Inlägg

Inlägg som JonasT har skrivit i forumet
Av JonasT
Skrivet av nihilist71:

Japp.
Jag kan bekräfta att fegisarna nVidia skruvade ner frekvenskurvan med ca 45 Mhz nu när jag uppdaterade från...

456.38
https://i.ibb.co/pdLjWj6/driver-456-38.jpg

till 456.55
https://i.ibb.co/qp2pWdv/driver-456-55.jpg

Blir lite som biltillverkarna som tunar sina bilar för det land med lägst bränslekvalitet så det blir utrymmer för ECO-trimning.

Har du testat att starta om datorn mellan drivrutinsinstallationerna? Jag fick en annorlunda och högre klockfrekvenskurva med med den nya drivrutinen efter det.

Av JonasT
Skrivet av dakke:

Lite förvånad att 3090 korten bara drar 5w mer en asus 3080 tuf vid max last

Skrivet av the squonk:

Drar nog betydligt mer om dom kör något som belastar hela minnet, 24GB är sannolikt knappt använt i vanliga Swec tester. Redan dom 10GB på 3080 drar ca 60W, så 3090 har potential att dra 90W till om minnet går för fullt.

Geforce RTX 3080 TUF OC har en förhöjd strömbudget ur kartong på 340 W, vilket är anledningen varför den landar nära Geforce RTX 3090 TUF OC som ligger kvar på standardnivån 350 W. Nämnvärt är att 350 W gäller för hela kortet inklusive grafikminne, så även vid minnesintensiva applikationer/spel kommer detta inte att överskridas, utan snarare då påverka hur stor del av strömbudgeten som tilldelas grafikkretsen kontra minnet.

Skrivet av ronz:

Jag förstår inte. Denna har 2st 8 pins kontakter. Medans 3080 Strix har 3st 8 pin kontakter.
Bör inte 3090 dra mer ström även om det är en TUF model?

I Strix-kortets fall finns det faktiskt en viss poäng med att säkra upp med tre 8-pinskontakter. Det har en strömbudget ur kartong på 380 W med möjlighet att vrida upp denna till 480 W. TUF OC-kortet har ett spann mellan 350 och 375 W.

Av JonasT
Skrivet av Rizzt:

Som jag skrev i annan tråd. Mitt har hamnat redan på mitt utlämningsställe enlikt posten appen. Inte fått SMS ännu dock.

Måste ha skickats redan innan uppdateringen från Nvidia kom. Ser att Ingram Micro AB är avsändaren.

Wow, det var snabbt! Mitt står fortfarande som "Elektronisk förhandsinformation mottagen".

Av JonasT
Skrivet av hejo:

Nu är mitt 3080 FE skickat! Det lustiga är att det beräknas gå att hämta redan idag. Ingram Micro är det tydligen som skyfflar (nåja, portionerar) ut dessa leveranser. Samma för er som fick ordern att gå i lås den 24e?

Fick också trackingnummer nu på morgonen!

Av JonasT

Ledsen för sen återkoppling här. Har ju faktiskt använt stolen tillräckligt länge nu för att ge ett omdöme, och skulle i det stora hela säga att jag är nöjd med köpet!

Gillar mest att den mer eller mindre verkligen tvingar mig att sitta ordentligt snarare än som en ostbåge på mina tidigare stolar, vilket har hjälpt en hel del under perioden jag jobbade hemma rent ergonomiskt. Tycker personligen att den är väldigt skön att sitta i under långa perioder, men kan definitivt förstå att man uppfattar den som hård i jämförelse med andra stolar.

Bland nackdelarna tycker jag att nackstödet är rätt kass och oflexibelt. Inte värt att köpa till i min mening. Utöver det så använder inte jag armstöden direkt, men tycker justeringsmöjligheterna är lite styltiga för dem (typ som att man behöver dra dem hela vägen upp för att sänka dem igen).

Jag hade en Kinnarps 8000 för tio år sedan som jag gillade väldigt mycket, och vet ärligt talat inte om jag föredrar den modellen eller Neue Chair. Återigen hade jag en tendens att säcka ihop lite i Kinnarps-stolen, vilket jag inte gör på Neue. Samtidigt var Kinnarps-varianten kanske lite mer skön om man bara vill sitta och glo på en film.

I slutändan skulle jag verkligen inte rekommendera att göra som jag gjorde, det vill säga köpa grisen i säcken och hoppas på det bästa. Nu är det ju tyvärr svårt att testa Neue i butik, men det känns ändå viktigt att prova på en så pass dyr pryl innan man köper den.

Av JonasT
Skrivet av Shudnawz:

Det där har med din bank att göra. Om ingen har bekräftat betalningen inom en viss tid (beroende på bank/kortutgivare) så tas prelbokade belopp bort. Detta för att ditt kort inte ska vara uppfyllt med prelbokningar från transaktioner som aldrig genomförts, typ avbrutna köp pga dåliga terminaler eller laggiga webbshoppar.

Så din order ligger säkerligen kvar, men ÅFen kommer behöva göra om hela dragningen på ditt kort när de väl bekräftar ordern och skickar kortet.

En vanlig tid för "timeout" på prelköp är 10 dagar, vilket det är idag från när 3080 släpptes.

Däremot är det ju lite konstigt att de bara gjorde en prelbokning. När jag hade en order på Inet så gjorde de hela dragningen färdig och klar, även om ordern inte skickats. Så när jag nu i fredags avbokade, får jag vänta några dagar på att pengarna ska komma tillbaka istället.

Jo, det är säkert något sådant som hänt. Är bara van vid att betalningsreservationer brukar ligga en längre period än fyra dagar eftersom ordern lades den 24:e. Men vi får helt enkelt se vad som händer under veckan.

Av JonasT
Skrivet av Marothka:

Ni som lyckades beställa ert FE kort den 24. Hur ligger eran order till?
För mig har jag fått orderbekräftelse samt att pengar dragits/reserverats. Men på NVIDIA STORE står det "BEARBETNING".

Skrivet av Zeroastic:

Min står med samma status, skulle tro att de skickas på måndag/tisdag baserat på en ren killgissning

Skrivet av SiD:

Samma här. Hoppas på lev i början på denna vecka.

Samma här, står som "bearbetar". Något som är lite oroväckande för min del är att betalningsreservationen som Digitalriver gjorde på mitt kreditkort försvann nu på morgonen.

Av JonasT
Skrivet av Ratatosk:

https://www.techpowerup.com/272333/gigabyte-unveils-rtx-3090-...

För dig som inte vill ha kvar 350 Watt värme i chassit.
Sådant här gör mig verkligen glad, nu vill jag se stor försäljning, modeller för lägre klasser och modeller för AMD-korten.

Haha, det första jag tänkte när jag såg första bilden på det här kortet var: "Den här kommer Ratatosk att älska!"

Av JonasT
Skrivet av jOnÄTÄn:

Som sagt om 3090 nästan betalar sig nästan direkt, så borde man köpt quadrot för länge sedan.
Privatpersoner kan jag förstå för de kanske vill spela på samma dator och 80 000kr är mycket privat, men företag bör ha råd med en sådan investering.

Jag är inte insatt i detta tycker bara det låter fel tänkt, om det nu är så att quadrokortet ligger på liknande prestanda nivå och redan finns att köpa

Quadro med arkitekturen Ampere är inte släppt ännu. Enligt nuvarande rykten dröjer det till början av 2021.

Av JonasT
Skrivet av ramlösa:

@JonasT: Skulle vi kunna få ett snabbtest på 3080 I 8k, bara för att se hur mycket 10gb flaskar.
Hade iallafall varit intressant..

Behövs inget snabbtest, siffrorna finns redan i recensionen. Kika igen på 8K-sidan.

Av JonasT
Skrivet av Rauf:

@Kenneth @JonasT Som extremöverklockare (framförallt av grafikkort) har jag följt Nvidia hyffsat noggrant de senaste åren. Nvidia är ju ganska kända för att köra "fulingar" och ge intrycket av att "det här" kortet kommer vara toppmodellen, bara för att kort därefter lansera ett nytt Titan som krossar allt.

Jag kan inte se att 3090 skulle vara en Titan-ersättare på något vis. Men de vill gärna få det att framstå som det för att motivera prissättningen på 3090. Nvidia själva kallar det för "prestanda i TITAN-klassen", vilket är tillräckligt luddigt för att ge intrycket av titan, samtidigt som de bara hänvisar till en relativ prestandanivå och ingen vet vad baseline för det påståendet är. Det hade varit intressant att veta hur nvidia utrycker sig i deras "reviewers guide" eller vad det heter nuförtiden.

Det finns ett flertal argument för att 3090 inte är ett Titan:
- Det är tillgängligt för partners, det har inte titanklassen varit på ett bra tag nu.
- 3080 med 20GB minne kommer, det kan vi vara säkra på Men det är inte bekräftat av nvidia eftersom det placerar 3080 alldeles för nära 3090.
- Det finns ingen anledning för nvidia att gå ner så kraftigt i pris för sin titan-serie när de är helt ohotade på prestandatronen.
- Däremot finns det incitament att prishöja "3080 ti" genom att kalla det 3090 och dra paralleller till titan.

Sammantaget tycker jag att det är viktig sak att väga in i denna lansering. Precis som ni skriver i recensionen så är 3090 väldigt nischat till applikationer som använder mycket grafikminne. Men om det kommer ett nytt, riktigt Titan inom ett par månader, var placerar det 3090? 3090 hamnar i ett ingenmansland där i princip enda riktiga användningsområdet är extremöverklockning (eftersom det är tillgängligt för partners och icke referensdesign). Och det användningsområdet är ju extremt nischat om något

Nvidia kan mycket väl välja att släppa ett riktigt Titan baserat på Ampere, med exempelvis den fullskaliga GA102-kretsen och 48 GB GDDR6X likt Quadro-kortet som ser ut att vara på g. Men då skulle det gissningsvis fortfarande ligga en en betydligt högre prisklass än vad Geforce RTX 3090 landade på. Så argumentet för 3090 är att det är utmärkt om du behöver tillgång till 24 GB VRAM i de applikationer du arbetar i, då det faktiskt inte har gått att få tag på kort med den minnesmängden i denna prisklass tidigare.

För spel är det en tämligen menlös produkt ställd mot RTX 3080 sett till det stora prisdeltat, om man nu inte absolut vill ha det värsta, eller som i ditt fall försöka slå nya rekord i 3DMark.

Av JonasT
Skrivet av adzer:

@JonasT Tack för recensionen. Hade vart intressant att testa 3080 i 8k också. Iaf i några titlar. För nvidias "8K gaming" spektakel hade blivit ännu mer dråpligt om det visade sig att 3080 klarar det nästan lika bra.

Vi har faktiskt testat 8K med RTX 3080! Kika igen på den sidan i recensionen.

Av JonasT
Skrivet av Landelusen:

TACK för en bra video och recension.

Jag är såååå löjligt kluven över "utmärkt"-stämpeln. Kan tycka att det var lite onödigt, givet prislapp vs hur lite man får och att dessa kort är tänkta att spelas på (?)- även om jag ser att t.ex. grafiker skulle ha nytta av ett kort som detta precis som ni säger. Hade kanske räckt med utmärkelsen under om undertecknad fått bestämma, kan tänka mig att det var en het potatis på redaktionen.

Rent hypotetiskt - hade ett top tier Quadro-kort också fått utmärkt @JonasT ?

Nej, det är onekligen en svår produkt att sätta en specifik utmärkelse på ur ett konsumentperspektiv, vilket är lite samma sits vi alltid hamnar i med Threadripper-processorerna – vilka egentligen ligger en bit utanför de komponenter vi vanligtvis täcker. Ryzen TR 3990X med 64-kärnor är exempelvis helt menlös och hutlöst dyr för 9999 personer av 10000. Men sen finns det den där sista personen av de 10000 som faktiskt kan utnyttja kärnantalet i den applikationen de arbetar i, och helt plötsligt är det en produkt i toppklass som saknar motstycke på marknaden.

Lite så är det med Geforce RTX 3090. Det är en produkt som saknar motstycke i sin prisklass på marknaden sett till hur läget ser ut idag för den som nu behöver 24 GB VRAM. Den ökade allmänprestandan är dock så pass liten mot RTX 3080 att toppklass inte rimligt, men utmärkt kändes däremot rätt. Min förhoppning i slutändan är att texten till utmärkelsen på något sett ska vara vägledande just vem produkten är utmärkt för, men det är inte alltid helt lätt.

Och för att svara på frågan om Quadro-kortet så skulle säkert ett sådant kunna få utmärkt som utmärkelse om dess egenskaper lever upp till det jämfört med konkurrerande produkter på marknaden. Troligtvis kommer vi dock aldrig att testa ett sådant, sett till att läsarintresset inte lär vara på topp där.

Av JonasT
Skrivet av noobs:

Varför står det publicerad 15:00 när den inte va uppe 15:01?

Recensionen publicerades 15:00, men då framsidan är cachad av din webbläsare kan den dyka upp någon minut senare.

Av JonasT
Skrivet av DasIch:

Eftersom du verkar vilja ha ett FE... vad är din subjektiva uppfattning om ljudnivån vid belastning? Kommer det vara störande utan hörlurar på?

Rent subjektivt tycker jag att det är tyst under belastning, men om du verkligen är ute efter tystast möjliga nivå, och kortet ska sitta i ett vanligt miditower, skulle jag nog kika på något av eftermarknadskorten, som Asus TUF. Jag är mest intresserad av FE för att det ska sitta någorlunda tajt i ett Cooler Master NR200P och jag gärna vill att den varma luften ska skyfflas uppåt till fläktarna i taket.

Av JonasT
Skrivet av Viktorph:

När ni beställer på Nvidias hemsida, var hittar ni köp-knappen? Jag hittar bara "Visa alla alternativ" och så hoppar den ner till länkar för Inet, Komplett, Proshop osv. Försvinner knappen "Köp nu" om det inte är tillgängligt?

Om du skrollar upp lite från de svenska återförsäljarna så ser du ett "Ej i lager" under Founders Edition. Den texten blir en köpknapp när kortet finns i lager.

Av JonasT
Skrivet av Anthraxious:

Jag lyckades också men endast på mobilen. På datorn stod det "Ej i lager" hur jag än gjorde.

Har inte fått ngt bekräfteldemail än men pengar har dragits och jag fick "tack för ditt köp" bilden till slut.

Dock skulle de gå igenom alla order har man ju hört för att kolla efter bottar så man kanske får ha lite is i magen.

Mitt bekräftelsemail hamnade i skräpposten, så kan vara värt att kika en repa där.

Av JonasT
Skrivet av Zeroastic:

Nu finns FE i lager hos Nvidia, köpte precis mitt.

Och där tog det slut igen!

EDIT: Spoke too soon! Lyckades klippa ett FE, wooohoo!

Av JonasT
Skrivet av SCORPIUS:

Under vilka omständigheter blir dom här så varma egentligen?
Inte som vanlig disk för OS väl?

Vid väldigt långvariga sekventiella skrivningar.

Av JonasT

Hade ändå någorlunda höga förväntningar när Crysis Remastered avtäcktes, och tänkte att en ordentlig portning till senaste Cryengine borde lösa de absurda processorflaskhalsarna som fanns i originalet. Det här känns ju verkligen som man försökt lappa ihop den gamla konsolporten med gaffatejp och ett lager färg.