Inlägg

Inlägg som klk har skrivit i forumet
Av klk
Skrivet av Petterk:

@klk: Att överlova något är inte bra, men det visar mest att de inte kan stå emot pressen från dig. Det spelar ingen roll hur engagerad personalen är i ditt ärende, de kan inte ta beslut själva och får inget beslut högre upp på en dag i sådana ärenden.

Det är just ledningen som inte tycker det ska finnas obegränsad med goodwill och som tycker det är okej med långa processer, det är ledningen som sitter och räknar på att vissa kunder inte är värda att behålla. Behandla personalen som människor.

Här står det att man alltid har två veckors ångerrätt.
https://www.radron.se/vardagskunskap/guide-sa-klagar-du-nar-k...
Kan det möjligen vara så att man såg att jag inte längre har den rätten eftersom jag köpte datorn för mer än två veckor sedan och därför chansar?

Av klk
Skrivet av Petterk:

För övrigt ska du nog släppa din kritik mot personal tisdag ett tag, om du står där och stressar upp dig och de tror att du förstört datorn så är det inte konstigt att de säger att du kan vända dig till din drulleförsäkring. Då det kan uppfattas fel ska det inte läggas fram på det sättet, men vi lever i verkligheten och personalen blir stressad om du är stressad. Är du stressad finns det inte mycket utrymme till att reda ut eventuella missförstånd. Såg det absolut från din sida första gången jag läste det, och du ska absolut inte uppfatta ett svar från personalen på det sättet. Du har eget ansvar så ställer man frågor rent allmänt, som i att "Vad kan jag göra då om inte ni hjälper mig" så blir det snabbt fel.

Förstår att det kan uppfattas så när jag "gnäller" här men jag kan nog med stor säkerhet säga att det inte finns förlåtande omständigheter för hade på ett trevligt sätt framfört det hela och han stod och funderade ut olika strategier.

Möjligen försökte han lura mig i en fälla när jag tänker på det i efterhand, alltså få mig att ta det förslaget om det faktiskt varit så att vi haft sönder datorn. Jag är långt ifrån typen som då hade gått till affären och gjort en fuling, det hade jag aldrig kunnat med men det tillhör nog undantagen.

Har agerat mycket trevligt vid alla kontakttillfällen, kanske för trevligt för trevlighet kan också uppfattas som mesigt och då tror man eventuellt att "vi kan säga så här så är det ärendet glömt, personen är för mesig för att protestera"

Tycker också att det är viktigt att denna typ av problem löses, ofta förstår inte företag (elgigantens ledning begriper men säljare på golvet...) hur mycket sådant här kan kosta även om det inte kostar direkt. Det är redan en hel del i mina umgängeskretsar som känner till historien och är nyfikna vad som hänt. Har många vänskapen som köper mycket hårdvara. Blir kunder dåligt bemötta så brukar vilja att berätta det bli ganska stor, och det kostar i bortfall för man påverkas såvida det inte är en monopol/oligpol-situation.

De som var med på kalaset har ju pratat med sina vänner och så vidare

Förklaring till "mesigheten".
Att jag tror det kan vara så beror på att de inte återkommit när de sagt att de skall återkomma. Säljaren sa att han skulle ringa dagen efter men så vart det inte, inte förrän jag kontaktade elgiganten igen bemödade de sig att ringa

Av klk
Skrivet av twit:

Ur företagets synvinkel är det inte något märkligt resonemang; "Skador från fabrik är exceptionellt ovanliga medan åverkan av kund är någorlunda vanligt förekommande, därför betraktar vi principiellt denna typ av skador som orsakade av kund."
Det innebär absolut ett tjorvigt läge för de kunder som faktiskt inte orsakat skadan, men det innebär inte att slutresultatet är att kunden får stå för skadan.
Förhoppningsvis kommer en kund som försöker dra en fuling och hävdar att skadan fanns vid öppnande men egentligen själv orsakat den inte dra ärendet vidare medan en kund som ärligen inte skadat datorn protesterar och tvingar företaget lägga tid på ärendet.
Som exempel, det gick i ditt fall två veckor mellan köpet och reklamationen hos EG. En rimlig reaktion från företaget är då att "Kunden har haft datorn i två veckor, solklart att skadan uppstått under denna tid." medan ditt förtydligande att det handlar om en födelsedagspresent som inte öppnats (särskilt då detta kan styrkas) förklarar det passerade tidsspannet och eliminerar det argumentet för företaget.

Absolut, och det var jag helt förberedd på. Var absolut inte otrevlig eller på annat sätt motsträvig för att beskriva situationen. Första säljaren på Måndagen uppfattade jag också som ok även om hans "befogenheter" troligen inte räckte. Han sa att han kunde se att vi inte orsakat skadan och när man sätter på datorn så kommer man direkt till registreringen för windows, alltså borde det tyda på att vi knappt haft igång datorn. Det här förklarade jag för första säljaren på Måndagen som bad mig återkomma.
Det var tisdagssäljaren med "mer befogenheter" som var fräck.

Skrivet av twit:

Eftersom det finns gott om kunder som inte är ärliga har jag tyvärr svårt att se hur företaget skulle ha en annorlunda inställning, och detta är inte något som är isolerat till Elgiganten utan samtliga återförsäljare har detta som grundprincip.

Det argumentet köper jag absolut men att som tisdagssäljaren göra, förutsätta att man inte är ärlig har jag svårt att acceptera. De måste ändå utgå från att kunden är ärlig, först om de fattar misstankar och får luddiga svar, då kan de ifrågasätta mer.

Av klk
Skrivet av Pyka:

Antar att det är någon form av härdat glas i mobiler. Då är de svagaste punkterna i kanterna (kantspänningar). Tar denna teorin ifrån de härdade glasen vi tillverkar.

Skärmen har säkerligen spruckit upp mer då den öppnats då den är något böjlig.

Ungefär som en vindruta spricker upp efter ett stenskott av trycket från vind och karossens vridningar.

Här är datorn som levererades med söndrig skärm. BlackFriday så den hade rejäl rabatt.
Ytterligare en sak som är märkligt i fallet är att den första säljaren som jag pratade med sa att om jag inte köpt den på REA så hade de bytt ut datorn på studds.

https://www.elgiganten.se/product/datorer-tillbehor/barbar-da...

https://www.elgiganten.se/image/dv_web_D180001002855080/357645/h...

Av klk
Skrivet av Xyborg:

Nu kommer vi till pudelns kärna! Här kan jag hålla med dig! Men ditt faktiska bra budskap drunknade i tråkig attityd och vad jag tolkade som "The FED controls the world, man!" jargong som annars mest hittas i konspirationsvideos från internets begåvningsreserv.
Dessutom så är vi i en tråd som trots allt heter "konspirationer" - så du får ursäkta att jag misstolkade dina intentioner.

Du har för mycket fördomar;)

För om man ser rent krast på det hela. Man blir inte jätterik om man inte älskar pengar och rikedom. Så lätt är det inte så den typen av personlighet som bara vill ha mer och mer stannar inte upp när de "är tillräckligt rika".
Om en sådan personlighet ser möjligheten att tjäna mer pengar, de åker inte dit. Det är ju självklart att de också då gör det

Att hänvda det motsatta, det är isåfall en "konspiration"

Av klk
Skrivet av Pyka:

Egentligen inte speciellt svårt för en erfaren som hanterar/tillverkar glas o se vad som orsakat sprickan.

Dock måste man se hela glasets yta med kanter.

Misstänker att det börjat med en flisa vid produktionen av glaset som senare spruckit upp. Min teori om ingen tryckskada skett. Det hade dock blivit mer än en spricka.

Hanterar själv tusentals glas i veckan för serieproduktion av bilglas.

Om man fäller upp skärmen så går det en enda mycket "tunn" spricka från toppen till botten, minns jag rätt var det lite mer på höger sida. Jag såg den inte själv (lite äldre så min syn är inte som i unga år) med blotta ögat framifrån, såg först sprickan när jag tittade lite på sidan mot skärmen.
Har haft någon liknande spricka på mobil en gång även om den sprickan varit "grövre" som uppstått när moblen trillat i från ganska låg höjd. Tappat mobiler tidigare fårn mycket högre höjd utan att de gått sönder så vet att jag vart förvånad att glaset sprack då. Men mobilen föll liksom helt mot den platta sidan, inte på kant och det antar jag gör att det blir högre G-krafter.

Av klk
Skrivet av twit:

Återförsäljaren behöver inte bevisa vem som orsakat ett fel, det är en omöjlighet för någon part att göra. Det de kan göra är att visa underlag som styrker att datorerna kontrolleras åtskilliga gånger i fabrik, hur de paketeras och fraktas så att inga skador skall uppstå, att de sålt tiotusentals datorer utan att ett sådant här fel någonsin tidigare existerat ur kartong etc.

Vad jag tycker är så märkligt med resonemanget de har om en skärm är att de egentligen säger att en kund alltid orsakar felet om skärmen är sönder. Om man har den utgångspunkten mot alla så är det kanske heller inte så konstigt om de aldrig varit med om att en skärm levereras med spricka eftersom det enligt Elgiganten alltid är kundens fel.
Jag frågade Elgiganten hur jag som kund skall göra för att undvika att bli misstänkkliggjord för att ha orsakat felet, de viste inte hur jag skulle göra. Är det deffekt på skärmens glas/plast eller vad det nu månde vara för överdrag så är det alltid kundens fel.

Skrivet av twit:

@klk problemet är som sagt att det (ur Elgigantens perspektiv) är ruskigt mycket högre sannolikhet att skadan uppstått på grund av någon händelse efter att ni köpte datorn än någonting som uppstått dessförinnan.

Ja men det är ju självklart, givetvis levereras de flesta varor hela. Vore extremt korkat att sälja många trasiga produkter. Problemet är att det händer, kvaliteten är inte 100%, det är dyrt för tillverkare att kanske gå från 99% till 99,5%, kanske mycket dyrare än att gå från 90% till 99%.

Skrivet av twit:

Det är dock aldrig en omöjlighet att en skada fanns redan i butik, så det vettigaste är att skifta denna sannolikhet i er favör. Är ni absolut säkra på att detta inte orsakats eller kunnat orsakats av personen som öppnade datorn och därtill har gott om vittnen som var med vid tillfället och film som stöd lägger ni detta på hög framför EG och säger "Här har vi sådant som stöder vår sak, vad har ni?".

Japp, flera vuxna i rummet och film då det var min dotters 10års kalas.

Skrivet av twit:

Det är ingen jättestor kostnad för EG att ta detta, men det är än billigare om ni backar utan att ta någon större strid, och det är kostnaden som är det avgörande i sammanhanget.

Självklart inte kul att bli bestulen på 7500 (vilket var priset på datorn) men principen och beteendet, jag tycker hela ärendet är så extremt illa skött och deras förslag om att ljuga för försäkringsbolaget, det är ju försäkringsbedrägeri och det tycker jag signalerar en hel del om hur personalen på Elgiganten tänker. Har en del otrevliga ord på det beteendet

Skrivet av twit:

Var datorn originalblomberad när ni köpte den eller finns det möjlighet att det är en retur där EG missat sprickan?

Ja, inplastad och leverarades i kartong. Enda som eventuellt kunde gjorts bättre är att den kartong som datorn levererades i. Datorn har en kartong från fabrik men när Elgiganten skickar datorn så läggs den i en större kartong. Den var stor och bastant, man får slita en del för att få upp kartongerna för de är så hårda. Datorns låda inuti kan eventuellt ha glidit omkring en del.
Men jag sätter min peng på fabrikationsfel, det vore mycket märkligt om en skärm kan gå sönder för så lite. Då borde de ha otroligt många returer.

Med tanke på hur spricka ser ut med, att den är väldigt "fin" och går rätt igenom. Troligtvis har skärmen satts fast lite snett och haft spänningar till det brast.

Av klk
Skrivet av Xyborg:

Ok, det uppfattade jag inte alls att vi diskuterade. Men ja Cantillon-effekten är i allra högsta grad verklig och gagnar de som ligger "överst" i det monetära flödet. Men det gagnar inte bara Blackrock - det gagnar alla finansiella institutioner eftersom det är från dem FED och andra centralbanker har köpt upp massvis med finansiella instrument, för att trycka ut likviditet på marknaden.

Och där har du "poängen", finanseliten om man kan kalla dem det fyller fickorna med pengar, och varför skulle de inte göra det? De åker ju inte dit och kontrollerar de mesta genom pensionsfonderna. "Folket" om uttrycket tillåts har inte något att säga till om.

Skrivet av Xyborg:

Att enkom peka på Cantillon-effekten och säga att det förklarar att allt är en konspiration är en grav förenkling.

Det gör jag inte, det är du som säger det. Jag har varken sagt att det är en konspiration eller enbart cantillion effekten men det visar mycket tydligt på hur man arbetar och varför skulle de inte arbeta på det viset? Lönsamheten är extrem

Av klk
Skrivet av Xyborg:

Eh, va? Vi har i huvudtaget inte diskuterat monetär expansion? Ja, M3 har expanderat explosionsartat men det är ett helt annat ämne - vi har diskuterat Blackrocks inflytande på världens finansiella marknader.

Jo vi diskuterar monetär expansion, för vi diskuterar vem som får pengarn a först (cantillon effect).
BlackRock ligger först i kön

Av klk
Skrivet av Xyborg:

Haha, bra försök. Nu råkar jag ha jobbat med finansiell analys så du kanske ska akta dig för att slänga runt tomma ord 😄

Förstår inte, är du omedveten om att det pågår en sagolik utspädning av valutor och så jobbar du med fiansiell analys...

Det begriper till och med ett barn

Av klk
Skrivet av klk:

Så var det också min tur att råka ut för elgiganten som jag trodde var ok.

Köpte en laptopp på black friday, det var en present till min tös som precis fyllde 10, hon fick d en i söndags så datorn har varit nerpackad i två veckor.
På 10 årskalaset var det flera så det finns gott om vittnen samt att vi filmade nästan hela tiden när hon öppnade paketet med datorn i.
När vi öppnat datorn märker vi snabbt att skärmen är sprucken, en tunn spricka går tvärs över skärmen. Man kunde se den när man tittade från sidan, rakt frammifrån går det knappt att se för det är så fin spricka. Den känns också om man drar med fingret över skärmen.

Så jag försökte lämna in den i Måndags men det gick inte då han ville att det skulle finnas en "service kunnig" som tog emot datorn, en sådan var på plats idag (tisdag).
Åkte dit idag igen och måste säga att jag blev helt paff av hans "förslag".
Han tittade på datorn och sa att han under hela sin tid när han jobbat på elgiganten (om det var strax över 5 år) aldrig varit med om att en portabel dator levererats med sprucken skärm. Kan säkert vara så, har själv köpt många portabla datorer och känner inte till att någon levererats med spricka i skärmen.

MEN!!!! Då ger han ett förslag.... Han ville att jag skulle kontakta mitt försäkringsbolag där jag har hemförsäkringen, att jag skulle säga till dem att jag råkat "tappa" datorn. Få dem att betala och så skulle elgiganten stå för självrisken.
Vart helt klart ställd, sa lite snabbt "vill du jag skall fejka?".
Hur kan ett butiksbiträde ge ett sådant förslag, för det är väl uppmaning till att begå en kriminell handling?

Vi pratade lite till och han berättade att han skulle kontakta mig i morgon för just nu visste han inte.

Jag fattar inte, hur vågar han? Tänk om jag hade varit polis eller kanske haft kontakter åt det hållet

Uppdatering i vad som sker i fallet.

- Jag lämnade in datorn i Tisdags till den säljare som föreslog att jag skulle ringa försäkringsbolaget och säga att jag tappat datorn och så skulle Elgiganten stå för självrisken.
- Säljaren säger att han skall kontakta mig dagen efter, kontrollerar att han har mitt telefonnummer
- Ingen ringer dagen efter (Onsdag)
- Ingen ringer på Torsdag
- Fredag morgon ringer jag till Elgigaten och de säger då att de meddela Kungälv att hantera ärendet och kontakta mig
- Nu på Fredag eftermiddag ringer elgiganten (frågan är hur lång tid jag fått vänta om jag inte tagit kontakt igen).
- Har en diskussion med person där och återigen säger de att portabla datorer inte har spricka i skärmen vid leverans, enligt dem händer inte det. Säljaren kan inte se annan åverkan på datorn eller låda men det är enligt säljare omöjligt att det är tillverkningsfel eller liknande.
- Eftersom det är så svårt att göra sönder en skärm frågar jag då vad som krävs för att ha sönder skärmen. Då ändrar ha version, plötsligt är det lätt att ha sönder en skärm. Det skall enligt säljare räcka med att man trycker ihop datorn för hårt så går skärmen sönder. Frågar vidare på det för å ena sidan är det jättesvårt att ha sönder en skärm och å andra sidan är det jättelätt - jag får inte ihop det.
- Eftersom det är dator med glasskärm, alltså en hård skärm verkar det också konstigt enligt mig. Hade haft förståelse om skärmen är mjukare variant som många portabla har. Att glasskivor går sönder borde inte vara något unikt.
- Säljaren fortsätter med att nej, det händer inte att dessa datorer går sönder under transport. Om de går sönder så ser man det på lådan.

Förstår jag rätt så kan de helt enkelt skita i det här, de bryr sig inte.

Jag frågade också en del om hur man som köpare behöver agera för att undvika något sådant här, om man måste öppna varan vid uthämtning eller i affär för att titta om den är sönder så den är inom synhåll. Det var heller inte en lösning. Anser säljaren att de inte behöver ersätta produkten så kan de tydligen strunta i det?

Känner någon till om detta verkligen är sant, kan de strunta i att ta ansvar för trasig produkt?
Vad Elgiganten egentligen säger är att de aldrig reparerar en sprucken skärm, det är alltid köparen (enligt elgiganten) som är orsak till sprickor i skärmen.

Av klk
Skrivet av Xyborg:

Njae, nu ska vi inte överskatta Blackrock här Visst, de är världens största kapitalförvaltare. De har också ca 9,5 biljoner (eng. trillions) USD under förvaltning.

Då har du att läsa på, de har mycket större inflytande än värdet vilket är enormt bara det.
I början på pandemin så tryckte FED pengar och gav direkt till BlackRock, det upplägget var lite för uppenbart om vad det handlade om så nu har den en variant men BlackRock's värde är skapat med regelverk som anpassats för att de skall samla folkets besparingar.
På så sätt kan de ta kontrollen

Av klk
Skrivet av Kaleid:

[citation needed]
Vilka då? De som t.ex. tror på NWO bör förklara hur vissa av dessa eliter (återigen, villka är de?) styr t.ex. Kina.

Titta på pensionsfonderna BlackRock och Vanguard framförallt. De är så extremt stora (framförallt BlackRock) att om någon skall analysera börskurser idag så tittar man på om de köper eller säljer snarare än om bolaget går bra.

Exempelvis bestämmer BlackRock till nästan 100% om företag tvingas bli "miljövänliga" eller inte och hur de måste bli miljövänliga (med tanke på hela miljödebatten)

Av klk
Skrivet av Kaleid:

Har hört sådana argument i minst 20 år.

Har det inte redan hänt, det är en ytterst liten klick som kontrollerar det mesta på jorden

Av klk
Skrivet av Elgiganten:

Hej!

Det här låter minst sagt märkligt.
Hade varit bra om du hade kunnat återkomma med kvittnr i ett PM, så ska jag gräva i det här.

Tack!

mvh Alex

Skriver i PM

Av klk
Skrivet av DavidtheDoom:

Fyyyy,

Försäkringsbedrägeri är det väl upp till 2 års fängelse på? 😅
Känns katastrofsunkigt att Elgiganten kommer med det förslaget. Kontaktade du bolaget och informerat om att deras kundtjänstmedarbetare uppmanade till brott?

Jag råkade precis ut för det, var i affären strax efter 18.00 och funderar på hur jag skall göra. Kanske blir svårt att bevisa något då det bara var jag och säljaren på elgiganten som pratade. Borde ha varit förutseende och satt mobilen på att spela in ljudet.

Han skall ju ringa i morgon och då skall jag försöka vara mer beredd och spela in

Av klk

Så var det också min tur att råka ut för elgiganten som jag trodde var ok.

Köpte en laptopp på black friday, det var en present till min tös som precis fyllde 10, hon fick d en i söndags så datorn har varit nerpackad i två veckor.
På 10 årskalaset var det flera så det finns gott om vittnen samt att vi filmade nästan hela tiden när hon öppnade paketet med datorn i.
När vi öppnat datorn märker vi snabbt att skärmen är sprucken, en tunn spricka går tvärs över skärmen. Man kunde se den när man tittade från sidan, rakt frammifrån går det knappt att se för det är så fin spricka. Den känns också om man drar med fingret över skärmen.

Så jag försökte lämna in den i Måndags men det gick inte då han ville att det skulle finnas en "service kunnig" som tog emot datorn, en sådan var på plats idag (tisdag).
Åkte dit idag igen och måste säga att jag blev helt paff av hans "förslag".
Han tittade på datorn och sa att han under hela sin tid när han jobbat på elgiganten (om det var strax över 5 år) aldrig varit med om att en portabel dator levererats med sprucken skärm. Kan säkert vara så, har själv köpt många portabla datorer och känner inte till att någon levererats med spricka i skärmen.

MEN!!!! Då ger han ett förslag.... Han ville att jag skulle kontakta mitt försäkringsbolag där jag har hemförsäkringen, att jag skulle säga till dem att jag råkat "tappa" datorn. Få dem att betala och så skulle elgiganten stå för självrisken.
Vart helt klart ställd, sa lite snabbt "vill du jag skall fejka?".
Hur kan ett butiksbiträde ge ett sådant förslag, för det är väl uppmaning till att begå en kriminell handling?

Vi pratade lite till och han berättade att han skulle kontakta mig i morgon för just nu visste han inte.

Jag fattar inte, hur vågar han? Tänk om jag hade varit polis eller kanske haft kontakter åt det hållet

Av klk
Skrivet av evil penguin:

Apple har väl redan givit oss en rätt tydlig indikation på att det inte alls är orimligt?

Ser fram emot mer sådant, blir ju kanon oavsett om det tvingar fram en stor övergång eller inte.

Apple fuskar en hel del med "siffrorna" på så sätt att de har anpassad hårdvara direkt på processorn för vissa operationer. Det kan man göra när man äger hela sin marknad.

Annars är pipelinen orsaken till att ARM drar lite mindre ström för samma last jämfört med x86, ARM läser alltid 4 byte åt gången vilket gör att de kan omptimera för det. x86 som levt länge började med att läsa en, två eller 4 byte så deras pipeline drar en del extra ström och får jobba lite mer

Av klk
Skrivet av Stoffelundgren:

Jo, i och för sig. Men nederbörden kan ju bli orättvis fördelad, och regnet kan komma i perioder. Undrar om det på sikt kommer bli mer nederbörd i Taiwan? Man får hoppas på det i alla fall.

Jag har följt konflikten mellan Kina och deras grannländer ett tag, det här handlar inte om väder det kan jag garantera. Kina går fram som en ångvält och har absolut inga betänkligheter hur brutala de kan vara

Av klk
Skrivet av Stoffelundgren:

Jag tycker situationen med vattenbrist, oavsett tillverkning av grafikkort och kretsar eller inte, är otäck. Vi borde ha tänkt om för över tjugo år sedan. Minns att min mamma och jag diskuterade global uppvärmning, stigande vattennivåer och vattenbrist redan år 1999 då det redan vid den tidpunkten kom varningar om hur framtiden kunde bli.

Varmare klimat gör att det regnar mer, mycket mer. Så om uppvärmningen är korrekt borde vi se större nederbörd