Inlägg

Inlägg som nikwid har skrivit i forumet
Av nikwid
Skrivet av LURKOVIC:

Jag tror in-game friend keyn bara är aktiv medans du har den öppen ingame, så har jag fattat det som i alla fall
Men det kom en ny discord länk så in där och skriv där när du är online

Ah, tack för förtydligadet. Det finns så mycket i det här spelet som inte enkelt framgår utan man måste testa sig fram och ta hjälp av communityn. Vilket på ett sätt är kul, det skapar ett djup och stimulerar interaktion med andra, men vissa grundläggande saker hade gärna fått vara tydligare.

Har joinat discord.

Av nikwid
Skrivet av LURKOVIC:

Du fick nog din del av alla Major Orders som alla spelare gjort tillsammans

Major Orders är mål som alla spelare tillsammans jobbar emot för att låsa upp nya stratagems och annat i spelet.

Funderade på om så var fallet, tänkte bara det var en stor andel utifrån mitt lilla bidrag. Men jag klagar inte, det känns dock som att om man spelar en del så låser man upp allt relativt fort. Kollade nu och har spenderat 139 medaljer och har 15 kvar. Fick väl ett par då jag klarade en mission sist, men merparten var från min del av Major Orders. Fick andra tusentals då eller?

Har liksom inga överväldigande stats.

P.S Om nån vill adda in-game så kunde man generera en friend key: 8554-4084

Av nikwid

Halloj, har nu börjat lära mig lite mer hur spelmekaniken fungerar och fick också igång Discord. Länken ovan verkar ha passerat, nån som kan bjuda in även mig? Det vore kul att kunna snacka lite när man spelar, fick smaka på det häromdagen med ett par randoms, tyvärr hade jag inte micen själv tillgänglig och hade dessutom glömt min key bind för att öppna stratagems, så körde hela mission utan dessa. Kände mig som en aningen asocial amatör.

BTW, när jag loggade in här i lördags så fick jag en hel drös medaljer, över 100 st. Kunde handla en hel del kul i standard warbond, det var först efteråt som jag började fundera på om det var nåt fel, för utifrån vad normala missions ger så känns det som jag fick väldigt många medaljer. Tidigare bara spelat två sessions och de resulterade i en lyckad mission som sen i båda fallen slutade i att spelet krachade vid en sista dive, så det känns inte som jag borde ackumulerat så mycket, om nåt alls. Nån som varit med om nåt liknande?

Av nikwid

Jag snubblat mest över gamla datorer där de står undanskuffade i garaget... Det känns som att jag borde använda dem till något, men det finns ju en anledning att de fått stå till sidan för nyare: de är inte kraftfulla nog för main desktop. Till allt annat används ju laptop, padda eller mobilt (okej, använder inte ens padda längre, den är barnens nu och saknar den inte).

Har några äldre laptops I garaget för att enklare kunna söka på saker med handskar och ritningar eller guider öppen på en skärm större än mobilen, men finner ingen mening att rigga upp en till desktop med tangentbord och skärm nånstans hemma. Så de mest bara står men kan inte riktigt slängas för det är ju ändå fungerande... Dumt egentligen.

Av nikwid
Skrivet av r80x:

Precis så jag tänkte! Måste ju vara väldigt smidigt att arbeta på höjden istället för bredden, speciellt om det är en bärbar historia.

Ser förövrigt riktigt Nice ut! Tar det lång tid för dig att trycka upp det eller är det smidigt att ha med sig och arbeta med?

Den är ganska ny för mig (och ny generellt, presenterades väl på CES och släpptes i februari) så jag har inte hunnit arbeta så mycket med den, men satt på tåget en sväng och det fungerade fint. Ställde skärmarna på bordet och hade tangentbordet i knät vilket var skönt för både ergonomin att skriva och att kunna titta i vettig höjd. Annars får man ju välja om man ska ha armarna i luften eller hela laptopen i knät.

Som ren laptop där tangentbordet sitter på den undre skärmen med magnet så känns den som vilken ultrabook som helst, bara något tyngre, men inte så farligt med ca 1,5 kg.

Att fälla upp allt tar nån sekund. Jag menar den här datorn förändrar hur jag kan jobba mobilt, 2 skärmar är så oerhört värt när de är så pass små. Kan tex ha fjärrskrivbordet till workstation på ena skärmen och jobba med Excel, mail osv på den andra. Sen att den är prisad sjukt bra gör inte det hela sämre. Asus zenbook duo (2024). Viktigt med året så man inte får den gamla duo med den lilla halvskärmen där nere.

On topic så blir det intressant att se vad Apple tänker sig för formfaktor. Att ha en stor homogen skärm i bredd kan vara nice för video (och spel men då har man väl inte en macbook), men för arbete finns nästan en funktion att ha två skärmar med en liten gräns, så man har olika zoner. Hemma har jag en 42" LG C2 men den är nästan mindre praktisk än 2st 27" skärmar sol jag har på jobbet, eftersom det inte blir lika naturligt med 4 zoner (höger/vänster snapp x 2). Så det fick bli en till skärm bredvid hemma också 😁

Dold text
Av nikwid
Skrivet av r80x:

Undrar om detta betyder att själva laptopen blir ca hälften så djup eller om skärmen går att veckla ut så att man få 3440*1440 eller liknande.
Man vet ju aldrig hur de tänker, de kanske tänker att man vecklar ut den uppåt men behåller vanlig storlek på botten så vi får testa på något helt nytt, typ 2160*5120

Det fungerar faktiskt riktigt bra på höjden, även om man måste lära om lite hur man snappar fönster.

Av nikwid

Köpte spelet nu ikväll och testade en knapp timme. Det finns lite att lära sig med olika kommandon men shit, kul spel. Vi droppade in och fick med 3 andra randoms och vi klarade ett mission i alla fall. Precis så lagom avancerat som det får vara när man bara har lite tid nån kväll ibland.

Hoppas kunna spela lite mer ons och tor denna vecka då det blir både fru och barnfritt. Får se om jag kan hitta in på discord och spela med andra swec:are

Av nikwid

Så det här är typ Star ship troopers meets Planet side 2? Ser sjukt kul ut. Precis så lagom lätt att det kan köras nån kväll när övriga plikter är avklarade (37 år, 3 barn, fru, jag vet).

Av nikwid
Skrivet av Dreijer:

Det står exakt vad de äter i inlägget.

Ja, i just detta fall. Men det står också att de orsakar stora skador på elektronik generellt. Är de nischade på just kylpasta och kuddar eller finns det annat de tycker om?

Av nikwid
Skrivet av talonmas:

Men vad menar de att de gör med elektroniken? Knappast att de äter den? Fett från oljor på komponenter?

Om människor kam sniffa steam deck så kan väl myror äta elektronik.

Nej men håller med, undrar vad de gör. Äter metaller tror jag inte på, men kanske plasten i pcb?

Av nikwid

Kan nån vänlig själ ge nåt exempel på program som kör Cuda? Googlar Bravear jag får jag mest upp guider på hur jag ska komma igång med Cuda programmering eller hur tekniken fungerar men inget om specifika program.

Jag trodde det mest var en teknik som kunde ge prestanda vinster men inte exklusivt möjliggöra körande av programmet.

Av nikwid
Skrivet av landqvist00:

Jag ser att du inte räknar med ökat försäljningsvärde av huset, vi räknade med ungefär 40% av investeringen går direkt till ökat värde på huset. Rätt eller fel?

Skrivet av Swedishchef_90:

Att räkna med värdeökning på något som inte garanterar vinst är ju lite riskabelt 😊 hellre pessimistisk beräkning som är sann än att man tror att något blir mer värt

Precis, värdeökning på huset är spekulativ och känns mer som ett försäljningsargument från solcellsbolagen. Därtill är det ju så att värdeökning avtar ju äldre anläggningen blir. Så antingen ska man sälja huset nu i närtid och hoppas få tillbaka bara en bråkdel av investeringen vilket är en dålig affär, eller så säljs det nån gång i en oviss framtid där ingen vet vad för värde den kan bedömas ha, och då ska den i stället helst ha betalat av sig själv under sin livstid.

Av nikwid
Skrivet av Swedishchef_90:

Ferroamp är det enda systemet just nu som gör att samma batteri kan vara både till fastigheten och balansering åt SKN samtidigt. Annars får man välja vilket man använder.

Det finns krav på att man skall batteri, riktsre och max 3 optimerarare från dem (just nu)

Sen sköts resten i Cloud där man ställer in parametrar när och hur med allt och även återköp till batteri när det är billigt

Skrivet av Izenoz:

Ja, jag kan kanske 3/10 av allt detta Systembolaget dagsläget kan, ska försöka så gott det går varför jag ville ha just FA (läs var tvungen att övertala min fru).

Fasbalansering, enda systemet (med patent) som klarar av detta, med batteri så kapas även effekttopparna/effekttariff som sänker månadskostnaden (OBS, för det sistnämnda MÅSTE batteri vara inkopplat). Våran kommun kommer börja ta ut ca 85kr/kw (den högsta toppen i månaden), hade vi haft batteri så skulle denna topp kunna kapas och fördelas ut på alla faser därigenom sänka toppen samt kostnaden. Det är lite dyrare kostnad under vinterhalvåret/kw. Finns mycket att läsa om på nätet.

Systemet kan vara busenkelt samtidigt som du kan göra det supersvårt/avancerat, i gruppen jag är med i på Meta använder sig många av Home Assistant, det är grekiska för mig (ska lära mig så småningom) men vad jag förstår så hämtas det data från X (valfri sida), läggs in i Y (FA) och läses av från X (användare/moln), realtidsstrategi med många finesser som gör att du kan ställa in systemet eller batteriet/tjänster för just sitt egna behov.

Systemet är som sagt busenkelt eller väldigt avancerat, det pratas om ”Off-Grid”, Parkoppling med grannars system, jag är inte en expert men jämfört vårat behov/kommande och andra system så var detta det självklara valet.

Tack för bra svar. Finns någon ungefärlig uppgift vad man får i ersättning för att just agera lastbalanserare år SKF?

Och vad fick ni betala per kWh installerad kapacitet?

Abonnerar man på utrustningen eller äger man den?

För oss lockar det egentligen mer att bli så självförsörjande som möjligt. En koll av vår köp vs inmatning under året indikerar att med ett 20 kWh batteri skulle vi inte behöva köpa någon el alls perioden ca april - mitten oktober. (gissar lite på våren då vi inte har data, men om man gissar att solstrålning är hyfsat symmetrisk per månad om man räknar högsommar och bakåt liksom högsommar och framåt, så kunde det bli så.

Av nikwid
Skrivet av Izenoz:

Vi har FA och Varberg är som du säger de enda som har denna lösning i dagsläget, deras krav är också att man ska vara kund hos dom.

Vi har inget batteri änsålänge men jag försöker få frun att inse nyttan med detta, det är en rejäl slant att hosta upp med FA men fördelarna är så mycket mer än den generella anläggningen.

Kan du utveckla kring fördelarna? Alltså vad är grejen med Ferroamp jämfört att "bara" koppla ett batteri till sin växelriktare?

Ju mer jag läser, desto mer verkar det som att vårt val att skaffa en hybrid växelriktare som förberedelse för batteri verkade onödig. Ferroamp och andra "smarta system" verkar ju kräva att man sätter dit nya styrenheter i alla fall.

Är det helt enkelt bara så att smarta system kan läsa av spot priser och anpassa sitt i/urladdningsmönster utifrån det? Att sätta scheman på hur och när det ska laddas och laddas ur ska gå via vår växelriktare också (Sofar solar HYD 20KTL-3PH) men jag kan inte läsa något om att länka mot data från Nordpool.

Av nikwid
Skrivet av MickeBoy:

Ett jätteintressant svar. Hur svarar det faktiska utfallet i produktion mot kalkylen?
och
Hur svarar den faktiskt inkomsten mot kalkylen?

Jag fattar att det endast är uppskattningar och att framtiden inte kan förutspås. Jag får besök i nästa vecka av en solcellsinstallatör och försöker bilda mig en uppfattning om hur mycket glädje de kommer med i sina kalkyler.

Hej,

Har inte räknat riktigt på allt än, men det är såklart en glädjekalkyl som gavs både i intäkt och kWh. Men det var väntat.

Hittills har vi genererat ca 10 MWh, sålt 7550 kWh, förbrukat nästan exakt samma men av det köpt 4990 kWh så egen användning 2560 kWh viket delat med totalt produktion ger 26%.

Sannolikt kommer sälja mer än vi köper el per årsbasis, och man får bara skattereduktion om 60/kWh upp till vad man köpt. Men om vi antar att vi kommer köpa kanske 3500 kWh till Jan-april så bmir det totalt (4990 + 3500) * 0.6 = 5094 kr i skattereduktion.

Sen är en vinning är att slippa köpa el. Vi har köpt för 10742 kr / 5254 kWh = ca 2 kr/kWh maj-dec. 2 * 2560 egen användning = 5120 kr i sänkt inköp.

Själva försäljningen var kalkylerad som spot 0,8 kr/kWh vilket vi såklart inte är i närheten. Vi har som sagt sålt till 3000 kr delat på 7550 kWh = ca 0,4 kr/kWh... Så hälften mot kalkyl.

Total förtjänst ca 13000 kr alltså. Kalkyl från säljare sade ca 26 000 kr årligen, så om du halverar deras kalkyl kanske du hamnar rätt, haha.

Produktion ser inte ut att bli riktigt som kalkyl heller i ren effekt, just nu ca 10 MWh genererat sen maj, kalkyl var på 15MWh årligen. Vi kommer omöjligt generera 5 MWh här Feb-april (i maj har vi nått ett år). Men jag trodde heller aldrig på deras kalkyl, därför dimensionerade vi upp ganska ordentligt mot de olika förslag som lades.

Hoppas det hjälper någon vidare. Jag tror aldrig att solceller betalar av sig på de 8-9 år som kalkylen sade, inte utan ett batteri. Men har man pengar så kan man ju ändå få några procent bättre avkastning på dem än på banken om man omvandlar dem till solceller, men at ta ett lån idag med hög ränta kanske inte är så bra finansiellt beslut.

Av nikwid
Skrivet av Aka_The_Barf:

Tack för alla svar. Intressant att veta om man själv ska "slå till" när priserna på paneler blir rätt eller när de nya panelerna på nära dubbel effekt dyker upp.

Dubbel effekt? Såvida det inte skett något genombrott i tekniken som fördubblar effektiviteten så tittar du nog på olika stora paneler. Perovskite celler har ju lovordats, men har inte sett att de kommit och gjort nån betydande revolution än. Och deras potential är väl framförallt att få ned kostnaderna, möjligen med lite högre effektivitet? Här får gärna nån mer påläst flika in vad som är senaste nytt.

Vi tog in offerter redan 2020 i lite olika varianter. Då valde vi att avvakta för att vi behövde lägga om vårt 40 år gamla tak innan, och hade annan renovering att göra innan dess och alla skatteavdrag behövde fördelas över åren. Men sen 2022 2023 slog vi till, då var det lite dyrare per kWp, men inte mycket. 247 000 kr efter avdrag för 18kWp med 20kW hybrid växelriktare.

En tanke vi hade var att det då var en slags boom med hög efterfrågan och fortsatt brist på material där priser säkert var höga och när bubblan sprack kanske det kunde sjunka. Å andra sidan, inflation skenade och allt blev dyrare i samhället, så det det kunde lika gärna gå åt andra hållet. Kunde vara kul att veta vad folk betalt för nyligen installerade anläggningar per kWp idag.

Det jag vill säga är att man kan alltid vänta in ny teknik och bättre priser. Samma med datorer. Men medan du väntar så har du inte grejerna. Om du räknar med att de ska generera dig en avkastning så finns ju en poäng att starta avkastningen förr snararen senare, så länge investeringen är nåt du kan hantera. Tar du lån osv är det ju en mer komplicerad kalkyl i hur ändras å sånt där.

Av nikwid
Skrivet av Aka_The_Barf:

hur mycket får ni av eran anläggning nu på vintern? Skottar ni panelerna så dom blir rena? Hur mycket skiljer det mot sommaren? Gör snö det hela mycket värre eller är det inte så stor skillnad mot när det bara är molnigt?

Bor i Borlänge. Vi har fått rätt mycket snö ändra sen november. Det ger ingenting nu, annat än nån dag när det rasat ned vid töväder så har vi fått som bäst 4-5 kWh.

Det att jämföra med bästa dagarna i somras på 120 kWh. Vår anläggning är på totalt 45 st 405W paneler. 21 st monterade i söder med 12 +12 st i en parallellkoppling i öst/väst. Teoretisk 18,2 kWp men eftersom inte allt är i söder har vi reellt lite lägre. Under perfekta soldagar maj-juli låg vi på 13kW mitt på dagen. (Om sol gick i moln så paneler svalnade och sol sen tittade fram kunde det gå en bit över 15 kW en stund. Rätt nöjd att vi gick på en 20 kW hybrid växelriktare istället för 15 kW som först rekommenderades.)

Se nedan för vår produktion per månad. Hela året finns inte då vi installerade i maj men det syns tydligt trenden. Det syns också hur mycket skillnad det blev när augusti var så regnig medan maj-juli var nästan konstant sol. Totalt har vi sålt el för prick 3000 kr hittills, vilket ju är usel ersättning per kWh. Spot priset har varit lågt, till och med negativt under vår och sommaren. Så vi ser på att ta in batteri för att dels öka egenanvändning och dels få till ödrift och kunna ladda på låg spot på vintern och bruka senare. Helt sjukt om de nya tolkningen kring grönt bidrag gör att man inte kan få använda batteriet på vintern när egen produktion ändå inte går... Det kan inte vara avsikten.

Produktion förbrukning och inmatning per månad

En perfekt solkurva

Av nikwid

Tänker att det här kommer bli som bläckstråleskrivare med olika substanser som kleggar igen, torkar och måste bytas. Men bara att köra tvns rengöringsprogram innan filmen så det luktar all världens dofter i vardagsrummet lagom till fredagsmyset.

Sen kommer en rapport många år senare om att vissa av substanserna som används i doft tv kan vara cancerframkallande. Vilket också passar bra till akrylamiden i chipsen såklart.

Hmm, tillåt mig att vara aningen skeptisk.

Edit: Det är självklart cool teknik. Ett ställe där jag kan tänka mig att det gör sig bra, är för att utöka upplevelsen för personer vars andra sinnen är reducerade. Tänk en synskadad person som kan få uppleva ljud och doft från nån magnifik plats i naturfilmer. Det kanske kan kompensera för att inte se de storslagna vistas som visas.

Av nikwid
Skrivet av cyklonen:

Men det pågår ju... Gratis till och med 11 januari, så nästan en vecka till.

Enligt första stycket i artikeln. Kanske de är fel?

Citat:

Sedan 20 december har Epic Games gett bort spel varje dag och det har varit möjligt att lägga vantarna på titlar som Fallout 3, Ghostwire: Tokyo, The Outer Worlds och Saints Row utan extra kostnad. Den dagliga gratisresan är nu över och Epic har gått tillbaka till att ge bort spel på veckobasis, men företaget rivstartar året genom att ge bort Marvel's Guardians of the Galaxy.

Av nikwid

Tack för tipset. Synd man missade att det varit en gratis run. Sånt får gärna göras en nyhet om när det pågår.