Inlägg

Inlägg som JonasT har skrivit i forumet
Av JonasT

@ottoblom Nu finns en sektion om grafikminne också!

Av JonasT
Skrivet av xc:

Jag fastnade ett tag på att flippa Alan Wake bilden fram och tillbaka, hade inte bilderna varit märkta med on/off hade jag nog inte vetat vilken som var vad, såg ingen större skillnad faktiskt. Detta var då en stillbild, om man kutar i full fart förbi ser man verkligen någon skillnad eller måste man stanna och detaljstudera dom olika objekten i bilden?

Skrivet av Lussarn:

Nu är ju inte Alan wake 2 ett kuta i full fart spel, men rent generellt är det ju rätt lätt att hitta screen-space-artefacter som inte inträffar med raytracing. Reflektioner är ju det första man tänker på. Kanske är svårt i stillbilder dock.

Ja, skillnaden är generellt väldigt svår att fånga i stillbilder. I just Alan Wake II är det i min mening en otrolig skillnad att använda path tracing-läget, och då inte bara när man står stilla och detaljstuderar scenen utan den sammantagna känslan i spelet. Det är ett av de få spel där jag kan tänka mig att tumma på bildfrekvensen ganska rejält för att kunna använda path tracing.

Av JonasT
Skrivet av Fenrisulvfan:

Nu vet jag att jag är partisk, men vad jag ser är att A750 klättrar förbi 7600, 7600XT och 4060 i strålspårning.
Extrapolerar man det till det bortfallna A770 så borde det ligga hack i häl på 7900 GRE med 42,0 FPS.

Edit: Tillägg gällande strålspårning
"Det går också att konstatera att Intels implementation är starkare än AMD:s vid samma prestandasegment."
Det går också att konstatera att Intels implementation är starkare än NVIDIA:s vid samma prestandasegment.

Du har en poäng, skrev om den sektionen.

Skrivet av ottoblom:

Bra ämne saknas dock Minne på korten då man köper grafikkort ganska sällan . Alltså jag hade 1070- sen 3070 och kommer titta på 5070 eller Amd liknade kort . Dom flesta verkar dock byta ännu mer sällan så minnet på kortet blir en Viktig faktor .

Bra feedback! Lägger till en sektion om grafikminne imorgon.

Av JonasT

Vi väntar på ett testexemplar, men det ser ut att dröja tills någon gång i maj för nordiska marknaden.

Av JonasT
Skrivet av Miindz:

Strålande!

Precis det här jag behövde se. Beställde paketet du rekommenderade från Temu, samt ett par andra småsaker.

Hur upplevde du Temu som leverantör, samt kvaliteten på produkterna?

Likt många andra Kina-butiker är kvalitén ganska blandad, det varierar en del beroende på typ av produkt. Men typ organisationsprylar och förbrukningsvaror (tänk refills till dammvippor) funkar generellt fint.

Som leverantör har de varit stabila, paketen har alltid kommit fram och momsen har varit hanterad så man slipper tull. Räkna dock med ganska lång leveranstid – runt två veckor är vanligt.

Av JonasT
Skrivet av medbor:

Är det perspektivet eller har du väldigt stora fötter?

Jag har relativt stora fötter (46) men tror att perspektivet spelar ett spratt här.

Av JonasT

Har testat lite olika lösningar, men det som funkat bäst för mig är individuella klisteröglor som den på bilden ovan. Ingick i det här kabelsamlarpaketet från Temu.

Här är ett exempel hur de sitter med två USB-C till ett par Macbooks.

Och när man kopplar lös kabeln så åker den ner men kontakten hålls ovanför bordskanten av öglan.

Av JonasT

Var på Ikea och köpte en väldigt liten stol.

Av JonasT

Modern teknik köper jag alltid ny. Men det blir ju lite retrogrejer som köps begagnat, finns ju inte så mycket val där.

Av JonasT
Skrivet av Hurtigbullen:

sebutik sortsätter att sälja skiten...
@JonasT Hur gick det med reklamationen?

Fick inget svar på mitt uppföljningsmail (efter att de erbjöd en voucher på 110% av köpesumman) och någonstans där tog orken slut att försöka driva det vidare.

Av JonasT
Skrivet av talonmas:

Men hur lätta är VSA100 chippen att få tag i då? Känns ju svårare att få ett sånt chip än att få ett gammalt kort?
Eller plockar man chippen från gamla trasiga kort?

Coolt iaf. Men de borde väl köra win95 nu när det "stöder" .net core 2.0?

De brukar dyka upp ganska frekvent på Ebay. Typ som den här listningen. Går även att köpa 24 st i tray med mängdrabatt.

Av JonasT
Skrivet av Nightbubble:

155 svar.... jag var tvungen att googla om jag helt tappat det
"Bra uppgradering från: Geforce RTX 1080 Ti"
@JonasT

Tack! Det var det berömda muskelminnet som kickade in.

Av JonasT

Riktigt ballt!
Hade ju varit fantastiskt om man kunde få den att snurra på RPi 4 i framtiden.

Av JonasT

Stänger av Eco Mode och bildinterpolering.

Av JonasT
Skrivet av CrankyManky:

Härlig artikel!

Jag skulle vilja se en jämförelse vad äldre kort t ex 1080/2080/3080 hade haft för pris för att få samma PPK som det nya kortet med högst PPK. Är det ens möjligt?

RTX 3080 kan jag räkna ut i och med att det finns med i prestandaindex. Det behöver kosta 5350 kronor för att uppnå samma PPK som RX 6800-kortet i artikeln vid 1440p.

Av JonasT
Skrivet av Thomas:

Jag tycker att prestandaindex om något borde vara med i tabellen. Att ett kort är mest prisvärt i ett stort spann betyder ju inte automatiskt att det är det bästa köpet; man kanske vill ha lite högre prestanda även om det ger näst mest prestanda per krona, som i exemplet artikeln tar upp med RX 7900 GRE.

Bra feedback, la till indexpoäng för korten i tabellerna.

Skrivet av DevilsDad:

Jag blev lite förvirrad över att prestandaindex för 4k var med, men kunde inte hitta någon prestanda/pris tabell för 4k.

Jag förstår inte heller syftet med att avgränsa så att kort över ett visst pris inte finns med. Ni skriver själva att de ändå inte brukar ha så pra prestandaindex i förhållande till priset, så varför artificiellt exkludera dem?

Handlar mest om att göra det mer överskådligt för den som läser artikeln. Men kan fundera över det till nästa del. Kan även fnula på att köra en sektion för flaggskeppskorten och 4K UHD framöver.

Av JonasT

Då det här är första gången vi gör den här typen av priskoll på grafikkort så skulle jag uppskatta feedback från er. Vill ni se mer av den här typen av artiklar? Ska jag skruva på upplägget eller känns det överskådligt?

Jag slogs också lite med avgränsningar kring vilka återförsäljare som ska få vara med, och då mer specifikt huruvida butiker i EU som helhet som säljer via marknadsplatser som Amazon ska inkluderas. I just det här fallet valde jag att inkludera dem, men det finns ju också argument att göra för att avgränsa sig till exempelvis nordiska aktörer. Vad tycker ni?

Av JonasT
Skrivet av DLM:

Men då borde väl problemet även synas på Intels 12000 generation också som använder samma moderkort?

Min erfarenhet är att 13900K och 14900K pushas betydligt hårdare än exempelvis 12900K med moderkortstillverkarnas standardinställningar. Med det sagt kan det givetvis också vara ett fall av där Intel har släppt ut exemplar av processorerna som inte klarar sina specificerade klockfrekvenser vid en given spänning på frekvenskurvan, men det återstår att se efter undersökningen.

Av JonasT

Låter som ett klassiskt fall av moderkort som pushar processorerna för högt med sina "standardinställningar".

Av JonasT
Skrivet av baverskalle:

Så djuuuupt besviken på detta köp, kan ha varit ett av mina sämsta under senare år haha.

Ett par lurar som kostade ca 2500kr som bjöd på samma ljudkvalitet som hörlurar för halva priset.

Hade extrema problem med olika störande ljud från dem, t.ex. när jag joggade så brusade dem vid varje steg. Detta visade sig vara ett fabrikationsfel som jag i alla fall fick utbytt gratis, men efter på tok för lång användning av dem.

Fodralet laddar ibland enbart en eller ingen av hörlurarna. Batteritiden är precis lite för klen än vad man skulle önska, känns som jag alltid är nojig att det ska vara slut. Lämnar man hörlurarna ute ur fodralet så tar batteriet slut i dem. Tappar man fodralet så flyger hörlurarna all världens väg. Det är inte heller alltid de kopplar upp sig så smidigt som man hade önskat när man tar ut dem ur fodralet.

Noice canceln är ok men inte tillräcklig för flygresor mm.

En av de tänkta användningsområdena för mig var att jag skulle kunna ta samtal hands free på promenader. En omöjlighet skulle det visa sig, då personen i andra luren får ont i öronen av bilar som åker relativt tyst flera gator bort.

Passformen är sådär och vill ibland glida ur, särskilt vid träning. De små gummiplupparna fick snabbt samma färg som färgen på mina öronproppar. Fodralet är dessutom väldigt glidigt så man måste noja över att den inte flyger ur fickan.

En annan extreeeemt irriterande grej är att de ofta klickar av sig själv, antingen pausar de musiken eller stänger av NC. Helt utan att jag ens rör på mig.

Listan kan göras längre men jag ska försöka undvika att tänka på dessa helvetesår jag haft dem haha.

Smaken är olika så att säga 😄

Ja, det är fantastiskt hur pass olika upplevelser man kan ha kring samma produkt! Väldigt trist att du hade så pass mycket problem med dina. Använder du dem fortfarande eller har du bytt mot något annat?

Skrivet av 0cool:

+1 för airpods pro. Har du gjort hörseljusteringen?

  1. Hämta en gratis hörseltestapp, tex "Mimi hearing test"

  2. Genomför ett test och lagra det resulterade audiogrammet i "health"-appen

  3. Gå in i "Acessibility"-inställningarna, aktivera "headphone accomodations" och välj "tune audio for: Audiogram"

Efter att jag gjorde det blev ljudet riktigt riktigt bra från Airpods pro, på nivån att jag sällan bryr mig om att byta till mina fullsizelurar från mer renommenrade hifi-märken.

Alla lurar borde ha en sån funktion egentligen. Allas hörsel har unika defekter, oavsett hur bra lurarna är kan de inte kompensera för det.

Detta har jag inte testat!