Inlägg

Inlägg som Hìthae har skrivit i forumet
Av Hìthae

Det är alltid värst i början. Försök intala dig själv att ingen förväntar sig att du ska kunna allt. Det de förväntar sig och hoppas på är att du kommunicerar som en nybörjare. Efter en vecka eller två så kommer du förhoppningsvis att slappna av och då kommer det bli som second nature och bara rulla på.

Av Hìthae
Skrivet av ODDNAME:

Inte en krona. De jag firar med tycker som jag att man bara får skit man inte behöver och det man behöver skaffar man ändå själv
Eller ja, några kronor till "gå bort"-present till värden blir det ju alltid.

Inte för att jag känner dig eller de du firar med, men det låter som att man antingen inte lägger tillräckligt med baktanke till presenterna, eller så ser de som får presenterna gåvogivandet som något för, vad ska man säga, praktiskt? Typ att man ska få något man 'behöver' och kan 'använda'.

Ni firar självklart på ert eget sätt, men det känns lite besynnerligt för mig eftersom det i mina ögon missar hela poängen med Jul. För mig handlar det om att släppa allt man gör i en dag eller två och hänga tillsammans. Käka billiga pepparkakor, dricka julmust i kopiösa mängder, spela Mario Kart som fan eller vad man har som jultradition. Sen presenterna i sig ser JAG i alla fall (kan inte tala för min familj) som en sak som kommer från den personen. Det är som att ge bort en liten bit av sin själ, om du förstår hur jag menar? Även om det är något enkelt kan jag titta på en present jag fått flera år senare och tänka på den personen, att de lade energi och tankekraft på att hitta något som passar just mig, och jag kan bli påmind om varför jag uppskattar just den personen. Dessutom kan jag lättare minnas just den julen och le tillbaka mot den, och är inte det den bästa presenten av dem alla? Att vara omgiven av personer man älskar och tycker om, för såna kommer inte lätt i det här livet.
Spelar mindre roll sen om det är en fin liten anteckningsbok jag fått eller en halsduk...

Sorry för julranten, jag blev bara lite ställd av hur, vad ska man kalla det, materialistiskt eller bokstavligt ni såg på presentgivandet. Som att fokusen låg på att ta emot istället för att ge bort.

Jag brukar personligen tycka att man kan hitta fina saker för runt hundralappen. Det är en bra rund summa som är lagom hög.
Kan också säga att vi inte har någon direkt långtbakgående familjetradition för Jul. Vi håller på att skapa våra egna traditioner och provar oss fram, då vi är första generationens svenskar som kom hit som flyktingar för 20 år sen. Försöker säga med det att det inte krävs något särskilt för att man ska uppskatta julen, det handlar bara om inställningen.

Av Hìthae

I BF4 kommer du att behöva något bättre. Det är fortfarande inte enorma summor vi pratar om, för i slutändan är en bra CPU väl värd pengarna i längden, då den gör hela datorn rapp, från uppstart till användning av tunga program och flertrådiga applikationer.

Här är en Youtube video för inspiration. http://www.youtube.com/watch?v=qIT9uLDjZcg
Som du kan se i videon är en 750K CPU mer än tillräcklig i hyffsade inställningar, så länge den begränsas av grafikkortet. Om du har ett monster-grafikkort behöver du en dyrare CPU för att hänga med så att säga.

Jag rekommenderar också att du tittar på AMD FM2 X4 760K. Kostar bara lite mer men är väl värd det. Det ska vara lite annorlunda arkitektur och är inte bara en överklockad version av 750K.

Jag kommer själv att köpa ett uppgraderingspaket med en 760K + mobo + 2 x 8 GB RAM för totalt 2 000 kr. Ett riktigt bra pris för ett baspaket som kan spela det mesta på bra inställningar i 60 FPS så länge du inte har extrema krav, speciellt med tanke på att enbart vissa CPUer kostar mer än hela det paketet. Självklart kommer hela datorupplevelsen att vara snabb den också.

Av Hìthae

Solklart vinnande bidrag, gratulationer till 1:a pris! Håller dock med om att det känns surt när såna tävlingar postas på hemsidor som dessa, som har ett aktivt community, bara för att någon utomstående ska komma in med en obligatorisk registrering bara för att dra hem en vinst medan vi står kvar med långa näsor.

Om tävlingarna postas på Sweclockers så kan de väl få vara för Sweclockers medlemmar och inte för någon som bara registrerar sig när det passar att dra in en vinst för sig själva.

Av Hìthae

Grattis till vinnaren!

Av Hìthae

Hoppas vi får se nya Athlon II. Prestandan för pengen är oslagbar.

Av Hìthae

760K verkar vara det bästa valet för det priset, men det verkar inte finnas någon recension om CPUn, så det är svårt att jämföra prestanda från bra benchmarks. Någon som har en uppfattning om hur bra den funkar tillsammans med HD 7850 / R7 260x / r7 270x i 1080p? Det tyngsta spelet jag spelar är Skyrim (grafik) och Starcraft 2 Heart of the Swarm (CPU).

Av Hìthae
Skrivet av bellasoda:

Du kan lätt spara en tusenlapp på grafikkort. En HD5770 som jag köpte begagnat för 2 år sedan för 300:- kan fortfarande maxa till exempel Diablo 3. Många spel är klart spelbara, t ex battlefield 3, har inte provat battlefield 4 med den än.

Så köp ett grafikkort begagnat här på sweclockers marknad, du behöver lägga max 500 för att få ett fullt dugligt från förra eller förrförra generationen.

Jag har ett HD 4870 som är likvärdigt till ditt HD 5770, men jag behöver ändå uppgradera. Jag hade kanske kunnat hitta ett HD 7870 begagnat för 700-900 kr, men då köper jag mycket hellre ett R9 270X helt nytt med support och garanti från butik för runt dubbla det. Dels för att det är svårt att hitta ett bra grafikkort begagnat (till hyffsat pris) dels att grafikkortet är kärnan i en speldator, och jag vill inte riskera att den struler om jag köper begagnat.

Dessutom har jag aldrig köpt en komponent ny till min dator som jag kan känna stolthet i att veta att jag kunde köpa den till mig själv direkt från butik, istället för att köpa någon annans rester. Om du förstår hur jag menar.

Av Hìthae
Skrivet av DavidtheDoom:

De teoretiska testerna tror jag inte det minsta på.
760k är en snabbare processor då det är piledriver istället för bulldozer.
Piledriver är ca 15% snabbare vid samma klock än vad bulldozer är. AM3+ sockeln har bara fördelen att du kan uppgradera till nuvarande existerande processorer. Jag tror personligen att nästa processor serie från AMD som är uppföljaren till AM3+ kommer lanseras på en annan sockeln och möjligen i samband med DDR4.

Se till att köpa det moderkort som Gigabyte redan har släppt som stödjer Kaveri med FM2+ så är det nog lugnt. (Chipset A88X.

Menar du att alla FM2-moderkort med chipset A88X har stöd för Kaveri (socket FM2+)? Då funkar alltså också det moderkortet som jag länkade till i mitt paket?

Av Hìthae
Skrivet av DavidtheDoom:

FX 4300 och 750k är närmre varandra.

Köp aldrig en 4100 när 4300 är ger 10-15% mer prestanda på samma klockfrekvens.

Nej, 750k är en 5800k utan iGPU.
760k är en högre klockad av denna, möjligen att det är en 6800k utan iGPU.

Skrivet av mini-z1994:

bah man blandar ihop lite som vanligt tyckte att jag läste 6800k utan gpu men det var fel heh.
men fx 4300 kan nog vara vettigare och jämnföra mot 750k
ska iväg hemmåt om ca 10 minuter så man har ju lite bråttom...

http://www.cpu-world.com/Compare/87/AMD_Athlon_X4_760K_vs_AMD...

Jag hade gärna hellre satsat på FX-4300, men den kostar 843 kr som billigast på Prisjakt, alltså ganska mycket mer än 760 K som ligger på 670 kr. Därav frågan fx-4100 vs 760 K, då de ligger nära varandra i pris (FX-4100 kostar 649 kr). Enligt vissa referenser ska FX-4100 vara märkbart snabbare. Är den ett smartare val överlag? Då får jag ju AM3+-sockeln också för enklare uppgradering.

Skrivet av Ykalon:

Du kan spara några hundringar på att byta grafikkort till 7870. R9 270X är ju egentligen bara en omdöpt och klockad 7870. Så om du tar en GHZ edition av 7870 så är skillnaden 2-5% bara. Sen så kan du då istället investera i lite mer minne typ 8 GB Crucial Ballistix http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1084922. Har du nätagg redan?

Jag hade gjort det om inte det hade varit för att Sapphires R9 270X är så billigt. Ett bra billigt HD 7870 Ghz kostar mindre än 100 kr mindre än den, så då kör man ju hellre på R9an.

EDIT: Jag har några nätagg hemma, men de är antingen för klena för ett modernt grafikkort eller ostabila. Det finns ett nätagg i mitt Prisjakt-paket.

Av Hìthae
Skrivet av mini-z1994:

750k då det är en 6800k med gpu delen bortplockad. eller så spar du tills du har råd för ett större hopp i prestanda på en gång.

spar själv ihop lite pengar för moderkort och fx6300 och har kanske råd med det i slutet av denna månad faktiskt heh.
eller så köper jag en fx8320 cpu för pengarna och moderkort sen.

Det här kommer upp varje gång jag pratar om budgetbygg. Jag -måste- hålla det så billigt som möjligt, eftersom vi har så minimal inkomst. Jag kan inte spara mer än kanske 200-300 kr per månad om jag verkligen försöker, och jag vill ha en dator ASAP. Jag tror att jag hade blivit väldigt nöjd med prestandan från vardera CPU. Jag behöver bara slita mig loss från våra nuvarande alternativ.

Här är ett paket jag lade ihop på Prisjakt som jag borde ha råd med inom en rimlig framtid, men som ändå ger bra prestanda.
http://www.prisjakt.nu/list.php?l=2442286&view=b

Här är en public lista om någon vill lägga till och ta bort saker. Vem som helst kan göra ändringar i denna.
http://www.prisjakt.nu/list.php?l=2444482&view=b

Av Hìthae

AMD FX-4100 vs AMD Athlon II X4 750K/760K?

Jag har nyligen fått upp ögonen för Athlon II på FM2 efter att ha letat efter bra budgetalternativ och hittills bara fokuserat på FX 6300, som är väldigt kompetent men dyrare. Problemet är plattformen. Om jag köper Athlon II till FM2 måste jag byta moderkort och allt om jag vill över till kraftfullare CPUer i framtiden. Om jag istället köper FX-4100 kan jag hålla mig på AM3+ plattformen, men frågan är hur prestandan är i jämförelse med FM2-cpuerna. Någon som vet alls?

Av Hìthae

Datorn startar om istället för att stängas av efter moderkortsbyte

Varje gång jag stänger av datorn från windows startar den upp igen en sekund efter att den har stängt av helt. Jag har aldrig varit med om detta innan och vet inte hur jag ska lösa det. Den enda hinten jag har är att det började hända efter moderkorts (och CPU) byte.

Hårdvara:

W7 64-bit
Gigabyte GA-MA790FX-DS5
AMD A64 X2 5200+ 2.7 GHz
2 x 2 GB DDR2 RAM 387.5 MHz
AMD HD 4870 1 GB

Av Hìthae

Fråga fyra - syftar ni på vilka ni har varit med som sponser och partner bara under 2013, eller sen Gamer God lanserades?

Av Hìthae
Skrivet av johan450:

Starcraft funkar med amd, det finns nästan ingen processor som klarar maxed mot maxed(beroende på units) över 60 fps med de högsta inställningarna, vet inte ens om det går med medium. Du kommer klara av spelet med amd, du bör kanske dock inte använda de högsta inställningarna för effekterna. Jag har endast skummast, hur många bilder per sekund är du efter?

60 FPS antar jag. Det är det man eftersträvar i FPS spel, men det kanske inte är samma sak med ett RTS? Så länge det går att spela utan distraktioner och det synligen flyter på bra är jag nöjd.

Av Hìthae
Skrivet av Nikkop:

Kan tänka mig att ligga i sängen om kvällarna och spela Skyrim eller något.
OM NOM NOM - drömmer mig bort.

Med såna här alternativ behöver folk som är spelberoende inte ens kliva ur sängen numera... menar inte att du är det.

Av Hìthae
Skrivet av m86s:

Haha vilken tråd, har folk slutat dra egna slutsatser?

När SC2 kom ut köpte jag och min kompis det, jag maxade ut spelet med 80-90 fps, hade då en Phenom X6 1055T.

Min kompis en 965BE med mild överklockning, och ett 5970, även han maxade ut utan problem.

Dags att vakna och börja fråga er själva vad som är rimligt.

Mvh

Skickades från m.sweclockers.com

Vad menar du med att dra sina egna slutsatser? Jag kan inte utgå från mig själv, för jag har ingen bra dator (och om jag hade kunnat det hade jag inte behövt skapa tråden). Jag kan inte heller riktigt utgå från recensioner, för alla visar bara spelet på Ultra CPU, men för att vara rättvis är det för att det är CPUerna som testas, inte spelet i sig. Jag har sökt men inte hittat någon som tittar på olika inställningar med en bra AMD CPU. Jag vill kunna spela spelet med alla vackra effekter och grafik intakta. Det vore synd att inte se på alla fysiska effekter de lade till i HoTS t.ex.!

Jag vet att spelet är lätt att maxa med ett hyffsat grafikkort, men det här är ett spel som behöver mycket beräkningskapacitet, och därför behöver man en hyffsad CPU så fort det är många units på skärmen, även med låga inställningar. Min AM2 CPU t.ex. börjar ge upp innan jag ens är 10 minuter in i spelet, även om jag bara spelar mot 1 AI.

Av Hìthae
Skrivet av Laggzor:

och jag med min förra 965'a överclockad droppade ända ner till 15-20 Fps i tunga sekvenser, det på low

kanske dags att börja vakna själv? ska inte ens börja nämna FPS i 3x3 eller 4x4, bildspel

Till TS, jag kanske kan testa min 8350 när jag kommer hem om jag har tid

Tack, det uppskattas. Det är onödigt förvirrande det här. Jag kan acceptera att AMDs CPUer inte klarar av spelet på 'Ultra CPU' så länge det inte är för stor skillnad mot 'High CPU' och det faktiskt flyter på bra. Jag känner mig nästan tvingad att välja 'The Dark Side' (Intel).

Av Hìthae
Skrivet av Andez:

det är bättre att du bestämmer en budget detta får det kosta och sen samlar dem pengarna innan du köper för om några månader kan marknaden se annorlunda ut.

Jag tror inte att marknaden kommer att förändras övernatt, så jag tar gärna den lilla risken om det betyder att jag kan få en bättre dator flera månader tidigare. Jag är arbetslös just nu och har därför ingen stadig inkomst att förlita mig på så att jag kan lägga undan flera tusenlappar varje månad och sen köpa en dator efter lite sparande. Tyvärr.

Av Hìthae
Skrivet av Andez:

vad har du för budget och vad är det du skall köpa nytt?

EDIT: såg att du efterfrågade budget och inte dator (jag såg fel?). Budgeten är väl... så billigt som möjligt som klarar av moderna spel i med 60 FPS i high.

Min dator idag:

Billigt Cooler Master chassi
Gigabyte GA-MA790FX-DS5 socket AM2
AMD A64 X2 5200+ 2.71 GHz
2 x 2 GB DDR2 387 MHz
AMD Radeon HD 4870 1 GB

Jag tänkte uppgradera CPU/Mobo/RAM först. Jag funderade på att köpa det här moderkortet först och nästa månad uppgradera CPUn, och månaden efter det RAM. Sen sparar jag ihop i några månader och köper ett grafikkort för runt 1 500 - 2 000 kr. Efter det kommer chassi och kringutrustning.

EDIT2: tanken med det moderkortet är att kunna uppgradera och fortfarande kunna använda den gamla CPUn och DDR2 ram (och DDR3 på samma mobo). Efter att jag köpt grafikkortet kommer jag att uppgradera till en Sabertooth R2.0 om jag känner att jag behöver det.