Inlägg

Inlägg som nikwid har skrivit i forumet
Av nikwid
Skrivet av Yatagarasu:

Att jobba hemifrån ska definitivt anses vara ett rimligt alternativ så länge en arbetsgivare inte betalar resan för att ta sig till kontoret för den anställda. Förutsatt att det rör sig om jobb som kan skötas hemifrån det vill säga.

Kan tycka att det är helt sanslöst hur arbetsgivare kan sitta och kräva att folk ska pendla upp emot 20+ mil om dagen, och dessutom betala detta ur egen ficka. Sedan när folk lämnar/de har svårt att anställa folk lokalt, då sitter de och grinar över att det saknas kompetens.

Nej, kompetens finns. Kanske bara inte i just den stad du etablerat ditt företag.
Dags att kliva in i 2000-talet och vara lite flexibel. Om det inte går att arbeta på distans, locka då med annat som boende/betalda resor (eller andra förmåner) för den som ni önskar ha på er firma för att bibehålla nivån av kompetens som eftersträvas – lön är inte allt, arbets-fritids-balansen och hur folk prioriterar ser idag annorlunda ut.

Jag har svårt att tro att någon arbetsgivare kräver att man ska pendla 20+ mil till kontoret. Man kan däremot förvänta sig att de anställda ska dyka upp ibland, och om någon anställd då bor 20+ mil bort och har accepterat anställningen (utan betalda resor), ja är det då arbetsgivarens fel att det är långa resor? Det låter lite som man kanske tagit ett ej genomtänkt beslut från arbetstagaren. Men också arbetsgivaren då en sån situation du beskriver känns som upplagd för problem på sikt.

Håller med dig om att man ska se på möjligheter och hitta kompetens via distans. Men kan säga från erfarenhet att det är svårare att få samma upplärning och utveckling hos de som befinner sig på distans. Vi har ingenjörer som i princip kan jobba på distans, men de som är nära verkstäderna nästan dagligen har långt brantare utvecklingskurva än de som sitter på distans. Vi ser samma sak hos konsulter som aldrig satt sin fot i en verkstad: det blir inte särskilt bra lösningar många gånger, för att de aldrig har pratat med en arbetare på golvet, eller i matsalen, eller en kollega som just själv varit ut och kört sig nåt nytt. Kunskap som kan sprida sig över en kopp kaffe men inte hinns tas upp i nåt digitalt möte.

Men det här beror säkert mycket på typen av arbetsuppgift. Mjukvaruutveckling kanske går bättre än byggkonstruktion.

Av nikwid
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Jag hade 100% jobbat hemifrån heltid om jag fick. Hatar att vara på kontoret. Men kräver 3 dagar på kontoret från arbetsgivaren. Uppenbart varför också. Pga ansvaret om arbetsmiljön.

Varför hatar du att vara på kontoret om jag får fråga? Låter ju inte som du har rätt jobb eller kollegor eller chef om du behöver söka tillflykt bort från kontoret?

Jag kan förstå de som har långt att resa och som har väldigt självständiga roller som kräver lite interaktion med andra. Klart det är praktiskt att jobba hemma. Men det är viktigt att komma ihåg att verksamheter byggs av människor, och människor behöver mötas och interagera. Digitala möten fungerar bra i många avseenden, men de fungerar så mycket bättre om de kompletteras med att ses fysiskt ibland. Kanske inte ses i konferensrum, utan då är kaffe-pausen desto viktigare.

Av nikwid

Gå ned 10% i lön mot att gå ner 20% av tiden (dagar i veckan). Inte svårt att förstå hur många lockas av det, men det känns inte hållbart. Jag vet att ett argument är att man kan vara mer effektiv de andra 4 dagarna, men det där håller bara en tid innan det klingar av. För majoriteten i alla fall. Samma som att få ett lönelyft eller bonusar, det kan höja prestationen under en tid, innan man vänjer sig vid det nya normala. Sen finns såklart de som skulle klara detta bra också, men jag tror inte på det på bred front.

Att kunna jobba hemifrån är bra, men jag skulle bli galen om det var det enda jag kunde göra. Jag vill inte att hemmet blir ett kontor där arbetet sitter i väggarna, och det är trevligt att träffa kollegor på kontoret. Där kan jag också gå helt upp i min professionella roll. Hemma blir det krock med rollen både som pappa och man med split fokus. Men ibland är det praktiskt, och att kunna jobba hemma nån dag i veckan (medan övriga familjen inte är hemma) kan ge tid för fokus som annars är svårt på kontoret när det blir mycket ad hoc frågor.

Liksom det mesta i livet så är en balans bra.

Av nikwid
Skrivet av THB:

När en licens kostar runt 100-200:- så är det ingen big deal imho.

Du glömde en nolla där va? Eller har du någon studentrabatt eller liknande?

Av nikwid
Skrivet av BergEr:

Bära runt på 17" laptops är fan jobbigt och hade inte valt en så stor för jobbet iaf

Håller med, det hade inte varit mitt val heller. Kör ultrabook för de gånger jag behöver datorn på språng, annars är det stationärt. Min poäng var att om man nu behöver stor skärm på språng, så är det ju kanske inte på platser man också släpar med sig löst tangentbord och mus. Jag menar, ska man maila eller skriva något dokument på tex tåget så lär inte din setup vara så smidig. Medan väl framme i stugan så fungerar det fint, och man kan då till och med ha en dedikerad skärm stående.

Det där extra tangentbordet Jonas länkade känns mer som en påklistrad lösning på ett problem som inte borde finnas på en laptop till att börja med.

Det jag kan se denna fungera bra för är grafiska designers som kanske jobbar mycket med stylus, om den ny har stöd för detta. Men jag skulle då mer klassa den som en padda.

Gillar annars tanken att köra den som telefon, större är ju helt klart bättre 😂

Av nikwid

Enligt bilden saknas ju fysiskt tangentbord hel, dvs detta är en vikbar tablet?

Det enda som skulle locka med en sån här är om man kan koppla in mus och tangentbord och ställa skärmen i landskapsläge för en lite större arbetsyta. Men det blir ju meckigt och kräver ju att man då ska släpa med lösa tillbehör. Och då är väl en 17 tum laptop mer smidigt, det går att ha i knät osv. Alternativt har man tillbehören på platsen man anländer till, men då känn som man också kanske kan ha en skärm stående där.

Det blir ett nja för min del. Men cool teknik helt klart.

Av nikwid

Google wifi mesh med 3 enheter täcker hela huset. Originalet, inte de som kallas Google Nest. Även stationära datorn kör wifi, förra med kabel från en Google enhet, nya datorn med inbyggd wifi i modermodemet. Fungerar toppen.

De 5 övervakningskamerorna runt huset kör dock trådat POE till en Ubiquity switch med inkopplad cloud key. Vill inte belasta wifit med 5 konstanta videoströmmar i onödan.

Backup går mot molnet med alla foton i Google One moln (kör ju Android) och övriga filer på datorer kör mot Onedrive där jag har 1TB. Behöver inte mer, tiden med massa filmer och foton på datorn är förbi sen länge, så det är inga gigantiska datamängder som ska backas.

Av nikwid
Skrivet av Downloader:

Jag köpte via klarna. För att testa vad som skulle hända om man blir lurad någon gång, hur processen går till. Först ville de att jag skulle skicka tillbaka varan, vilket var uteslutet, då den ändå är bluff, varför ha tillbaka den då?

Försedd klarna med bevis att det var en bluff produkt.

Slutade med att klarna tog striden och jag behövde aldrig betala eller skicka tillbaka varan.

Klarna köpskydd är bra, har själv använt det, då med en svensk butik som började krångla och inte ville ta tillbaka en vara efter jag ångrat mig. Och faktura rent generellt är ju bra då man inte betalat innan. Man kan alltid bestrida en fordran. Det är fordringsägare som måste bevisa sin rätt. Det kan vara bra för gemene man att veta att påminnelser och inkassokrav, oavsett om de kommer direkt från försäljaren, via inkassobolag tyv Svea, payEx eller liknande, eller till och med kronofogden, inte har någon juridisk bäring så länge man tydligt svarar och sakligt bestrider kravet.

Det som händer då är att inkassobolag (eller Kronofogden) går tillbaka till fordringsägaren och meddelar att fordran är tvistig, och att de inget mer kan göra.

Fordringsägaren måste då väcka talan vilket blir i tingsrätten. Och det ska mycket till att någon som säljer bluffprodukter eller inte följer konsumentköplagen skulle göra det.

Sen finns ju andra bra verktyg förutom ovan. Handlar man på kort så kan det finnas försäkringar eller likande för att få tillbaka sina pengar via sin bank eller kortutfärdaren. Jag hade ett sånt fall för många år sen där jag fick en defekt bildskärm. Efter många turer där leverantören vägrade ta tillbaka den så fick jag ersättning från mastercard. Finns en tråd om det här:
Fighten mot Overclockers UK

PayPal är också bra, bara man använder deras eget system för att öppna en claim om något är fel. Då måste försäljaren svara där och visa på att allt stämmer. Om de inte agerar så får man tillbaka pengarna per automatik, åtminstone var det så för några år sedan. Då hade jag en vara som aldrig kom fram, öppnade en claim, och fick tillbaka pengarna 14 dagar senare. Försäljaren försökte få mig att stänga min claim hos PayPal och använda deras system istället. Den luringen gick jag inte på.

Tl:Dr. Det är viktigt att stå på sig när man har rätt. Fall inte för läskiga betalkrav om de är fel. Det finns många sätt att vinna och det är försäljaren som måste bevisa att de har levererat rätt produkt.

Av nikwid

Kan också slå ett slag för att använda tex chat GPT (3.5) för att ställa frågor, ge exempel på kod, förklara kod OSV. Det går också bra att fråga om principer för hur man kan bygga olika webb applikationer mm, vilka språk som är lämpliga och hur de interagerar med varandra.

Det ihop med tidigare rådet w3schools är jättebra när man sitter och jobbar med ett projekt.

Jag är bara hobby programmerare men kom igång rätt bra genom att ta över en redan skriven hemsida och fick börja klura ut hur man fick göra för att ändra saker. Det här var för ca 20 år sedan så den var ju simpel jämfört hur sidor ser ut idag, men att starta med något lagom avancerat och studera koden parallellt med att knacka egen kod kan vara bra istället för att bara starta med ett vitt papper. Jag köpte också någon bok om grunderna i php som gav en bra grund, men idag kan man säker få samma sak via Youtube eller andra online guider.

Lycka till med din karriär! Och även om du mot förmodan inte skulle landa helt som webbutvecklare så är det en bra merit att kunna en del om hemsidor och webb applikationer. Det finns säkert många mindre företag som kan ha behov av att få liv i sina webbsidor eller ta nytta av webben på andra sätt, men som inte har resurser att anlita programmerare heltid. Där kan du säkert även under dina studier kombinera det med tidigare utbildning, det kanske finns firmor som behöver lite enklare skötsel av sin hemsida? Sånt gjorde jag som extraknäck under mina egna studier.

Av nikwid

Hittade nån färgexplosion med mycket svart för min 42" LG C2 som annars blir rätt ljus. Med tanke på storleken så blir det faktiskt en del bakgrund som syns här och där, jag maxar inte fönster längre utan har faktiskt lite mer yta både på bredden och höjden än jag helt kan använda för arbete (spel maxas såklart), så fönster kan flyttas runt mer fritt på ett skrivbord som skymtar ibland.

Har matchat färgen i lådan samt argb strips under bordet i liknande nyanser också. Trevlig ambiance på kvällen.

Av nikwid
Skrivet av Sarg:

Folk vet inte vad "klistra in som värden" är för något enligt min erfarenhet.

Jag tror mycket av problemen med hantering av Excel hade lösts om det klistrade in värden som default, istället för formler, formatering osv. Jag menar, kan man inte formler så ska man inte heller klippa och klistra i dem...

När jag gör verktyg i Excel så försöker jag alltid tänka vad som kan hända om en användare sätter på sig ögonbindel och börjar klippa och klistra eller drar i rader och kolumner hej vilt, och låser sen allt som inte är en input cell. Måste man låta antal rader eller kolumner vara dynamiskt så kan lite VBA kunna göra det via dedikerade knappar, så ingen kan infoga rader själv på fel sätt. Det brukar fungera bra.

Olåsta ark där man tydligt markerat i färg och skrivna instruktioner vad som är input och hur allt fungerar, och därtill muntligt haft genomgång med användarna hur man ska göra, dessa fungerar aldrig ändå. Speciellt ekonomer har inga skrupler i att manuellt skriva över nån formel mitt i en nån kolumn med hundratals rader, istället för att skicka in rätt data.

Med det sagt låter det ju inte som python i Excel kommer råda nån bot på detta. Tyvärr.

Av nikwid
Skrivet av BasseBaba:

Passionerat tal om all skit folk gör i Excel

Jag håller med dig till fullo, fasen vad folk kan klanta till saker i Excel. Man klipper och klistrar och förstör formler och ignorerar till och med varningar om att just sådant händer. Helst hade man velat ha något där det inte gick att klanta till. En idiotsäker lösning. Men finns det inte nåt talesätt att om man tror att man har gjort en idiotsäker lösning så har man sannolikt underskattat idioternas uppfinningsrikedom...

Det jag menade med låg tröskel är att i de fall där det kanske inte finns resurser att köpa in riktigt programmerade verktyg eller anlita en egen programmerare, där kan Excel göra mycket bara man har lite kreativitet. Och i ditt exempel kan man ju lika gärna peta in data i nåt annat verktyg/program som ingen kan läsa utan att vara programmerare, och det blir lika mycket en svart låda som Excel för verksamheten som man likt förbaskat baserar sina beslut på. Inget verktyg kan lösa "skit bakom spakarna".

Av nikwid
Skrivet av Iskra:

Lite smolk i bägaren: "När Python i Excel är färdigutvecklat kommer det säljas som en tilläggsprenumeration". Då blir det ju inte något man kan förlita sig på att det finns tillgängligt.

I LibreOffice kan man redan scripta sina kalkylblad med Python utan att betala något. Hoppas att det går att få till kompatibilitet mellan lösningarna (MS lär ju göra allt för att undvika det, men det borde gå att lösa från LibreOffices håll).

Om Libre office har stöd för python Idag, vad händer om man öppnar en sådan fil i Excel? Ligger förresten python med i filen för kalkylbladet, på samma vis som VBA, eller är det separata filer som kopplad mot kalkylbladet? Och kommer python miljön inkluderad i libre office eller måste man fixa den själv?

Av nikwid

Det här låter trevligt! Vi jobbar mycket med Excel, som är fantastiskt i att tröskeln är så låg, det är lätt att göra små program som användare enkelt kan jobba i, men jag har till slut börjat kika på python för att vi helt enkelt tagit Excel så långt det går. Vi gör beräkningar för hållfasthet inom stål och betong, och det är så stora och omfattande beräkningar, massiva matrisformler som itererar fram jämviktslägen, att det börjar bli riktigt segt. Och speciellt efter att MS gjorde någon uppdatering i hur Excel hanterar matrisformler för något år sen så är det riktigt segt.

Att gå över till VBA känns för knöligt och inte så säkert, det måste vara enkelt nog att granska så det inte blir något fel. Att helt bygga ett program i python med webbaserad gui har varit planen. Python i Excel kanske kan vara ett sätt att successivt ta sig dit, men om det inte kommer vara tillgängligt för alla utan extra betald licens känns det ju som det kommer bli för nischat.

Edit: läste kommentarerna till posten från MS i länken i artikeln och det här är ju för nu vara för data-analys, inte automation eller beräkningar, och det fungerar bara som script i formler på formen =PY(#python script) inte som en dedikerad editor likt VBA. Med andra ord är detta bara för en liten skapa personer som kan python och hellre använder det än Excels redan bra verktyg för att just analysera data. Suck.

Av nikwid

Intressant. Synd att hela rapporten är låst, men abstract pratar om mikro-sprickor, inte nano, dvs riktiga stress-sprickor. Såna är ju helt klart super intressanta att motverka, om det går.

Nu gissar jag bara men det bör vara nåt som motverkar formation av oxider och omkristallisering i sprickans yta, så att ytan fortsatt blir reaktiv. Nu är det ett tag sen jag läste tekniska ytor men någon form av tillgängliga orbitaler* bör kvarstå, lite som katalytiska ytor fungerar. En katalysator skall dock (helst) inte reagera permanent med ämnena de ska katalysera, medan ytan i detta fall verkar göra detta. Det kan dock ha att göra med att det reagerar med lika ämne, i princip så "svajar elektroner fritt" efter sprickan har uppstått, och reagerar åter när den mekaniskt sluts.

Frågan är om det som de nu har observerat är mekanismen till varför vissa legeringar inte uppvisar mekanisk utmattning, så länge belastning hålla under vissa nivåer. Tex vissa titan-legeringar. Används tex i komponenter till turbiner. Rimligen kan mikro-sprickor uppstå även vid låga belastningar, men de blir så pass små att de åter sluts.

Som sagt, synd inte fler delar av artikeln finns öppen (men jag förstår varför), det lär stå vad de har resonerat kring, men vet inte om jag vill starta en prenumeration på Nature bara för detta.

*orbitaler beskriver är hur elektroner rör sig i rummet (var de kan förväntas finnas). Det är en mer korrekt men mer komplicerad modell än de elekteonpar som beskrivs i Bohr-modelle, för de som kommer ihåg högstadiet atom-modell).

Edit: Att detta ska leda till mer hållbara hårdvarukomponenter kan vara så, men om det verkligen är något som man har hittat här så bör det vara mer intressant inom större applikationer än just hårdvara. Att överdimensionerade konstruktioner som broar, hus och fordon för att så pall mot utmattningbrott innebär enorma kostnader.

Hårdvara som fallerar på grund av just mikro-sprickor och samtidigt inte börjar bli så gammal att den ändå bör bytas (pga hastighet eller annat slitage) bör inte vara så vitt utbredd, eller? Jag har inga siffror här, men det är känslan kring beräknande kretsar och minneskretsar som ju måste hänga med i ökade hastigheter. Undantaget är väl lagringsmedia som kanske kan dra nytta av att få ökad livslängd, men även där bör nyare teknik där mer data kan sparas på mindre yta (med högre läs/skriv hastighet) leta till ekonomisk vinning som ändå ger incitament till att byta kontonuerligt?

Av nikwid

Här var lite intressant läsning kring Wireguard och dess för och nackdelar. Ingen aning riktigt kring vem som ligger bakom denna sida, men jag fick den från vår IT-admin och den verkar rätt gedigen med mycket info kring säkerhet på nätet. Men som med allt, bedöm själv hur trovärdig info är, om det är subjektiva åsikter eller objektivt. Jag uppfattar i alla fall artikeln om Wireguard som rätt trovärdig.
https://restoreprivacy.com/wireguard/

Av nikwid
Skrivet av SanTeoX:

Yes opnsense har stöd för det. Jag ska sätta upp en site-to-site vpn om några dagar här med opnsense. Ska bli intressant..
Har börjat spana in konfigen för det i opnsense, verkar rätt lätt att sätta upp.

Edit: Skulle vilja testa pfsense, men kommer inte göra det förrän det finns stöd för wireguard.

Intressant. Tolkar det som du ska sätta upp permanent-tunnlar då?

Jag funderar på om det kan gå att använda detta för att koppla ihop våra fyra olika kontor (i tre länder), istället för våra idag ganska åldrade Cisco ASA 5505 burkar som jag tror kör nån form av SSH eller ipsec. Det är ju separat hårdvara, men om jag tolkar nyheten och kommentarerna här så kan man alltså rätt enkelt installera och konfigurera upp VPN på våra servers, för både site to site och låta användare tunnla in via nån valfri klient (ev Windows inbyggda?)

VPN är inget jag sysslat med att ställa in själv och har inte bekymrat mig om att skaffa det hemma heller, men har bråkat en hel del med krånglande klient mot jobbet som disconnectar i tid och otid. Vi har också lite ont om licenser nu när många jobbar hemma, och vill ogärna köpa nåt om det finns lika bra eller bättre open-source lösningar.

Jag behöver alltså några goda råd om vad man kan göra med lite modernare alternativ så att jag kan peka vår IT konsult i rätt riktning. Vi har rätt tung trafik, mycket CAD och andra stora filer som permanent synkas via DFS och PeerLink, så kan man få upp prestanda med detta är det en ytterligare bonus.

Så, om nån har erfarenhet av företags-VPN-lösningar och vill ge nåt tips så skulle det uppskattas varmt

Av nikwid

Kul, men hur kan de har rätten att sälja detta? Det borde ju inkräkta på Valves immateriella rättigheter, eller har de licensierat storyn på något sätt?

Får hoppas det lever upp till dagens standard, en start 2006 med source motorn kan ju tänkas ha både en och två saker som ser gammalt ut med dagens mått, även om det är uppdaterat jämfört originalet.

Av nikwid
Skrivet av Neon:

Jag försöker reda ut just detta, har kört Arvid Nordqvists Etologiska Solid i både färdigmalt och hela banor i blind test sida vid sida. De hela har jag malt i en wilfa WSCG-2 och efter ett par försök har jag hittat rätt grovlek men jag vill inte påstå att någon av oss uppmärksammar en JÄTTE skillnad i smaken. Visst finns det en aning men just nu är den inte värd det extra jobbet.

Att ni är duktiga och håller kaffet lufttätt och kallt gör sannolikt att ni inte märker skillnad, för processen går långsammare då. Jag syftade mer på så som gemena man gör, har kaffet i en burk med en del luft i, som dessutom öppnas dagligen. Då går det på några dygn att klart försämra smaken.

Jämför du med någon mindre bra böna som malts själv som har för mycket syra så kanske inte skillnaden heller upplevs så stor.

Och sen ska du såklart bejaka kaffe-nördandet, come to the dark side

Skickades från m.sweclockers.com

Av nikwid

Kaffebryggare är mindre viktigt, det absolut allra viktigaste du kan göra för din kaffe-upplevelse är att mala kaffet direkt före bryggning, inte i förväg. Förmalet pulver är aj aj, det tappar smak inom ett dygn och blir surt. Bra kvarn ska man ha, Graef är bra, jag har CM 80 men 70-serien har samma malverk men chassi i plast.

Därefter är bönorna viktiga. Jag rostar allt kaffe själv i en Gene Cafe CBR-101 vilket är kul och blir galet gott, men det finns ju många bra bönor i vanliga mataffärer nu, eller nån kaffeaffär, typ kaffe Kahl. (Hett tips, deras Yirgacheffe från Etiopien är i särklass min favorit och var det som fick mig in på kaffe-nördandets väg!)

Själva bryggningen görs bäst som en pour over från vattenkokare direkt i ett filter i kopp eller thermos, för då blöts det upp ordentligt. Vattnet ska sjuda, inte koka. Man ser att man fått rätt temp när det bildas gyllene skum ovanpå. Blir det bara svart är det för kallt och blir det en slags diskmedels-bubbel reaktion är det för varmt.

Tl:DR: Mal kaffet från bönor direkt innan du brygger.

Skickades från m.sweclockers.com