Inlägg

Inlägg som JonasT har skrivit i forumet
Av JonasT
Skrivet av CrankyManky:

Härlig artikel!

Jag skulle vilja se en jämförelse vad äldre kort t ex 1080/2080/3080 hade haft för pris för att få samma PPK som det nya kortet med högst PPK. Är det ens möjligt?

RTX 3080 kan jag räkna ut i och med att det finns med i prestandaindex. Det behöver kosta 5350 kronor för att uppnå samma PPK som RX 6800-kortet i artikeln vid 1440p.

Av JonasT
Skrivet av Thomas:

Jag tycker att prestandaindex om något borde vara med i tabellen. Att ett kort är mest prisvärt i ett stort spann betyder ju inte automatiskt att det är det bästa köpet; man kanske vill ha lite högre prestanda även om det ger näst mest prestanda per krona, som i exemplet artikeln tar upp med RX 7900 GRE.

Bra feedback, la till indexpoäng för korten i tabellerna.

Skrivet av DevilsDad:

Jag blev lite förvirrad över att prestandaindex för 4k var med, men kunde inte hitta någon prestanda/pris tabell för 4k.

Jag förstår inte heller syftet med att avgränsa så att kort över ett visst pris inte finns med. Ni skriver själva att de ändå inte brukar ha så pra prestandaindex i förhållande till priset, så varför artificiellt exkludera dem?

Handlar mest om att göra det mer överskådligt för den som läser artikeln. Men kan fundera över det till nästa del. Kan även fnula på att köra en sektion för flaggskeppskorten och 4K UHD framöver.

Av JonasT

Då det här är första gången vi gör den här typen av priskoll på grafikkort så skulle jag uppskatta feedback från er. Vill ni se mer av den här typen av artiklar? Ska jag skruva på upplägget eller känns det överskådligt?

Jag slogs också lite med avgränsningar kring vilka återförsäljare som ska få vara med, och då mer specifikt huruvida butiker i EU som helhet som säljer via marknadsplatser som Amazon ska inkluderas. I just det här fallet valde jag att inkludera dem, men det finns ju också argument att göra för att avgränsa sig till exempelvis nordiska aktörer. Vad tycker ni?

Av JonasT
Skrivet av DLM:

Men då borde väl problemet även synas på Intels 12000 generation också som använder samma moderkort?

Min erfarenhet är att 13900K och 14900K pushas betydligt hårdare än exempelvis 12900K med moderkortstillverkarnas standardinställningar. Med det sagt kan det givetvis också vara ett fall av där Intel har släppt ut exemplar av processorerna som inte klarar sina specificerade klockfrekvenser vid en given spänning på frekvenskurvan, men det återstår att se efter undersökningen.

Av JonasT

Låter som ett klassiskt fall av moderkort som pushar processorerna för högt med sina "standardinställningar".

Av JonasT
Skrivet av baverskalle:

Så djuuuupt besviken på detta köp, kan ha varit ett av mina sämsta under senare år haha.

Ett par lurar som kostade ca 2500kr som bjöd på samma ljudkvalitet som hörlurar för halva priset.

Hade extrema problem med olika störande ljud från dem, t.ex. när jag joggade så brusade dem vid varje steg. Detta visade sig vara ett fabrikationsfel som jag i alla fall fick utbytt gratis, men efter på tok för lång användning av dem.

Fodralet laddar ibland enbart en eller ingen av hörlurarna. Batteritiden är precis lite för klen än vad man skulle önska, känns som jag alltid är nojig att det ska vara slut. Lämnar man hörlurarna ute ur fodralet så tar batteriet slut i dem. Tappar man fodralet så flyger hörlurarna all världens väg. Det är inte heller alltid de kopplar upp sig så smidigt som man hade önskat när man tar ut dem ur fodralet.

Noice canceln är ok men inte tillräcklig för flygresor mm.

En av de tänkta användningsområdena för mig var att jag skulle kunna ta samtal hands free på promenader. En omöjlighet skulle det visa sig, då personen i andra luren får ont i öronen av bilar som åker relativt tyst flera gator bort.

Passformen är sådär och vill ibland glida ur, särskilt vid träning. De små gummiplupparna fick snabbt samma färg som färgen på mina öronproppar. Fodralet är dessutom väldigt glidigt så man måste noja över att den inte flyger ur fickan.

En annan extreeeemt irriterande grej är att de ofta klickar av sig själv, antingen pausar de musiken eller stänger av NC. Helt utan att jag ens rör på mig.

Listan kan göras längre men jag ska försöka undvika att tänka på dessa helvetesår jag haft dem haha.

Smaken är olika så att säga 😄

Ja, det är fantastiskt hur pass olika upplevelser man kan ha kring samma produkt! Väldigt trist att du hade så pass mycket problem med dina. Använder du dem fortfarande eller har du bytt mot något annat?

Skrivet av 0cool:

+1 för airpods pro. Har du gjort hörseljusteringen?

  1. Hämta en gratis hörseltestapp, tex "Mimi hearing test"

  2. Genomför ett test och lagra det resulterade audiogrammet i "health"-appen

  3. Gå in i "Acessibility"-inställningarna, aktivera "headphone accomodations" och välj "tune audio for: Audiogram"

Efter att jag gjorde det blev ljudet riktigt riktigt bra från Airpods pro, på nivån att jag sällan bryr mig om att byta till mina fullsizelurar från mer renommenrade hifi-märken.

Alla lurar borde ha en sån funktion egentligen. Allas hörsel har unika defekter, oavsett hur bra lurarna är kan de inte kompensera för det.

Detta har jag inte testat!

Av JonasT
Skrivet av Alling:

Inte ens två månader senare är priset redan nere på 2790:- och skillnaden upp till 5800X3D har därmed ökat från ca 300 till 750 kronor. Hur ser ett inofficiellt uppdaterat omdöme ut med det i beaktande, @JonasT?

Hade på känn att det skulle bli en prisjustering ganska snabbt efter lanseringen.

Känns som en stark Bra Produkt angränsande mot Utmärkt.

Av JonasT

Där dök de in!

Av JonasT

Jag skulle generellt avråda från att använda SFX-L ihop med FD Terra, blir så fruktansvärt trångt på insidan. Går inte heller att komplettera med en 120 mm-fläkt i botten om man skulle vilja det.

Av JonasT
Skrivet av [SmR]BMF:

Gamers Nexus återbesökte 1080 ti i sin senaste video, kan vara värt för dig att kolla upp:

https://youtu.be/ghT7G_9xyDU?si=10f7LtWaSdutP5ql

Glhf!!!

Vi har fortfarande med GTX 1080 Ti i senaste prestandaindexet också.

https://cdn.sweclockers.com/artikel/diagram/31082?key=5824cd1b00...

Hittar man ett vettigt prissatt beggat RTX 3080 så får man dubblerad prestanda ställt mot ett 1080 Ti. Ska man köpa nytt är det nog vettigare att sikta mot RTX 4070 Super eller RX 7900 GRE, men då är det 7500-8000 kr det handlar om.

Av JonasT
Skrivet av frong:

Robotdammsugare
Trådlösa hörlurar

Är nog det som hjälpt mest i vardagen.

Också nöjd med mitt 3080 jag fick för det "riktiga" intropriset när korten kom.

Ja, 3080 vid MSRP-nivån ligger nog i topp 3 för bästa komponentköp jag någonsin gjort.

Av JonasT

Som @andreasa64 och @Snusious skriver, lägg lite mer krut på SSD:n – ett bygge i den här kalibern förtjänar det.

Här är några roligare alternativ:
WD BLACK SN850X NVMe SSD M.2 2TB
Kingston Fury Renegade PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD 2TB
Samsung 990 PRO PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD 2TB

Av JonasT

Om jag bara får välja en pryl så är det nog Airpods Pro. Haft dem i snart 5 år och de används i princip dagligen. De har inte bäst ljud eller vassast NC på marknaden, men det är bra nog sett till hur sömlöst de fungerar med andra produkter i Apples ekosystem. Sitter väldigt bra i mina öron också, vilket inte är en självklarhet med in-ears.

Av JonasT

Spelar mestadels på TV:n i 3 840 x 2 160, men det är sällan spelen renderas native i den upplösningen utöver indie-titlar – prestandan räcker inte till. Det blir med andra ord mycket uppskalning via DLSS eller liknande från 1440p eller 1080p.

Av JonasT

Genomgående luftkylare (Noctua) i samtliga stationära hemma. Men är inte främmande till AIO om det blir något effekttörstigare på CPU-fronten framöver.

Av JonasT

Har mekat med någon enstaka Medion Erazer, och då har det varit ”standard”-pinout på moderkortet enligt ovanstående illustration. Tror att det var ett ommärkt ECS-moderkort i den burken.

Men det kanske är bäst att försöka hitta manualen för att vara helt säker.

Av JonasT
Skrivet av Bulan75:

Stämmer om minnet är flaskhalsen men var sällan det enligt min erfarenhet 😊

Förr om åren var det väldigt vanligt att mängden primärminne var en flaskhals. Men sett till att mycket sedan ett tag tillbaka levereras med 16 GB+ är det numera ett icke-problem för de flesta.

Av JonasT
Skrivet av matnojje:

Watten på nätaggregatet visar hur mycket watt datorn drar.

En riktig klassiker!

En annan relaterad är att processorns TDP motsvarar dennas effektuttag.

Av JonasT
Skrivet av Magnus303:

Men vad är det för vits att testa en 4080 med 720p och Medium-inställning på måttligt krävande spel?

De flesta är väl intresserade av vad prestandan blir i normalhöga upplösningar med high-inställningar för grafiken?

Så, ja, sånt här är totalt meningslöst.
Ingen kommer någonsin att ha användning för att köra i 720p medium....

Ger liksom svar på en fråga som en användare aldrig ställer.

Det finns tester med 1080p Ultra med i artikeln också.

Skrivet av Ragnarok:

Jag vet inte om det spelar någonroll men behöver man inte sätta GNA på enable i bios och installera drivrutiner för GNA med?

Som det beskrivs här: https://www.elevenforum.com/t/drivers-intel-dtt-gna-5xx-6xx-7...

Man behöver inte sätta på GNA för att det ska fungera nej, åtminstone inte på Asus-brädorna jag testat hittills.

Av JonasT
Skrivet av Bill50x:

Språkpolisen här.
"Hägrar" är något man ser fram emot. Tidigare var det i positiv bemärkelsen, typ "Sommarledigheten hägrar", men numera även i negativ betydelse. Snöstormen hägrar kan man tex säga. Men oavsett handlar det om förväntning, vad som komma skall. Inte 23 år gammal händelse.
Föreslår att ni byter ut ordet till "härjar".

/ B

Skrivet av Thomas:

Matchar inte denna användning din definition isåfall? Ett annat sätt att skriva rubriken vore "Året var 2001 - kondensatorpesten hägrade". Mer korrekt kanske?
Dvs, tänk dig att det nu är 2001 och pesten är på väg att "slå ut" ordentligt.

Ja, min tanke med rubriksättningen är att man som läsare har rest tillbaka till 2001 och att kondensatorpesten är på väg att slå till.