Inlägg

Inlägg som nikwid har skrivit i forumet
Av nikwid
Citat:

Ursprungligen inskrivet av az1e
Det är ett 790X chipset dvs. inget integrerat grafikkort. Jag skulle även valt den benqskärmen framför ditt val(beror ju självklart på hur stor skärm du vill ha) Samt att du får med ett 4870.

Kvarstår vid mitt förslag

Ahh, men den skärmen står ju som analog. En DVI-ingång vill jag ju ha. Nog för att analogt kan ge bra kvalitet, men det känns som att man går åt fel håll då, speciellt om man lagt pengar på grafiken i övrigt.

Skärmen vill jag gärna ha i 1900x1200 upplösning, vilket verkar medföra 24tumare. Det känns som att om man kostar på datorn så vill jag också kunna utnyttja den. Får leta runt på bra 24tumare, man verkar klara sig på knappa 3000kr.. fast det kanske det är värt.

Tog ett 4870 med 1Gb nu. Problemet är att priset springer iväg på en gång. Phenom II var inte heller gratis om man jämförde med Q6600. Sen att den är bättre är ju en annan sak. Börjar dock fundera på om jag överskridit prisklassen med Phenom II och 4870. Uppe i 12k igen, och det är ju i det orealistiska fallet att jag kan köpa alla komponenter till lägsta pris.

http://www.prisjakt.nu/produktlistor.php?do=lista&b=601657

EDIT: Jag bar nog iväg lite grann i min iver där. Gör ett nytt försök att få ner priset, och måste säga att detta känns bra mycket bättre, ekonomiskt sätt: http://www.prisjakt.nu/produktlistor.php?do=lista&k=601853

EDIT2: Och efter ytterligare mer efterforskning och sömnbrist så har jag insett att du har helt rätt az1e: benqskärmen är riktigt nice. Kollade ett tag på Samsung T200/T240 skärmar. T200 var riktigt prisvärd, ~1400kr, men för att få upp till 24" fick man lägga på kring 2000 mer så det tog emot. Men BenQ E2200HD 21,5" verkar kanon. Snabb som T200 (2ms respons) men ett par tum större och då högre upplösning. Annars verkar det vara svårt att hitta 22"are med högre upplösning än 20"arna, å då förlorar man ju lite av poängen, såtillvida man inte sitter långt ifrån skärmen.

Jag tror faktiskt att jag börjar få koll på vad jag ska beställa nu. Tusen tack till alla som tipsat!

Av nikwid

Härlig respons man får här! Tackar

Okej, så jag antar att jag kastar om helt och baserar det på AMD istället för nVidea och Intel. Få se om jag förstår detta rätt bara: Är det så att ett nVidea chipset moderkort kan ha både Intel och AMD CPU:s men bara nVidea GPU:s; ett AMD chipset enbart AMD CPU:s men däremot både nVidea och AMD GPU:s; och ett Intel chipset kan bara ta Intel CPU:s men både AMD och nVidea GPU:s. Right? (Försöker få nån slags grepp över relationen mellan märkena, för byter man moderkort kanske man inte kan ha ett grafikkort å det är ju rätt kass om jag missar det.. )

Vad tror ni om denna blandning då? (Ganska lik ditt förslag az1e) http://www.prisjakt.nu/produktlistor.php?do=lista&k=601076

Använder ett 790FX (GX verkar ju vara med integrerade grafikkort vilket känns som slöseri med pengar),
AMD Phenom II X4 940 Black Edition (3,0GHz),
Asus Radeon EAH4850/HTDI 1GB,
Western Digital Caviar Black WD5001AALS 32MB 500GB

Av nikwid

Idéer om denna gaming-konfig? ~10k

Hej!

Jag tänkte bygga ihop min allra första dator och är alltså inte så insatt i datakomponentvärlden. Syftet är primärt att det ska vara en speldator, och min budget ligger på kring 10 000kr inklusive skärm, tangentbord och ett par dugliga högtalare. Dessa är dock enbart menade för lite spel- och windowsljud då jag redan har ett gudomligt hemmabiosystem. En spejsad design är en bonus, haha.

Jag slängde ihop detta lite snabbt, men vill gärna ha förslag på vad som är svagaste länken, eller om någonting är onödigt dyrt i förhållande till det andra? Kommer jag behöva skrota massa saker vid en uppgradering? (Håller moderkortet måttet så att säga?)

Komponenter för ~12 000kr - detta skall helst inte ökas i pris då jag redan ligger lite över budgeten.

Grafikkorten: Är det värt att skaffa ett med 1Gb minne, eller är det bara en dum "framtidsåtgärd" som man egentligen inte har nytta av? Förstår det som att spel inte utnyttjar 1Gb nu som det är ändå. Det står lite mellan ett GeForce 9600 GT 1Gb och ett GeForce 9800 GTX+ 512Mb.

Moderkortet:
vad är det för skillnad mellan nVidias 5, 6 och 700 serie egentligen? 600 serien verkar ha eSATA, vilket jag i och för sig har en extern disk som har, men jag tror nog att Firewire duger rätt bra. Vad sägs?

Jag vill också kunna köra SLI/Crossfire vid en uppgradering, så det är viktigt att det finns stöd för det.

Processor: Jag känner spontant för en Quad Core då jag förstår att de är lättare att överklocka än Dual Core, även om Dual sägs vara bäst gaming-wise, men jag lyssnar gärna på förslag.

Nätagg:
Hur mycket kräm behöver jag, och hur tar man reda på det?

Mycket tacksam för svar.

Vänligen,

Niklas