då den enligt spec är 344mm:
https://www.komplett.se/product/1221500/datorutrustning/dator...

Eller går det att få i några mm?

Rent spontant tror jag det blir för tajt. Har ett Meshify C med samma stomme som Define C, och med mitt grafikkort på 285 mm är det ganska exakt 55 mm kvar till metallen i fronten – något som innebär att Fractals begränsning på 340 mm verkar stämma ganska bra.

Av JonasT
Skrivet av dool:

Hur är fläkten monterad? Går det att byta fläkten själv om X antal år om den börjat väsnas?

Den sitter begravd någonstans under höljet, så oklart. Baserat på servicemanualen från andra fläktbestyckade Alienware-skärmar så verkar det dock vara möjligt om man är någorlunda händig och avlägsnar cirka 25000 skruvar. Men designen kan givetvis skilja en del mellan modellerna.

Skrivet av wibbe44:

När ni skriver att ABL kickade in vid HDR-läget på skrivbordet undrar jag om ni körde på det certifierade HDR-400 läget eller Peak 1000. Det är nämligen det certifierade läget man bör använda till vardags då det andra ses mer som ett "overdrive" läge.
Har själv en AW3423DW och har noll ABL på skrivbordet med HDR aktiverat i HDR-400. Jag kör slidern inställd på 10 i Windows 11 för SDR-materialet i HDR-läget.
Vore intressant att höra hur ni upplever denna skärm med samma inställning.

Den aggressiva ABL:en gäller Peak HDR 1000-läget. Vid Display HDR True Black 400 märks ingen nämnvärd ABL.

Av JonasT
Skrivet av Gambit_2K:

@Sweclockers Upplevde ni inte att HDR1000 (Peak brightness tror jag det heter hos Alienware) on vs. off faktiskt gav en mörkare full screen brightness? Jag har sett att alla nya Samsung QD-Oled paneler verkar ha det problemet. LG's WOLED har inte denna issue.

Exempel:

https://twitter.com/i/status/1763275255726940212

Ja, med HDR Peak 1000 kickar ABL:en in rejält vid fullskärmsvitt, vilket ger upphov till lägre ljussstyrka än exempelvis Display HDR True Black 400 vid samma scenario. Ett ganska märkligt beteende kan tyckas. Vid spelande och filmtittande var det inget som vi direkt reagerade på, men i skrivbordsmiljö är det väldigt uppenbart.

Skrivet av Rebe1:

Vet nån om båda Alienware kommer med aktiv kylning (fläkt isf)? Om yes och det är bara jag som har missat info i texten - hur högt ljudnivå är isf?

Båda modellerna har fläktar. Under tiden vi använde skärmen hörde jag aldrig fläkten, men det är möjligt att den kanske är mer hörbar i helt knäpptysta miljöer.